Πώς να εγκαταστήσετε προγράμματα οδήγησης βίντεο Intel στο Ubuntu

Ο πυρήνας του Linux είναι υπέροχο πράγμα. Σε αντίθεση με πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα, πολλά διαφορετικά πράγματα υποστηρίζονται απευθείας από τον πυρήνα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε απλά το Linux σε οποιονδήποτε υπολογιστή και να το λειτουργήσετε αυτόματα. Ακόμη και ο πιο άγνωστος υπολογιστής έχει κάποιου είδους υποστήριξη Linux. Όταν πρόκειται για εξαιρετική υποστήριξη Linux, οι υπολογιστές Intel είναι από τους καλύτερους. Αν και η εταιρεία δεν κάνει τα πάντα ανοιχτού κώδικα, είναι μακράν η καλύτερη από τις τρεις εταιρείες γραφικών. Οι χρήστες της Intel δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν περίπλοκα ιδιόκτητα blobs για να χρησιμοποιήσουν πλήρως τους υπολογιστές τους. Αντίθετα, τα περισσότερα από αυτά καλύπτονται μέσω του ίδιου του λειτουργικού συστήματος και του Linux αντίστοιχα. Τούτου λεχθέντος, τα προγράμματα οδήγησης βίντεο της Intel στο Ubuntu μπορεί να είναι λίγο ξεπερασμένα και μερικές φορές ακόμη και να χάνουν μερικά πράγματα. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς κάθε υπολογιστής είναι διαφορετικός και δεν μπορούν να εντοπίσουν τα πάντα. Εξαιτίας αυτού, η Intel έχει δημιουργήσει το δικό της εργαλείο εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης βίντεο για το λειτουργικό σύστημα.

Πρόγραμμα εγκατάστασης προγράμματος οδήγησης βίντεο Intel

Η Intel υπερηφανεύεται ότι εστιάζει σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και όσον αφορά τα γραφικά, η Intel δεν χρησιμοποιεί ιδιόκτητα προγράμματα οδήγησης βίντεο. Όταν ένας χρήστης εγκαθιστά την αγαπημένη του διανομή Linux (ειδικά το Ubuntu), τα προγράμματα οδήγησης βίντεο εγκαθίστανται αμέσως. Τούτου λεχθέντος, οι εκδόσεις των προγραμμάτων οδήγησης δεν είναι τόσο ενημερωμένες όσο θα μπορούσαν να είναι.

  Η εμπειρία μου Υποβάθμιση από τηλέφωνα ναυαρχίδα στο Nokia X

Αν θέλετε να αποκτήσετε τα απόλυτα πιο ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης βίντεο Intel στο Ubuntu, το καλύτερο στοίχημά σας είναι απλώς να κατεβάσετε το επίσημο εργαλείο εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης. Δείτε πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε.

Ubuntu 16.04

Η πλειοψηφία των χρηστών του Ubuntu Linux (περίπου 80-90%) τείνουν να είναι χρήστες LTS. Δεν πηδούν σε κάθε έκδοση του Ubuntu και αναβαθμίζονται. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αναβάθμιση μόνο μεταξύ των εκδόσεων LTS. Το εργαλείο προγράμματος οδήγησης της Intel υποστηρίζει το 16.04 LTS, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε λήψη της έκδοσης 2.0.2 του προγράμματος εγκατάστασης. Για να το εγκαταστήσετε, κατεβάστε το .DEB αρχείο στον υπολογιστή σας.

Με το πακέτο εγκατεστημένο, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μεταβείτε στο φάκελο “Λήψεις”.

cd ~/Downloads

Εγκαταστήστε το εργαλείο ενημέρωσης με dpkg.

sudo dpkg -i *.deb

Μετά την εγκατάσταση του πακέτου Debian, θα πρέπει να διορθώσετε τυχόν προβλήματα εξάρτησης που μπορεί να προκύψουν. Χρησιμοποιήστε το apt install -f για να διορθώσετε τις εξαρτήσεις.

sudo apt install -f

Ubuntu 17.04 και 17.10

Η τελευταία έκδοση του εργαλείου Intel Video Driver (2.0.6) υποστηρίζει το Ubuntu 17.04. Από τη σύνταξη αυτού του άρθρου, οι χρήστες δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν την έκδοση 2.0.6 του πακέτου στην πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu. Εάν είστε ακόμα στις 17.04, κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πακέτο. Στη συνέχεια, κάντε cd στο φάκελο “Λήψεις” και εγκαταστήστε το.

cd ~/Downloads
sudo dpkg -i *.deb

sudo apt install -f

Φροντίστε να είστε ενημερωμένοι με 01.org, καθώς η Intel θα κυκλοφορεί την πιο πρόσφατη έκδοση του Εργαλείου ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης βίντεο οποιαδήποτε μέρα τώρα. Μην ανησυχείτε, το Ubuntu (ως επί το πλείστον) φροντίζει τις ανάγκες του προγράμματος οδήγησης βίντεο στις 17.10. Καθίστε λοιπόν καλά και περιμένετε να βγει η νέα έκδοση. Όταν βγει, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για να το εγκαταστήσετε.

  Πότε τα ακουστικά και τα ακουστικά μπορούν να βλάψουν την ακοή σας;

Χρήση του εργαλείου ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης βίντεο

Όταν το Εργαλείο ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης βίντεο βρίσκεται στον υπολογιστή σας, εκκινήστε το για να ξεκινήσετε τα πάντα. Καθώς το ανοίγετε, θα σαρώσει την έκδοση του Ubuntu Linux για να δει αν όλα είναι συμβατά. Λάβετε υπόψη ότι άλλα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Ubuntu θα αποτύχουν και το εργαλείο προγράμματος οδήγησης δεν θα λειτουργήσει. Παρόλο που αυτά τα λειτουργικά συστήματα μπορούν να εκτελέσουν το λογισμικό που θα εγκαταστήσουν, θα αποτύχει λόγω του ονόματος της έκδοσης. Αυτό περιλαμβάνει διανομές όπως το Linux Mint, το Elementary OS κ.λπ.

Αφού το εργαλείο ολοκληρώσει τον έλεγχο όλων, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μηνύματα “όχι” και ότι όλα λένε “OK”. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “εγκατάσταση” για να συνεχίσετε. Από εδώ, το εργαλείο θα βγει και θα λάβει τα απόλυτα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης βίντεο Linux από την Intel και θα τα εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας Linux. Να είστε υπομονετικοί καθώς αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά.

  Τι είναι το "Project Connected Home Over IP" για έξυπνα σπίτια;

Μόλις το εργαλείο ολοκληρώσει την εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης, κλείστε το και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας Linux. Όταν το φορτώσετε, θα έχετε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης βίντεο της Intel στο Ubuntu.

Εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων οδήγησης Intel

Μετά την εγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης βίντεο στο Ubuntu, ενδέχεται να σας λείπουν ένα ή δύο προγράμματα οδήγησης. Το πιο συνηθισμένο πράγμα που δεν εγκαθιστά το Ubuntu είναι ο μικροκώδικας της Intel. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα υλικολογισμικό προγράμματος οδήγησης κλειστού κώδικα για CPU. Ως επί το πλείστον, η μη εγκατάσταση αυτού του λογισμικού δεν θα είναι τόσο μεγάλη υπόθεση. Τούτου λεχθέντος, εάν θέλετε να εγκαταστήσετε κάθε πρόγραμμα οδήγησης που είναι διαθέσιμο για τον υπολογιστή σας, είναι καλή ιδέα να το εγκαταστήσετε.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε την αναζήτηση στο Gnome (ή το Unity Dash για όσους είναι στην 16.04) και πληκτρολογήστε “drivers”. Αυτό θα πρέπει να αποκαλύψει και το εικονίδιο “πρόσθετα προγράμματα οδήγησης”. Θα μπορείτε επίσης να βρείτε αυτήν την περιοχή αναζητώντας “λογισμικό και ενημερώσεις”.

Μόλις ανοίξει το εργαλείο προγράμματος οδήγησης, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Intel Microcode” για να το εγκαταστήσετε στο Ubuntu. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά μόλις εγκατασταθεί το λογισμικό, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Όταν συνδεθείτε ξανά, το Ubuntu θα χρησιμοποιεί το υλικολογισμικό Intel Microcode.

Εάν διαθέτετε ένα AMDGPU-PRO, δείτε πώς μπορείτε να αποκτήσετε τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης για αυτό στο Linux.