Πώς να παίξετε ρετρό παιχνίδια στην τηλεόραση NVIDIA SHIELD με εξομοιωτές

Χωρίς HTPC, η τηλεόραση NVIDIA SHIELD είναι το πιο ευέλικτο κουτί που μπορείτε να βάλετε στην κονσόλα ψυχαγωγίας σας. Υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K HDR από το Netflix και το YouTube. Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια από το Google Play Store και να κάνετε ροή παιχνίδια από τον υπολογιστή σας ή τους διακομιστές της NVIDIA. Και μπορείτε ακόμη και να ρυθμίσετε έναν εξομοιωτή για ρετρό παιχνίδια.

Ενώ έχουμε δει ρετρό κονσόλες όπως το PlayStation Classic και το NES Classic, η θήκη μίας χρήσης τους μπορεί να είναι λίγο απενεργοποίηση. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να θέλετε απλώς να συνδέσετε κάτι και να βουτήξετε σε παιχνίδια, αλλά άλλες επιλογές είναι καλύτερες εάν θέλετε ένα πιο πολυχρηστικό σύστημα. Και το NVIDIA SHIELD μπορεί να είναι το καλύτερο από αυτά.

Τι είναι οι εξομοιωτές και οι ROM;

Χρειάζεστε δύο κομμάτια για να παίξετε τα παλαιότερα παιχνίδια σας σε ένα νεότερο σύστημα:

Ένα Εεξομοιωτής: Αυτό είναι το λογισμικό που μιμείται την κλασική κονσόλα, δίνοντας στο σύστημά σας έναν τρόπο να παίζει κλασικά παιχνίδια. Ο εξομοιωτής είναι υπεύθυνος για τη μετάφραση των στοιχείων ελέγχου, καθώς και για το χειρισμό της εξόδου βίντεο και ήχου. Οι περισσότεροι εξομοιωτές ενεργοποιούν επίσης τις καταστάσεις αποθήκευσης, ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε την πρόοδο του παιχνιδιού σας ανά πάσα στιγμή.
ROM: Αυτές είναι η έκδοση λογισμικού του παιχνιδιού που παίζετε.

Οι εξομοιωτές είναι απολύτως νόμιμοι, αλλά τα αρχεία ROM είναι λίγο πιο σκοτεινά. Οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, η μόνη νόμιμη μέθοδος για να αποκτήσετε μια ROM είναι να την αντιγράψετε από μια κασέτα που σας ανήκει. Η κασέτα πρέπει να παραμείνει στην κατοχή σας και δεν μπορείτε να μοιραστείτε το αρχείο ROM με κανέναν. Πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στους νόμους της περιοχής σας και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις ROM σας με νόμιμο τρόπο.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το SHIELD αντί να αγοράσετε μια κλασική κονσόλα;

Αν και η εγκατάσταση εξομοιωτών στο SHIELD δεν είναι τόσο εύκολη όσο η σύνδεση ενός NES Classic, είναι πολύ πιο απλή από το να δημιουργήσετε το δικό σας σύστημα και πιο φιλική στην τηλεόραση από την εξομοίωση παιχνιδιών στον υπολογιστή σας. Και όταν δεν παίζετε παιχνίδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο πλαίσιο για να παρακολουθήσετε υπερβολικά τις αγαπημένες σας εκπομπές.

  Πώς να ακυρώσετε τη συνδρομή σας στο Xbox Game Pass

Δεδομένου ότι η NVIDIA διαθέτει έναν ελεγκτή πρώτου κατασκευαστή για το SHIELD, οι προγραμματιστές εξομοιωτών γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο ελεγκτής που θα έχουν οι περισσότεροι χρήστες. Αυτό καθιστά ευκολότερο να συμπεριλάβετε υποστήριξη για αυτό το χειριστήριο, που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερη τύχη να το κάνετε να δουλέψει με το αγαπημένο σας ρετρό παιχνίδι αμέσως.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του SHIELD είναι ότι μπορείτε να παίξετε παιχνίδια από πολλές πλατφόρμες. Το PlayStation Classic θα σας επιτρέψει να παίξετε μόνο τα 20 παιχνίδια που συνοδεύει, οπότε όταν τα τελειώσετε όλα, η κονσόλα γίνεται μια (πολύ ελκυστική, λάβετε υπόψη σας) διακόσμηση. Όπως θα φτάσουμε σε λίγο, οι περισσότεροι εξομοιωτές για το SHIELD υποστηρίζουν μια ποικιλία πλατφορμών. Μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια NES, αλλά και τα SNES, GameBoy, PlayStation και άλλα—όλα από μία συσκευή.

Δείτε τα παιχνίδια στο Google Play Store

Ακόμα κι αν έχετε ένα νόμιμο αντίγραφο της ROM του παιχνιδιού σας και έναν εξομοιωτή για να το παίξετε, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε το ίδιο παιχνίδι στο Google Play Store. Πιθανότατα θα πρέπει να το αγοράσετε ξανά, αλλά ακόμη και παλαιότερα παιχνίδια AAA όπως η σειρά Grand Theft Auto κοστίζουν λιγότερο από δέκα δολάρια (το καθένα). Και με αυτό, αποφεύγετε εντελώς τη νόμιμη γκρίζα ζώνη απόκτησης της ROM του παιχνιδιού. Γνωρίζετε επίσης ότι μπορείτε να κάνετε λήψη του παιχνιδιού ξανά ανά πάσα στιγμή από το Play Store, επομένως δεν χρειάζεται να κρατήσετε την παλιά κασέτα και το αρχείο ROM.

Ένα μεταφερμένο παιχνίδι θα έχει επίσης πιθανώς καλύτερη απόδοση από ένα εξομοιούμενο και μπορεί να έχει χαρακτηριστικά όπως καλύτερη υποστήριξη ελεγκτή και αποθήκευση cloud. Είναι λίγο τσιμπημένο να αγοράσετε ξανά κάτι που ήδη κατέχετε, αλλά η ευκολία πιθανότατα αξίζει λίγα δολάρια.

Τούτου λεχθέντος, ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο λειτουργίας ενός εξομοιωτή.

Εδώ είναι τι θα χρειαστείτε

Χρειάζεστε μερικά πράγματα για να λειτουργήσει αυτό:

RetroArch: Αυτός ο εξομοιωτής είναι διαθέσιμος δωρεάν στο Play Store, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το φορτώσετε στη συσκευή σας. Υποστηρίζει επίσης πολλά παλαιότερα συστήματα, εύκολη αποθήκευση κατάστασης και φόρτωση και περιλαμβάνει υποστήριξη για τον ελεγκτή SHIELD.
Solid Explorer: Αυτός είναι ο καλύτερος διαχειριστής αρχείων για Android, ακόμη και σε οθόνη 160 ιντσών.
Μια μονάδα USB: Τα παλαιότερα αρχεία παιχνιδιών είναι μικροσκοπικά, επομένως δεν χρειάζεστε μια μεγάλη μονάδα αντίχειρα. Τα είκοσι περίπου παιχνίδια που είχα ήταν μόνο περίπου 1,3 GB.

Για να προετοιμάσετε τη μονάδα USB, μορφοποιήστε την ως NTFS, exFAT ή FAT32 στον υπολογιστή σας με Windows.

Πώς να φορτώσετε τα αρχεία ROM σας

Θα είναι πιο εύκολο αργότερα αν διαχωρίσετε τα αρχεία ROM σε διαφορετικούς υποφακέλους για κάθε σύστημα. Οι NES ROM μου βρίσκονται σε ένα φάκελο με την ένδειξη “NES”, οι GameBoy Advance ROM μου βρίσκονται σε έναν φάκελο με την ένδειξη “GBA” και ούτω καθεξής. Μόλις ρυθμίσετε τον φάκελο ROM, αντιγράψτε ολόκληρο τον φάκελο στη μονάδα USB.

  Δείτε όλα τα r/βίντεο ως κανάλι και παραλείψτε το κλικ μέσω συνδέσμων [Web]

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη μονάδα αντίχειρα στο NVIDIA SHIELD.

Χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο πλοήγησης στο τηλεχειριστήριο του SHIELD για να επιλέξετε το μενού χάμπουργκερ στην επάνω αριστερή γωνία.

Επιλέξτε το εικονίδιο Ρυθμίσεις.

Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά πλοήγησης για να μετακινηθείτε προς τα κάτω στη λίστα και αποεπιλέξτε την επιλογή “Κάτω γραμμή εργαλείων περιβάλλοντος”. Με αυτό το μη επιλεγμένο, εργαλεία όπως η αντιγραφή, η επικόλληση και άλλα γίνονται διαθέσιμα σε εσάς με το τηλεχειριστήριο του SHIELD.

Πατήστε το κουμπί πίσω στο τηλεχειριστήριο μία φορά, στη συνέχεια μετακινηθείτε προς τα κάτω και επιλέξτε “USB Drive 1”.

Μετακινηθείτε προς τα κάτω στο φάκελο ROM και, στη συνέχεια, πατήστε παρατεταμένα το κεντρικό κουμπί στο τηλεχειριστήριο για να το επιλέξετε. Μεταβείτε στην κορυφή και επιλέξτε το εικονίδιο αντιγραφής.

Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά πλοήγησης για να μετακινηθείτε στη δεξιά πλευρά, η οποία από προεπιλογή θα πρέπει να περιλαμβάνει τον εσωτερικό σας χώρο αποθήκευσης. Επιλέξτε το κουμπί του προχείρου για να επικολλήσετε το φάκελο ROM.

Μόλις ολοκληρωθεί η αντιγραφή του φακέλου ROM στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης, πατήστε το κουμπί αρχικής οθόνης στο τηλεχειριστήριο για να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη του Android TV.

Ρύθμιση του RetroArch

Όταν ανοίγετε το RetroArch για πρώτη φορά, θα ζητήσει άδεια ανάγνωσης του αποθηκευτικού χώρου σας. Η εφαρμογή χρειάζεται αυτό για να διαβάσει τα αρχεία ROM σας, επομένως πρέπει να χορηγήσετε αυτήν την άδεια. Το RetroArch απαιτεί να χρησιμοποιείτε το gamepad, οπότε από εδώ και πέρα ​​όλες οι οδηγίες θα έχουν αυτό κατά νου.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε λήψη ενός Core, το οποίο είναι ένα πρόσθετο προσαρμοσμένο για να λειτουργεί με μια συγκεκριμένη πλατφόρμα που προσπαθείτε να μιμηθείτε. Για παράδειγμα, πριν παίξετε ένα παιχνίδι GameBoy Advance, πρέπει να κάνετε λήψη ενός Core που υποστηρίζει το GameBoy Advance. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην εφαρμογή RetroArch, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως μεταβείτε σε έναν ιστότοπο ή αντιγράψετε ξανά πράγματα στο πρόγραμμα περιήγησης αρχείων. Κάθε Core μπορεί να ενημερώνεται από καιρό σε καιρό για να παίζετε τα παιχνίδια σας λίγο καλύτερα και μπορείτε να τα ενημερώσετε και από το RetroArch.

Για να εγκαταστήσετε έναν πυρήνα, επιλέξτε «Φόρτωση πυρήνα».

Στη συνέχεια, επιλέξτε “Λήψη πυρήνα”.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε “A” στο χειριστήριο ή το κεντρικό κουμπί στο τηλεχειριστήριο για να επιλέξετε και να πραγματοποιήσετε λήψη ενός πυρήνα για τα συστήματα που θέλετε να προσομοιώσετε.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Picture-in-Picture στο iPhone

Μπορεί να έχετε πολλούς πυρήνες για να διαλέξετε για τα συστήματά σας. Κάθε Core μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική απόδοση, οπότε αν το παιχνίδι σας δεν παίζει σωστά, ένας διαφορετικός πυρήνας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Μπορείτε πάντα να κάνετε λήψη ενός νέου Core χωρίς να βλάψετε την πρόοδο του παιχνιδιού σας.

Το επόμενο βήμα είναι η λήψη του RetroArch για τη σάρωση των αρχείων ROM σας. Πατήστε B στο χειριστήριο για να επιστρέψετε στην αρχική οθόνη του RetroArch και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το αριστερό ραβδί για να μετακινηθείτε μέχρι τα δεξιά. Επιλέξτε «Σάρωση καταλόγου».

Επιλέξτε την επιλογή «/storage/emulated/0».

Χρησιμοποιήστε το αριστερό ραβδί για να μετακινηθείτε προς τα κάτω και επιλέξτε “ROMs” (ή οποιονδήποτε τίτλο ονομάσατε στον φάκελο με τις ROM).

Επιλέξτε «Σάρωση αυτού του καταλόγου».

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να σαρώσετε όλα τα αρχεία ROM σας, αλλά μετά πατήστε το κουμπί B στον ελεγκτή μέχρι να επιστρέψετε στην αρχική σελίδα του RetroArch. Χρησιμοποιήστε το αριστερό ραβδί για να μετακινηθείτε προς τα δεξιά και θα δείτε εικονίδια που αντιπροσωπεύουν όλα τα συστήματα για τα οποία έχετε αρχεία ROM.

Μετακινηθείτε πίσω στα αριστερά και, στο μενού κάτω από το εικονίδιο Ρυθμίσεις, επιλέξτε «Εισαγωγή».

Επιλέξτε “Μενού Εναλλαγή Gamepad Combo”.

Το Μενού μέσα στο RetroArch χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και τη φόρτωση της κατάστασης του παιχνιδιού σας, ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε και να φορτώσετε την πρόοδο του παιχνιδιού σας. Αυτή η ρύθμιση αλλάζει τα κουμπιά που πατάτε για να εμφανιστεί το μενού, επομένως επιλέξτε έναν συνδυασμό που δεν θα χρησιμοποιήσετε σε παιχνίδια.

Ενώ βρίσκεστε στην οθόνη ρυθμίσεων, μπορείτε επίσης να αλλάξετε ορισμένα από τα χειριστήρια και τις ρυθμίσεις βίντεο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να προσαρμόσετε τον λανθάνοντα χρόνο για παιχνίδια που σχεδιάστηκαν στην εποχή CRT. Οι οθόνες CRT δεν έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων εικόνας πριν εμφανιστούν, ενώ οι νεότερες τεχνολογίες απεικόνισης προσθέτουν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθυστέρησης. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να προσαρμόσετε τον λανθάνοντα χρόνο, ώστε τα πατήματα των κουμπιών σας να είναι στο σημείο.

Όταν είστε έτοιμοι να παίξετε πραγματικά, επιστρέψτε στη λίστα των συστημάτων που έχετε. Επιλέξτε το παιχνίδι που θέλετε να παίξετε.

Επιλέξτε “Εκτέλεση”.

Επιλέξτε τον πυρήνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να τον παίξετε.

Επιλέξτε «Εκτέλεση» για τελευταία φορά.

Αυτό είναι! Έχετε το παιχνίδι σας σε λειτουργία, και μπορείτε να παίξετε με την καρδιά σας.

Αν και όλα αυτά φαινόταν σαν πολλά ρυθμισμένα, δεν χρειάζονται περισσότερα από λίγα λεπτά αφού έχετε τα αρχεία ROM σας. Με τον εξομοιωτή εγκατεστημένο, έχετε τώρα μία συσκευή για τα μέσα ροής σας, παίζοντας νεότερα παιχνίδια και παίζοντας τα αγαπημένα σας vintage παιχνίδια!