Πώς να εγκαταστήσετε το Firefox Nightly σε Debian και Ubuntu

Βασικά Takeaways

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε νέες δυνατότητες στο Mozilla Firefox εγκαθιστώντας το Firefox Nightly, μια έκδοση ανάπτυξης με νυχτερινές εκδόσεις.
  • Η Mozilla έχει διαθέσει πακέτα Firefox Nightly .deb για διανομές που βασίζονται στο Debian όπως το Ubuntu, απλοποιώντας την εγκατάσταση και τις ενημερώσεις.
  • Προσθέτοντας το αποθετήριο Firefox Nightly και χρησιμοποιώντας το σύστημα διαχείρισης πακέτων APT, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε και να ενημερώσετε το Firefox Nightly.

Εάν είστε προγραμματιστής ιστού ή ισχυρός χρήστης, ίσως έχετε ακούσει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε νέες δυνατότητες στο Mozilla Firefox εγκαθιστώντας το Firefox Nightly. Μπορεί να ανησυχείτε ότι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την εγκατάσταση ή την ενημέρωση του.

Εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή που βασίζεται στο Debian, συμπεριλαμβανομένου του Ubuntu, υπάρχουν καλά νέα: Διατίθενται πακέτα Firefox Nightly .deb. Με λίγες μόνο εντολές, μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε και να ενημερώσετε το Firefox Nightly.

  Πώς να ξεκινήσετε μια συνομιλία με τον Firefox Hello

Τι είναι το Firefox Nightly;

Το Firefox Nightly είναι μια έκδοση ανάπτυξης του προγράμματος περιήγησης Firefox που κυκλοφορεί κάθε βράδυ, όπως υποδηλώνει το όνομα. Ενώ οι περισσότεροι χρήστες του Firefox θα χρησιμοποιούν τη σταθερή έκδοση από τον επίσημο ιστότοπο ή τον διαχειριστή πακέτων τους, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε τη νυχτερινή έκδοση εάν είστε προγραμματιστής ή ισχυρός χρήστης.

Οι προγραμματιστές Ιστού μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν τις τοποθεσίες τους σε σχέση με επερχόμενες αλλαγές στον Firefox για να βεβαιωθούν ότι οι μελλοντικές εκδόσεις δεν καταστρέφουν τίποτα. Οι ισχυροί χρήστες μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν νέες δυνατότητες πριν από οποιονδήποτε άλλον.

Μια ανάρτηση στο Mozilla’s Nightly blog ανακοίνωσε το αποθετήριο .deb για το Firefox Nightly. Απλοποιεί την εγκατάσταση της νυχτερινής έκδοσης ενημερώνοντάς την αυτόματα όταν κυκλοφορεί μια νέα έκδοση. Διαχωρίζει επίσης τη νυχτερινή έκδοση από οποιεσδήποτε άλλες εκδόσεις, όπως η σταθερή έκδοση ESR του Firefox, που περιλαμβάνεται από προεπιλογή σε πολλές διανομές Linux.

Προσθήκη του Firefox Nightly Repository

Η εγκατάσταση του Firefox Nightly χρησιμοποιώντας το αποθετήριο APT είναι εύκολη. Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα αποθετήριο για να αποθηκεύσετε το κρυπτογραφικά υπογεγραμμένο κλειδί για να βεβαιωθείτε ότι το αρχείο .deb προέρχεται πραγματικά από τη Mozilla.

  Πώς να κάνετε αυτόματη σίγαση ήχου σε ιστότοπους στον Firefox

Τα κλειδιά αποθηκεύονται στον κατάλογο /etc/apt/keyrings. Δημιουργήστε το ως root αν δεν υπάρχει ήδη:

 sudo mkdir /etc/apt/keyrings

Θα θέλετε να ορίσετε τα σωστά δικαιώματα με το chmod:

 sudo chmod 0755 /etc/apt/keyrings

Αυτό σημαίνει ότι ο κατάλογος θα είναι εγγράψιμος, αναζητήσιμος και αναγνώσιμος για τον κάτοχό του (ρίζα) και αναζητήσιμος και αναγνώσιμος για όλους τους άλλους.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε λήψη του ίδιου του κλειδιού:

 wget -q https://packages.mozilla.org/apt/repo-signing-key.gpg -O- \
   | sudo tee /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc > /dev/null

Αυτός ο αγωγός μπορεί να φαίνεται περίπλοκος, αλλά είναι αρκετά απλός. Η εντολή wget κατεβάζει το κλειδί από τον διακομιστή της Mozilla, στέλνοντάς το στην τυπική έξοδο με την επιλογή «-O-». Η εντολή tee την εξάγει στο αρχείο packages.mozilla.org.asc στον κατάλογο που δημιουργήσατε νωρίτερα, ενώ απορρίπτει οποιαδήποτε έξοδο στο τερματικό στέλνοντάς το στο /dev/null.

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 39 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android

Στη συνέχεια, ελέγξτε ότι έχετε εγκαταστήσει το σωστό κλειδί με το gpg:

 gpg -n -q --import --import-options import-show \
 /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc

Κοιτάξτε προσεκτικά τη συμβολοσειρά εξόδου. Θα πρέπει να διαβάζει “35BAA0B33E9EB396F59CA838C0BA5CE6DC6315A3.”

Εάν το κάνει, είναι πλέον ασφαλές να προσθέσετε το αποθετήριο .deb. Δημιουργήστε το αρχείο /etc/apt/sources.list.d/mozilla.list ως root και χρησιμοποιήστε τον αγαπημένο σας επεξεργαστή για να προσθέσετε αυτήν τη γραμμή:

 deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc] https://packages.mozilla.org/apt mozilla main

Εγκατάσταση του Firefox Nightly

Με το αποθετήριο Firefox Nightly που έχει προστεθεί στο σύστημά σας, μπορείτε να το εγκαταστήσετε όπως με οποιοδήποτε άλλο πακέτο Debian/Ubuntu.

Ενημερώστε το σύστημά σας χρησιμοποιώντας το apt ως συνήθως:

 sudo apt update && sudo apt upgrade

Στη συνέχεια, είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε επιτέλους το Firefox Nightly:

 sudo apt install firefox-nightly

Μετά από αυτό, θα πρέπει να δείτε το Firefox Nightly στο μενού εφαρμογών του περιβάλλοντος εργασίας σας. Για να ενημερώσετε το Firefox Nightly από τώρα και στο εξής, ενημερώστε τα πακέτα σας ως συνήθως.

Τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα περιήγησης Firefox

Με τη δυνατότητα εγκατάστασης και ενημέρωσης του Firefox Nightly χρησιμοποιώντας το σύστημα διαχείρισης πακέτων APT στο Debian και στο Ubuntu, μπορείτε να δοκιμάσετε το πρόγραμμα περιήγησης αιχμής πιο εύκολα από πριν.