Πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch στη συσκευή σας Android

Η Canonical, η μητρική εταιρεία του Ubuntu κάποτε ανέπτυξε ένα λειτουργικό σύστημα για συσκευές Android. Ονόμασαν αυτή την κίνηση έναν τρόπο «διατάραξης της βιομηχανίας» και αλλαγής του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα φέρνοντας έναν πλήρη επιτραπέζιο υπολογιστή Linux σε κινητά. Μετά από μερικά χρόνια, τελικά τα παράτησαν. Ο λόγος? Η εταιρεία πίσω από το Ubuntu απέτυχε να πείσει τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από το Android OS. Ως αποτέλεσμα, το έργο εγκαταλείφθηκε από αυτούς. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch στη συσκευή σας Android, υπάρχει ακόμα τρόπος. Λίγο αφότου το Ubuntu Touch «πέθανε», το πήρε από μια κοινότητα προγραμματιστών που εξακολουθούν να θέλουν πολύ να κάνουν το Ubuntu Touch πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα, να λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού, επιδιορθώσεις ασφαλείας και ακόμη και νέες δυνατότητες!

Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch στη συσκευή σας Android.

Αποποίηση ευθυνών

Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όλες οι συσκευές στη λίστα που υποστηρίζεται στον ιστότοπο του UBports με το εργαλείο που αναβοσβήνει. Αν και αναφέρονται ως αρχικά υποστηριζόμενες, πολλές από τις συσκευές δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη κυκλοφορία αφής του Ubuntu. αν θέλετε να εγκαταστήσετε αυτό το λειτουργικό σύστημα στη συσκευή σας, αλλά ανακαλύψετε ότι η συσκευή σας είναι ακόμα σε εξέλιξη, μην ανησυχείτε: οι προγραμματιστές εργάζονται πάνω σε αυτό και θα κυκλοφορήσει σύντομα.

  Οι 8 καλύτερες εφαρμογές καιρού για Android

Αντίθετα, μεταβείτε στον ιστότοπο του UBports, εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο, εγγραφείτε στην ομάδα Telegram και μείνετε συντονισμένοι. Εναλλακτικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε μία από τις υποστηριζόμενες συσκευές που αναφέρονται παρακάτω, εάν η αναμονή είναι υπερβολική.

Υποστηριζόμενες συσκευές

Το UBports υποστηρίζει επίσημα εικόνες Ubuntu Touch (και ενημερώσεις) για το Google Nexus 5, το OnePlus One και το Fairphone 2. Αυτές οι τρεις συσκευές έχουν πλήρη υποστήριξη και καμία ανάπτυξη δεν είναι ενεργή αυτήν τη στιγμή. Κάθε πρόγραμμα οδήγησης και δυνατότητα σε αυτά τα smartphone λειτουργεί τέλεια με το Ubuntu Touch. Αυτές είναι οι «πυρήνες» συσκευές και αποτελούν την πλειοψηφία της προσπάθειας της UBport. Λαμβάνουν τακτικά νέες δυνατότητες λογισμικού και ενημερώσεις κώδικα.

Επιπλέον, το UBports διαθέτει συσκευές Core (προ-έκδοσης). Αυτές οι συσκευές είναι ανερχόμενες, αλλά πρόκειται να τοποθετηθούν στη σειρά “πυρήνων”. Είναι σε beta. Αυτές οι συσκευές είναι το Optimus L90, το BQ M10 HD και το BQ M10 FHD. Οι κάτοχοι αυτών των συσκευών μπορούν να εγκαταστήσουν το Ubuntu Touch και να το χρησιμοποιούν με προσοχή, καθώς βρίσκονται υπό βαριά ανάπτυξη.

Τέλος, το UBports υποστηρίζει συσκευές παλαιού τύπου. Πρόκειται για συσκευές που διαθέτουν θύρες (κατά κάποιο τρόπο) είτε από την Canonical και την επίσημη ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu Touch, είτε από την κοινότητα του Ubuntu γενικότερα. Αυτές οι συσκευές δεν θα έχουν νέες δυνατότητες όπως οι συσκευές Core και Core Pr-release. Αντίθετα, τα UBports δημιουργούν επιδιορθώσεις λογισμικού και ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτές οι παλαιού τύπου συσκευές είναι: Το Google Nexus 10, το Google Nexus 7 2013 (έκδοση LTE) και το BQ Aquaris E4.5

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 37 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android

Εγκαταστήστε το Flash Tool

Δεδομένου ότι το UBports ανέλαβε όλη την ανάπτυξη του Ubuntu Touch, ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες εγκαθιστούν το λειτουργικό σύστημα σε smartphone είναι διαφορετικός όσον αφορά τις συσκευές πυρήνα/πυρήνα-προ. Δεν χρειάζεται πλέον οι χρήστες να ανοίξουν ένα τερματικό, να μεταγλωττίσουν τον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού συστήματος και να δημιουργήσουν τη δική τους εικόνα από την αρχή.

Στο παρελθόν, το Ubuntu Touch εγκαθιστούσε μόνο στο Ubuntu. Με τα UBports, αυτό δεν ισχύει πλέον. Αυτές τις μέρες, οι θαυμαστές του Ubuntu Touch μπορούν εύκολα να κατεβάσουν μια εικόνα εφαρμογής που λειτουργεί σε κάθε διανομή Linux εκεί έξω — ακόμα και στο Ubuntu. Πρώτα, κατεβάστε την εικόνα της εφαρμογής εδώ. Στη συνέχεια, κάντε τα εξής στο τερματικό:

cd ~/Downloads
sudo chmod +x ubports-installer-*.AppImage

Στη συνέχεια, εκτελέστε την εφαρμογή κάνοντας κλικ σε αυτήν στη διαχείριση αρχείων ή με αυτήν την εντολή:

./ubports-*.AppImage

Εγκαταστήστε το Ubuntu Touch

Σε αυτό το σεμινάριο, θα καλύψουμε τον τρόπο εγκατάστασης του Ubuntu Touch στις συσκευές Core και Core προέκδοσης. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι συσκευές έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάπτυξης και είναι οι πιο ασφαλείς για εγκατάσταση. Εάν έχετε μια συσκευή παλαιού τύπου και θέλετε να αποκτήσετε το Ubuntu Touch σε αυτήν, μεταβείτε στο Ιστότοπος UBportsβρείτε την υποστηριζόμενη συσκευή σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.

  Ορίστε ένα προσαρμοσμένο χρώμα για τη γραμμή πλοήγησης στο Android [No Root]

Σημείωση: για να εγκατασταθεί το Ubuntu Touch, ξεκλειδώστε το bootloader σας.

Με τα δικαιώματα του εργαλείου flash UBPorts να λειτουργούν και να έχουν ρυθμιστεί για χρήση σε Linux, η διαδικασία εγκατάστασης μπορεί να ξεκινήσει. Η συσκευή σας ενδέχεται να επανεκκινήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Βήμα 1: Πάρτε το καλώδιο USB της συσκευής σας και συνδέστε το. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το αρχικό καλώδιο που συνοδεύει τη συσκευή σας ή ένα επίσημο καλώδιο αντικατάστασης. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε καλώδια τρίτων, καθώς τείνουν να είναι αναξιόπιστα και αργά.

Βήμα 2: Επιλέξτε τη συσκευή σας από το αναπτυσσόμενο μενού στο πρόγραμμα εγκατάστασης και κάντε κλικ στο κουμπί “επιλογή”.

Βήμα 3: Επιλέξτε το κανάλι έκδοσης Ubuntu Touch. Συνιστούμε στους περισσότερους χρήστες να τηρούν το προεπιλεγμένο “σταθερό” κανάλι.

Βήμα 4: Κάντε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση” και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης συστήματος του υπολογιστή για να συνεχίσετε.

Βήμα 5: Αφήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης να κάνει τη δουλειά του. Θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά κάτσε καλά. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Ubuntu Touch είναι έτοιμο για χρήση!

συμπέρασμα

Παρόλο που η Canonical έχει εγκαταλείψει τα όνειρά της να διεισδύσει στην αγορά των smartphone με το πρώτο «τηλέφωνο σύγκλισης Linux» στον κόσμο, το Ubuntu Touch είναι ζωντανό και καλά στην κοινότητα. Εάν θέλετε να ξεφύγετε από το Android και έχετε μια υποστηριζόμενη συσκευή, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu Touch.