Πώς να δείτε ποιες εφαρμογές παρακολουθούν την τοποθεσία σας στο iPhone

Οι εφαρμογές στο iPhone σας μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία σας, αλλά πρέπει πρώτα να τους δώσετε πρόσβαση. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε ποιες εφαρμογές μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία σας GPS και να ανακαλούν την πρόσβασή τους.

Όσο σημαντικό κι αν είναι το απόρρητο, το να αφήνουμε ορισμένες εφαρμογές να παρακολουθούν την τοποθεσία μας τις καθιστά πολύ πιο χρήσιμες—και μερικές φορές είναι απαραίτητο. Είναι παράλογο να περιμένουμε ότι οι Χάρτες Google θα λειτουργούν όπως θα έπρεπε χωρίς η Google να γνωρίζει την τοποθεσία σας, αλλά αυτή η εφαρμογή λήψης σημειώσεων πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεστε; Ίσως, ίσως όχι.

Το πού θα σταθείς σε αυτά τα πράγματα είναι προσωπική απόφαση και δεν είμαστε εδώ για να διαφωνήσουμε. Είμαστε εδώ για να δείξουμε πώς να ελέγχετε ποιες εφαρμογές γνωρίζουν την τοποθεσία σας και πότε επιτρέπεται να την παρακολουθούν.

  Πώς να καρφιτσώσετε αυτόν τον υπολογιστή στη γραμμή εργασιών στα Windows 10

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένες εφαρμογές χρειάζονται τα δεδομένα τοποθεσίας σας για να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανάκληση της πρόσβασης στην τοποθεσία σας μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία ορισμένων σημαντικών λειτουργιών. Λάβετε αυτό υπόψη όταν ελέγχετε ποιες εφαρμογές μπορούν και ποιες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Πώς να δείτε ποιες εφαρμογές σας παρακολουθούν

Για να δείτε μια λίστα εφαρμογών που έχουν ζητήσει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και πατήστε «Απόρρητο».

Στη συνέχεια, πατήστε “Υπηρεσίες τοποθεσίας”.

Η επόμενη οθόνη θα εμφανίσει κάθε εφαρμογή που μπορεί να ζητήσει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας. Μπορείτε επίσης να δείτε εάν έχετε παραχωρήσει αυτήν την πρόσβαση και, εάν ναι, εάν η εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας ανά πάσα στιγμή ή μόνο όταν τη χρησιμοποιείτε.

  Πώς να διορθώσετε το ρυθμιστικό μπαταρίας που λείπει στην ενημέρωση των Windows 10 Fall Creators

Για να κάνετε διάτρηση σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή, πατήστε την.

Εδώ μπορείτε να δείτε τρεις διαφορετικές επιλογές (και ένα τικ δίπλα στην ενεργή):

Ποτέ: Η εφαρμογή δεν θα έχει ποτέ πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας.
Όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή: Κάθε φορά που η εφαρμογή είναι ανοιχτή και ενεργή—με άλλα λόγια, όταν βρίσκεται στην οθόνη του iPhone σας—θα της επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.
Πάντα: Όπως υποδηλώνει το όνομα, εάν επιλεγεί αυτή η επιλογή, η εφαρμογή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας όποτε το ζητήσει.

Πώς να ανακαλέσετε την πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας

Εάν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε πλέον μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας, μπορείτε να ανακαλέσετε αυτήν την πρόσβαση. Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και πατήστε ξανά «Απόρρητο».

  Τι σημαίνουν τα "7nm" και τα "10nm" για τις CPU και γιατί έχουν σημασία;

Πατήστε «Υπηρεσίες τοποθεσίας».

Πατήστε το όνομα της εφαρμογής για την οποία θέλετε να ανακαλέσετε την πρόσβαση.

Για να διασφαλίσετε ότι η εφαρμογή δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας, πατήστε “Ποτέ”.

Πώς να καταλάβετε πότε μια εφαρμογή έχει πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας στο παρασκήνιο

Εάν μια εφαρμογή έχει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας σας αλλά δεν είναι ενεργή—με άλλα λόγια, εάν έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας στο παρασκήνιο όταν δεν τη χρησιμοποιείτε—το iOS θα εμφανίσει μια μπλε ειδοποίηση στο επάνω μέρος της οθόνης για να σας ειδοποιήσει.

Εάν δείτε αυτήν την ειδοποίηση και δεν ξέρετε ποια εφαρμογή είναι η ένοχη, πατώντας την θα ξεκινήσει η εν λόγω εφαρμογή. Μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας, να πατήσετε το όνομα της εφαρμογής και να πατήσετε “Ποτέ” ή “Κατά τη χρήση της εφαρμογής” για να την αποτρέψετε από την πρόσβαση στην τοποθεσία σας στο παρασκήνιο.