Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία κειμένου γραφικά στο Linux με το gedit

Οι χρήστες Linux συνήθως επεξεργάζονται αρχεία διαμόρφωσης με εργαλεία που βασίζονται σε τερματικά όπως το nano και το vim. Εάν θέλετε να επεξεργαστείτε ένα αρχείο γραφικά —ακόμα και ένα αρχείο συστήματος— το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου gedit το καθιστά ανώδυνο και εύκολο.

Αρχεία, Αρχεία Παντού

Μια συχνά επαναλαμβανόμενη φράση σχετικά με το Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Unix όπως το macOS είναι “όλα είναι ένα αρχείο”.

Αν και αυτό δεν είναι αυστηρά ακριβές, τα αρχεία κειμένου χρησιμοποιούνται συχνά για αρχεία καταγραφής και διαμόρφωση συστήματος. Μπορείτε να διαβάσετε αυτά τα αρχεία για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του λειτουργικού σας συστήματος και μπορείτε να τα επεξεργαστείτε για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του.

Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου GNOME είναι το gedit, επομένως θα πρέπει να το βρείτε σε οποιοδήποτε σύστημα με περιβάλλον επιφάνειας εργασίας GNOME. Αυτό περιλαμβάνει Ubuntu, Fedora, Debian, CentOS και Red Hat. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για την επεξεργασία αρχείων όταν το μόνο που χρειάζεστε είναι αρκετός επεξεργαστής για να ολοκληρώσετε τη δουλειά—χωρίς την καμπύλη εκμάθησης ορισμένων από τους πρωτοπόρους επεξεργαστές όπως το vim.

Εκκίνηση του gedit

Για να ξεκινήσετε το gedit από τη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε gedit και πατήστε Enter.


Το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου gedit θα εμφανιστεί σύντομα.

Είναι ένα ακατάστατο και καθαρό παράθυρο εφαρμογής. Μπορείτε να συνεχίσετε με το έργο να πληκτρολογείτε οτιδήποτε εργάζεστε χωρίς περισπασμούς.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να εκκινήσετε το gedit από το μενού εφαρμογών του υπολογιστή σας Linux. Συχνά ονομάζεται “Επεξεργαστής κειμένου”. Απλώς αναζητήστε το μενού εφαρμογών για “gedit”.

Εκκίνηση του gedit ως Εργασία στο παρασκήνιο

Το παράθυρο του τερματικού θα περιμένει να κλείσει το gedit προτού σας επιστρέψει στη γραμμή εντολών. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο τερματικού ενώ το gedit είναι ακόμα ανοιχτό, εκκινήστε το gedit με αυτήν την εντολή. Αυτό ανοίγει το gedit ως εργασία παρασκηνίου. Λαμβάνετε αμέσως τη γραμμή εντολών και μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το παράθυρο του τερματικού ακόμα και όταν εκτελείται το gedit.

  Οι 8 καλύτεροι διαδικτυακοί πόροι τεχνικής υποστήριξης για χρήστες Linux

Πληκτρολογήστε gedit, ένα κενό διάστημα, ένα σύμφωνο και, στη συνέχεια, πατήστε Enter—όπως αυτό:

gedit &

Άνοιγμα υπάρχοντος αρχείου

Για να ανοίξετε ένα υπάρχον αρχείο κειμένου, κάντε κλικ στο κουμπί «Άνοιγμα» στη γραμμή εργαλείων gedit. Μπορείτε επίσης να πατήσετε Ctrl+O για να ανοίξετε ένα αρχείο.

Αυτό ανοίγει το μενού πρόσφατων αρχείων. Εάν θέλετε να ανοίξετε ξανά ένα από τα αρχεία που αναφέρονται, κάντε κλικ στο όνομα του αρχείου. Εάν θέλετε να ανοίξετε ένα διαφορετικό αρχείο, κάντε κλικ στο κουμπί «Άλλα έγγραφα…» στο κάτω μέρος του μενού.

Αυτό ανοίγει ένα τυπικό παράθυρο διαλόγου ανοίγματος αρχείου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στη θέση του αρχείου που θέλετε να επεξεργαστείτε.

Κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί «Άνοιγμα» όταν έχετε επισημάνει το αρχείο που θέλετε να επεξεργαστείτε.

Άνοιγμα αρχείου από τη γραμμή εντολών

Μπορείτε να ζητήσετε από το gedit να ανοίξει ένα αρχείο μόλις εκκινηθεί, παρέχοντας το όνομα αρχείου στη γραμμή εντολών. Αυτό κάνει το gedit να φορτώνει το αρχείο έτσι ώστε να είναι έτοιμο για επεξεργασία μόλις εμφανιστεί το gedit.

gedit ana.c

Η δυνατότητα επισήμανσης σύνταξης του gedit καθιστά ιδιαίτερα ευχάριστη την επεξεργασία αρχείων πηγαίου κώδικα προγράμματος και σεναρίων κελύφους.

Η επισήμανση σύνταξης χρωματίζει τις λέξεις μέσα στο αρχείο προέλευσης, έτσι ώστε οι μεταβλητές, οι δεσμευμένες λέξεις, τα σχόλια, οι παράμετροι και άλλα να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.

Το όνομα του αρχείου που επεξεργάζεστε εμφανίζεται στη γραμμή εργαλείων. Εάν έχετε τροποποιήσει το αρχείο, εμφανίζεται ένας αστερίσκος * δίπλα στο όνομα του αρχείου.

Αυτό σας ενημερώνει ότι έχουν γίνει αλλαγές στο περιεχόμενο του αρχείου. Λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι εάν θέλετε να διατηρήσετε τις αλλαγές, πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο.

Αποθήκευση αλλαγών σε ένα αρχείο

Για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποθήκευση» στη γραμμή εργαλείων. Μπορείτε επίσης να πατήσετε Ctrl+S για να αποθηκεύσετε το αρχείο.

Για να αποθηκεύσετε το αρχείο σας με διαφορετικό όνομα ή σε διαφορετική τοποθεσία, κάντε κλικ στο κουμπί μενού στη γραμμή εργαλείων και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Αποθήκευση ως” από το μενού.

Αυτό θα ανοίξει ένα τυπικό παράθυρο διαλόγου αποθήκευσης αρχείου. Μπορείτε να περιηγηθείτε στον κατάλογο στον οποίο θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο και μπορείτε να δώσετε ένα όνομα για το αρχείο. Κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί “Αποθήκευση” για να αποθηκεύσετε το αρχείο.

  Πώς να κάνετε το TiddlyWiki να λειτουργεί σε Linux

Επεξεργασία αρχείων συστήματος

Για να επεξεργαστείτε ένα αρχείο συστήματος, θα χρειαστεί συνήθως να χρησιμοποιήσετε sudo επειδή ο κάτοχος του αρχείου είναι πιθανό να είναι root. Για να είστε αυστηρά ακριβείς, θα μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο συστήματος ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε sudo, αλλά δεν θα μπορείτε να αποθηκεύσετε τυχόν αλλαγές στο αρχείο εκτός εάν έχετε χρησιμοποιήσει sudo.

sudo gedit /etc/samba/smb.conf

Προειδοποίηση: Μην επεξεργάζεστε αρχεία συστήματος εάν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι θα κάνουν οι αλλαγές σας στο σύστημά σας. Μπέρδεψε το λάθος αρχείο συστήματος και μπορεί να βρεθείς αποκλεισμένος από τον υπολογιστή σου μετά από επανεκκίνηση.

Αυτή η εντολή ανοίγει το gedit και φορτώνει το αρχείο διαμόρφωσης samba για επεξεργασία.

Αντιγραφή ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων σε νέο αρχείο

Ένας προσεκτικός τρόπος επεξεργασίας αρχείων συστήματος –και επομένως ένας αξιέπαινος τρόπος επεξεργασίας αρχείων συστήματος– είναι να αντιγράψετε το αρχείο και στη συνέχεια να επεξεργαστείτε το αντίγραφο. Όταν ολοκληρώσετε την επεξεργασία του νέου αρχείου, μπορείτε να το αντιγράψετε ξανά στο αρχικό αρχείο. Εάν κάνετε ένα χάος στην επεξεργασία του αντιγραμμένου αρχείου, δεν υπάρχει κανένα κακό. Διαγράψτε το και ξεκινήστε από την αρχή.

Όταν αντιγράφετε ένα αρχείο, η ιδιοκτησία του αρχείου μπορεί να αλλάξει και τα δικαιώματα λειτουργίας αρχείου μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι ακριβώς τα ίδια στο νέο σας αρχείο όπως και στο αρχικό αρχείο προτού αντιγράψετε τη νέα έκδοση πάνω από το αρχικό αρχείο. Έτσι μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να επεξεργαστούμε το αρχείο fstab.

Για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αλλαγή στην ιδιοκτησία του αρχείου και τα δικαιώματα λειτουργίας, θα δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο και, στη συνέχεια, θα αντιγράψουμε το υπάρχον αρχείο πάνω του. Αυτό το βήμα είναι καθαρά για λόγους επίδειξης για να βεβαιωθείτε ότι το νέο αρχείο δεν έχει τα ίδια δικαιώματα λειτουργίας και ιδιοκτησία με το αρχικό αρχείο. Δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό όταν επεξεργάζεστε τα δικά σας αρχεία.

touch new_fstab

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ls για να ελέγξουμε τα χαρακτηριστικά του αρχείου και να δούμε τι δικαιώματα λειτουργίας αρχείου έχει και ποιος είναι ο κάτοχος του αρχείου.

ls -l new_fstab

Ο κάτοχος του αρχείου είναι το dave και τα δικαιώματα λειτουργίας αρχείου διαβάζονται και γράφουν για τον κάτοχο του αρχείου και μόνο για ανάγνωση για την ομάδα και για άλλους.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Nano στο Linux

Τώρα, θα αντιγράψουμε το αρχείο /etc/fstab πάνω από το νέο αρχείο που μόλις δημιουργήσαμε. Στη συνέχεια, θα ελέγξουμε τα χαρακτηριστικά του αρχείου για να δούμε αν έχουν αλλάξει.

sudo cp /etc/fstab new_fstab
ls -l new_fstab

Το fstab έχει αντιγραφεί πάνω από το αρχείο new_fstab. Τα χαρακτηριστικά του αρχείου new_fstab δεν έχουν αλλάξει. Ας ελέγξουμε τα χαρακτηριστικά του αρχείου του αρχικού αρχείου fstab.

ls -l /etc/fstab

Όπως μπορούμε να δούμε ο κάτοχος είναι root και τα δικαιώματα λειτουργίας αρχείου είναι διαφορετικά. Τα δικαιώματα της ομάδας διαβάζονται και γράφουν. Τα δικαιώματα ομάδας για το new_fstab είναι μόνο για ανάγνωση. Θα χρειαστεί να διορθώσουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά προτού αντιγράψουμε ξανά το αρχείο.

Αρχικά, θα εκκινήσουμε το gedit και θα επεξεργαστούμε το αρχείο new_fstab για να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές.

gedit new_fstab

Αφού επεξεργαστούμε το αρχείο και αποθηκεύσουμε τις αλλαγές μας, πρέπει να επαναφέρουμε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και λειτουργίας αρχείου σε αυτό που θα έπρεπε να είναι.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας την επιλογή –reference των εντολών chmod και chown.

Η επιλογή –reference παίρνει ένα όνομα αρχείου ως παράμετρο. Αναγκάζει το chmod και το chown να πάρουν τα δικαιώματα λειτουργίας αρχείου και τις τιμές ιδιοκτησίας αρχείου από αυτό το αρχείο και να τα αντιγράψουν στο αρχείο προορισμού. Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ls για να ελέγξουμε ότι τα χαρακτηριστικά του επεξεργασμένου αρχείου έχουν οριστεί σωστά πριν το αντιγράψουμε ξανά στο αρχικό αρχείο.

sudo chmod --reference=/etc/fstab new_fstab
sudo chown --reference=/etc/fstab new_fstab
ls -l new_fstab

Τα δικαιώματα και η ιδιοκτησία του αρχείου είναι πλέον σωστά. Μπορούμε να αντιγράψουμε το new_fstab πάνω από το υπάρχον fstab και οι αλλαγές μας θα έχουν γίνει.

Καθώς πρόκειται για αλλαγές στο αρχείο fstab, θα τεθούν σε ισχύ κατά την επόμενη επανεκκίνηση του υπολογιστή ή αμέσως εάν η εντολή προσάρτησης χρησιμοποιήθηκε ως εξής:

sudo mount -a

Να είστε προσεκτικοί εκεί έξω

Το σύνθημά μου είναι η προσοχή και δεν υπερασπίζομαι τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις. Εάν δεν είστε καθόλου σίγουροι για το πώς οι αλλαγές σας σε ένα αρχείο συστήματος θα κάνουν τον υπολογιστή σας να συμπεριφέρεται, μην κάνετε τις αλλαγές.

Όταν χρειάζεται να επεξεργαστείτε ένα αρχείο κειμένου, είτε πρόκειται για αρχείο συστήματος είτε όχι, θα διαπιστώσετε ότι το gedit είναι ένας γρήγορος και απλός επεξεργαστής που δεν σας μπερδεύει με πάρα πολλές επιλογές και ωστόσο έχει αρκετές δυνατότητες για να σας αφήσει να η δουλειά έγινε.