Πώς να σταματήσετε το φιλτράρισμα σχολίων στο Facebook

Τους τελευταίους μήνες, το Facebook έχει αναπτύξει αλγόριθμους που φιλτράρουν αυτόματα ορισμένα σχόλια σε αναρτήσεις σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις αυθεντικές συνομιλίες. Αυτή είναι μια σχετικά νέα δυνατότητα που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου που ονομάζεται κατάταξη σχολίων.

Το Facebook υποστηρίζει ότι το φιλτράρισμα των σχολίων έχει σκοπό να εξαλείψει τα ανεπιθύμητα μηνύματα και άλλες ανεπιθύμητες απαντήσεις από «απατεώνες» χρήστες. Ωστόσο, αυτό έχει αποδειχθεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Κάποιοι το βλέπουν ως μια προσπάθεια να παίξουν τόσο κριτή όσο και κριτική επιτροπή, και προτιμούν να βλέπουν όλα τα σχόλια με χρονολογική σειρά, χωρίς κάποιος τυχαίος αλγόριθμος να αποφασίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι.

Εάν θέλετε να σταματήσετε το Facebook να φιλτράρει σχόλια στο προσωπικό σας προφίλ, στη σελίδα της επιχείρησης ή στην αγαπημένη σας ομάδα, μπορείτε να το κάνετε με λίγα μόνο βήματα.

Σε αυτό το λήμμα, σας δείχνουμε πώς να το κάνετε.

Μπορείτε να σταματήσετε το Facebook να φιλτράρει σχόλια;

Σε μια εποχή όπου η ελευθερία της έκφρασης έχει πάρει το επίκεντρο, το Facebook και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν χτυπήσει τη χορδή μεταξύ μεγάλων τμημάτων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με την οικογένεια, τους φίλους ή τους πελάτες μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν είναι περίεργο ότι υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες στο Facebook.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook και τις πολιτικές χρήσης λογαριασμού, αλλά κάποιοι δεν το κάνουν. Το Facebook υποστηρίζει ότι μερικοί άνθρωποι απλά δεν είναι πρόθυμοι να προσελκύσουν άλλους με κοσμιότητα, ευγένεια και σεβασμό. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός συστήματος κατάταξης σχολίων.

Αν και το σύστημα καθοδηγείται από πολύπλοκους αλγόριθμους που λειτουργούν στο παρασκήνιο, τα αποτελέσματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Τα σχόλια με το υψηλότερο ποσοστό αφοσίωσης εμφανίζονται πρώτα.
  • Οι απαντήσεις που δεν σχετίζονται με μια ανάρτηση ωθούνται πιο πίσω.
  • Τα προσβλητικά σχόλια είτε απωθούνται είτε διαγράφονται από την πλατφόρμα.
  Πώς να ελέγξετε αν επηρεαστήκατε από το σφάλμα φωτογραφίας του Facebook

Παρ’ όλα τα θετικά του, το φιλτράρισμα σχολίων επικρίθηκε αρκετά. Κάποιοι το βλέπουν ως μια προσπάθεια να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές. Σε άλλους, ειδικά σε επιχειρήσεις, τους στερεί την ευκαιρία να δουν εναλλακτικές προοπτικές και ιδέες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τα προϊόντα τους.

Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε την κατάταξη σχολίων. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να δείτε την πλήρη, αδιάλυτη λίστα σχολίων, όσο αμφιλεγόμενα κι αν είναι.

Ας δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Πώς να σταματήσετε το Facebook από το φιλτράρισμα σχολίων σε μια σελίδα Facebook

Ας υποθέσουμε ότι είστε ο Διαχειριστής μιας σελίδας στο Facebook. Σε αυτήν την περίπτωση, το φιλτράρισμα σχολίων μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια πιο οργανωμένη σελίδα, να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους χρήστες και να δώσετε προτεραιότητα στη σημαντική αφοσίωση που προσθέτει αξία στην επιχείρηση και στους πελάτες σας. Μπορεί επίσης να προστατεύσει την αξιοπιστία της επωνυμίας σας αφαιρώντας δυσάρεστες ή αρνητικές απόψεις που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού σας.

Αλλά το φιλτράρισμα σχολίων μπορεί επίσης να εμποδίσει την προσπάθειά σας να βελτιώσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Μπορεί να σας αναγκάσει να απαρνηθείτε ακούσια την υπόσχεσή σας να ακούτε πάντα τους πελάτες σας και να ενεργείτε σύμφωνα με τα αιτήματά τους.

Ευτυχώς, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε σε λίγα μόλις βήματα.

Εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή:

  • Ανοίξτε τη σελίδα σας στο Facebook και κάντε κλικ στο “Ρυθμίσεις” στην κάτω αριστερή γωνία. Αυτό θα πρέπει να εμφανίζει την ενότητα ρυθμίσεων σελίδας που σας επιτρέπει να τροποποιείτε οτιδήποτε, από μηνύματα και ρόλους σελίδας έως όρια διαφημίσεων και διασταυρούμενη ανάρτηση.
  • Κάντε κλικ στο «Γενικά».
  • Καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στο “Φίλτρο βωμολοχίας” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Αποθήκευση αλλαγών”.
  • Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Εποπτεία σελίδας», διαγράψτε οποιαδήποτε λέξη ή φράση δεν θέλετε πλέον να κρύβουν οι αλγόριθμοι του Facebook και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις αλλαγές.
  •   Πώς να προσθέσετε ένα κουμπί "Δεν μου αρέσει" σε αναρτήσεις του Facebook στο Google Chrome

    Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Facebook για κινητά:

  • Μεταβείτε στη σελίδα σας και πατήστε το εικονίδιο με το γρανάζι στην επάνω δεξιά γωνία για να ανοίξετε την ενότητα ρυθμίσεων.
  • Πατήστε «Γενικά».
  • Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Εποπτεία περιεχομένου».
  • Βεβαιωθείτε ότι το “Φίλτρο βωμολοχίας” έχει οριστεί σε “Απενεργοποίηση”.
  • Στην ενότητα “Εποπτεία σελίδας”, διαγράψτε οποιαδήποτε λέξη ή φράση δεν θέλετε να κρύβουν οι αλγόριθμοι του Facebook και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις αλλαγές.
  • Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα ανοίξετε τη σελίδα για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν γλώσσα που μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική. Το καλό με μια τέτοια κίνηση είναι ότι θα μπορείτε να εντοπίσετε κρίσιμα ζητήματα που μπορούν να βελτιώσουν την επιχείρησή σας, ακόμα κι αν οι λέξεις ή οι φράσεις που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες σας δεν είναι κατάλληλες.

    Πώς να σταματήσετε το Facebook από το φιλτράρισμα σχολίων σε ένα προσωπικό προφίλ

    Το φιλτράρισμα σχολίων δεν είναι μόνο διαθέσιμο για σελίδες Facebook. Είναι επίσης ενεργοποιημένο για προσωπικά αλλά δημοφιλή προφίλ. Εάν έχετε καταφέρει να προσελκύσετε οπαδούς και να αυξήσετε το κοινό σας, το Facebook μπορεί να φιλτράρει ορισμένα σχόλια, εάν χρησιμοποιείται βωμολοχία ή ακατάλληλη γλώσσα.

    Αλλά αυτό έχει συνέπειες. Για παράδειγμα, μπορεί να καταλήξετε να καθυστερήσετε την ανάπτυξη της επωνυμίας σας επειδή ορισμένοι χρήστες μπορεί να αποφασίσουν να απομακρυνθούν εάν συνειδητοποιήσουν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται. Επιπλέον, το ποσοστό αφοσίωσης των χρηστών στον τοίχο σας θα μειωθεί. Αυτό μπορεί να σας στερήσει την ευκαιρία να επεκτείνετε την εμβέλειά σας και να επωφεληθείτε από τους αλγόριθμους του Facebook που αυξάνουν αυτόματα την προβολή δημοφιλών αναρτήσεων.

    Ευτυχώς, η απενεργοποίηση του φιλτραρίσματος σχολίων στα προσωπικά προφίλ είναι απλή.

    Εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή:

  • Κάντε κλικ στο βέλος προς τα κάτω στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Επιλέξτε “Ρυθμίσεις & Απόρρητο” από το αναπτυσσόμενο μενού.
  • Κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις».
  • Κάντε κλικ στις «Δημόσιες αναρτήσεις».
  • Βεβαιωθείτε ότι η “Κατάταξη σχολίων” είναι απενεργοποιημένη.
  • Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook σε κινητή συσκευή:

  • Πατήστε στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Πατήστε «Ρυθμίσεις και Απόρρητο».
  • Πατήστε «Ρυθμίσεις».
  • Επιλέξτε «Ακόλουθοι και δημόσιο περιεχόμενο».
  • Εναλλάξτε την “Κατάταξη σχολίων” στη θέση “Απενεργοποίηση”.
  •   Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις γλώσσας στο Facebook

    Όταν απενεργοποιηθεί η κατάταξη σχολίων, όλες οι απαντήσεις στις δημόσιες αναρτήσεις σας θα εμφανίζονται χρονολογικά. Όλα τα σχόλια θα είναι ορατά, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

    Πώς να σταματήσετε το Facebook να φιλτράρει σχόλια ως χρήστης

    Εάν δεν θέλετε το Facebook να ταξινομεί ή να φιλτράρει τα σχόλια στην αγαπημένη σας σελίδα Facebook, δημοφιλές προφίλ ή ομάδα, μπορείτε να καταργήσετε αυτούς τους περιορισμούς μόνο ανά ανάρτηση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το φιλτράρισμα σχολίων σε κάθε ανάρτηση που εμφανίζεται στη ροή σας. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο, αλλά σας επιτρέπει να δείτε όλα τα σχόλια που έχει προσελκύσει μια ανάρτηση και να αξιολογήσετε καλύτερα το ποσοστό αφοσίωσης σας.

    Δείτε πώς να το κάνετε:

  • Πλοηγηθείτε στη θέση που σας ενδιαφέρει.
  • Κάντε κλικ στην καρτέλα που δείχνει τον αριθμό των σχολίων που έχει λάβει η ανάρτηση.
  • Κάντε κλικ στο κάτω βέλος κάτω δεξιά στην ανάρτηση, ακριβώς κάτω από το κουμπί “Κοινή χρήση”. Αυτό θα ανοίξει το αναπτυσσόμενο μενού κατάταξης σχολίων, το οποίο ορίζεται αυτόματα σε “Πιο σχετικό”.
  • Κάντε κλικ στο «Όλα τα σχόλια».
  • Και αυτό είναι όλο. Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται τώρα κάτω από την ανάρτηση με χρονολογική σειρά.

    Επεκτείνετε την εμβέλειά σας

    Το Facebook είναι μια ισχυρή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί. Ωστόσο, τα εργαλεία φιλτραρίσματος σχολίων του μπορούν να περιορίσουν την προσέγγισή σας και να σας εμποδίσουν να προσελκύσετε κάθε χρήστη που δείχνει ενδιαφέρον για την επωνυμία σας, ακόμα κι αν δεν φαίνεται χαρούμενος ή ικανοποιημένος.

    Τα φιλτραρισμένα σχόλια δεν είναι πάντα κακά. Ένας ανικανοποίητος πελάτης μπορεί να αντιδράσει «εν τη θερμότητα της στιγμής» και να χρησιμοποιήσει λέξεις που θεωρούνται ακατάλληλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να ακουστεί. Η προβολή και η ανταπόκριση σε τέτοια σχόλια με διεκδικητικό αλλά ευγενικό και σεβαστό τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι ακούτε και είστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές απόψεις.

    Ακόμα κι αν το δικό σας είναι μόνο ένα προσωπικό προφίλ με μικρή εστίαση στην επιχείρηση ή το μάρκετινγκ, μια αφιλτράριστη λίστα σχολίων κάνει το κοινό σας να αισθάνεται ότι εκτιμάται και εκτιμάται. Ως χρήστης, το ξεκλείδωμα κρυφών σχολίων μπορεί να επεκτείνει τις γνώσεις σας και να σας προκαλέσει να προσεγγίσετε τα ζητήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

    Έχετε μια δημοφιλή σελίδα ή προφίλ στο Facebook; Ποια είναι η γνώμη σας για την απόφαση του Facebook να φιλτράρει ορισμένα σχόλια;

    Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.