Πώς να απενεργοποιήσετε το Facebook WiFi και γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε

Το Facebook φαίνεται να είναι σε πορεία μετατροπής σε Big Brother. Έχει μια νέα δυνατότητα που σας ενημερώνει πότε και πού είναι διαθέσιμα δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Μια ειδοποίηση σάς ενημερώνει πότε ένα δημόσιο δίκτυο είναι διαθέσιμο «κοντά» και σας ζητά να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία WiFi για να το βρείτε και να συνδεθείτε σε αυτό. Για να σας δείξει αυτά τα δημόσια δίκτυα, το Facebook ζητά να χρησιμοποιηθεί η τοποθεσία σας ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Θα σας στέλνει ειδοποιήσεις κάθε φορά που ένα δημόσιο δίκτυο βρίσκεται κοντά. Με τον τρόπο που εμφανίζεται η ειδοποίηση, ένας ανυποψίαστος χρήστης απλώς θα πατήσει μπροστά και θα του δώσει όλη την άδεια που χρειάζεται λόγω του δωρεάν WiFi. Αν το έχετε ήδη κάνει, δείτε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Facebook WiFi και γιατί δεν πρέπει καν να το χρησιμοποιήσετε.

Απενεργοποιήστε το Facebook WiFi

Ανοίξτε την εφαρμογή Facebook. Πατήστε την καρτέλα χάμπουργκερ. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε «Ρυθμίσεις». Στο μενού που εμφανίζεται, επιλέξτε «Ρυθμίσεις λογαριασμού». Στην οθόνη “Ρυθμίσεις λογαριασμού”, πατήστε “Τοποθεσία”.

  Πώς να αναγνωρίσετε και να επισημάνετε μια διαφήμιση στη ροή ειδήσεων του Facebook

Στην οθόνη Ρυθμίσεις τοποθεσίας, πατήστε «Εύρεση Wi-Fi» και απενεργοποιήστε το.

Θα πρέπει επίσης να ανακαλέσετε τις άδειες τοποθεσίας της εφαρμογής που της επιτρέπουν να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή. Αυτή είναι μια ρύθμιση iOS. Δεν ισχύει για Android. Στη συσκευή σας iOS, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο Privacy>Location. Επιλέξτε το Facebook από τη λίστα εφαρμογών και αλλάξτε την άδειά του σε «Κατά τη χρήση».

Γιατί το Facebook WiFi είναι κακή ιδέα

Τα δημόσια δίκτυα στα οποία το Facebook WiFi ισχυρίζεται ότι είναι “κοντά” είναι πολύ μακριά για να συνδεθείτε από την τρέχουσα τοποθεσία σας. Θα έπρεπε να οδηγήσω 5,8 χλμ για να φτάσω στο πλησιέστερο. Αυτό δολώνει τους χρήστες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ένα δίκτυο που απέχει 5,8 χιλιόμετρα δεν θα πρέπει να λογίζεται ως “κοντινό” δίκτυο όταν είμαι ήδη συνδεδεμένος σε ένα ασφαλές ιδιωτικό δίκτυο. Σίγουρα κάποιοι μπορεί να είναι πραγματικά κοντά σας, αλλά πόσο κοντά είναι;

  Αποθηκεύστε οποιαδήποτε ανάρτηση στο Facebook για μεταγενέστερη προβολή στο Google Chrome

Δεύτερον, η σύνδεση σε δημόσια δίκτυα WiFi γενικά αποθαρρύνεται επειδή αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα δημόσια δίκτυα είναι κακά, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αυτή η νέα «χαρακτηριστική» δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ενθαρρύνει τους χρήστες να είναι απερίσκεπτοι.

Η ειδοποίηση εμφανίζεται απλώς με όλες τις άλλες ειδοποιήσεις σας σαν να είναι κάτι στο οποίο έχετε ήδη εγγραφεί. Το χειρότερο είναι ότι η εφαρμογή δεν σας προειδοποιεί καν σχετικά με τα δημόσια δίκτυα WiFi και την αξιοπιστία τους.

Όχι όλα τα δημόσια δίκτυα WiFi

Φυσικά δεν είναι όλα τα δημόσια δίκτυα WiFi τα ίδια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό το θέμα εδώ. Πόσο πιθανό είναι ο μέσος χρήστης να γνωρίζει ποιο δίκτυο είναι ασφαλές και ποιο όχι. Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα διαθέτουν δημόσιο WiFi, αλλά πόσα από αυτά είναι ασφαλή; Μπορεί να γνωρίζετε ότι το δημόσιο δίκτυο στο αγαπημένο σας καφενείο είναι ασφαλές, αλλά μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλα δίκτυα που σας λέει το Facebook ότι είναι διαθέσιμα; Έχετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας που σας δίνει βαθμολογία για τα δίκτυα επειδή το Facebook δεν το έχει.

  Το Faces.im φέρνει ειδοποιήσεις για τους επικεφαλής συνομιλίας του Facebook στο Google Chrome

Και πάλι, να είστε προσεκτικοί.