Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες λίστες λέξεων στο Kali Linux με δυσκολία

Το Kali Linux είναι γεμάτο με μια μυριάδα εργαλείων που βοηθούν στις δοκιμές ασφάλειας. Οι λίστες λέξεων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες δοκιμές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργασίες που σχετίζονται με τον κωδικό πρόσβασης.

Με την εντολή crunch στο Linux, μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικούς τύπους λιστών λέξεων για χρήση στις δοκιμές ασφαλείας σας και η εκμάθηση της εντολής crunch θα είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο σύνολο των δεξιοτήτων σας. Δείτε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το crunch για να δημιουργήσετε λίστες λέξεων στο Kali Linux.

Πώς να εγκαταστήσετε το crunch στο Kali Linux

Η εντολή crunch συνήθως έρχεται προεγκατεστημένη στο Kali Linux. Αλλά αν δεν το έχετε, μπορείτε εύκολα να το εγκαταστήσετε από τα επίσημα αποθετήρια. Αλλά πρώτα, ενημερώστε τα αποθετήρια του συστήματός σας με:

 sudo apt update 

Εγκαταστήστε το πακέτο Crunch με:

 sudo apt install crunch 

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή crunch στο Linux

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το crunch, εκτελέστε:

 crunch -h 

Αυτό δίνει μια σύντομη εισαγωγή στην εντολή crunch και τη σύνταξή της.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το KeePass σε Linux για να διατηρήσετε τους κωδικούς σας ασφαλείς

Για μια πιο λεπτομερή και σε βάθος προβολή της εντολής crunch και των διαφόρων επιλογών της, ανατρέξτε στη σελίδα του εγχειριδίου ή λάβετε βοήθεια στη γραμμή εντολών με:

 man crunch 

The Basic crunch Syntax

Η βασική σύνταξη της εντολής crunch είναι:

 crunch <min> <max> [options] 

Το min αναφέρεται στον ελάχιστο αριθμό χαρακτήρων που θέλετε να δημιουργήσετε, ενώ το μέγιστο είναι ο μεγαλύτερος αριθμός χαρακτήρων που θέλετε να δημιουργήσετε.

Εάν θέλετε τον ίδιο αριθμό χαρακτήρων, ορίστε τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές στον ίδιο αριθμό. Υπάρχουν πολλές επιλογές που παρέχονται από την εντολή crunch για τη δημιουργία διαφορετικών τύπων λιστών λέξεων.

Για να δημιουργήσετε μια λίστα λέξεων με όλους τους συνδυασμούς των χαρακτήρων “abc”, ο καθένας μήκους τριών χαρακτήρων, εκτελέστε:

 crunch 3 3 abc 

Ορισμός εύρους χαρακτήρων χρησιμοποιώντας την εντολή crunch

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις λίστες λέξεων σας ορίζοντας συγκεκριμένα εύρη χαρακτήρων, π.χ. όλους τους αριθμούς, τα γράμματα ή απλώς τα σύμβολα. Για παράδειγμα, για να δημιουργήσετε μια λίστα που περιέχει όλα τα πεζά γράμματα με μήκος μεταξύ τεσσάρων και έξι χαρακτήρων, εκτελέστε:

 crunch 4 6 abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 

Για να δημιουργήσετε μια λίστα λέξεων με μόνο αριθμούς, εκτελέστε:

 crunch 10 10 0123456789 

Μπορείτε να καθορίσετε το μήκος των χαρακτήρων.

Εξαγωγή της λίστας λέξεων σε ένα αρχείο με χρήση κρίσιμης σημασίας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή -o για να καθορίσετε το αρχείο εξόδου για τη λίστα λέξεων που δημιουργήσατε. Για να δημιουργήσετε μια λίστα λέξεων που περιλαμβάνει συνδυασμούς των χαρακτήρων “abc123”, ο καθένας που αποτελείται από τέσσερις χαρακτήρες, και να την αποθηκεύσετε σε ένα αρχείο με το όνομα “wordlist.txt”, εκτελέστε:

 crunch 4 4 abc123 -o wordlist.txt 

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Bruteforce στην εντολή crunch

Η επιλογή -b σάς επιτρέπει να καθορίσετε ένα σύνολο χαρακτήρων για παραγωγή ωμής βίας. Η κανονική λειτουργία crunch δημιουργεί λίστες λέξεων με συνδυασμούς χαρακτήρων από ένα καθορισμένο σύνολο για ένα δεδομένο εύρος μήκους λέξης.

  Πώς να εγγράψετε την οθόνη σας από τη γραμμή εντολών Linux

Η λειτουργία -b είναι πιο εκτεταμένη καθώς δημιουργεί λίστες λέξεων δημιουργώντας μεταθέσεις χαρακτήρων από το βασικό σύνολο, επιτρέποντάς της να καλύπτει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

 crunch 6 6 -b 1234567890abcdef -o bruteforce.txt 

Αυτή η εντολή δημιουργεί μια λίστα λέξεων με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των χαρακτήρων ‘”1234567890abcdef” με μήκος έξι χαρακτήρων και την αποθηκεύει στο bruteforce.txt.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία συνδυασμού με κρίσιμο

Η επιλογή -c χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συνδυασμών χαρακτήρων από πολλαπλά σύνολα.

 crunch 8 8 -c 1@% -o combinations.txt 

Αυτή η εντολή δημιουργεί μια λίστα λέξεων που συνδυάζει χαρακτήρες από τα σύνολα 1 και @% για να δημιουργήσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς οκτώ χαρακτήρων, αποθηκεύοντάς τους στο combinations.txt.

Δημιουργήστε λίστες λέξεων με προσαρμοσμένο μοτίβο χρησιμοποιώντας το crunch

Η επιλογή -t σάς επιτρέπει να δημιουργείτε λίστες λέξεων με βάση ένα προσαρμοσμένο μοτίβο.

 crunch 8 8 -t MyPass@@@@ -o unique.txt 

Αυτή η εντολή δημιουργεί μια λίστα λέξεων όπου το @@@@ αντιπροσωπεύει μεταβλητούς χαρακτήρες και το MyPass παραμένει σταθερό. Η λίστα λέξεων αποθηκεύεται στο unique.txt.

Η λίστα λέξεων που προκύπτει θα περιέχει λέξεις που τηρούν το καθορισμένο μοτίβο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα περιλαμβάνει λέξεις με MyPass ακολουθούμενες από τέσσερις μεταβλητούς χαρακτήρες που μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός χαρακτήρων από το καθορισμένο σύνολο χαρακτήρων (στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται το προεπιλεγμένο σύνολο χαρακτήρων, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες).

  Πώς να κάνετε streaming παιχνίδια Steam στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας Linux

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε σενάρια όπου χρειάζεστε λίστες λέξεων προσαρμοσμένων σε μια συγκεκριμένη μορφή ή για δοκιμή κωδικών πρόσβασης που ακολουθούν ένα προβλέψιμο μοτίβο. Για να αποτρέψετε οποιονδήποτε από το να μαντέψει εύκολα ή να εξαναγκάσει τους κωδικούς πρόσβασής σας, θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ορισμένα κοινά λάθη κωδικών πρόσβασης κατά τη δημιουργία του νέου σας κωδικού πρόσβασης.

Δημιουργήστε λίστες λέξεων χρησιμοποιώντας τη λειτουργία λεξικού

Η επιλογή -d σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε ένα εξωτερικό αρχείο λεξικού ως πηγή για τη λίστα λέξεων σας.

 crunch 6 6 -f /usr/share/dict/words -o dictionary-list.txt 

Σε αυτό το παράδειγμα, η εντολή δημιουργεί μια λίστα λέξεων με λέξεις μήκους έξι χαρακτήρων χρησιμοποιώντας ένα αρχείο λεξικού ως πηγή και την αποθηκεύει στο dictionary-list.txt.

Δημιουργήστε λέξεις χωρίς επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες χρησιμοποιώντας το crunch

Για να δημιουργήσετε λέξεις που δεν έχουν επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες (δηλαδή, κάθε χαρακτήρας στη λέξη είναι μοναδικός), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή -p με κρίσιμο. Αυτή η επιλογή καθορίζει ότι οι λέξεις που δημιουργούνται πρέπει να είναι μοναδικές και το κάνει αυτό εξαλείφοντας τις επαναλήψεις των χαρακτήρων σε κάθε λέξη.

Για παράδειγμα, για να δημιουργήσετε μια λίστα λέξεων με λέξεις έξι χαρακτήρων χωρίς επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες, χρησιμοποιήστε:

 crunch 6 6 -p ABCDEF -o non-repeating-words.txt 

Αυτή η εντολή δημιουργεί λέξεις που αποτελούνται από χαρακτήρες «A», «B», «C», «D», «E» και «F», χωρίς επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες και αποθηκεύει τη λίστα λέξεων στο non-repeating-words.txt αρχείο.

Χρησιμοποιήστε την εντολή Crunch με άλλες εντολές Linux

Υπάρχουν εκατοντάδες εντολές διαθέσιμες στο Linux που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια πολύ συγκεκριμένη λίστα λέξεων, προσαρμοσμένη στις επιθυμίες σας. Απλά πρέπει να ξέρετε τι είναι και πώς να τα χρησιμοποιήσετε!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή crunch μαζί με εντολές Linux όπως grep και sort για να φιλτράρετε και να ταξινομήσετε τις λίστες λέξεων, την εντολή wc για να μετρήσετε τις εγγραφές και την εντολή hydra για να εκτελέσετε μια εντολή λεξικού.