Πώς να απαλλαγείτε από το μήνυμα “Βοηθήστε το να το βελτιώσετε” στον Firefox

Ο Firefox, όπως όλα τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης ιστού συλλέγει δεδομένα τηλεμετρίας. Συλλέγει επίσης μια αναφορά υγείας και πληροφορίες σχετικά με το πότε διακόπτεται η λειτουργία του προγράμματος περιήγησης. Οι χρήστες έχουν την επιλογή να εξαιρεθούν από την κοινή χρήση αυτών των δεδομένων. Ωστόσο, η Mozilla έχει γίνει ελαφρώς πιεστική σχετικά με τη συλλογή δεδομένων τηλεμετρίας. Εάν βλέπετε συχνά το μήνυμα “Βοηθήστε το να το βελτιώσετε” στον Firefox, είναι επειδή η Mozilla έχει προσθέσει ένα πρόσθετο που ονομάζεται Firefox Pioneer στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Μπορείτε να απεγκαταστήσετε αυτό το πρόσθετο, αλλά για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει επίσης να πείτε στον Firefox να μην εγκαταστήσει πράγματα στο πρόγραμμα περιήγησης χωρίς να σας ρωτήσει.

Απεγκαταστήστε το Firefox Pioneer

Μεταβείτε στον διαχειριστή πρόσθετων πληκτρολογώντας about:addons στη γραμμή διευθύνσεων ή πατήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl+Shift+A. Αναζητήστε ένα πρόσθετο που ονομάζεται Firefox Pioneer. Κάντε κλικ στο κουμπί “Κατάργηση” για να απαλλαγείτε από το πρόσθετο και το μήνυμα “Βοηθήστε το να το βελτιώσετε” στον Firefox.

  Πώς να αποκλείσετε έναν ιστότοπο στο Mozilla Firefox

Σταματήστε τον Firefox από την εγκατάσταση πρόσθετων

Τώρα που καταργήσατε το πρόσθετο που σας ζητούσε συνεχώς να κοινοποιήσετε δεδομένα τηλεμετρίας, πρέπει να σταματήσετε τον Firefox να εγκαταστήσει ξανά κάτι τέτοιο. Μεταβείτε στις επιλογές του Firefox και επιλέξτε την καρτέλα Απόρρητο και ασφάλεια. Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε αυτό στη γραμμή διευθύνσεων “about:preferences#privacy” και πατήστε Enter.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα Συλλογή και χρήση δεδομένων του Firefox και καταργήστε την επιλογή του “Να επιτρέπεται στον Firefox να εγκαταστήσει και να εκτελέσει μελέτες”. Αυτή η άδεια, εάν χορηγηθεί, είναι που επιτρέπει στον Firefox να εγκαθιστά πρόσθετα. Δεν σας λέει ρητά ότι θα εγκαταστήσει ένα πρόσθετο, αλλά δεδομένου ότι ο Firefox είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης και όχι ένα λειτουργικό σύστημα, και το πρόσθετο είναι πραγματικά το μόνο που μπορεί να εγκαταστήσει.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανάγνωσης στον Firefox

Συλλογή Τηλεμετρίας

Η συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση ενός προϊόντος δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, τα Windows 10 κέρδισαν άδικα φήμη για αυτό επειδή δεν ζήτησαν από τους χρήστες να επιλέξουν. Ο Firefox σας ζητά να δηλώσετε συμμετοχή, οπότε το πιθανότερο είναι ότι αποφασίσατε να μοιραστείτε δεδομένα τηλεμετρίας και ο Firefox υπέθεσε ότι ήταν εντάξει να εγκαταστήσει ένα πρόσθετο για αυτόν τον σκοπό. Η εξαίρεση είναι αρκετά εύκολη ωστόσο, επομένως, αν δεν εγγραφείτε για αυτό, μπορείτε να καταργήσετε το πρόσθετο και να αποτρέψετε την επανεγκατάστασή του.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν, τα δεδομένα τηλεμετρίας και η συλλογή τους δεν είναι τόσο άσχημα όσο οι άνθρωποι φαντάζουν ότι είναι. Για παράδειγμα, τα δεδομένα τηλεμετρίας που συλλέγουν τα Windows 10 βοηθούν τους χρήστες να ελέγχουν εάν μια εφαρμογή είναι συμβατή με τα Windows 10. Τα δεδομένα δεν είναι προσωπικά αναγνωρίσιμα και πραγματικά συλλέγονται για τη βελτίωση του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Mozilla δεν είναι μια κακή εταιρεία που προσπαθεί να αποφέρει κέρδη σε βάρος της ιδιωτικής ζωής. Όσον αφορά τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης, ο Firefox είναι ένα καλό, ασφαλές πρόγραμμα περιήγησης που δεν μοιράζεται ή διαρρέει τις πληροφορίες σας.

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 35 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android