Πότε τα ακουστικά και τα ακουστικά μπορούν να βλάψουν την ακοή σας;

Οι συζητήσεις σχετικά με την απώλεια ακοής που προκαλείται από τα ακουστικά έχουν ξεθωριάσει, αλλά τα ακουστικά και τα ακουστικά εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα αυτιά σας. Πόσο δυνατά είναι πολύ δυνατά και πώς προστατεύετε τα αυτιά σας χωρίς να σταματήσετε τη μουσική;

Το κατώφλι για βλάβες ακοής είναι 85 dB

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι τα 85 dB είναι το κατώφλι για βλάβη της ακοής. Μετά από επαναλαμβανόμενη μακροχρόνια έκθεση σε ήχους στα ή πάνω από 85 dB, μπορείτε να περιμένετε κάποια απώλεια ακοής ή εμβοές. Και ενώ πιθανώς θα υποθέτετε ότι τα 85 dB είναι “εξαιρετικά δυνατά”, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να εκτίθεστε σε ήχους που ξεπερνούν αυτό το όριο κάθε μέρα. Μηχανές του γκαζόν και πολυσύχναστα εστιατόρια, για παράδειγμα, τείνουν να εκπέμπουν περίπου 90 dB ήχου.

Μην ανησυχείτε, μια πρωινή συνεδρία περιποίησης γκαζόν ή ένα δείπνο στο Applebee’s δεν θα οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Οι γιατροί συμφωνούν ότι τα αυτιά σας μπορούν να αντέξουν έως και οκτώ ώρες έκθεσης σε 85 dB. Αλλά όπως μπορείτε να φανταστείτε, καθώς αυξάνεται το επίπεδο της έντασης, η ανοχή ακοής σας μειώνεται. Τα αυτιά σας απλά δεν μπορούν να αντέξουν 100 dB για οκτώ ώρες. Εκεί πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν οι λάτρεις της μουσικής.

  Τι σημαίνουν τα "7nm" και τα "10nm" για τις CPU και γιατί έχουν σημασία;

Τι συμβαίνει μετά από 85 dB;

Τα ακουστικά σας και η πηγή ήχου σας υπαγορεύουν πόσο δυνατή γίνεται η μουσική σας. Αλλά σε γενικές γραμμές, σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί τηλεφώνων, ενισχυτών και ακουστικών μπορούν να ωθήσουν ξεπεράσει αρκετά το όριο των 85 dB. Μερικά ακουστικά μπορούν ακόμη και να μπουν μεταξύ τους 110 έως 120 dB εύρος. Σε αυτό το επίπεδο έντασης, τα αυτιά σας μπορούν να αντέξουν περίπου ένα λεπτό έκθεσης πριν υποστούν ζημιά.

Δείτε, η σχέση μεταξύ του επιπέδου dB και της ανοχής του όγκου δεν είναι γραμμική. Στα 90 dB, τέσσερις ώρες χρόνου έκθεσης θα προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής. Ανεβείτε στα 95 dB και τα αυτιά σας αντέχουν μόνο δύο ώρες έκθεσης. Σπρώξτε το μέχρι τα 110 dB, και τα αυτιά σας μπορούν μόνο να αντέξουν 1 λεπτό και 29 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να μετρήσετε το επίπεδο dB των ακουστικών σας;

Εάν θέλετε να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι τα ακουστικά ή τα ακουστικά σας ξεπερνούν το όριο των 85 dB, τότε θα αντιμετωπίσετε λίγο πρόβλημα. Η ακριβής μέτρηση του επιπέδου dB των ακουστικών σας είναι δύσκολη.

Τα περισσότερα dB μέτρα είναι κατασκευασμένα για να υπολογίζουν την ένταση ενός περιβάλλοντος, όπως ένα εστιατόριο ή ένα εργοτάξιο. Αλλά ο ήχος από τα ακουστικά και τα ακουστικά γίνεται για να εκπέμπεται απευθείας στα αυτιά σας, όχι έξω σε ένα δωμάτιο. Έτσι, για να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή dB με ένα ζευγάρι ακουστικά, πρέπει να κολλήσετε τα ακουστικά ακριβώς πάνω στο μετρητή. Στην καλύτερη περίπτωση, θα έχετε μια ημι-ακριβή ανάγνωση.

  Πώς να δείτε αναρτήσεις με προηγούμενα like στο Instagram

Τώρα, θέλετε να αγοράσετε ένα $50 dB μέτρο για μια «ημι-ακριβή» ανάγνωση; Πιθανώς όχι. Θα μπορούσατε πάντα να ελέγχετε με μια δωρεάν εφαρμογή μετρητή dB, όπως π.χ Ηχομετρητής, ή Αναλυτής ήχου, αλλά αυτή η ανάγνωση θα είναι λιγότερο από “ημι-ακριβής”.

Ας είμαστε ειλικρινείς; αν ανησυχείτε ότι τα ακουστικά σας είναι πολύ δυνατά, τότε είναι πιθανώς πολύ δυνατά. Μπορεί να μην γνωρίζετε ακριβώς πόσο δυνατά είναι τα ακουστικά σας, αλλά η προσοχή και η αλλαγή των ακουστικών σας συνηθειών είναι τα μόνα βήματα που θα σας βοηθήσουν να βρείτε μια άνετη ένταση ακρόασης.

Δώστε προσοχή σε αυτό που κάνετε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περιορίσετε την ένταση είναι να περιορίσετε την ένταση. Όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή ακουστικά, αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να αναρωτηθείτε εάν τα πράγματα είναι πολύ δυνατά. Εάν δεν θέλετε να καταβάλετε αυτό το είδος προσπάθειας, θα μπορούσατε πάντα να βρείτε ένα άνετο επίπεδο έντασης που ορίζετε ως κατώφλι. Αυτό το όριο θα μπορούσε να είναι “στα μισά του δρόμου” στο ρυθμιστικό έντασης ενός κινητού τηλεφώνου ή ένας συγκεκριμένος αριθμός από μια πιο λεπτομερή πηγή ήχου.

Θα μπορούσατε επίσης να ορίσετε το όριο έντασης για τη μουσική σε οποιαδήποτε εφαρμογή ροής χρησιμοποιείτε. Οι περισσότερες εφαρμογές ροής διαθέτουν στις ρυθμίσεις τους μια λειτουργία “Κανονοποίηση έντασης ήχου”, η οποία μπορεί να οριστεί σε “χαμηλή”.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η κούραση στην ακρόαση. Καθώς ακούτε μουσική (ή οποιονδήποτε συνεχή ήχο), τα αυτιά σας αρχίζουν να κουράζονται (όχι κατεστραμμένα, απλά κουράζονται). Ως αποτέλεσμα, η μουσική σας ακούγεται «πιο ήσυχη». Τι κάνετε όταν η μουσική σας ακούγεται ήσυχη; Λοιπόν, ανεβάζεις την ένταση.

  Πώς να συνδέσετε ένα χειριστήριο PS4 ή Xbox στο iPhone ή το iPad σας

Το να ανεβάσετε την ένταση όταν τα αυτιά σας έχουν εξαντληθεί είναι κακή ιδέα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Αν δείτε ότι ανεβάζετε την ένταση κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ακρόασης, αφήστε στα αυτιά σας ένα λεπτό να δροσιστούν. Βγάλτε τα ακουστικά σας και ανεχτείτε τον ενοχλητικό ήχο των συναδέλφων σας ή την ασυνήθιστα ήσυχη κρεβατοκάμαρά σας για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Εστιάστε στην ποιότητα αντί στον όγκο

Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν δυνατή μουσική επειδή τους αρέσει να ακούν κάθε λεπτομέρεια, όχι επειδή θέλουν τα αυτιά τους να αιμορραγούν. Εάν τα ακουστικά ή τα ακουστικά σας ακούγονται σαν σκουπίδια σε χαμηλή ένταση, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε καλύτερο εξοπλισμό ήχου.

Όχι, δεν χρειάζεται να αγοράσετε έναν περίεργο εξοπλισμό ήχου 1000$ για να έχετε ήχο υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν πολλά υψηλής ποιότητας ακουστικά και ακουστικά που κοστίζει λιγότερο από $200. Εάν φοράτε ακουστικά σε θορυβώδες περιβάλλον, μπορείτε πάντα να πάρετε κάποιο καλό ακύρωση θορύβου ακουστικά. Ξέρω, ότι τα 200 $ είναι ακόμα πολλά χρήματα, αλλά τα καλά ακουστικά ακούγονται εντάξει σε χαμηλότερες εντάσεις και μπορούν να διαρκέσουν για μια δεκαετία, αν τα μεταχειριστείτε σωστά. (Ένα καλό ζευγάρι ακουστικών θα ακούγεται επίσης εκπληκτικό σε υψηλή ένταση, σε περίπτωση που αναρωτιέστε.)

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα του εξοπλισμού, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα καλό ζευγάρι ακουστικών για το αυτί θα παράγει πάντα ήχο υψηλότερης ποιότητας από ένα καλό ζευγάρι ακουστικών. Τα ακουστικά έχουν τη θέση τους, αλλά αν έχετε την τάση να ακούτε μουσική στο σπίτι (όπου όχι