Τι είναι τα προγράμματα οδήγησης υλικού και γιατί προκαλούν τόσα πολλά προβλήματα;

Εάν έχετε αντιμετωπίσει σφάλμα υπολογιστή, μπορεί να ήταν η αιτία ενός προγράμματος οδήγησης υλικού. Αυτά είναι κομμάτια λογισμικού που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας για να μιλήσει με το υλικό του. Κάθε λειτουργικό σύστημα—από τα Windows έως το Android—χρησιμοποιεί προγράμματα οδήγησης υλικού.

Τα προγράμματα οδήγησης είναι σαν μεταφραστές για τον υπολογιστή σας

Σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, δύο κύρια στοιχεία περιλαμβάνουν έναν υπολογιστή — το λογισμικό και το υλικό. Το λογισμικό είναι το λειτουργικό σας σύστημα (OS) και τυχόν προγράμματα και εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει σε αυτό. Η μητρική πλακέτα, η μνήμη RAM, το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, ο εκτυπωτής και οτιδήποτε άλλο είναι φυσικό συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας αποτελούν το υλικό.

Χωρίς καμία βοήθεια, το λογισμικό δεν ξέρει πώς να μιλήσει στο υλικό σας και το αντίστροφο. Τα προγράμματα οδήγησης υλικού είναι κομμάτια λογισμικού που διδάσκουν το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα και τις εφαρμογές σας πώς να λειτουργούν με τις συσκευές σας. Φανταστείτε το λειτουργικό σας σύστημα να μιλά αγγλικά και το υλικό σας να μιλά γερμανικά. Τα προγράμματα οδήγησης υλικού, λοιπόν, είναι ο διερμηνέας γλώσσας που μετατρέπει τα αγγλικά σε γερμανικά και πάλι πίσω.

Manufacturers Make Drivers? Οι προγραμματιστές λογισμικού τα χρησιμοποιούν

Εφόσον τα προγράμματα οδήγησης χειρίζονται τη μετάφραση υλικού, μπορεί να νομίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές που κατασκευάζουν το υλικό φτιάχνουν τα προγράμματα οδήγησης. Αυτό είναι αλήθεια μερικές φορές? Οι πιθανότητες είναι ότι ο κατασκευαστής έφτιαξε το πρόγραμμα οδήγησης γραφικών σας, για παράδειγμα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια.

Η Microsoft (και ορισμένοι κατασκευαστές) παρέχει καθολικά προγράμματα οδήγησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Αυτά τα προγράμματα οδήγησης προσφέρουν εξοικονόμηση κόστους και συνέπεια στην απόδοση σε όλες τις συσκευές. Η παράλειψη της διαδικασίας δημιουργίας προγραμμάτων οδήγησης δίνει τη δυνατότητα στον κατασκευαστή να συντονίσει το υλικό του σε ένα πολύ γνωστό καλά ελεγμένο πρόγραμμα οδήγησης με προδιαγραφές που ταιριάζουν στις ανάγκες της εταιρείας. Το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και οι μονάδες USB πιθανότατα χρησιμοποιούν γενικά προγράμματα οδήγησης της Microsoft, για παράδειγμα.

  Πώς να διορθώσετε την επιλογή Stereo Mix or Wave Out που λείπει στα Windows

Ορισμένες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιούν γενικά προγράμματα οδήγησης, αλλά ενδέχεται να έχουν καλύτερη απόδοση με προγράμματα οδήγησης για συγκεκριμένες συσκευές. Για παράδειγμα, η κάρτα γραφικών (GPU) του υπολογιστή σας μπορεί να εξάγει την επιφάνεια εργασίας σας σε μια οθόνη με γενικά προγράμματα οδήγησης, αλλά χρειάζεται προγράμματα οδήγησης από τον κατασκευαστή της—NVIDIA, AMD ή Intel—για βέλτιστη απόδοση 3D gaming.

Ανεξάρτητα από το ποιος κάνει το πρόγραμμα οδήγησης, οι προγραμματιστές λογισμικού το εκμεταλλεύονται και το χρησιμοποιούν. Το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή ο επεξεργαστής κειμένου καλεί το πρόγραμμα οδήγησης εκτύπωσης να συνεργαστεί με τον εκτυπωτή και το πρόγραμμα οδήγησης γραφικών για να εμφανίσει κείμενο. Χωρίς αυτά τα προγράμματα οδήγησης, το πρόγραμμά σας δεν ξέρει πώς να μιλήσει με τον εκτυπωτή ή την οθόνη για να ολοκληρώσει βασικές λειτουργίες όπως η εκτύπωση και η αλλαγή του μεγέθους της γραμματοσειράς. Ωστόσο, τα προγράμματα οδήγησης υλικού προσφέρουν στους προγραμματιστές λογισμικού. δεν χρειάζεται να μάθουν τις λεπτομέρειες της γλώσσας υλικού για να χρησιμοποιήσουν το υλικό.

Ο προγραμματιστής λογισμικού δεν χρειάζεται να ξοδέψει πολύ χρόνο για να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό. Εάν μια εφαρμογή χρειάζεται να εκτυπώσει, ο προγραμματιστής της μπορεί να εφαρμόσει μια βασική λειτουργία εκτύπωσης και να εμπιστευτεί τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή του συστήματος για τη διαχείριση των λεπτομερειών. Διαφορετικά, ο προγραμματιστής λογισμικού μπορεί να χρειαστεί να σχεδιάσει μια λειτουργία εκτύπωσης για εκτυπωτές HP, στη συνέχεια για εκτυπωτές Brother και ούτω καθεξής.

Το λογισμικό μερικές φορές χρησιμοποιεί πολλά προγράμματα οδήγησης για να εργαστεί με μια συσκευή, περνώντας τα δεδομένα μέσω του καθενός. Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα του γλωσσικού φραγμού, φανταστείτε ότι το Λογισμικό σας μιλάει Αγγλικά και το Υλικό σας μιλά Γερμανικά. Δυστυχώς, ο πρώτος διερμηνέας συσκευής μιλάει μόνο αγγλικά και ιταλικά. Αυτό είναι αρκετό για να διευκολύνει την επικοινωνία. Τώρα, φανταστείτε έναν δεύτερο διερμηνέα που μιλούσε ιταλικά και γερμανικά. Με την αποστολή της γραμμής μέσω των δύο διερμηνέων, τελικά, η επικοινωνία θα λειτουργούσε. Η ίδια βασική ιδέα εμφανίζεται όταν χρησιμοποιούνται πολλά προγράμματα οδήγησης μεταξύ λογισμικού και υλικού.

Γιατί τα προγράμματα οδήγησης υλικού μπορούν να προκαλέσουν σφάλματα συστήματος

Η στενή αλληλεπίδραση μεταξύ λογισμικού, προγράμματος οδήγησης και υλικού είναι αυτό που κάνει τα πάντα να λειτουργούν στον υπολογιστή σας. Είναι και αυτό που σπάει τα πράγματα. Ας επιστρέψουμε στην αναλογία της γλωσσικής μας ερμηνείας. Η μετάφραση γλώσσας είναι τόσο καλή όσο ο χειρότερος ομιλητής μιας γλώσσας στην αλυσίδα. Εάν ο διερμηνέας σας μιλάει πολύ καλά αγγλικά αλλά μόνο βατά γερμανικά, τότε είναι πιθανό να μην μιλήσει σωστά και ο Γερμανός ομιλητής να μην καταλάβει πραγματικά τι λέγεται.

  Πώς να μετονομάσετε έναν εκτυπωτή στα Windows 10

Το ίδιο συμβαίνει με τα προγράμματα οδήγησης συσκευών, αλλά το πρόβλημα επιδεινώνεται. Δεν είναι μόνο ότι το ίδιο το πρόγραμμα οδήγησης της συσκευής μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά το λογισμικό και το υλικό που εμπλέκονται μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα μπορούν να μεγεθυνθούν καθώς κατευθύνονται προς την αλυσίδα, σαν ένα παιχνίδι τηλεφώνου. Έτσι, εάν πείτε στο λογισμικό ότι θέλετε να εκτυπώσετε και στείλει την κατεύθυνση στο πρόγραμμα οδήγησης εσφαλμένα, το πρόγραμμα οδήγησης, με τη σειρά του, θα ερμηνεύσει όσο καλύτερα μπορεί και θα στείλει αυτές τις οδηγίες στο υλικό. Αν όλα πάνε καλά, δεν θα είσαι σοφότερος.

Ωστόσο, το λογισμικό, τα προγράμματα οδήγησης και το υλικό σας δεν είναι πάντα αρκετά έξυπνα ώστε να ανακτούν από κακά δεδομένα. Εάν ο διερμηνέας σας φαίνεται μπερδεμένος επειδή δεν ξέρει γιατί ο γερμανόφωνος θέλει «παπούτσια χειρός» (handschue στα γερμανικά), μπορείτε να συνεργαστείτε για να διαπιστώσετε ότι σημαίνουν γάντια. Αλλά αν το λειτουργικό σύστημα σας πει στο πρόγραμμα οδήγησης γραφικών σας να απενεργοποιήσει τον ανεμιστήρα της κάρτας γραφικών όταν αυτό σήμαινε ενεργοποιημένο, η κάρτα γραφικών σας θα κάνει ό,τι είπε, οδηγώντας σε πιθανή υπερθέρμανση και τερματισμό του συστήματος.

Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο από αυτό, αλλά στα βασικά τους επίπεδα, μπορούν να συνοψιστούν στο γεγονός ότι τα κακά δεδομένα έκαναν ένα αδύνατο αίτημα και το σύστημα δεν μπορούσε να ανακτήσει. Το λειτουργικό σας σύστημα μπορεί να παγώσει ή να χαλάσει. Τα ίδια τα προγράμματα οδήγησης μπορεί να περιέχουν σφάλματα ή ασυμβατότητες, αλλά ένα πρόγραμμα οδήγησης μπορεί επίσης να φαίνεται ότι φταίει όταν η υποκείμενη συσκευή υλικού αποτυγχάνει ή έχει άλλο φυσικό πρόβλημα.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε κακόβουλο πρόγραμμα οδήγησης υλικού

Αυτό είναι το πρώτο μέρος που πρέπει να πάτε για ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης υλικού.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα με το πρόγραμμα οδήγησης υλικού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εξετάσετε γιατί καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα. Εάν ένα τμήμα λογισμικού σας προτείνει να ενημερώσετε το λογισμικό “ξεπερασμένο” και υπόσχεται να σας βοηθήσει να ενημερώσετε, θα πρέπει να σταματήσετε. Δεν συνιστούμε βοηθητικά προγράμματα ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης. Μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Στην πραγματικότητα, είναι συζητήσιμο αν προκαλούν καθόλου καλό. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το μηχάνημά σας είναι να απεγκαταστήσετε το πρόγραμμα ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης.

  Πώς να βρείτε τον σειριακό αριθμό και το IMEI για το Apple Watch σας

Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν χρειάζεται να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης υλικού. Εάν δεν βλέπετε πρόβλημα με το υλικό σας και φαίνεται να λειτουργεί καλά, τότε είναι καλύτερα να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν παρά να διακινδυνεύσετε να παρουσιάσετε ένα πρόβλημα. Μια εξαίρεση είναι τα προγράμματα οδήγησης γραφικών που σχετίζονται με κάρτες γραφικών. Αυτά ενημερώνονται τακτικά για την επίλυση προβλημάτων, την προσθήκη νέων δυνατοτήτων και τη βελτίωση της απόδοσης για νέα παιχνίδια υπολογιστή. Αλλά τα περισσότερα από τα προγράμματα οδήγησης υλικού σας πιθανότατα δεν χρειάζονται ενημέρωση.

Ωστόσο, εάν έχετε δει μια BSOD (Μπλε οθόνη θανάτου) που εμφανίζει ένα μήνυμα σφάλματος σχετικά με ένα πρόγραμμα οδήγησης υλικού, πιθανότατα βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Εάν ένα πρόγραμμα οδήγησης υλικού προκαλεί σφάλματα, τότε το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι να ελέγξετε για νέα προγράμματα οδήγησης.

Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε το βοηθητικό πρόγραμμα ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης. Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης είναι μέσω του Windows Update ή του ιστότοπου του κατασκευαστή. Ξεκινήστε ελέγχοντας για τυχόν ενημερώσεις των Windows, η Microsoft κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά φροντίζοντας για εσάς τις ενημερώσεις υλικού σε αυτό το σημείο και αυτό μπορεί να εξοικονομήσει πολλή προσπάθεια.

Εάν δεν βλέπετε τίποτα στην ενημέρωση των Windows, κατευθυνθείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή και ελέγξτε την περιοχή υποστήριξής του για λήψεις προγραμμάτων οδήγησης. Συγκρίνετε την πιο πρόσφατη έκδοση που προσφέρει ο κατασκευαστής με την έκδοση που εμφανίζεται στη Διαχείριση Συσκευών.

Ως επί το πλείστον, τα προγράμματα οδήγησης υλικού θα πρέπει να λειτουργούν στο παρασκήνιο και δεν θα πρέπει να παρατηρήσετε την παρουσία τους. Δυστυχώς, όλα όσα κάνουν τα προγράμματα οδήγησης υλικού να λειτουργούν καλά, τα καθιστούν επίσης πιθανή πηγή προβλημάτων. Αλλά συνήθως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για αυτά. Είτε δεν χρειάζονται ενημέρωση, είτε τα Windows θα το φροντίσουν για εσάς. Η κατανόηση αυτών των βασικών γεγονότων θα σας βοηθήσει να λύσετε ένα πρόβλημα εάν το έχετε—και να αποφύγετε να δημιουργήσετε ένα πρόβλημα όπου δεν υπήρχε εξαρχής.