Πώς να εγκαταστήσετε ένα SSD στο Steam Deck σας

Η βασική έκδοση 64 GB του Steam Deck μπορεί να είναι φθηνή, αλλά ο χρόνος φόρτωσης του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερος και δεν μπορεί να χωρέσει τα σύγχρονα παιχνίδια. Παρόλο που είναι δυνατή η εκτέλεση παιχνιδιών από κάρτα microSD, οι μικροσκοπικές συσκευές αποθήκευσης flash είναι σημαντικά πιο αργές από τους SSD ενώ κοστίζουν σχεδόν το ίδιο.

Είναι πιο έξυπνο να αγοράσετε τη βασική παραλλαγή Steam Deck και να αναβαθμίσετε τον αργό χώρο αποθήκευσης eMMC με έναν ταχύτερο SSD. Η φιλική προς την επισκευή φύση του Steam Deck το καθιστά επίσης αρκετά βολικό. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να εγκαταστήσετε ένα SSD στο Steam Deck σας.

Ποιο SSD να αγοράσω;

Η υποδοχή 2230 M.2 στην κεντρική πλακέτα Steam Deck υποστηρίζει τη διεπαφή PCIe Gen3 x4 NVMe, αλλά οι νεότερες παραλλαγές Steam Deck διατίθενται τώρα με Gen3 x2 NVMe SSD. Οι υποβαθμισμένες μονάδες δίσκου μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τις μισές από τις διαθέσιμες λωρίδες PCIe, αλλά αυτό δεν έχει καμία πρακτική επίδραση στην απόδοση και τους χρόνους φόρτωσης.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να αγοράσετε οποιονδήποτε SSD PCIe Gen3 NVMe με επωνυμία, αρκεί να συμμορφώνεται με τον παράγοντα μορφής 2230. Οι παραδοσιακοί επιτραπέζιοι δίσκοι NVMe SSD έχουν μεγαλύτερη μορφή 2280 και επομένως δεν είναι συμβατοί με το Steam Deck. Δείτε τον οδηγό αγοραστή μας για τους καλύτερους SSD για Steam Deck.

Εκτός από τον ολοκαίνουργιο SSD 2230 M.2 NVMe, χρειάζεστε μόνο δύο κατσαβίδια Phillips στα μεγέθη μύτης #0 και #1. Για το ασφαλές άνοιγμα του πλαισίου απαιτείται επίσης ένα πλαστικό εργαλείο κοπής. Ωστόσο, μια παλιά πιστωτική κάρτα θα εξυπηρετεί επίσης τον ίδιο σκοπό. Έχοντας μερικά από αυτά στο χέρι κάνει τη δουλειά πιο εύκολη. Οι μαγνητικές θήκες για να συγκρατούν τις βίδες δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά καλό είναι να τις έχετε γύρω σας.

  Διορθώστε το σφάλμα των ληφθέντων αρχείων που λείπουν στο Steam

Βήμα 1: Ενεργοποιήστε τη λειτουργία αποθήκευσης μπαταρίας

Η έκθεση της κύριας πλακέτας κατά την αντικατάσταση του SSD αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος της μπαταρίας. Αυτός είναι ένας πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς, ο οποίος μπορεί να μετριαστεί αποφορτίζοντας την μπαταρία λιθίου-πολυμερούς έως ότου φτάσει σε χωρητικότητα 25 τοις εκατό ή χαμηλότερη. Η Valve συνιστά επίσης να θέσετε το Steam Deck σε λειτουργία αποθήκευσης μπαταρίας. Αυτό αποτρέπει το ακούσιο πάτημα κουμπιών από την ακούσια εκκίνηση της συσκευής κατά την επισκευή.

Η είσοδος στη λειτουργία απαιτεί την απενεργοποίηση του Steam Deck. Ενεργοποιήστε το ξανά κρατώντας ταυτόχρονα πατημένα τα κουμπιά αύξησης της έντασης (+) και λειτουργίας για δύο δευτερόλεπτα (μέχρι να ακούσετε ένα ηχητικό σήμα) και αφήστε τα να σβήσουν ταυτόχρονα. Αυτό θα σας μεταφέρει στο BIOS. Η λειτουργία αποθήκευσης μπαταρίας μπορεί να ενεργοποιηθεί από το μενού Power στο Setup Utility που υποδηλώνεται με το εικονίδιο με το γρανάζι.

Το Steam Deck σας είναι τώρα έτοιμο για αποσυναρμολόγηση. Μην ξεχάσετε να αδειάσετε την υποδοχή microSD. Εάν δεν το κάνετε, είναι πιθανό να προκληθεί μόνιμη ζημιά στην κάρτα microSD κατά την αποσυναρμολόγηση.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τις βίδες από το πίσω κάλυμμα

Τοποθετήστε την οθόνη Steam Deck με την πλευρά προς τα κάτω στο επάνω μισό της θήκης μεταφοράς. Η διαμορφωμένη κοιλότητα της θήκης ασφαλίζει τη συσκευή σφιχτά και αποτρέπει τη ζημιά στα μπαστούνια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι Phillips #0 για να ξεβιδώσετε τέσσερις βίδες της μηχανής (σε κύκλους με πράσινο χρώμα) κοντά στη μέση του πλαισίου. Θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο κατσαβίδι Phillips #1 για να αφαιρέσετε ένα άλλο σετ τεσσάρων βιδών αυτοεπιπεδώματος που επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα.

Οι μακρύτερες βίδες αυτοεπιπεδώματος έχουν χοντρά σπειρώματα σε σύγκριση με τις πιο κοντές βίδες μηχανής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αντικαταστήσει αυτές τις βίδες στην αρχική τους θέση, γιατί αν πιέσετε έναν συνδετήρα σε μια αταίριαστη βίδα θα το καταστρέψει.

Βήμα 3: Ξεκολλήστε απαλά το πίσω κάλυμμα

Το πίσω κάλυμμα είναι απαλλαγμένο από συνδετήρες, αλλά εξακολουθεί να ασφαλίζεται με πλαστικές γλωττίδες συγκράτησης. Ένα πλαστικό εργαλείο κοπής, όπως μια ράβδος ή μια λαβή κιθάρας είναι υποχρεωτικό για μη καταστροφική αφαίρεση. Αποφύγετε τη χρήση κατσαβιδιού με επίπεδη κεφαλή ή οποιουδήποτε άλλου μεταλλικού εργαλείου για την εκτόξευση, γιατί κάτι τέτοιο θα σπάσει τις γλωττίδες συγκράτησης και θα καταστρέψει το πλαίσιο.

  Πώς να εμφανιστείτε εκτός σύνδεσης στο Steam

Ο διαχωρισμός των μπροστινών και οπίσθιων τμημάτων του πλαισίου περιλαμβάνει την απομάκρυνσή τους στη ραφή. Το άνοιγμα ακριβώς δίπλα στους προφυλακτήρες L1 ή R1 είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Εισαγάγετε το εργαλείο σας στο κενό και ανασηκώστε απαλά το χείλος του πίσω καλύμματος για να το απελευθερώσετε από τις αρσενικές γλωττίδες συγκράτησης που προεξέχουν από το μπροστινό κάλυμμα.

Μόλις απελευθερωθεί η πρώτη γλωττίδα συγκράτησης, η ολίσθηση του εργαλείου κοπής περαιτέρω κατά μήκος της ραφής θα κάνει τα υπόλοιπα να ξεπροβάλλουν με σχετική ευκολία. Έχοντας μερικές εφεδρικές λαβές κιθάρας για να σφηνωθούν στην ανοιχτή ραφή, την αποτρέπει από το να κλείσει με ασφάλεια καθώς μετακινείτε το εργαλείο κοπής περαιτέρω κατά μήκος της ραφής του πλαισίου.

Όταν φτάσετε στον προφυλακτήρα στην αντίθετη πλευρά, επαναλάβετε τη διαδικασία στην επάνω άκρη του πλαισίου.

Βήμα 4: Αφαιρέστε το πίσω κάλυμμα

Το πίσω κάλυμμα πρέπει να ξεκολλήσει από το πλαίσιο χωρίς καμία αντίσταση. Εάν δεν διαχωρίζεται εύκολα, μπορεί να χάσατε μερικές καρτέλες διατήρησης. Σύροντας το εργαλείο διάτρησης κατά μήκος των ραφών θα πρέπει να το ελευθερώσει.

Βήμα 5: Αφαιρέστε το Mainboard Shield

Το Steam Deck που ξεχωρίζουμε εδώ είναι η αναθεώρηση του 2023 με μαύρη ασπίδα mainboard. Στερεώνεται με λιγότερες βίδες από την αρχική ασημένια θωράκιση και δεν απαιτεί ούτε την αφαίρεση αυτοκόλλητου φύλλου.

Χρησιμοποιήστε το κατσαβίδι Phillips #0 για να ξεβιδώσετε τις δύο βίδες του μηχανήματος που σημειώνονται με κόκκινο χρώμα. Είναι ασφαλές να αφαιρέσετε την ασπίδα. Σηκώστε το προσεκτικά από την κύρια πλακέτα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έρχεται σε επαφή με τα εκτεθειμένα εξαρτήματα.

Βήμα 6: Αποσυνδέστε το καλώδιο της μπαταρίας

Η απουσία της θωράκισης της κύριας πλακέτας εκθέτει πολλά γυμνά καλώδια και εξαρτήματα PCB που εξακολουθούν να έχουν ρεύμα που τους ρέει μέσω της μπαταρίας. Η πτώση μιας βίδας σε οποιοδήποτε από αυτά τα ενεργοποιημένα εξαρτήματα ή αλλιώς βραχυκύκλωσή τους με το κατσαβίδι, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική βλάβη στο Steam Deck σας.

  Πώς να αποσυνδέσετε τον λογαριασμό Steam από το FACEIT

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αποσυνδέοντας την μπαταρία. Η Valve έχει παράσχει μια εύχρηστη μαύρη γλωττίδα για να διευκολύνει αυτήν την εργασία. Τραβήξτε το καλώδιο στη δεξιά πλευρά (μακριά από την κύρια πλακέτα) για να αποσυνδέσετε την μπαταρία. Εάν η γλωττίδα έλξης δεν λειτουργεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νύχι σας για να βγάλετε τον μαύρο σύνδεσμο από το μεταλλικό θηλυκό περίβλημα στην κύρια πλακέτα.

Βήμα 7: Αφαιρέστε την παλιά μονάδα δίσκου

Η υποδοχή συσκευής αποθήκευσης M.2 βρίσκεται στο κάτω μέρος της κύριας πλακέτας στα αριστερά της υποδοχής της μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι Phillips #0 για να ξεβιδώσετε τη βίδα του μηχανήματος που συγκρατεί την υπάρχουσα αποθήκευση SSD ή eMMC.

Η υποδοχή M.2 με ελατήριο θα κάνει τη θυγατρική πλακέτα 2230 να εμφανιστεί αυτόματα υπό γωνία. Να είστε προσεκτικοί, γιατί αυτό μπορεί να στείλει την εξαιρετικά αγώγιμη βίδα να πετάξει πάνω στα εκτεθειμένα καλώδια εξαρτημάτων στην κύρια πλακέτα.

Αφαιρέστε την υπάρχουσα συσκευή αποθήκευσης από την υποδοχή M.2. Τώρα είναι επίσης μια καλή στιγμή για να ανακτήσετε την ασπίδα ESD. Αυτό είναι το ασημένιο φύλλο που τυλίγεται γύρω από τη μονάδα αποθήκευσης. Θα πρέπει να γλιστράει εύκολα. Κρατήστε το ασφαλές γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.

Βήμα 8: Εγκαταστήστε την αναβάθμιση SSD

Η εγκατάσταση του νέου SSD είναι ακριβώς το αντίθετο από τη διαδικασία αφαίρεσης. Εισαγάγετε το SSD αντικατάστασης υπό γωνία στην υποδοχή M.2 της κύριας πλακέτας.

Σύρετε τη θωράκιση ESD πάνω στον ανταλλακτικό SSD για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία χωρίς ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Σπρώξτε τον SSD προς τα κάτω και στερεώστε τον με τη βίδα του μηχανήματος.

Βήμα 9: Η επανασυναρμολόγηση είναι το αντίθετο της αποσυναρμολόγησης

Ακολουθήστε τα βήματα αντίστροφα για να επανασυναρμολογήσετε το Steam Deck σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε ευθυγραμμίσει προσεκτικά το πίσω κάλυμμα στο πλαίσιο και πιέστε το απαλά στο επάνω μισό κατά μήκος των ραφών για να κουμπώσετε τις γλωττίδες συγκράτησης στη θέση τους.

Η συσκευή σας δεν έχει δυνατότητα εκκίνησης στο SteamOS. Ευτυχώς, ο οδηγός μας για την εκ νέου απεικόνιση του Steam Deck διευκολύνει τη λειτουργία του.

Απολαύστε μεγαλύτερα παιχνίδια AAA και ταχύτερους χρόνους φόρτωσης

Αυτό είναι! Αναβαθμίσατε με επιτυχία τον αποθηκευτικό χώρο Steam Deck. Ένας μεγαλύτερος και ταχύτερος SSD δεν θα πρέπει μόνο να φορτώνει τα παιχνίδια πιο γρήγορα, αλλά και οι σύγχρονοι τίτλοι AAA όπως το Returnal αποδίδουν επίσης καλύτερα λόγω της ταχύτερης μεταφοράς υφών ροής και στοιχείων μεταξύ του χώρου αποθήκευσης και της μνήμης RAM.