Πώς να αφαιρέσετε γρήγορα το Bloatware από τα Windows 11

Βασικά Takeaways

  • Οι εφαρμογές Bloatware στα Windows 11 μπορούν να περιλαμβάνουν Mail and Calendar, OneNote, Microsoft Teams, Candy Crush και διάφορες εφαρμογές τρίτων.
  • Μπορείτε να απεγκαταστήσετε το bloatware με μη αυτόματο τρόπο χρησιμοποιώντας τις Ρυθμίσεις των Windows 11 ή κάνοντας δεξί κλικ σε αυτές στο μενού Έναρξη.
  • Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα σενάριο τρίτου κατασκευαστή όπως το Win11Debloat για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία αφαίρεσης ή επιλέξτε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 11 για να αφαιρέσετε τις περισσότερες ανεπιθύμητες εφαρμογές.

Όταν αγοράζετε έναν νέο υπολογιστή —είτε μια συσκευή παιχνιδιών προηγμένης τεχνολογίας είτε έναν φορητό υπολογιστή αρχικού επιπέδου—αναμένετε ότι θα είναι καθαρός από την αρχή. Ωστόσο, τα Windows 11 συνήθως συνοδεύονται από τουλάχιστον μερικές ανεπιθύμητες προεγκατεστημένες εφαρμογές, που ονομάζονται bloatware. Πώς πρέπει να αφαιρέσετε το bloatware από τον υπολογιστή σας;

Τι είναι το Bloatware και ποιες εφαρμογές πρέπει να απεγκαταστήσετε;

Όπως αναφέρθηκε, το bloatware είναι ένας όρος για εφαρμογές που δεν θέλετε ή δεν χρειάζεστε, αλλά που είναι προεγκατεστημένες στον υπολογιστή σας με Windows. Αυτές θα μπορούσαν να είναι εφαρμογές της Microsoft που προωθεί η εταιρεία, όπως το Microsoft Teams ή η εφαρμογή Mail και Calendar. Ή μπορεί να είναι εφαρμογές τρίτων από τον κατασκευαστή της συσκευής σας—αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ προκατασκευασμένων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών.

Οι κοινές εφαρμογές bloatware στα Windows 11 περιλαμβάνουν το OneNote, το Microsoft Teams και το Candy Crush. Οι εφαρμογές bloatware τρίτων, όπως οι εφαρμογές προστασίας από ιούς McAfee ή Norton, το Netflix και το CCleaner, θα μπορούσαν επίσης να συνοδεύονται από τον υπολογιστή σας.

Οι εφαρμογές που αναφέραμε δεν είναι απαραίτητα κακές για τον υπολογιστή σας. μπορεί ακόμη και να τα προτιμήσετε από τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ το OneNote ως τη λίστα υποχρεώσεών μου και άλλαξα στον Microsoft Edge από το Google Chrome το 2021. Εξαιτίας αυτού, δεν τα αφαίρεσα όταν αγόρασα έναν νέο φορητό υπολογιστή με Windows. Αλλά αν δεν χρησιμοποιείτε τις προεγκατεστημένες εφαρμογές στον υπολογιστή σας με Windows, έχετε την επιλογή να τις απεγκαταστήσετε.

  Πώς να διορθώσετε τη σκοτεινή ή φωτεινή οθόνη μετά την ενημέρωση των Windows 10 Fall Creators

Απεγκαταστήστε το Bloatware χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις των Windows 11

Ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσετε το bloatware είναι μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις των Windows 11. Εφόσον γνωρίζετε πού να πάτε, η απεγκατάσταση του bloatware (ή οποιασδήποτε εφαρμογής, εν προκειμένω) στα Windows 11 είναι γρήγορη και απλή:

  • Πατήστε Win + I ή κάντε κλικ στο εικονίδιο Cog στο μενού Έναρξη, για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις.
  • Στην πλαϊνή γραμμή, κάντε κλικ στο Εφαρμογές και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εγκατεστημένες εφαρμογές.
  • Κάτω από το παράθυρο Εγκατεστημένες εφαρμογές, βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να καταργήσετε.
  • Μόλις βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να καταργήσετε, κάντε κλικ στο μενού με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης.
  • Ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστεί αφού πατήσετε το Uninstall. κάντε ξανά κλικ στο Uninstall για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας.
  • Με αυτό, μπορείτε να αφαιρέσετε με μη αυτόματο τρόπο τις προεγκατεστημένες εφαρμογές γρήγορα, καθώς το παράθυρο Ρυθμίσεις δεν κλείνει μετά την απεγκατάσταση μιας εφαρμογής. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να καταργήσετε ορισμένες εφαρμογές, όπως τις Φωτογραφίες και το Microsoft Store, με αυτήν τη μέθοδο.

    Ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε ανεπιθύμητες εφαρμογές είναι να τις αφαιρέσετε απευθείας από το μενού Έναρξη. Αν και κουραστικό αν σκοπεύετε να καταργήσετε πολλά προγράμματα, είναι γρήγορο αν χρειαστεί να απεγκαταστήσετε μόνο μία ή δύο εφαρμογές:

  • Ανοίξτε το μενού Έναρξη και κάντε κλικ στην επιλογή Όλες οι εφαρμογές στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να καταργήσετε κάνοντας κύλιση στη λίστα εφαρμογών ή πληκτρολογώντας το όνομά της στη γραμμή αναζήτησης.
  • Κάντε δεξί κλικ στην εφαρμογή και επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης.
  • Στη συνέχεια, θα δείτε ένα αναδυόμενο πλαίσιο που σας ζητά να επιβεβαιώσετε την απεγκατάσταση της εφαρμογής. κάντε ξανά κλικ στο Uninstall και η εφαρμογή θα καταργηθεί.
  •   Πώς να δείτε ποιες εφαρμογές παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο iPhone

    Αυτό είναι υπέροχο εάν παρατηρήσετε μια εφαρμογή που δεν χρησιμοποιείτε κατά την κύλιση στο μενού Έναρξη, καθώς δεν χρειάζεται να βουτήξετε στην εφαρμογή Ρυθμίσεις για να την απεγκαταστήσετε.

    Καταργήστε το Bloatware χρησιμοποιώντας το Win11Debloat

    Η μη αυτόματη επιλογή και απεγκατάσταση bloatware είναι εύκολη για όσους γνωρίζουν τέτοιες εφαρμογές. Ωστόσο, εάν δεν είστε βέβαιοι ποιες εφαρμογές να καταργήσετε ή θέλετε να αυτοματοποιήσετε την αφαίρεση του bloatware, η εφαρμογή Win11Debloat θα σας βοηθήσει:

  • Κατεβάστε το σενάριο Win11Debloat από το GitHub.
  • Μεταβείτε στο φάκελο όπου το κατεβάσατε και εξαγάγετε το αρχείο ZIP.
  • Αφού το εξαγάγετε, ανοίξτε το φάκελο Win11Debloat και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο Run.bat.
  • Το Windows Defender μπορεί να σας προειδοποιήσει σχετικά με την εκτέλεση μιας μη αναγνωρισμένης εφαρμογής. Εάν το κάνει, κάντε κλικ στο More Info και μετά επιλέξτε Run anyway.
  • Έλεγχος λογαριασμού χρήστη θα σας ρωτήσει αν θέλετε η εφαρμογή να κάνει αλλαγές στη συσκευή σας. επιλέξτε Ναι για να το εκτελέσετε.
  • Win11Debloat – Στη συνέχεια, το πρόγραμμα Εγκατάστασης θα ανοίξει σε ένα νέο παράθυρο του Windows PowerShell. Πληκτρολογήστε είτε 1 είτε 2 για να επιλέξετε τη μέθοδο αφαίρεσης bloatware και, στη συνέχεια, πατήστε Enter.
  • Αφού το επιλέξετε, θυμηθείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να εκτελέσετε με επιτυχία τη διαδικασία απεγκατάστασης.
  • Το Win11Debloat είναι ένα σενάριο τρίτου κατασκευαστή που αυτοματοποιεί τη διαδικασία εκκαθάρισης του υπολογιστή σας, καθιστώντας το εύχρηστο εάν θέλετε να αφαιρέσετε πολλές εφαρμογές ή εάν ρυθμίζετε πολλούς υπολογιστές.

    Δοκιμάστε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 11

    Εάν ο υπολογιστής σας έχει μια ιδιαίτερα κακή περίπτωση bloatware και πιστεύετε ότι το Win11Debloat δεν θα λειτουργήσει, μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 11 θα καταργήσει τις περισσότερες ανεπιθύμητες εφαρμογές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο υπολογιστής σας συνοδεύεται από έναν τόνο εφαρμογών τρίτων που πρόσθεσε ο κατασκευαστής του υπολογιστή σας από το εργοστάσιο.

      Πώς να προσθέσετε εξώφυλλο άλμπουμ και να ενημερώσετε ετικέτες ID3 για μουσική στα Windows

    Μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 11 είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν έχετε εγκαταστήσει ακόμα καμία εφαρμογή ή έχετε χρησιμοποιήσει ελάχιστα τον υπολογιστή σας. Αλλά αν έχετε ήδη αρχίσει να διαμορφώνετε το σύστημα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αυτό θα είναι άβολο καθώς θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά όλες τις εφαρμογές που επιθυμείτε.

    Εάν είστε έτοιμοι για μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 11, δείτε πώς να το κάνετε:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις των Windows.
  • Στην πλαϊνή γραμμή, κάντε κλικ στο Σύστημα και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ανάκτηση.
  • Κάντε κλικ στο Reset PC.
  • Στο παράθυρο Επαναφορά αυτού του υπολογιστή, επιλέξτε Κατάργηση όλων.
  • Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows, επιλέξτε Λήψη Cloud στο επόμενο παράθυρο. Εάν δεν έχετε αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο, επιλέξτε την τοπική επανεγκατάσταση.
  • Στο παράθυρο Πρόσθετες ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην Αλλαγή ρυθμίσεων για να προσαρμόσετε την εγκατάστασή σας.
  • Εάν έχετε εγκατεστημένες ανεπιθύμητες εφαρμογές σε άλλες μονάδες δίσκου, βεβαιωθείτε ότι το ρυθμιστικό στην περιοχή Διαγραφή αρχείων από όλες τις μονάδες δίσκου; έχει οριστεί σε Ναι, όλες οι μονάδες δίσκου. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, καθώς αυτό θα διαγράψει όλες τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας. Μην διαγράφετε κατά λάθος τις εξωτερικές μονάδες δίσκου όπου αποθηκεύετε φωτογραφίες και άλλα παρόμοια!
  • Μόλις επιβεβαιώσετε αυτήν τη ρύθμιση, πατήστε Επόμενο.
  • Όταν ο υπολογιστής σας είναι έτοιμος για επαναφορά, κάντε κλικ στο Reset.
  • Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί επαναφοράς, ο υπολογιστής σας θα εκτελέσει μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 11. Αυτό θα καταργήσει τα περισσότερα bloatware τρίτων, αν και θα πρέπει να αφαιρέσετε τις ανεπιθύμητες εφαρμογές των Windows με μη αυτόματο τρόπο. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε καθαρά τα Windows 11 από ένα αρχείο ISO για να εξασφαλίσετε μια πραγματικά νέα εγκατάσταση.

    Αν και το bloatware δεν είναι συνήθως επικίνδυνο, αυτές οι εφαρμογές είναι ενοχλητικές, καθώς θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας, ειδικά αν ξεκινούν όλα όταν ανοίγετε τον υπολογιστή σας. Έτσι, αφαιρώντας αυτές τις εφαρμογές —και κάνοντας αυτό γρήγορα— μειώνετε τον φόρτο εργασίας του υπολογιστή σας, επιτρέποντάς του να λειτουργεί καλύτερα.