Πώς να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας του iPhone σας

Το iOS περιλαμβάνει πολλά χρήσιμα εργαλεία για να εμφανίζει πόση διάρκεια ζωής μπαταρίας έχει απομείνει στο iPhone σας, καθώς και ποιες εφαρμογές καταναλώνουν περισσότερο την μπαταρία σας. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν σας λέει τίποτα για τη μακροπρόθεσμη υγεία της μπαταρίας σας, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό.

Υγεία μπαταρίας έναντι διάρκειας ζωής μπαταρίας

Η υγεία της μπαταρίας είναι διαφορετική από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας καθορίζει πόσο διαρκεί η μπαταρία σας με μία μόνο φόρτιση, αλλά η κατάσταση της μπαταρίας σας καθορίζει πόσο μειώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας με την πάροδο του χρόνου. Μετά από ένα χρόνο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο όταν το τηλέφωνο ήταν καινούργιο και θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται όσο περνούν τα χρόνια.

Αν χρειάστηκε ποτέ να επαναφορτίζετε συνεχώς το παλιό σας τηλέφωνο επειδή η μπαταρία θα διαρκούσε μόνο μερικές ώρες, τότε ξέρετε πόσο ενοχλητικό είναι αυτό. Το πρόβλημα που επιδεινώνεται είναι ότι τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα δεν διαθέτουν μπαταρία προσβάσιμη από τον χρήστη που μπορεί να αντικατασταθεί με μια νέα, νέα μπαταρία.

Ευτυχώς, υπάρχουν δύο εξαιρετικές μετρήσεις που μπορείτε να ελέγξετε για να έχετε μια μεγάλη εικόνα της υγείας της μπαταρίας σας. Το πρώτο είναι η μέγιστη χωρητικότητα που απομένει (η συνολική φόρτιση που μπορεί να αντέξει η μπαταρία σας). Το δεύτερο είναι ο συνολικός αριθμός των κύκλων φόρτισης που έχει περάσει η μπαταρία.

Η χρήση του πραγματικού κόσμου πάντα μειώνει τη συνολική χωρητικότητα με την πάροδο του χρόνου, αλλά μια υγιής μπαταρία θα έχει μόνο μερικά τοις εκατό ξυρισμένη από την αρχική της χωρητικότητα. Επιπλέον, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (αυτές που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε smartphone) υποβαθμίζονται λίγο με κάθε κύκλο φόρτισης. Η Apple λέει ότι σχεδιάζει τις μπαταρίες iPhone της έτσι ώστε η μπαταρία να διατηρεί περίπου το 80% της χωρητικότητάς της μετά από 500 φορτίσεις.

  Συνεχίζεται η ανάκληση των κλειδιών ασφαλείας υλικού. Είναι Ασφαλείς;

Τα δεδομένα υγείας της μπαταρίας δεν είναι διαθέσιμα στις ρυθμίσεις του iOS, επομένως πρέπει να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα για να λάβετε αυτές τις πληροφορίες και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε.

Για χρήστες iOS 11.3 και νεότερες εκδόσεις, ανατρέξτε στις Ρυθμίσεις

Για παλαιότερους χρήστες iPhone που δεν μπορούν να ενημερώσουν τις συσκευές τους τουλάχιστον σε iOS 11.3, μεταβείτε στις παρακάτω ενότητες, αλλά εάν χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή iOS 11.3 και έχετε iPhone 6 ή νεότερο, μπορείτε να αναζητήσετε την μπαταρία υγεία ακριβώς στις ρυθμίσεις.

Ανοίξτε την εφαρμογή ρυθμίσεων και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην επιλογή Μπαταρία > Υγεία μπαταρίας. Από εκεί, θα δείτε ένα ποσοστό δίπλα στο “Μέγιστη χωρητικότητα”, το οποίο σας δίνει μια καλή ιδέα για το εάν η μπαταρία του iPhone σας είναι σε καλή κατάσταση ή όχι — όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο το καλύτερο.

Κάτω από αυτό, θα δείτε πώς αποδίδει το iPhone σας με βάση την υγεία της μπαταρίας στο μικρό κείμενο κάτω από το «Δυνατότητα κορυφαίας απόδοσης». Για μπαταρίες σε καλή κατάσταση, πιθανότατα θα δείτε “Η μπαταρία σας υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή κανονική μέγιστη απόδοση”. Διαφορετικά, μπορεί να δείτε ένα διαφορετικό μήνυμα εάν η μπαταρία σας έχει υποβαθμιστεί καθόλου.

Ρωτήστε την υποστήριξη της Apple

Τα προηγούμενα χρόνια, αν θέλατε να μάθετε την κατάσταση της μπαταρίας του iPhone σας, θα έπρεπε να το μεταφέρετε σε ένα Apple Store και να το αφήσετε να εκτελέσει ένα διαγνωστικό τεστ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και από απόσταση. Επομένως, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε αυτού του είδους τις πληροφορίες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε την υποστήριξη της Apple. Μπορείς επισκεφθείτε τον ιστότοπο υποστήριξής τους και μιλήστε με κάποιον στο τηλέφωνο ή μέσω συνομιλίας, ή μπορείτε να κάνετε αυτό που έκανα και απλά tweet σε αυτούς.

Βασικά, θα σας πουν να τους στείλετε DM και θα τους δώσετε τον σειριακό αριθμό του iPhone και την έκδοση iOS. Στη συνέχεια, θα σας εγκρίνουν για μια διαγνωστική δοκιμή στην οποία θα έχετε πρόσβαση στην εφαρμογή ρυθμίσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η εκτέλεση, θα ενημερώσετε τον εκπρόσωπο υποστήριξης και, στη συνέχεια, θα σας ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας της μπαταρίας σας. Πολύ ωραίο!

  Πώς να ονομάσετε τις συσκευές Smarthome σας για καλύτερο φωνητικό έλεγχο

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η Apple δεν θα μου παρείχε έναν μετρήσιμο αριθμό όσον αφορά την υγεία της μπαταρίας, λέγοντας μόνο ότι “φαίνεται ότι είναι σε τέλεια υγεία”.

Εάν θέλετε μια δεύτερη γνώμη, ακολουθούν ορισμένες άλλες μέθοδοι για να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας του iPhone σας. Λάβετε υπόψη ότι το να το κάνει η Apple είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, ακόμα κι αν είναι κάπως ασαφή με τα αποτελέσματα.

Λάβετε περισσότερες συγκεκριμένες μετρήσεις με το Battery Life Doctor

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές εκεί έξω που θα ελέγχουν την κατάσταση της μπαταρίας σας απευθείας από το τηλέφωνό σας, αλλά βρήκαμε μία που είναι ευχάριστα απλή, δωρεάν και διαθέσιμη στο App Store.

Εάν μπορείτε να αντέξετε κάποιες ενοχλητικές διαφημίσεις, Γιατρός ζωής μπαταρίας μπορεί να σας δώσει μια απλή, χωρίς νόημα απεικόνιση της κατάστασης της υγείας της μπαταρίας του iPhone σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ενότητες στην εφαρμογή, αλλά αυτή στην οποία θα θέλετε να εστιάσετε είναι η “Διάρκεια ζωής μπαταρίας”. Πατήστε «Λεπτομέρειες» για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μπαταρίας σας.

Σε αυτήν την οθόνη, το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε είναι το μεγάλο γραφικό, το οποίο σας ενημερώνει για τη συνολική υγεία της μπαταρίας σας, είτε λέγοντας “Τέλεια”, “Καλό”, “Κακό” κ.λπ. Θα δείτε επίσης “Φορέστε Επίπεδο» ακολουθούμενο από ένα ποσοστό. Αυτό είναι το πόσο έχει υποβαθμιστεί η μπαταρία σας. Αν λοιπόν δείχνει 13%, τότε η συνολική χωρητικότητα φόρτισης που μπορεί να κρατήσει η μπαταρία είναι 87% του αρχικού της μέγιστου (μια ολοκαίνουργια μπαταρία θα είναι 100%).

Περαιτέρω παρακάτω, θα σας δείξει μερικά πράγματα, όπως πόσος χυμός έχει απομείνει στην τρέχουσα φόρτιση (την οποία σας παρέχει το iPhone σας ούτως ή άλλως), τη χωρητικότητα φόρτισης (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), την τάση της μπαταρίας και εάν το τηλέφωνο αυτή τη στιγμή φορτίζεται.

  Τι είναι τα προγράμματα οδήγησης υλικού και γιατί προκαλούν τόσα πολλά προβλήματα;

Ελέγξτε την υγεία από τον υπολογιστή σας με το CoconutBattery ή το iBackupBot

Οι εφαρμογές για την υγεία της μπαταρίας έρχονται και φεύγουν, οπότε αν το Battery Doctor δεν είναι διαθέσιμο, υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα να γίνει αυτοδιάγνωση της υγείας της μπαταρίας του iPhone σας.

Για χρήστες Mac, υπάρχει ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Μπαταρία καρύδας που όχι μόνο παρέχει πληροφορίες για την μπαταρία του MacBook αλλά και για το iPhone (ή το iPad). Απλώς συνδέστε το iPhone σας στο Mac σας, ανοίξτε το CoconutBattery και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “iOS Device” στο επάνω μέρος.

Από εκεί, θα δείτε την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης, καθώς και το “Design Capacity”, το οποίο σας ενημερώνει για τη συνολική κατάσταση της υγείας της μπαταρίας του iPhone σας. Δεν μου έδωσε την ίδια ανάγνωση με την εφαρμογή Battery Life Doctor, αλλά ήταν πολύ κοντά.

Για χρήστες Windows, υπάρχει iBackupBot. Κοστίζει 35 $, αλλά υπάρχει μια δωρεάν δοκιμή 7 ημερών, η οποία θα σας δώσει άφθονο χρόνο για να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στην υγεία της μπαταρίας του iPhone σας.

Και πάλι, θα συνδέσετε το iPhone σας στον υπολογιστή σας, θα ανοίξετε την εφαρμογή και θα την αφήσετε να καθίσει για λίγο καθώς δημιουργεί ένα προφίλ της συσκευής σας. Ψάξτε στην αριστερή πλευρά για το μενού “Συσκευές” και επιλέξτε τη συσκευή σας, όπως φαίνεται παρακάτω.

Στον πίνακα πληροφοριών σχετικά με τη συσκευή σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο “Περισσότερες πληροφορίες”.

Στο επάνω μέρος της οθόνης, θα βρείτε τις πληροφορίες που αναζητάτε. Εκεί μπορείτε να δείτε το “CycleCount” για να δείτε πόσους κύκλους φόρτισης μπαταρίας έχει περάσει η συσκευή. Μπορείτε επίσης να δείτε την αρχική χωρητικότητα (που ορίζεται από το “DesignCapacity”) και τη μέγιστη φόρτιση που μπορεί να κρατήσει αυτή τη στιγμή η μπαταρία (που ορίζεται από το “FullChargeCapacity”). Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, η μπαταρία έχει υποβαθμιστεί κατά περίπου 50 mAh (ή περίπου 3%).

Εάν είστε απογοητευμένοι που η μπαταρία σας δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση ή είναι λίγο μακριά στο δόντι του κύκλου φόρτισης, Η Apple θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες του iPhone έναντι χρέωσης εάν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε αναβάθμιση σε νέο iPhone. Ωστόσο, φροντίστε να γνωρίζετε ποιες είναι οι ενδείξεις για μια κακή μπαταρία προτού καταβάλετε χρήματα.