Οι 5 καλύτερες διανομές Immutable, Rock-Solid Linux

Βασικά Takeaways

  • Το Fedora Silverblue προσφέρει μια αμετάβλητη έκδοση Linux όπου ολόκληρο το σύστημα παρέχεται ως ένα στοιχείο που μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί στις ενημερώσεις συστήματος, βελτιώνοντας την αξιοπιστία και αποτρέποντας ένα μεμονωμένο κατεστραμμένο αρχείο να επηρεάσει την εκκίνηση του υπολογιστή σας.
  • Το NixOS χρησιμοποιεί τον διαχειριστή πακέτων Nix για να διευκολύνει τη ρύθμιση και την αναπαραγωγή συστημάτων σε πολλά μηχανήματα. Επιτρέπει την εύκολη διαμόρφωση ολόκληρου του συστήματος με ένα μόνο αρχείο και τη δυνατότητα επαναφοράς σε προηγούμενες εκδόσεις εφαρμογών ή στην επιφάνεια εργασίας.
  • Το Endless OS είναι μια μη συμβατική έκδοση του Linux που έχει σχεδιαστεί για νέους χρήστες υπολογιστών και για όσους δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Έρχεται προεγκατεστημένο με το απαραίτητο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης εκτός σύνδεσης της Wikipedia, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το Linux είναι από καιρό ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα, αλλά οι νέες εκδόσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες που κάνουν τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας ακόμα πιο δύσκολο να σπάσει. Προσθέστε τη δυνατότητα εύκολης επαναφοράς σε προηγούμενες εκδόσεις λογισμικού και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί οι άνθρωποι ενθουσιάζονται με τις «αμετάβλητες» εκδόσεις του Linux. Θέλετε να δείτε μόνοι σας τι είναι η διαφημιστική εκστρατεία; Αυτές είναι οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές σήμερα.

Το Fedora Silverblue είναι μια από τις πρώτες αμετάβλητες εκδόσεις του παραδοσιακού επιτραπέζιου Linux. Τι σημαίνει όμως αυτό; Εν ολίγοις, το Fedora Silverblue συνοδεύεται από ολόκληρο το σύστημα που παρέχεται ως ένα τεράστιο στοιχείο που αντικαθιστάτε κάθε φορά που πραγματοποιείτε λήψη μιας ενημέρωσης συστήματος (μιας που είναι επίσης μόνο για ανάγνωση). Αυτή είναι μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή των Android, Chromebook και macOS. Σταματά ένα κατεστραμμένο αρχείο συστήματος να εμποδίζει την εκκίνηση ολόκληρου του υπολογιστή σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το δίσκο σκληρού κώδικα για να αλλάξετε τα εικονίδια του δίσκου συστήματος στο Linux

Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη εκτός από την αξιοπιστία. Για αρχή, το Fedora Silverblue χρησιμοποιεί τη μορφή Flatpak για εφαρμογές, οι οποίες συνοδεύονται από ένα βαθμό sandboxing για τη βελτίωση της ασφάλειας. Μπορείτε επίσης να κάνετε εναλλαγή μεταξύ περιβαλλόντων επιφάνειας εργασίας ή να δοκιμάσετε εκδόσεις beta του Fedora χωρίς να διακινδυνεύσετε τη σταθερότητα του συστήματός σας.

Το NixOS υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά από πολλές απόψεις, είναι το νέο hotness. Το έργο έχει προσελκύσει την προσοχή για τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Linux πάνω από τον διαχειριστή πακέτων Nix, ο οποίος χρησιμοποιεί μια προσέγγιση για την εγκατάσταση λογισμικού που διευκολύνει τη ρύθμιση και την αναπαραγωγή συστημάτων σε πολλά μηχανήματα. Πως? Μπορείτε να διαμορφώσετε ένα ολόκληρο σύστημα επεξεργάζοντας ένα μόνο αρχείο. Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε εύκολα σε προηγούμενες εκδόσεις μιας εφαρμογής ή σε ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας σας.

Το NixOS έχει μια βαριά καμπύλη εκμάθησης, αλλά αν είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο, μπορεί επίσης να έχει την μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Το Endless OS είναι μια αντισυμβατική έκδοση του Linux. Δεν προορίζεται ούτε για εταιρική χρήση ούτε ως επιτραπέζιος υπολογιστής για τους λάτρεις των υπολογιστών. Μάλλον, είναι μια προσπάθεια να φέρουμε τους υπολογιστές στις μάζες των ανθρώπων που μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή για πρώτη φορά, καθώς και σε όσους ζουν σε μέρη του κόσμου όπου το αξιόπιστο διαδίκτυο δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή rev στο Linux

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Endless OS είναι ένα λειτουργικό λογισμικό που συνοδεύεται από μεγάλο μέρος του λογισμικού επιτραπέζιου υπολογιστή που μπορεί να χρειαστείτε ήδη προεγκατεστημένο. Και αυτό δεν σημαίνει απλώς μια σουίτα γραφείου και μια χούφτα παιχνίδια. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια πλήρως αναπαραγόμενη εκτός σύνδεσης έκδοση της Wikipedia, ενσωματωμένη στο είδος της προσαρμοσμένης εφαρμογής εγκυκλοπαίδειας για επιτραπέζιους υπολογιστές που συνηθιζόταν στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000.

Η επιφάνεια εργασίας της Valve είναι λίγο διαφορετική από τις παραπάνω επιλογές. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το SteamOS σε έναν υπολογιστή που έχετε ήδη. Ωστόσο, το SteamOS παραμένει ίσως η πιο προσιτή έκδοση του Linux. Γιατί; Επειδή αποστέλλεται ως μέρος κάθε Steam Deck.

Ναι, η συσκευή χειρός της Valve μπορεί να χρησιμεύει κυρίως ως κονσόλα παιχνιδιών, αλλά κάθε Steam Deck διαθέτει λειτουργία επιφάνειας εργασίας που τροφοδοτείται από το KDE Plasma. Αν και το SteamOS μπορεί να μην είναι μια πλήρης έκδοση του Linux, είναι πολύ κοντά.

Το Vanilla OS είναι η λιγότερο ώριμη επιλογή και, λυπούμαστε, δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις ως σταθερό. Υπάρχουν σφάλματα για όσους είναι αρκετά γενναίοι ώστε να γίνουν νωρίς υιοθέτες. Αλλά είναι η πιο καθιερωμένη επιλογή για όσους αναζητούν μια αμετάβλητη διανομή βασισμένη στο Ubuntu (αν και οι νεότερες εκδόσεις βασίζονται στο Debian). Αυτό το καθιστά μια επιλογή που αξίζει να εξεταστεί για τους πολλούς, πολλούς χρήστες επιτραπέζιου Linux που είναι πιο εξοικειωμένοι με τα εργαλεία που βασίζονται στο Ubuntu και στο Debian. Λοιπόν, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί η snap έκδοση του Ubuntu της Canonical.

  Πώς να εγγράψετε την έξοδο ηχείων στο Linux

Το Vanilla OS δικαιολογεί την προσοχή από μόνο του. Η επιφάνεια εργασίας διαθέτει λειτουργικότητα παρόμοια με το Distrobox, που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε πακέτα λογισμικού που προορίζονται για διαφορετικές διανομές Linux σε ένα μόνο μηχάνημα.

Το Immutability είναι το μέλλον του Desktop Linux

Οι αμετάβλητες διανομές με αρχεία συστήματος μόνο για ανάγνωση έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν την ελευθερία που παρέχεται με την παλαιότερη, παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας Linux. Ωστόσο, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές που είναι πιο δύσκολο να σπάσουν είναι πιο κατάλληλοι για μαζική υιοθέτηση στην αγορά, γι’ αυτό και οι συσκευές Linux που είναι πιο προσανατολισμένες στον καταναλωτή, όπως τα Chromebook και το Steam Deck, διαθέτουν αμετάβλητα λειτουργικά συστήματα.

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές Linux που κυμαίνονται από Ubuntu και Fedora έως elementaryOS σκοπεύουν να είναι αμετάβλητοι στο μέλλον, αλλά για τους πρώτους χρήστες, η εμπειρία είναι διαθέσιμη σήμερα.