Πώς να αναφέρετε ύποπτες εφαρμογές Android

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ύποπτη ή κακόβουλη εφαρμογή Android εγκατεστημένη στη συσκευή σας για να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα και την ασφάλειά σας. Εάν έχετε βρει μια ύποπτη εφαρμογή και θέλετε να την αναφέρετε στην Google, δείτε πώς να το κάνετε.

Πριν ξεκινήσετε, να θυμάστε ότι τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα Android δεν συνοδεύονται από προειδοποιητικό banner. Το να γνωρίζετε πώς να αποφύγετε το κακόβουλο λογισμικό στο Android είναι η καλύτερη μορφή άμυνας. Μπορείτε να ξεκινήσετε εγκαθιστώντας μόνο εφαρμογές από το Google Play store.

Εάν χρειάζεται να εγκαταστήσετε εφαρμογές εκτός του Play Store, θα πρέπει να είστε απολύτως βέβαιοι ότι εμπιστεύεστε την πηγή προτού τις τοποθετήσετε στη συσκευή σας. Τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων, όπως το Amazon Appstore, μπορεί να αποδειχθούν καλύτερα στη χρήση από ιστότοπους που σας προσφέρουν απευθείας λήψεις αρχείων APK.

Ωστόσο, μην θεωρείτε δεδομένο ότι κάθε εφαρμογή στο Google Play Store είναι ασφαλής στη χρήση. Οι ύποπτες εφαρμογές θα πέφτουν στα σκασίματα από καιρό σε καιρό. Ευτυχώς, η Google προσφέρει στους χρήστες έναν τρόπο να αναφέρουν εφαρμογές που πιστεύετε ότι είναι ύποπτες για έλεγχο.

  Εγκαταστήστε ένα APK εφαρμογής στη συσκευή σας Android από την επιφάνεια εργασίας [Windows]

Αναφέρετε ύποπτες εφαρμογές Android από τη συσκευή σας

Ο ευκολότερος τρόπος αναφοράς μιας εφαρμογής ως ύποπτης είναι να την αναφέρετε μέσω του Google Play Store της συσκευής σας. Ανοίξτε την εφαρμογή Play Store και αναζητήστε την ύποπτη εφαρμογή.

Στην επάνω δεξιά ενότητα της καταχώρισης της εφαρμογής, θα δείτε το κουμπί μενού με τις τρεις κουκκίδες. Πατήστε αυτό και κάντε κλικ στην επιλογή “Επισήμανση ως ακατάλληλου”.

Θα έχετε μια λίστα με επτά κατηγορίες για την καταγγελία σας, από σεξουαλικό περιεχόμενο έως πλαστοπροσωπία. Επιλέξτε τον λόγο που ταιριάζει καλύτερα στο παράπονό σας. Εάν αναφέρετε μια εφαρμογή για κακόβουλο λογισμικό, για παράδειγμα, επιλέξτε “Επιβλαβές για τη συσκευή ή τα δεδομένα”.

Εάν η επιλογή “Επιβλαβές για τη συσκευή ή τα δεδομένα” δεν είναι διαθέσιμη ή δεν ταιριάζει στην επιλογή σας, επιλέξτε έναν άλλο λόγο. Εάν κανένας από τους λόγους δεν ταιριάζει, επιλέξτε “Άλλη ένσταση” στο κάτω μέρος της λίστας.

Μόλις τελειώσετε, επιλέξτε «Υποβολή».

Δεν μπορείτε να προσθέσετε σχόλια στο παράπονό σας εάν το αναφέρετε μέσω του Google Play Store. Εάν θέλετε να προχωρήσετε σε περισσότερες λεπτομέρειες ή να προσθέσετε αποδεικτικά στοιχεία, είναι καλύτερο να υποβάλετε την καταγγελία σας στο διαδίκτυο.

  Νέες δυνατότητες στον Firefox 35 για επιτραπέζιους υπολογιστές και Android

Χρησιμοποιήστε τον ιστότοπο του Κέντρου βοήθειας του Google Play Store

Η Google έχει ένα ειδικό έντυπο αναφοράς για τους χρήστες να αναφέρουν εφαρμογές στο διαδίκτυο, διαθέσιμες μέσω του Ιστότοπος του Κέντρου βοήθειας του Google Play Store. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη εάν δεν έχετε τη συσκευή σας σε ετοιμότητα ή εάν, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πρέπει να αναφερθείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το παράπονό σας.

Ανοιξε το Ιστότοπος του Κέντρου βοήθειας, κάντε κύλιση στην επιλογή “Βοήθεια κατά τύπο προϊόντος” και κάντε κλικ στο “Google Play Store”.

Στην ενότητα “Διόρθωση προβλήματος”, κάντε κλικ στην επιλογή “Αναφορά ζητημάτων ή παραβιάσεων περιεχομένου”.

Σε αυτήν τη σελίδα, κάντε κύλιση στην επιλογή “Υπολογιστής” και, στην ενότητα “Επισήμανση εφαρμογών, παιχνιδιών ή μουσικής ως ακατάλληλων”, κάντε κλικ στον σύνδεσμο για τη “Φόρμα αναφοράς ακατάλληλων εφαρμογών”.

Η φόρμα είναι αρκετά απλή, με επιλογές αναφοράς εφαρμογών για λόγους όπως σεξουαλικό ή γραφικό περιεχόμενο, ανεπιθύμητο περιεχόμενο, παράνομες δραστηριότητες και άλλα. Όπως θα κάνατε αν υποβάλλατε αναφορές απευθείας μέσω του Google Play Store, θα πρέπει να επιλέξετε τον λόγο για την αναφορά της εφαρμογής.

  Πώς να κάνετε το κείμενο του ιστότοπου μεγαλύτερο στο Android

Εάν πιστεύετε ότι η εφαρμογή σας περιλαμβάνει κακόβουλο λογισμικό, επιλέξτε την επιλογή “Επιβλαβές για τη συσκευή ή τα δεδομένα”. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε “Άλλη ένσταση” εάν πιστεύετε ότι οι άλλες κατηγορίες είναι πολύ περιορισμένες για το παράπονό σας.

Όπου το ζητάει η φόρμα, δώστε μια σύντομη εξήγηση για το λόγο που αναφέρετε την εφαρμογή, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν η εφαρμογή εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για λήψη, βρείτε τη διεύθυνση URL ιστού για αυτήν στο Ιστότοπος Google Play Store και να το παρέχετε.

Επιβεβαιώστε το όνομα και τη διεύθυνση email σας και κάντε κλικ στο «Υποβολή» για να ολοκληρώσετε.

Είτε επιλέξετε να αναφέρετε μια εφαρμογή μέσω του Google Play Store στη συσκευή σας είτε μέσω του Κέντρου βοήθειας, η αναφορά σας θα σταλεί στην Google για έλεγχο και ανάλυση.

Μόλις πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος, εάν η Google πιστεύει ότι το παράπονό σας είναι βάσιμο, η εφαρμογή θα αφαιρεθεί από το Google Play Store.