Πώς να εγκαταστήσετε το Irssi και να χρησιμοποιήσετε το IRC από το τερματικό Linux

Το IRC είναι ένα από τα κύρια μέσα επικοινωνίας στην κοινότητα του Linux. Παρά την ηλικία του, μεγάλα έργα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πελάτες IRC στο Linux για να διαλέξετε, αλλά μακράν ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι ο Irssi. Ο λόγος που το Irssi είναι τόσο δημοφιλές είναι ότι είναι ένα τερματικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα έχετε τερματικό, θα μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω IRC. Το καλύτερο από όλα, δεδομένου ότι είναι ένα πρόγραμμα μόνο κειμένου, χρησιμοποιεί πολύ λίγους πόρους. Δείτε πώς να εγκαταστήσετε το Irssi στη διανομή Linux της επιλογής σας.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκατάσταση

Ubuntu

sudo apt install irssi

Debian

sudo apt-get install irssi

Arch Linux

sudo pacman -S irssi

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install irssi

OpenSUSE

sudo zypper install irssi

Άλλα Linux

Η δημιουργία του Irssi από την πηγή απαιτεί μερικές εξαρτήσεις αλλά όχι πάρα πολλές, καθώς το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στο κείμενο. Για να δημιουργήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε Glib 2.6 ή νεότερο, pkg-config, OpenSSL, git και Terminfo. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι εξαρτήσεις μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα. Για καλύτερα αποτελέσματα, ελέγξτε το pkgs.org ή αναζητήστε τον διαχειριστή πακέτων του υπολογιστή σας Linux.

  Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία κειμένου γραφικά στο Linux με το gedit

Ξεκινήστε τη διαδικασία μεταγλώττισης Irssi παίρνοντας πρώτα τον πηγαίο κώδικα από το Github χρησιμοποιώντας την εντολή git στο τερματικό.

git clone https://github.com/irssi/irssi.git

Χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να αλλάξετε τον κατάλογο εργασίας του τερματικού από ~/ στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο Irssi.

cd irssi

Μέσα στο φάκελο, υπάρχει όλος ο κώδικας που είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του προγράμματος-πελάτη Irrsi IRC. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του είναι να εκτελέσετε το σενάριο autogen. Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα τα απαραίτητα αρχεία.

./autogen.sh

Η εκτέλεση του σεναρίου autogen θα δημιουργήσει μερικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου διαμόρφωσης. Το Configure χρησιμοποιείται για τη σάρωση ενός υπολογιστή και τη δημιουργία ενός νέου αρχείου “make” (γνωστός και ως οδηγίες κατασκευής).

./configure

Ρύθμιση παραμέτρων δημιουργήθηκε ένα νέο αρχείο “make”. Από εδώ, χρησιμοποιήστε το makefile για να ξεκινήσετε τη συλλογή του Irssi. Κατανοήστε ότι αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, καθώς η μεταγλώττιση λογισμικού δεν είναι ποτέ γρήγορη.

make

Όταν το GCC ολοκληρώσει την κατασκευή του λογισμικού, συνδεθείτε ως χρήστης root στον υπολογιστή σας και εγκαταστήστε το Irssi στο σύστημα.

su 

make install

Από εδώ θα μπορείτε να εκκινήσετε τον πελάτη Irssi IRC ανοίγοντας ένα τερματικό και εισάγοντας το “irssi” ως εντολή.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα Chromebook με το Crouton

Διαμόρφωση

Ο πελάτης Irssi IRC λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο, είναι καλύτερο να τον διαμορφώσετε. Το αρχείο ρυθμίσεων για το Irssi είναι σε ~/ για κάθε χρήστη. Κάθε χρήστης στον υπολογιστή που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον πελάτη IRC πρέπει να διαμορφώσει το δικό του αρχείο ~/.irssi/config. Για να επεξεργαστείτε το αρχείο, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή.

nano ~/.irssi/config

Συμμετοχή στα κανάλια

Χρησιμοποιήστε την εντολή /server για να εγγραφείτε στον διακομιστή IRC της επιλογής σας.

/server irc.test.net

Προαιρετικά, κάντε το έτσι ώστε η Irssi να συνδέεται πάντα με τον διακομιστή IRC κατά την εκκίνηση, εισάγοντας:

/server add -auto -network test irc.test.net

/save

Με τη ρύθμιση παραμέτρων διακομιστή, εγγραφείτε στο κανάλι χρησιμοποιώντας το /join.

/join #testchannel

Φευγω με:

/leave

/quit

Ρύθμιση ενός “ψευδώνυμου”

Όταν εγκατασταθεί το Irssi, θα δημιουργήσει μια νέα διαμόρφωση από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, εάν το “πραγματικό σας όνομα” στο Ubuntu είναι “John Smith” και το όνομα χρήστη σας “jsmith”, ο Irssi θα προσθέσει το “John Smith” στη διαμόρφωσή σας ως το “real_name” και το “jsmith” ως αμφότερα το “ψευδώνυμο” και «όνομα_χρήστη».

Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, καθώς οι προεπιλογές είναι καλές. Ωστόσο, εάν είστε πολύ συγκεκριμένοι για το IRC, υπάρχει τρόπος να το αλλάξετε. Ξεκινήστε πατώντας Ctrl + W και αναζητώντας “real_name”. Μετά το real_name, το user_name και το nick, αλλάξτε τις τιμές σε κάτι άλλο. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο διαμόρφωσης με Ctrl + O.

  Πώς να αλλάξετε τη διαχείριση οθόνης στο Linux

Αυτόματη σύνδεση

Χρειάζεστε το πρόγραμμα-πελάτη IRC να συνδέεται αυτόματα σε διάφορα κανάλια κατά την εκκίνηση; Δείτε πώς να το κάνετε. Ξεκινήστε συνδέοντας τον διακομιστή με την εντολή /server.

/server irc.test.net

Χρησιμοποιήστε την εντολή /channel με -auto για αυτόματη σύνδεση.

/channel add -auto #test test

Μόλις προστεθούν όλα τα κανάλια, αποθηκεύστε τις αλλαγές στο αρχείο διαμόρφωσης.

/save

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και κρυπτογράφηση της διαμόρφωσης Irssi

Καλύψαμε μόνο τα βασικά στη διαμόρφωση Irssi, καθώς ο μέσος χρήστης πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό. Ωστόσο, εάν είστε προχωρημένος χρήστης και έχετε πολλά προσωπικά πράγματα στον φάκελο ~/.irssi/config, είναι καλύτερο να διατηρήσετε ένα κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας.

Η μετάβαση στη διαδρομή κρυπτογράφησης σημαίνει ότι κανείς εκτός από εσάς δεν θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο αρχείο διαμόρφωσής σας. Για να ξεκινήσετε την κρυπτογράφηση, βεβαιωθείτε ότι είναι εγκατεστημένο το GPG. Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και κρυπτογραφήστε τις παραμέτρους σας.

cd ~/.irssi
gpg -c config

Η έξοδος της κρυπτογράφησης θα πρέπει να είναι ~/.irssi/config.gpg. Μετακινήστε το κρυπτογραφημένο αρχείο διαμόρφωσης στον φάκελο /home/.

mv config.gpg ~/

Τώρα που το αρχείο είναι ασφαλές, μη διστάσετε να το ανεβάσετε στο Dropbox, στο Google Drive κ.λπ. Αποκρυπτογραφήστε το αρχείο ανά πάσα στιγμή εκτελώντας την εντολή αποκρυπτογράφησης στο GPG.

gpg config.gpg 

mv config ~/.irssi