Πώς να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα Chromebook με το Crouton

Τα Chromebook είναι υπολογιστές κατασκευασμένοι από την Google, οι οποίοι εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Chrome. Παρά την καρικατούρα γύρω από τα Chromebook, είναι στην πραγματικότητα αρκετά δημοφιλή. Ο λόγος? Η Google επιδοτεί το υλικό, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην χρειάζεται να πληρώσουν τόσα πολλά. Ως αποτέλεσμα, τα Chromebook πετούν από τα ράφια και είναι υπεύθυνα για τεράστιο όγκο πωλήσεων φορητών υπολογιστών. Το λειτουργικό σύστημα υπολογιστών της Google είναι μια πολύ καλή εμπειρία με Linux. Έρχεται με διαχειριστή αρχείων, ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης στο cloud, ακόμη και τερματικό (αν είστε αρκετά γνώστες για να το βρείτε). Ωστόσο, όσο χρήσιμο μπορεί να είναι το Chrome OS, ορισμένοι προχωρημένοι χρήστες βρίσκουν ότι εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να τους ικανοποιήσει. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι προγραμματιστές έχουν αναπτύξει εργαλεία που σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα Chromebook.

Αυτό το εργαλείο είναι γνωστό ως Crouton. Αυτό σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε ένα περιβάλλον Chroot το οποίο με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του Linux σε ένα Chromebook. Αυτό το εργαλείο το καθιστά έτσι ώστε ένα λειτουργικό σύστημα όπως το Ubuntu ή ακόμα και το Arch Linux να μπορεί να τρέχει σε ένα Chromebook.

Η εγκατάσταση του Crouton μπορεί να είναι μια κουραστική και μπερδεμένη διαδικασία μερικές φορές, αλλά αξίζει τον κόπο για έναν σημαντικό λόγο. Η πρόσβαση στο Linux σε ένα Chromebook είναι εξαιρετική. Σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: την ευκολία χρήσης του Chrome OS και τη μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων εκτός σύνδεσης του Linux.

  Πώς να παίξετε το Wasteland 2: Director's Cut σε Linux

Σημείωση: Φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων στο Chromebook/Chromebox πριν συνεχίσετε. Η εγκατάσταση του Linux απαιτεί τη θέση του Chrome OS σε λειτουργία προγραμματιστή, η οποία διαγράφει όλα τα αρχεία και άλλα δεδομένα.

Αν και δεν απαιτείται, δημιουργήστε μια εικόνα ανάκτησης για τη συσκευή σας Chrome πριν ακολουθήσετε αυτόν τον οδηγό. Με αυτόν τον τρόπο, εάν συμβεί κάτι κατά τη χρήση του Crouton, θα είναι εύκολο να συνδέσετε απλώς μια μονάδα USB, να διαγράψετε το Chrome OS και να ξεκινήσετε από την αρχή. Μπορείτε να βρείτε το λογισμικό για τη δημιουργία ενός δίσκου ανάκτησης εδώ.

Δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε ανάκτηση στο Chromebook σας; Αναφέρομαι σε αυτή η σελίδα, καθώς η Google διαθέτει ένα εξαιρετικό κομμάτι υποστήριξης.

Εγκατάσταση του Crouton

Αφού δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων, απενεργοποιήστε το Chromebook. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο διαφυγής και το πλήκτρο ανανέωσης και ενεργοποιήστε το. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα, ενημερώνοντας τον χρήστη ότι πρόκειται να εισέλθει στη λειτουργία προγραμματιστή. Αυτή η λειτουργία είναι σημαντική, καθώς παρέχει στους χρήστες πρόσβαση στην κονσόλα τερματικού και άλλες κρυφές λειτουργίες, όπως η αλληλεπίδραση με το σύστημα αρχείων.

ΜΗΝ προσπαθήσετε να διακόψετε αυτήν την οθόνη προειδοποίησης, καθώς θα επαναφέρει το Chrome OS από τη λειτουργία προγραμματιστή. Δώστε του 15 λεπτά και αφήστε την οθόνη φόρτωσης να το κάνει. Όταν ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση του Chromebook, συνδεθείτε.

  Πώς να δημιουργήσετε ψευδώνυμα και συναρτήσεις κελύφους στο Linux

Ανοίξτε μια καρτέλα Chrome και Κατεβάστε την πιο πρόσφατη έκδοση του σεναρίου εγκατάστασης Crouton. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, πατήστε Ctrl + Alt + T. Αυτό ανοίγει το παράθυρο τερματικού του Chrome OS ως καρτέλα μέσα στο Chrome.

Στη γραμμή εντολών τερματικού, πληκτρολογήστε την εντολή: shell

Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το Linux! Εγκαταστήστε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας XFCE με αυτήν την εντολή:

sudo sh ~/Downloads/crouton -t xfce

startxfce4

Δεν σας αρέσει το XFCE; Δοκιμάστε το KDE, με αυτήν την εντολή.

sudo sh ~/Downloads/crouton -t kde

startkde

Δοκιμάστε το Gnome με:

sudo sh ~/Downloads/crouton -t gnome

startgnome

Το Ubuntu Unity είναι επίσης δυνατό.

sudo sh ~/Downloads/crouton -t unity

startunity

Θέλετε να δοκιμάσετε το LXDE; Εγκαταστήστε το με:

sudo sh ~/Downloads/crouton -t lxde

startlxde


Σημείωση: προσθέστε υποστήριξη αφής στο Linux προσθέτοντας ,αγγίξτε στο τέλος.

Xiwi

Με τα πάντα διαμορφωμένα, το Crouton είναι πολύ υπέροχο. Το Linux τρέχει πάνω από το Chrome OS. Ωστόσο, μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό να χρειάζεται να κάνετε εναλλαγή μεταξύ Chrome OS και Linux χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου. Μην ανησυχείς! Υπάρχει ένας τρόπος να τρέξετε το Crouton σε ένα παράθυρο. Γίνεται με ένα εργαλείο που ονομάζεται Xiwi.

Το Xiwi καθιστά δυνατή την κοινή χρήση του προχείρου, του προγράμματος περιήγησης και άλλων πραγμάτων μεταξύ του Chrome OS και του Linux. Για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη Xiwi, πρώτα, καθορίστε την κατά την εγκατάσταση.

  Πώς να αντιγράψετε και να επικολλήσετε σε ένα Chromebook

Για παράδειγμα:

sudo sh ~/Downloads/crouton -t gnome,xiwi


Στη συνέχεια, στο Chrome OS, εγκαταστήστε αυτή η επέκταση για να προσθέσετε υποστήριξη Xiwi στο ίδιο το Chrome OS. Με την υποστήριξη Xiwi εντός του Crouton, το Linux δεν θα εκτελείται σε πλήρη οθόνη. Αντίθετα, το Crouton θα εκτελείται μέσα σε ένα παράθυρο στο Chromebook σας. Αυτό είναι τέλειο για όσους θέλουν το Linux για μερικά πράγματα, αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν το Chrome OS.

Συμβουλές για το Chrome OS

Η εκτέλεση Linux σε Chroot είναι δύσκολη σε μια συσκευή χαμηλής κατανάλωσης όπως ένα Chromebook. Ευτυχώς, υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την απόδοση. Ξεκινήστε ανοίγοντας ένα παράθυρο τερματικού: Ctrl + Alt + T

Μέσα στο τερματικό, φορτώστε το κέλυφος Bash με αυτήν την εντολή: κέλυφος

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την εναλλαγή στο Chrome OS.

swap enable 2000

Η ανταλλαγή είναι τώρα ενεργοποιημένη. Κλείστε το παράθυρο του τερματικού και επανεκκινήστε το Chrome OS. Όταν συνδεθείτε ξανά, το Chromebook θα έχει 2 GB χώρου ανταλλαγής για εργασία. Αυτό είναι καλό, γιατί δίνει σε όλα τα προγράμματα που τρέχουν λίγη επιπλέον μνήμη για χρήση.

συμπέρασμα

Το Chrome OS είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ιστό και να κάνουν βασικά πράγματα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για πιο προηγμένες λειτουργίες, υστερεί. Γι’ αυτό είναι τόσο υπέροχο να βλέπεις λογισμικό όπως το Crouton. Αυξάνει άμεσα την αξία των υπολογιστών Google επειδή δίνει στους χρήστες την ελευθερία να προσθέτουν Linux σε ένα Chromebook όταν το χρειάζονται.