Πώς να εκσυγχρονίσετε το Ubuntu με το θέμα Flattiance GTK

Το παραδοσιακό θέμα Ubuntu GTK υπάρχει για πάντα και είναι κάπως παλιό. Ο σχεδιασμός είναι παλιός, και ακόμη και με το ενημερωμένο θέμα 18.04, δεν είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να μεταβείτε στο μοντέρνο πιρούνι του Ambiance: το θέμα Flattiance GTK.

Το θέμα Flattiance GTK είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο Github και το εργαλείο Git είναι ο προτιμώμενος τρόπος εγκατάστασής του, επειδή μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για άμεση λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του θέματος, αντί να χρειάζεται μη αυτόματη λήψη των πάντων.

Εγκαταστήστε το Flattiance GTK Theme

Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το θέμα, θα πρέπει να κάνετε λήψη και εγκατάσταση όλων των εξαρτήσεων που χρειάζεται το Flattiance για να αποδώσει σωστά στο Linux.

Σημείωση: Το Flattiance είναι κυρίως ένα θέμα του Ubuntu, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να το χρησιμοποιήσετε και σε άλλες διανομές Linux. Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη μέθοδο εγκατάστασης Git.

Εγκατάσταση μέσω Git

Το Flattiance απαιτεί μεταγλώττιση πριν από την εγκατάσταση. Για τη μεταγλώττιση, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μερικά σημαντικά πακέτα. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στο Ubuntu.

sudo apt install git inkscape libglib2.0-dev-bin git nodejs gtk2-engines-murrine gtk2-engines-pixbuf

Λάβετε υπόψη ότι ολόκληρη η λίστα των απαιτούμενων εξαρτήσεων για το Flattiance είναι άγνωστη, καθώς ο προγραμματιστής δεν την περιγράφει στο Github. Εάν συμβαίνει αυτό, μην προσπαθήσετε να εκτελέσετε το σενάριο έκδοσης. Αντίθετα, εγκαταστήστε το προκατασκευασμένο θέμα ήδη στο αποθετήριο Git.

  Συγχρονισμός σημειώσεων συγκεκριμένων ιστότοπων σε υπολογιστές

Για να πάρετε τον πιο πρόσφατο κώδικα θέματος Flattiance, εκτελέστε το git clone

git clone https://github.com/IonicaBizau/Flattiance

χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινηθείτε στον νεοδημιουργημένο κατάλογο θεμάτων Flattiance.

cd Flattiance

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το θέμα από την αρχή, εκτελέστε την εντολή build.

./build

Εάν η κατασκευή είναι επιτυχής, θα εγκαταστήσει αυτόματα το θέμα και θα το εφαρμόσει. Εάν αυτό αποτύχει, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη διαδικασία κατασκευής και να εγκαταστήσετε τα αρχεία θεμάτων που περιλαμβάνονται. Ξεκινήστε αποκτώντας ένα κέλυφος ρίζας στο τερματικό. Στο Ubuntu, δεν είναι δυνατή η χρήση του su out of the box, για λόγους ασφαλείας. Αντίθετα, θα χρειαστεί να αποκτήσετε root με sudo -s.

Η απόκτηση ενός κελύφους root, αντί της χρήσης μεμονωμένων εντολών sudo είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Θα πρέπει επίσης να παρακάμψει τυχόν ενοχλητικά σφάλματα αδειών.

sudo -s

Χρησιμοποιήστε το MV για να μετακινήσετε τον υποφάκελο θέματος Flattiance στην περιοχή /usr/share/themes/ του συστήματος αρχείων.

mv Flattiance /usr/share/themes/

Τώρα που το Flattiance βρίσκεται στο σωστό σημείο, το θέμα έχει εγκατασταθεί. Χρησιμοποιώντας την έξοδο, αποσυνδεθείτε από το root. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την εντολή rm για να διαγράψετε τυχόν αρχεία που έχουν απομείνει.

exit

rm ~/Flattiance

Θέλετε να απεγκαταστήσετε το θέμα Flattiance; Εκτελέστε την εντολή rm.

su

rm -rf /usr/share/themes/Flattiance

Εγκατάσταση για έναν μόνο χρήστη

Το Flattiance δεν χρειάζεται να εγκατασταθεί σε όλο το σύστημα. Είναι δυνατό να το ενεργοποιήσετε για έναν χρήστη τη φορά. Για να γίνει αυτό, το πρώτο βήμα είναι να πιάσετε τον πηγαίο κώδικα όπως θα κάνατε συνήθως.

git clone https://github.com/IonicaBizau/Flattiance

Μπείτε στο φάκελο λήψης με το CD.

cd Flattiance

Αποφύγετε το εργαλείο δημιουργίας και, αντ’ αυτού, μετακινήστε το προκατασκευασμένο θέμα στον φάκελο ~/.themes.

mkdir -p ~/.themes

mv Flattiance ~/.themes

Η τοποθέτηση του Flattiance σε αυτόν τον κατάλογο και όχι στον κατάλογο θεμάτων συστήματος σημαίνει ότι μόνο οι χρήστες που έχουν αυτό το θέμα σε ~/.themes μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όσες φορές απαιτείται για να την ενεργοποιήσετε για πολλούς χρήστες.
Σημείωση: απεγκαταστήστε το Flattiance με rm.

rm -rf ~/.themes/Flattiance
rm -rf ~/Flattiance

Εγκατάσταση μέσω NPM

Ένας άλλος τρόπος εγκατάστασης του θέματος Flattiance GTK είναι με το εργαλείο NodeJS NPM. Η μετάβαση σε αυτήν τη διαδρομή είναι χρήσιμη για τους χρήστες του Ubuntu που δεν τους αρέσει να ασχολούνται με το Git. Για εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη έκδοση του NodeJS, καθώς και το NPM στο Ubuntu.

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_8.x | sudo -E bash -
sudo apt-get install -y nodejs

Με εγκατεστημένο το Node, χρησιμοποιήστε το εργαλείο πακέτου NPM για να λάβετε το πιο πρόσφατο θέμα Flattiance στο Ubuntu.

npm install --global flattiance

Ενεργοποίηση του θέματος Flattiance GTK

Ο κύριος στόχος του Flattiance είναι να αντικαταστήσει το θέμα Ubuntu Ambiance. Είναι ενός έτους και επικεντρώθηκε κυρίως στο Unity 7. Τούτου λεχθέντος, θα λειτουργήσει επίσης με το Gnome και άλλους επιτραπέζιους υπολογιστές GTK στο Ubuntu. Για να ενεργοποιήσετε το θέμα στο Ubuntu, θα πρέπει να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Gnome Tweak Tool.

sudo apt install gnome-tweak-tool

Μόλις εγκατασταθεί, πατήστε το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιο, πληκτρολογήστε “Tweaks” και ανοίξτε το πρόγραμμα που εμφανίζεται. Από εκεί, θα χρειαστεί να κάνετε κλικ στο “Εμφάνιση”. Δείτε τις επιλογές εμφάνισης και ενεργοποιήστε το Flattiance.

  Πώς να ανοίξετε το Κέντρο ειδοποιήσεων στο iPhone X

Εναλλακτικά, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το Unity 7, ενεργοποιήστε το θέμα στο τερματικό με:

gsettings set org.gnome.desktop.interface gtk-theme "Flattiance"

Ενεργοποίηση Flattiance σε άλλους επιτραπέζιους υπολογιστές

Αν σας αρέσει η εμφάνιση αυτού του θέματος και χρησιμοποιείτε το Ubuntu, αλλά όχι την κύρια επιφάνεια εργασίας, θα μπορείτε και πάλι να ενεργοποιήσετε αυτό το θέμα. Καθώς αυτό το θέμα βασίζεται στο GTK, το Flattiance θα πρέπει να λειτουργεί τέλεια σε Ubuntu Mate, Xubuntu, Lubuntu και Ubuntu Budgie.

Δείτε τους αναλυτικούς οδηγούς μας για αυτούς τους επιτραπέζιους υπολογιστές παρακάτω: