Πώς να διαβάσετε κόμικς στο Linux με το Peruse

Μια αυξανόμενη τάση τον τελευταίο καιρό είναι να καταναλώνουμε κόμικς στο Διαδίκτυο και όχι με την παραδοσιακή μέθοδο. Ο λόγος για αυτή τη μετατόπιση οφείλεται κυρίως στην ευκολία. Γιατί να πάτε σε ένα κατάστημα κόμικς όταν μπορείτε να πληρώσετε γρήγορα λίγα δολάρια και να αποκτήσετε ένα αρχείο που είναι πολύ πιο εύκολο να αποθηκεύσετε και να το πάρετε μαζί σας. Ενώ τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ένα ενσωματωμένο εργαλείο για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και την επεξεργασία αρχείων PDF, υπάρχει πολύ λιγότερη υποστήριξη για τα κόμικς. Αν θέλετε να διαβάσετε κόμικς στο Linux, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το Peruse.

Η ανάγνωση κόμικς είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, και κάποιοι θα παρασυρθούν στην ιδέα της «λήψης βιβλίων». Ωστόσο, αν σας αρέσει η ιδέα να διαβάζετε τις αγαπημένες σας ιστορίες με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να σας ενδιαφέρει αυτό το πρόγραμμα. Το Peruse, μια εφαρμογή ανάγνωσης πολλαπλών πλατφορμών που κάνει παιχνιδάκι την κατανάλωση γραφικών μυθιστορημάτων.

Εγκαταστήστε το Peruse

Σε αυτό το σεμινάριο, εστιάζουμε στο Linux. Ωστόσο, αν είστε λάτρης των κόμικ και δεν χρησιμοποιείτε Linux, σκεφτείτε να κατεβάσετε την έκδοση του Peruse για Windows.

Ubuntu

Από το Ubuntu 18.04, η εφαρμογή κόμικ Peruse είναι άμεσα διαθέσιμη για εγκατάσταση. Για να εγκαταστήσετε, ανοίξτε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu, αναζητήστε το “Peruse” και κάντε κλικ στο κουμπί “Install”. Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή σε αυτό για να λάβετε το πρόγραμμα.

sudo apt install peruse

Χρησιμοποιείτε μια έκδοση του Ubuntu που δεν είναι 18.04; Αντ’ αυτού, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του AppImage.

  Πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα-πελάτη αλληλογραφίας Kube στο Linux

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Peruse, αλλά θα πρέπει να το δημιουργήσουν από τον πηγαίο κώδικα. Αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη και άνετη, χάρη στο Arch Linux AUR. Για να ξεκινήσετε με το Peruse στο Arch, χρησιμοποιήστε τη διαχείριση πακέτων Pacman για να συγχρονίσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Git.

sudo pacman -S git

Για να τραβήξετε το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο του Peruse pkgbuild, χρησιμοποιήστε Git κλώνος.

git clone https://aur.archlinux.org/peruse-git.git

CD στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο peruse-git που υπάρχει τώρα στον κατάλογό σας /home/.

cd peruse-git

Μέσα στο φάκελο, καλέστε το makepkg εντολή. Η εκτέλεση αυτής της εντολής θα δημιουργήσει και θα δημιουργήσει ένα νέο πακέτο. Επιπλέον, θα σβήσει και θα συγκεντρώσει όλες τις εξαρτήσεις που χρειάζονται.

Σημείωση: Το Makepkg συνήθως συλλέγει όλες τις εξαρτήσεις αυτόματα. Ωστόσο, εάν ορισμένα δεν είναι εγκατεστημένα, εναπόκειται σε εσάς να διορθώσετε το πρόβλημα. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο κάτω μέρος της σελίδας Peruse AUR και αναζητήστε “Εξαρτήσεις”.

makepkg -si

AppImage

Για διανομές Linux που δεν πακετάρουν το Peruse, ο κύριος τρόπος χρήσης του είναι να κάνετε λήψη του επίσημου AppImage. Η λήψη του Peruse με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει σε σχεδόν κάθε διανομή Linux, καθώς όλες οι απαραίτητες βιβλιοθήκες και τα αρχεία πόρων είναι συσκευασμένα μέσα (μείον ένα κρίσιμο).

  Πώς να ενεργοποιήσετε την αυτόματη σύνδεση στο Kodi σε Linux

Το Peruse απαιτεί SELinux. Περάστε επίσης από το επίσημο Wiki της διανομής σας Linux, τις Συχνές ερωτήσεις κ.λπ. Μάθετε πώς να ρυθμίζετε το SELinux. Μόλις το βάλεις σε λειτουργία, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να κατεβάσετε την εφαρμογή.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο λήψης wget, αποκτήστε το πιο πρόσφατο AppImage στον υπολογιστή σας.

wget https://mirrors.ukfast.co.uk/sites/kde.org/ftp/stable/peruse/Peruse-1.2-x86_64.AppImage

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή mkdir για να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο AppImage μέσα στο /home/username/.

Η τοποθέτηση του σε αυτόν τον φάκελο θα κρατήσει το Peruse μακριά από το υπόλοιπο σύστημα (και επίσης θα αποτρέψει την εύκολη διαγραφή του κατά λάθος).

mkdir -p ~/AppImages

Χρησιμοποιήστε την εντολή mv για να τοποθετήσετε το Peruse AppImage μέσα στο φάκελο theAppImages.

mv Peruse-1.2-x86_64.AppImage ~/AppImages

Μόλις τοποθετηθεί το αρχείο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή Chmod για να ενημερώσετε τα δικαιώματα του Peruse. Μην ξεχνάτε αυτό το μέρος των οδηγιών, διαφορετικά η Peruse θα αρνηθεί να ξεκινήσει!

sudo chmod +x ~/AppImages/Peruse-1.2-x86_64.AppImage

Μετά την ενημέρωση των δικαιωμάτων, χρησιμοποιήστε το wget για να πραγματοποιήσετε ξανά λήψη. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήστε το για να τραβήξετε ένα αρχείο εικόνας για να το χρησιμοποιήσετε για το εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας.

cd ~/AppImages

wget https://peruse.kde.org/data/peruse.png

Δημιουργήστε μια συντόμευση επιφάνειας εργασίας

Το Peruse βρίσκεται στο φάκελο AppImages και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, είναι αρκετά άβολο να πρέπει να το λανσάρετε με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό σε αυτό το βήμα της διαδικασίας, θα δημιουργήσουμε μια νέα συντόμευση Peruse. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας το άγγιγμα για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο.

sudo -s

touch /usr/share/icons/peruse.desktop

Ανοίξτε το αρχείο στο Nano.

nano /usr/share/icons/peruse.desktop

Επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα στο πρόγραμμα επεξεργασίας:

  Πώς να εγκαταστήσετε το Irssi και να χρησιμοποιήσετε το IRC από το τερματικό Linux

[Desktop Entry]
Όνομα=Διαβάστε
Σχόλιο=Διαβάστε κόμικς
Icon=/home/username/AppImages/peruse.png
Τύπος=Εφαρμογή
Categories=Office;Viewer;Graphics;2DGraphics;VectorGraphics;
Exec=/home/username/AppImages/Peruse-1.2-x86_64.AppImage
Terminal=false
StartupNotify=ψευδές

Αποθηκεύστε το αρχείο με το Nano χρησιμοποιώντας Ctrl + O. Έξοδος με Ctrl + X. Αμέσως μετά, το Peruse θα είναι διαθέσιμο στο μενού της εφαρμογής σας σαν ένα κανονικό πρόγραμμα.

Χρησιμοποιώντας το Peruse

Για να χρησιμοποιήσετε το Peruse για να διαβάσετε κόμικς στο Linux, ανοίξτε το μενού της εφαρμογής σας και επιλέξτε “Peruse”. Μόλις ανοίξει, θα μπορείτε να ξεκινήσετε να φορτώνετε τα αγαπημένα σας αρχεία κόμικ.

Προσθέστε ένα κόμικ κοιτάζοντας στην αριστερή πλευρά του προγράμματος και κάνοντας κλικ στο “Άνοιγμα άλλου”. Επιλέγοντας την επιλογή “άνοιγμα άλλου” θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου ανοιχτού αρχείου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε σε διάφορα αρχεία.

Επίσημα, το Peruse υποστηρίζει όλους τους κύριους τύπους αρχείων κόμικ.

Μόλις ανοίξει ένα αρχείο, θα προστεθεί αυτόματα στη βιβλιοθήκη σας και θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Τα κόμικς στη βιβλιοθήκη Peruse μπορούν να αναζητηθούν μέσω του πλαισίου αναζήτησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στα «βιβλία που προστέθηκαν πρόσφατα», «ομάδα ανά συγγραφέα» κ.λπ.

Αγορά βιβλίων μέσω Peruse

Γνωρίζατε ότι η εφαρμογή ανάγνωσης κόμικ Peruse επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν κόμικ μέσω αυτής; Αν αναρωτιέστε πώς να το κάνετε, ανοίξτε την εφαρμογή, κοιτάξτε στην πλαϊνή γραμμή και κάντε κλικ στο «Λήψη νέων βιβλίων».

Μέσα στην ενότητα “καυτά νέα βιβλία”, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν νόμιμα κόμικς από το “Comic Strip”. Επιλέξτε “Comic Strip” για να περιηγηθείτε στις προσφορές τους στο διαδίκτυο.