Ένα Vintage Atari είναι ένας καταπληκτικός τερματικός καιρός το 2020

Αυτό το παλιό Υπολογιστής οκτώ bit Atari (όπως οι σειρές Atari 800, XL ή XE) που έχετε είναι χρήσιμο για περισσότερα από ρετρό παιχνίδια. Αν το συνδυάσετε με το νέο FujiNet προσαρμογέα δικτύου και ένα πρόγραμμα καιρού, μπορείτε να λάβετε ζωντανές τοπικές πληροφορίες καιρού σε αυτό. Ετσι δουλευει!

Αναπνέοντας νέα ζωή στους παλιούς υπολογιστές Atari

Για τους χομπίστες της Atari, η πλατφόρμα υπολογιστών οκτώ bit της εταιρείας απέχει πολύ από το να πεθάνει. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979, τον Οικιακό Υπολογιστή Atari κάποτε η σειρά ανταγωνιζόταν το Apple II και το Commodore 64. Του τεχνική ευελιξία έχει επίσης εμπνεύσει μια σκληροπυρηνική βάση θαυμαστών που επιμένει μέχρι σήμερα.

Το σύστημα υπολογιστή Atari 800, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979.

Οι χομπίστες κυκλοφορούν τακτικά νέο λογισμικό για αυτήν την vintage πλατφόρμα, ωστόσο, είναι σπάνιο να βρείτε μια εφαρμογή που δεν είναι τυχερή που να είναι πραγματικά χρήσιμη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αυτό το νέο καιρικό πρόγραμμα στο Διαδίκτυο που υποστηρίζεται από την Atari εντυπωσίασε τόσους πολλούς όταν δημοσίευσα εικόνες του σε δράση στο Twitter.

Χάρη σε έναν προσαρμογέα FujiNet, το Atari 800XL μου μπορεί τώρα να εμφανίζει τον τρέχοντα καιρό και την πρόγνωση 7 ημερών από το Διαδίκτυο pic.twitter.com/lFTiMB2aVy

— Benj Edwards (@benjedwards) 22 Οκτωβρίου 2020

Όλοι θέλουν να αισθάνονται χρήσιμοι και οι άνθρωποι αγαπούν να κάνουν την παλιά τεχνολογία χρήσιμη επίσης. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δυνατό χάρη στον πελάτη Atari OpenWeather (ή “Weather.xex”, σε σχέση με το δυαδικό αρχείο Atari).

Το πρόγραμμα είναι πνευματικό τέκνο του Πολωνού προγραμματιστή, Wojciech Bociański (γνωστό και ως “bocianu”). Χρησιμοποιεί υπολογιστές Atari από το 1985 και συχνά προγραμματίζει τα δικά του παιχνίδια για αυτούς στον ελεύθερο χρόνο του.

  Voralent Antelope Βελτιστοποίηση JPEG & PNG μαζικά, διαγραφή δεδομένων EXIF

Ο Bociański είπε ότι αρχικά δημιούργησε το πρόγραμμα για να δοκιμάσει τις δυνατότητες δικτύου του Atari. Επειδή έχει γίνει (απροσδόκητα) δημοφιλές, σχεδιάζει να συνεχίσει να το ενημερώνει με νέες δυνατότητες για τους θαυμαστές του Atari.

Ένας υπολογιστής Atari 800XL που εκτελεί μια εφαρμογή καιρού μέσω του FujiNet.

Το πρόγραμμα του Bociański αντλεί ζωντανά δεδομένα καιρού για την τοποθεσία σας από OpenWeather, μια υπηρεσία που παρέχει τα δεδομένα μέσω ενός API. Αυτό το κομμάτι της μαγείας από μόνο του απαιτεί πολλές μεταφράσεις δεδομένων δικτύου πίσω από τα παρασκήνια, κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό πράγμα για το Weather.xex είναι η όμορφη οθόνη του. Είναι αρκετά όμορφο να αφήνεις να τρέχεις όλη μέρα στην vintage οθόνη ή στην τηλεόρασή σου για να έχεις αυτή την αίσθηση ρετρό καιρού-σταθμού.

Η μαγεία του FujiNet

Το Weather.xex δεν κάνει τη δουλειά του μόνο του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, απαιτεί επίσης έναν προσαρμογέα δικτύου που ονομάζεται FujiNet. Το 2019, οι βετεράνοι της Atari homebrew, Τζο Χόνολντ (γνωστός και ως «mozzwald») και Thomas Cherryhomes, άρχισε να ψάχνει για έναν συμπαγή τρόπο για την προσομοίωση ενός μόντεμ μέσω τηλεφώνου σε έναν υπολογιστή Atari για εργασίες όπως η κλήση ενός BBS.

Αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους συσκευή με Wi-Fi. Άλλοι συνεισφέροντες επιβιβάστηκαν και το πλήρωμα πρόσθεσε προσομοίωση μονάδας δίσκου, λειτουργικότητα εκτύπωσης και δυνατότητα προσομοίωσης άλλων περιφερειακών Atari.

Έτσι, γεννήθηκε η FujiNet!

Ένας προσαρμογέας FujiNet σε μια θήκη εκτυπωμένης 3D συνδεδεμένος σε έναν υπολογιστή Atari 800XL.

Αυτός ο προσαρμογέας δικτύου συνδέεται στη σειριακή περιφερειακή θύρα (SIO) σε έναν υπολογιστή οκτώ bit της Atari και γίνεται γρήγορα το ελβετικό μαχαίρι της πλατφόρμας. Το FujiNet λειτουργεί με κάθε μοντέλο της σειράς υπολογιστών οκτώ bit της Atari που έχει τουλάχιστον 18K μνήμης RAM, συμπεριλαμβανομένων των 800, 1200XL, 800XL, XE Game System, 65XE και 130XE. Τα 400 και 600XL δεν θα λειτουργήσουν χωρίς αναβαθμίσεις RAM.

  Πώς να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας σε μια ταπετσαρία επιφάνειας εργασίας

Η μαγεία του FujiNet βρίσκεται στον εσωτερικό του μικροελεγκτή ESP32, ο οποίος είναι μια ισχυρή ενσωματωμένη μονάδα υπολογιστή με ενσωματωμένες δυνατότητες Wi-Fi και Bluetooth.

Με το FujiNet, μπορείτε να τραβήξετε παιχνίδια απευθείας από τους διακομιστές στο διαδίκτυο και να τα εκτελέσετε στο Atari σας. Μπορείτε επίσης να φορτώσετε εικόνες δίσκου από μια κάρτα microSD, να προσομοιώσετε έναν εκτυπωτή ή μια μονάδα κασέτας και πολλά άλλα.

Οι προγραμματιστές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν εκπληκτικές νέες εφαρμογές για την τεχνολογία και οι αναθεωρήσεις του υλικού είναι πιθανές στο μέλλον.

Πώς να ρυθμίσετε έναν τερματικό καιρό Atari

Για να ρυθμίσετε ένα τερματικό Atari μετεωρολογικής υποστήριξης FujiNet, χρειάζεστε, φυσικά, έναν υπολογιστή Atari οκτώ bit. Το Weather.xex θα λειτουργεί σε οποιοδήποτε μοντέλο με μνήμη RAM 48 K και άνω (που εξαιρεί τα Atari 400 και 600XL εκτός εάν έχουν αναβαθμιστεί).

Εάν ξεκινάτε από το μηδέν, το Atari 800XL είναι ένα καλό μοντέλο για να αποκτήσετε. Είναι αξιόπιστο, έχει 64 K μνήμης RAM και είναι σχετικά εύκολο βρείτε στο eBay. Μια άλλη καλή επιλογή είναι η Atari 130XE, το οποίο περιλαμβάνει 128 K μνήμης RAM και μπορεί να τρέξει πιο εξελιγμένο λογισμικό homebrew.

Ένας υπολογιστής Atari 800XL με εγκατεστημένο προσαρμογέα FujiNet.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα FujiNet. Του ανοιχτή πηγή hardware, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μόνοι σας. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να αγοράσετε ένα από πολλούς προμηθευτές, μεταξύ των οποίων Η Ακαδημία Ζυθοποιίας, Το Vintage Computer Center, ή Πουλήστε το ρετρό μου.

Όταν έχετε τον προσαρμογέα FujiNet, συνδέστε τον στη θύρα SIO του Atari και μετά ενεργοποιήστε το Atari.

  5 Συμβουλές για να φτιάξετε τον πρώτο σας υπολογιστή

Αφού φορτωθεί αυτόματα το κύριο πρόγραμμα FujiNet, θα σας ζητηθούν οι πληροφορίες Wi-Fi σας. Αφού συνδεθεί το FujiNet στο δίκτυό σας, θα δείτε μια λίστα με διακομιστές Tiny Network File System (TNFS) στην κορυφή. επιλέξτε “fujinet.pl.”

Επιλέγω

Αφού συνδεθείτε στο fujinet.pl, μεταβείτε στον κατάλογο “Δικτύωση” και επιλέξτε “weather.xex”. Αντιστοιχίστε το στην υποδοχή Drive 1 του FujiNet ως μόνο για ανάγνωση, πατήστε Option για επανεκκίνηση του Atari και, στη συνέχεια, θα φορτωθεί το weather.xex.

Εναλλακτικά, μπορείτε κατεβάστε τον καιρό.xex binary. Αντιγράψτε το σε μια κάρτα microSD, τοποθετήστε το στον προσαρμογέα FujiNet και, στη συνέχεια, φορτώστε το από εκεί.

Χρήση του καιρικού προγράμματος Atari

Όταν φορτωθεί το Weather.xex, το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να προσδιορίσει αυτόματα την τοποθεσία σας με βάση τη διεύθυνση IP σας. Μπορείτε να το παρακάμψετε χειροκίνητα κατά την εκκίνηση πατώντας Επιλογή και πληκτρολογώντας την τοποθεσία σας.

Στη συνέχεια, θα δείτε μια επισκόπηση του τρέχοντος τοπικού καιρού. Ενημερώνεται κάθε ώρα και τα μεσάνυχτα, για να ανακτήσει τη νέα ώρα και ημερομηνία. Σύμφωνα με τον Bociański, θα μπορείτε να προσαρμόσετε τη συχνότητα ενημέρωσης σε μελλοντικές εκδόσεις του προγράμματος. Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, θα ασκούσε υπερβολική πίεση στο δωρεάν κλειδί δεδομένων API που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα.

Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε τις ακόλουθες ενέργειες μέσω του πληκτρολογίου:

Πατήστε R: Για να φορτώσετε ξανά τα δεδομένα καιρού.
Πατήστε U: Για να αλλάξετε από το τυπικό σε μετρικό σύστημα.
Πατήστε F: Αυτό φορτώνει μια πρόβλεψη οκτώ ημερών σε διαχωρισμένη οθόνη.

Συνολικά, το Weather.xex είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, χαράζει μόνο την επιφάνεια ό,τι είναι δυνατό με το FujiNet. Σύμφωνα με την Cherryholmes, υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά της ιδέας FujiNet σε άλλους ρετρό υπολογιστές, όπως το Apple II και το Commodore 64.

Με αρκετό χρόνο και προσπάθεια, είναι πιθανό οι vintage χομπίστες υπολογιστών να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν νέους και καταπληκτικούς τρόπους για να κάνουν χρήση παλιών μηχανημάτων.