Πώς να απενεργοποιήσετε το GPS στο τηλέφωνό σας

Η τοποθεσία σας μπορεί να παρακολουθηθεί μέσω των δεδομένων GPS του τηλεφώνου σας. Το GPS, δηλαδή το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, μπορεί να προσδιορίσει πού βρίσκεστε και τι ώρα ήσασταν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Είναι πολύ προνομιακές πληροφορίες και είναι λογικό οι χρήστες να έχουν την επιλογή να απενεργοποιήσουν το GPS στα τηλέφωνά τους. Παραδόξως όμως, δεν μπορείτε να βρείτε μια ρύθμιση GPS στα περισσότερα τηλέφωνα, ειδικά στα νεότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε το GPS στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε, αν ξέρετε, να κοιτάξετε.

Το GPS έχει μετονομαστεί στα περισσότερα τηλέφωνα σε κάτι πιο φιλικό προς τον χρήστη, το «Τοποθεσία».

Απενεργοποιήστε το GPS στο iPhone

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις στη συσκευή σας iOS και μεταβείτε στην επιλογή Απόρρητο>Τοποθεσία. Γυρίστε την τοποθεσία εδώ για να απενεργοποιήσετε το GPS στο iPhone σας. Αυτό θα επηρεάσει το Find My Phone.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε Ζωντανούς υπότιτλους σε ένα τηλέφωνο Google Pixel

Απενεργοποιήστε το GPS στο Android

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ενότητα Ασφάλεια και τοποθεσία. Στην περιοχή Απόρρητο, πατήστε Τοποθεσία. Απενεργοποιήστε τον διακόπτη Τοποθεσία.

Αυτό θα απενεργοποιήσει αποτελεσματικά το GPS στο τηλέφωνό σας. Εάν θέλετε να σταματήσετε την αποθήκευση όλων των δεδομένων τοποθεσίας, πατήστε Ιστορικό τοποθεσίας Google και απενεργοποιήστε το επίσης. Το Ιστορικό τοποθεσίας Google αποθηκεύει μέρη που έχετε επισκεφτεί και δεν τα εντοπίζει μόνο μέσω GPS. Ανιχνεύει επίσης την τοποθεσία σας μέσω του δικτύου WiFi στο οποίο συνδέεστε, επομένως είναι καλή ιδέα να απενεργοποιήσετε και αυτήν την υπηρεσία.

Παρενέργειες

Όταν απενεργοποιείτε τις υπηρεσίες τοποθεσίας στο τηλέφωνό σας, επηρεάζονται πολλές άλλες λειτουργίες. Το προφανές είναι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία παρακολούθησης τοποθεσίας του λειτουργικού συστήματος για να βρείτε το τηλέφωνό σας και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζωντανή κοινή χρήση τοποθεσίας. Επιπλέον, δεν θα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που χρειάζονται την τοποθεσία σας για να λειτουργήσει, π.χ. Uber ή Google Maps.

  Πώς να διαχειριστείτε και να μεταφέρετε δεδομένα στο Nintendo Switch

Τόσο σε iOS όσο και σε Android, έχετε την επιλογή να ενεργοποιήσετε επιλεκτικά την τοποθεσία για εφαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε να επιτρέψετε στους Χάρτες Google την πρόσβαση στην τοποθεσία σας, αλλά να αποκλείσετε το Facebook από το να το κάνει. Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένες τις υπηρεσίες τοποθεσίας και μόλις ενεργοποιηθούν, το GPS σας μεταδίδεται. Δεν υπάρχει επιλογή σε κανένα από τα δύο λειτουργικά συστήματα για τον αποκλεισμό της μετάδοσης GPS, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στις εφαρμογές η πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Απλώς δεν γίνεται.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η Google έχει πιαστεί ξανά με το χέρι στο δοχείο cookie όσον αφορά την τοποθεσία. Έχει μεταδώσει τις τοποθεσίες των χρηστών ακόμη και όταν είχαν απενεργοποιήσει τις υπηρεσίες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα λύση για αυτό. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις τοποθεσίες, αλλά εάν η συσκευή σας είναι μία από αυτές από τις οποίες η Google κλέβει δεδομένα, αυτό δεν θα έχει καμία διαφορά.

  Πώς να δημιουργήσετε υπολογιστικά φύλλα εξόδων και εσόδων στο Microsoft Excel