Τι πρέπει να αναζητήσετε όταν αγοράζετε λογισμικό επεξεργασίας βίντεο

Βασικά Takeaways

  • Σκεφτείτε τον στόχο επεξεργασίας σας για να προσδιορίσετε το καλύτερο εργαλείο επεξεργασίας βίντεο για εσάς. Διαφορετικά εργαλεία στοχεύουν σε διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, οπότε αποφασίστε εάν χρειάζεστε κάτι για χόμπι ή επαγγελματική καριέρα.
  • Αναζητήστε φιλικές προς το χρήστη διεπαφές και λάβετε υπόψη το επίπεδο προσαρμογής που θέλετε. Ορισμένα εργαλεία προσφέρουν απλούστερες διεπαφές με βασικές δυνατότητες, ενώ άλλα έχουν πιο προηγμένες δυνατότητες.
  • Λάβετε υπόψη τη συμβατότητα με το λειτουργικό σας σύστημα και τις προτιμώμενες μορφές βίντεο. Επίσης, λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις υλικού του λογισμικού που σκέφτεστε για να αποφύγετε τυχόν απροσδόκητες αναβαθμίσεις.

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε ότι όλα τα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δεν είναι στην πραγματικότητα έτσι. Όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στην αγορά, όπως το Adobe Premiere Pro, το Final Cut Pro, το Filmora και το Lightworks στοχεύουν διαφορετικά είδη περιπτώσεων χρήσης.

Πριν επενδύσετε σε ένα εργαλείο για τον εαυτό σας, σκεφτείτε τον στόχο επεξεργασίας σας. Θέλετε κάτι για χόμπι ή προσπαθείτε τώρα να μετατρέψετε το χόμπι σας σε επαγγελματική καριέρα; Κάνεις ταινία ή απλά ετοιμάζεσαι για μια εξωσχολική εκδήλωση;

Ο στόχος επεξεργασίας σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε το εργαλείο που είναι καλύτερο για εσάς. Αλλά, αν μπερδεύεστε ανάμεσα σε μερικές επιλογές στην ίδια κατηγορία (δηλαδή iMovie και Filmora), σκεφτείτε τους παρακάτω παράγοντες.

1. Φιλική προς το χρήστη διεπαφή

Δεδομένου ότι η διεπαφή του εργαλείου επεξεργασίας βίντεο είναι αυτό που θα χρησιμοποιούσατε συνεχώς για να επεξεργαστείτε τα βίντεο, η φιλικότητα προς τον χρήστη θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης σας. Ως αρχάριος, χρειάζεστε κάτι που να έχει μια σαφή και κατανοητή διάταξη.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι τελικά αυτά είναι εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων. Έχουν φυσικά κάποιο επίπεδο πολυπλοκότητας λόγω του απίστευτου αριθμού χαρακτηριστικών που διαθέτουν. Εάν χρησιμοποιείτε μια διεπαφή που είναι πολύ απλή (όπως αυτή του iMovie), πιθανότατα θα κάνετε συμβιβασμούς στις δυνατότητες και τις δυνατότητες επεξεργασίας.

  Τι είναι το Burnout δημιουργού περιεχομένου; Πώς να το ξεπεράσετε

Ωστόσο, ορισμένα προσφέρουν σχεδόν την ίδια λειτουργικότητα, αλλά καλύτερες (ή ευκολότερες) διεπαφές. Για παράδειγμα, το Final Cut Pro προσφέρει μια πολύ πιο απλή διεπαφή σε σύγκριση με το Adobe Premiere Pro, ωστόσο και τα δύο προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες. Στη συνέχεια, όμως, το Premiere Pro επιτρέπει την καλύτερη προσαρμογή της διεπαφής, όπου μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθέσετε διαφορετικές ενότητες και να ρυθμίσετε έναν χώρο εργασίας που είναι πιο κατάλληλος για την άνεσή σας.

Για όλα τα εργαλεία που εξετάζετε, παρακολουθήστε βίντεο από το YouTube όπου τα μελετούν οι συντάκτες. Αυτό θα σας δώσει μια καλή ιδέα για τη φιλικότητα της διεπαφής και την προσαρμογή που προσφέρει.

2. Χαρακτηριστικά και Λειτουργικότητα

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το εργαλείο που εξετάζετε. Οι καλές εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα βασικά, όπως επεξεργασία λωρίδας χρόνου, οπτικές μεταβάσεις, κείμενα και εξαγωγή βίντεο υψηλής ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης να έχει πιο προηγμένες λειτουργίες όπως ταξινόμηση χρωμάτων, κάλυψη και παρακολούθηση, βασική καρέ, μίξη ήχου, ένθετες ακολουθίες—και η λίστα συνεχίζεται. Όσο περισσότερα τα χαρακτηριστικά, τόσο το καλύτερο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με το iMovie εάν χρειάζεστε μια εξαιρετικά απλή διεπαφή με βασικές μόνο λειτουργίες. Αν θέλετε να έχετε προηγμένες λειτουργίες, αλλά να διατηρήσετε την απλότητα και την τιμή του iMovie, ακολουθήστε το Final Cut Pro. Το Adobe Premiere Pro θα ήταν το καλύτερο στοίχημά σας εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες δυνατότητες στο κατάστρωμα και να έχετε έναν προσαρμόσιμο χώρο εργασίας.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό προηγμένης τεχνολογίας όπως το Avid Media Composer μόνο όταν ο στόχος σας είναι η δημιουργία ταινιών και θέλετε μια εγκατάσταση all-in-one με σχεδόν όλες τις δυνατές δυνατότητες επεξεργασίας βίντεο.

3. Συμβατότητα

Ορισμένα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο θα λειτουργούν καλύτερα σε Mac, ενώ άλλα έχουν καλύτερη απόδοση στα Windows. Η συμβατότητα είναι σημαντική εδώ, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλλετε (επιβραδύνοντάς σας). Τα περισσότερα κομμάτια λογισμικού επεξεργασίας βίντεο είναι συμβατά με πολλά λειτουργικά συστήματα, αλλά μερικά λειτουργούν μόνο σε Mac (π.χ. Final Cut Pro και iMovie).

  Επεξήγηση των πιο κοινών συμβόλων διαγράμματος ροής

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό που εξετάζετε υποστηρίζει τις μορφές βίντεο που επεξεργάζεστε κυρίως. Ενώ σχεδόν όλο το λογισμικό επεξεργασίας βίντεο λειτουργεί με κοινές μορφές όπως MP4, MOV και AVI, υπάρχουν εξαιρέσεις. Εάν εγγράψετε βίντεο ProRes στο iPhone σας, θα έχετε καλύτερη απόδοση επεξεργάζοντάς το με το Final Cut Pro.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις υλικού. Πολλά από τα εργαλεία ανώτερης ποιότητας, όπως το Premiere Pro, επωφελούνται από περισσότερη μνήμη RAM και ταχύτερους SSD και επεξεργαστές. Εργαλεία όπως το DaVinci Resolve και το Lightworks είναι καλύτερα για υλικό χαμηλότερης ποιότητας.

Βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταλήξετε να αγοράσετε λογισμικό λόγω της διεπαφής και των δυνατοτήτων του μόνο για να διαπιστώσετε ότι απαιτεί να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας για να λειτουργήσουν ορισμένες λειτουργίες.

4. Απόδοση και ταχύτητα

Η απόδοση για λογισμικό επεξεργασίας βίντεο αναφέρεται στο πόσο ομαλά μπορεί να ανταποκριθεί το πρόγραμμα επεξεργασίας στις εντολές σας (δηλαδή για αναπαραγωγή βίντεο ή εφαρμογή οπτικών εφέ). Αναφέρεται επίσης στον χρόνο που χρειάζεται ο επεξεργαστής για την απόδοση και την εξαγωγή των αρχείων σε υψηλή ποιότητα.

Ενώ το σύστημά σας (ο επεξεργαστής, η μνήμη RAM και η GPU) συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην απόδοση, η βελτιστοποίηση λογισμικού διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο. Επομένως, αναζητήστε λογισμικό επεξεργασίας βίντεο με δυνατότητες όπως η επιτάχυνση GPU και η επεξεργασία μεσολάβησης.

Η επιτάχυνση GPU μοιράζεται το φόρτο επεξεργασίας με τη GPU για να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η επεξεργασία μεσολάβησης διευκολύνει την επεξεργασία βίντεο υψηλής ανάλυσης—αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για βίντεο 4K (ή υψηλότερη).

Τα περισσότερα λογισμικά επεξεργασίας βίντεο υποστηρίζουν επιτάχυνση GPU και επεξεργασία διακομιστή μεσολάβησης, μαζί με πολλές άλλες δυνατότητες βελτίωσης της απόδοσης. Ωστόσο, το επίπεδο βελτιστοποίησης και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται όλη αυτή η επεξεργαστική ισχύς μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση. Αυτό είναι όπου η ανάγνωση κριτικών θα σας βοηθήσει.

5. Κόστος

Οι περισσότερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο (όπως το Adobe Premiere Pro, το Filmora και το Avid Media Composer) έχουν μετατοπιστεί στο μοντέλο τιμολόγησης SaaS (Software-as-a-service), όπου τώρα προσφέρουν μόνο προγράμματα συνδρομής. Μόνο μερικά άλλα, όπως το DaVinci Resolve Studio και το Final Cut Pro, εξακολουθούν να προσφέρουν προσφορές εφ’ όρου ζωής με μία μόνο, εφάπαξ προκαταβολή.

  Τι είναι το Microsoft – WPD

Έτσι, εκτός και αν είστε στην αγορά του DaVinci Resolve ή του Final Cut Pro, αποφασίστε για μια συνδρομή, η οποία συνήθως θα σας κοστίσει πάνω από 20 $/μήνα. Η τιμή ανά μήνα ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θέλετε.

Θυμηθείτε, εάν θέλετε να επεξεργαστείτε απλά βίντεο, δεν χρειάζεται να πληρώσετε — μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν λογισμικό όπως το Filmora ή το iMovie. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα εργαλείο μόνο εάν επιδιώκετε σοβαρά μια επαγγελματική σταδιοδρομία στην επεξεργασία βίντεο και πρέπει να επεξεργαστείτε βίντεο υψηλής ανάλυσης.

6. Αδειοδότηση και κρυφές χρεώσεις

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν έκδοση ενός εργαλείου επεξεργασίας βίντεο, πιθανότατα θα έχετε μόνο μια άδεια προσωπικής χρήσης, όπου το βίντεό σας θα έχει το υδατογράφημα του εργαλείου (δηλαδή ένα μικροσκοπικό “Filmora” στη γωνία του βίντεό σας) . Για να αφαιρέσετε αυτό το υδατογράφημα, θα πρέπει να εγγραφείτε στο εργαλείο, το οποίο επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σας δώσει μια εμπορική άδεια.

Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το είδος των προνομίων που παίρνετε για τα χρήματά σας. Για παράδειγμα, το “Perpetual Plan” της Filmora σάς δίνει πρόσβαση μόνο σε μία συγκεκριμένη έκδοση του Filmora. Για να κάνετε αναβάθμιση σε μια νέα έκδοση, θα πρέπει να πληρώσετε ένα επιπλέον τέλος αναβάθμισης και πιθανότατα μια αναθεωρημένη (και διογκωμένη) χρέωση συνδρομής.

Αυτές οι χρεώσεις είναι κρυφές με την έννοια ότι δεν είναι προκαθορισμένες και δεν αναφέρονται ρητά στον πίνακα τιμολόγησης. Άλλα εργαλεία μπορεί επίσης να έχουν παρόμοιες συνθήκες. Μπορείτε να μάθετε γι ‘αυτούς μόνο διαβάζοντας τις Συχνές ερωτήσεις ή τα συνδεδεμένα έγγραφα στον πίνακα τιμολόγησης (όροι και προϋποθέσεις).

Ο τελικός στόχος σας θα καθορίσει το ιδανικό λογισμικό επεξεργασίας βίντεο

Η επιλογή του σωστού λογισμικού επεξεργασίας βίντεο είναι ένα σημαντικό εμπόδιο όταν απλά προσπαθείτε να ξεκινήσετε σε αυτόν τον τομέα. Ανάλογα με το στυλ του βίντεο, το όπλο της επιλογής σας μπορεί να είναι όσο απλό ή πολύπλοκο θέλετε.

Η δημιουργία διαφημίσεων, το περιεχόμενο σύντομης φόρμας και η κινηματογραφία είναι όλα διαφορετικά στυλ, επομένως απαιτούν λογισμικό που τους καλύπτει τέλεια. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τελικός στόχος που θέλετε να επιτύχετε με το εργαλείο καθορίζει σε ποιο εργαλείο πρέπει να επενδύσετε.