Πώς να εγκαταστήσετε τη μνήμη RAM σε μητρική πλακέτα στον υπολογιστή σας

Η RAM, ή η μνήμη τυχαίας πρόσβασης, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εγκαταστήσετε στην κατασκευή του υπολογιστή σας. Για όσους δεν γνωρίζουν, η RAM χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων σε προσωρινή βάση και βοηθά τον υπολογιστή σας να λειτουργεί ομαλά. Η μνήμη RAM χάνει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν όταν τερματίζετε τη λειτουργία του υπολογιστή. Με τα βασικά εκτός λειτουργίας, είστε εδώ για να μάθετε πώς να εγκαθιστάτε στικάκια RAM σε μια μητρική πλακέτα στην κατασκευή του υπολογιστή σας. Η εγκατάσταση της μνήμης RAM σε μια μητρική πλακέτα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία και μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας εάν αναβαθμίζετε τη μνήμη RAM μιας υπάρχουσας έκδοσης. Τούτου λεχθέντος, ας μην χάνουμε χρόνο και ας μάθουμε πώς να εγκαταστήσετε αποτελεσματικά τη μνήμη RAM στη μητρική σας πλακέτα.

Εγκαταστήστε τη μνήμη RAM στον υπολογιστή σας: Οδηγός βήμα προς βήμα (2023)

Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε τις υποδοχές μνήμης στις οποίες πρέπει να εγκαταστήσετε τη μνήμη RAM. Θα εξηγήσουμε πώς να ευθυγραμμίσετε με ακρίβεια τα στικάκια RAM με τις υποδοχές μνήμης, κάτι που είναι το κύριο μέλημα πολλών κατασκευαστών υπολογιστών για πρώτη φορά. Με αυτό, ας δούμε πρώτα όλα τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν από τη διαδικασία εγκατάστασης.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε πριν εγκαταστήσετε τη μνήμη RAM

Ελέγξτε τη συμβατότητα RAM με τη μητρική σας πλακέτα

Για να ελέγξετε ποια μνήμη RAM είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα, πρέπει να μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας και να ελέγξετε τη λίστα QVL καθώς και τον τύπο της υποστηριζόμενης μνήμης. Παρατηρήσαμε προσωπικά το σύστημά μας που βασίζεται σε Ryzen APU να συντρίβεται τυχαία με μια μονάδα RAM DDR4 που δεν ήταν στη λίστα και δεν είχε σχεδιαστεί ούτε για υπολογιστές AMD, παρόλο που υποστηριζόταν φυσικά στη μητρική μας πλακέτα B450. Φροντίστε να αγοράσετε στικάκια RAM που είναι συμβατά με τη μητρική σας πλακέτα.

  Απόλυτη λίστα εργαλείων DevOps

Υπάρχουν πολλές μητρικές Intel Raptor Lake και Alder Lake, όπως οι Z690 και Z790, που διαθέτουν υποστήριξη DDR5 RAM, η οποία είναι πολύ πιο γρήγορη από την DDR4. Επιπλέον, οι CPU Ryzen 7000 τελευταίας γενιάς της AMD και οι μητρικές AM5 υποστηρίζουν αποκλειστικά μόνο μνήμη DDR5. Προχωρούν σαφώς από τη μνήμη DDR4, αλλά η Intel εξακολουθεί να σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ DDR4 και DDR5. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ίδιο στην αποκλειστική μας κριτική Intel 13th-Gen i-13900K.

Βεβαιωθείτε ότι τα RAM Sticks σας λειτουργούν σε διαμόρφωση διπλού ή τετραπλού καναλιού

Στη συνέχεια, φροντίστε να λάβετε τουλάχιστον δύο από τις ίδιες μονάδες όταν αγοράζετε RAM. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ακόμη περισσότερη μνήμη, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας για να ελέγξετε πόσες διαθέσιμες υποδοχές έχετε και αγοράστε ζυγό αριθμό στικ RAM — 2 ή 4. Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τα καλύτερα στικάκια RAM DDR4 μπορείτε να αγοράσετε για το σταθμό εργασίας ή τον υπολογιστή παιχνιδιών σας αυτή τη στιγμή. Για να σας καθοδηγήσουν στη βέλτιστη εγκατάσταση, μερικές φορές οι μητρικές κωδικοποιούν και τις υποδοχές DIMM.

Όσο για το γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μονό αριθμό ραβδιών RAM στον υπολογιστή σας, είναι επειδή δεν θα εκτελούνται στη βέλτιστη διαμόρφωση. Πρέπει πάντα να εγκαθιστάτε τη μνήμη RAM έτσι ώστε να υποστηρίζει διαμόρφωση Dual ή Quad Channel. Ανατρέξτε στον οδηγό μας για να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα του dual-channel έναντι του single-channel. Επομένως, συνιστάται η αγορά δύο ίδιων στικ RAM (με τις ίδιες καθυστερήσεις και συχνότητες) ή κιτ μνήμης με πολλαπλές μονάδες RAM.

Πώς να εγκαταστήσετε RAM Sticks στη μητρική πλακέτα

Σημείωση: Για να αποφύγετε τη στατική βλάβη στα εξαρτήματα του υπολογιστή σας, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιστατικό βραχιόλι και να γειωθείτε. Μπορείτε επίσης να αγγίξετε ένα μεταλλικό αντικείμενο για να εκφορτιστεί ο στατικός ηλεκτρισμός στο σώμα σας.

1. Πρώτα, ετοιμάστε τα sticks RAM και τη μητρική πλακέτα. Θα πρέπει να ακουμπήσετε τη μητρική πλακέτα πάνω από το κουτί της κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου. Εάν αναβαθμίζετε την υπάρχουσα κατασκευή σας, τοποθετήστε τη θήκη του υπολογιστή οριζόντια για να ξεκινήσει η διαδικασία.

2. Στη συνέχεια, εντοπίστε τις υποδοχές RAM στη μητρική σας πλακέτα. Συνήθως, βρίσκονται στα δεξιά της υποδοχής της CPU στη μητρική πλακέτα. Αυτές οι υποδοχές έχουν επίσης ετικέτες, τις οποίες μπορείτε να σημειώσετε. Στη συνέχεια, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μητρικής σας πλακέτας για να επιβεβαιώσετε ποιες υποδοχές RAM θα ​​χρησιμοποιήσετε για βέλτιστη υποστήριξη δύο καναλιών ή τετρακάναλων. Βασικά, εάν έχετε δύο ή τέσσερα στικάκια RAM, η εγκατάσταση τους στις συγκεκριμένες υποδοχές που υποστηρίζουν μνήμη διπλού ή τετρακάναλου είναι η διαμόρφωση με τις καλύτερες επιδόσεις.

  Πώς να αφαιρέσετε φωνητικά από οποιοδήποτε τραγούδι χρησιμοποιώντας το LALAL.AI;

Σημείωση: Ποτέ μην εγκαθιστάτε πολλά στικάκια μνήμης RAM χωρίς να επιβεβαιώσετε τις σωστές υποδοχές εγκατάστασης με το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας. Διαφορετικά, θα εκτελούνται σε πιο αργή διαμόρφωση μονού καναλιού.

3. Στη συνέχεια, πρέπει να ανοίξετε τις υποδοχές RAM στη μητρική σας πλακέτα. Για να το κάνετε αυτό, απλώς πιέστε προς τα έξω τις καρτέλες της υποδοχής RAM, ώστε να ανοίξουν (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα). Μην ασκείτε υπερβολική πίεση και προσέξτε να αποφύγετε να σπάσετε τις γλωττίδες της υποδοχής RAM. Σε πολλές σύγχρονες μητρικές, μόνο η μία πλευρά της καρτέλας RAM τείνει να ανοίγει.

4. Στη συνέχεια, ευθυγραμμίστε τη μονάδα RAM με την υποδοχή για να κατανοήσετε οπτικά σε ποιον προσανατολισμό να την εγκαταστήσετε. Όλες οι μονάδες RAM, είτε είναι DDR4 είτε DDR5, έχουν μια εγκοπή στη μέση, η οποία διασφαλίζει ότι μπορείτε να τοποθετήσετε τα memory stick μόνο με έναν τρόπο . Τώρα, δεν χρειάζεται μόνο να ευθυγραμμίσετε την εγκοπή αλλά και να βεβαιωθείτε ότι η RAM κάθεται άνετα στα κενά σε κάθε πλευρά της υποδοχής.

5. Τώρα, τοποθετήστε τη μνήμη RAM στην υποδοχή (χωρίς να την πιέσετε εντελώς προς τα μέσα). Μόλις νιώσετε ότι η τοποθέτηση είναι σωστή, πάρτε και τους δύο αντίχειρές σας και πιέστε απαλά προς τα κάτω τα αντίθετα άκρα της μονάδας RAM. Η RAM θα ​​πιέσει προς τα κάτω στην υποδοχή και οι καρτέλες που ανοίξαμε νωρίτερα θα κλείσουν τώρα αυτόματα, κλειδώνοντας τη μονάδα μνήμης στη θέση της. Θα ακούσετε έναν ήχο κλικ όταν οι καρτέλες κλείσουν και οι μονάδες RAM έχουν εγκατασταθεί τέλεια.

6. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτά τα βήματα για όλες τις άλλες μονάδες RAM. Οι ράβδοι RAM πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένες στις υποδοχές, εφόσον ο προσανατολισμός είναι σωστός. Και voila! Έχετε εγκαταστήσει με επιτυχία τη μνήμη RAM στη μητρική σας πλακέτα.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι η DDR4 RAM καλύτερη ή η DDR5 RAM καλύτερη;

Το DDR5 είναι ταχύτερο από το DDR4, αλλά είναι επίσης πιο ακριβό. Για έναν σύγχρονο και ανθεκτικό στο μέλλον PC, το DDR5 είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος. Όσον αφορά τους χρήστες υπολογιστών με περιορισμένο προϋπολογισμό, η αγορά RAM DDR4 είναι αρκετά ώριμη και μπορείτε να αποκτήσετε δύο μονάδες RAM σε αξιοπρεπή τιμή. Επίσης, δεν θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά μεταξύ των RAM DDR4 και DDR5, ειδικά στην απόδοση. Έτσι, μπορείτε να πάτε με DDR5 εάν στοχεύετε σε ένα σύστημα με προστασία του μέλλοντος, αλλά κατά τα άλλα είναι καλό να παραμείνετε με DDR4 RAM.

  Πώς να δείτε ποιες συσκευές χρησιμοποιούν τον λογαριασμό βίντεο Amazon

Σε ποιες υποδοχές πρέπει να μπαίνει η RAM;

Η RAM υποτίθεται ότι μπαίνει στις υποδοχές μνήμης που ορίζει ο κατασκευαστής της μητρικής πλακέτας. Σε ορισμένες μητρικές πλακέτες, η βέλτιστη διαμόρφωση περιλαμβάνει την απόσταση μεταξύ των μονάδων μνήμης και την εγκατάσταση τους σε εναλλακτικές υποδοχές. Σε κάποια άλλα, πρέπει να εγκαταστήσετε τη μνήμη RAM το ένα δίπλα στο άλλο.

Μπορώ απλώς να συνδέσω νέα μνήμη RAM στον υπολογιστή μου;

Εάν η νέα σας μνήμη RAM είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα, τότε ναι, μπορείτε απλώς να συνδέσετε τις νέες μονάδες RAM και να δώσετε νέα πνοή σε μια κατασκευή υπολογιστή. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η επαναφορά του BIOS ενεργοποιείται αυτόματα από τη μητρική σας κάθε φορά που εγκαθίστανται νέα στοιχεία.

Μπορώ να βάλω DDR5 RAM σε υποδοχή DDR4;

Η μνήμη RAM DDR5 και DDR4 είναι και οι δύο διαφορετικές γενιές και έχουν διαφορετικούς τρόπους εγκατάστασης. Ως εκ τούτου, η μνήμη RAM DDR5 δεν είναι συμβατή με υποδοχή DDR4.

Πόση RAM είναι αρκετή;

Οι εφαρμογές που εκτελείτε θα καθορίσουν την ποσότητα μνήμης RAM που χρειάζεστε. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, τα 16 GB είναι επαρκής ποσότητα μνήμης RAM για τους σύγχρονους υπολογιστές. Χρειάζεστε οπωσδήποτε 8 GB ως ελάχιστο, δεδομένου ότι μπαίνουμε στο 2023. Πολλοί λάτρεις ισχυρίζονται ότι τα 32 GB κάνουν μεγάλη διαφορά και σίγουρα μπορείτε να κάνετε πολλές εργασίες με τόση RAM.

Η περισσότερη μνήμη RAM θα ​​κάνει τον υπολογιστή μου πιο γρήγορο;

Εξαρτάται από τον υπολογιστή σας. Εάν το τρέχον λειτουργικό σύστημα λειτουργεί αργά και υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα κατά την εκτέλεση όλων των εφαρμογών που επιθυμείτε, η αναβάθμιση της μνήμης RAM είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι εφαρμογές μπορούν να εκτελούνται σωστά και να κάνουν το λειτουργικό σύστημα να αισθάνεται πιο εύχρηστο.

Εγκατάσταση RAM Sticks στην κατασκευή του υπολογιστή σας

Αυτά είναι σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση της μνήμης RAM στην κατασκευή του υπολογιστή σας. Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, ελπίζουμε ότι καταφέρατε να εγκαταστήσετε με επιτυχία τα στικάκια RAM στη μητρική σας πλακέτα. Θυμηθείτε να επιλέξετε προσεκτικά τον σωστό τύπο και ποσότητα μνήμης RAM για την κατασκευή του υπολογιστή σας, ώστε να απολαμβάνετε μια ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εμπειρία υπολογιστών χωρίς προβλήματα. Αν και η μνήμη RAM δεν έχει σχεδιαστεί ούτε προορίζεται για αποθήκευση αποθηκευτικού χώρου, μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε έναν δίσκο RAM στα Windows 10/11 χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό. Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την εγκατάσταση, ενημερώστε μας στα παρακάτω σχόλια και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.