Πώς λειτουργούν τα πτυσσόμενα τηλέφωνα και πότε θα πάρω ένα;

Τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα μπορεί να είναι η πιο περίεργη και επαναστατική τεχνολογία του 2019. Πώς λειτουργούν όμως αυτά τα πράγματα και πότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα αγοράσουμε;

Τι κάνει αυτά τα τηλέφωνα αναδιπλούμενα;

Σίγουρα, είχαμε πτυσσόμενα τηλέφωνα που αναδιπλώνονταν στη δεκαετία του ’90 και του 2000. Αλλά τώρα βρισκόμαστε στην εποχή των smartphone και αν προσπαθήσατε να διπλώσετε το smartphone σας στη μέση, θα καταλήξετε με ένα σπασμένο τηλέφωνο. Αυτό συμβαίνει εκτός κι αν το smartphone σας διαθέτει ευέλικτη οθόνη OLED, οθόνη πολυμερούς, εξειδικευμένα εξαρτήματα και ενωμένη θήκη. Τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα είναι γεμάτα με έναν τόνο επαναστατικής τεχνολογίας, αλλά το πιο πρωτοποριακό στοιχείο που θα δείτε είναι η διάσημη, ευέλικτη οθόνη OLED.

Οι οργανικές οθόνες διόδων εκπομπής φωτός (γνωστές και ως οθόνες OLED) λειτουργούν με παλμική ενέργεια μέσω ενός πλέγματος οργανικών ενώσεων. Είναι εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα και ζωηρά. Δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό και μπορούν να παράγουν πιο τολμηρά χρώματα από τις χοντρές οθόνες LED.

Αυτές οι όμορφες, ευέλικτες οθόνες κατασκευάζονται κυρίως από τη Samsung και βρίσκονται ήδη σε μια σειρά από προϊόντα με τα οποία μπορεί να είστε εξοικειωμένοι. Το Galaxy S7 Edge διαθέτει κυρτή οθόνη OLED. Το iPhone X περιέχει μια οθόνη OLED της Samsung. Sony έχει βγάλει μερικές τηλεοράσεις OLED και η LG παράγει μια σειρά από Τηλεοράσεις OLED με υπογραφή που είναι λεπτά χαρτί και ελαφρώς εύκαμπτα.

Κατασκευαστές όπως η Samsung και η Royole έχουν αναπτύξει οθόνες OLED από το 2011 περίπου, και αυτές οι οθόνες έχουν ήδη βρει το δρόμο τους σε πολλά προϊόντα καταναλωτικής ποιότητας. Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να γίνουν τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα; Λοιπόν, οι επιχειρήσεις έπρεπε να καταλάβουν πώς να κάνουν όλα τα άλλα εξαρτήματα ενός τηλεφώνου ευέλικτα, επίσης.

  35 χρόνια Microsoft Windows: Θυμόμαστε τα Windows 1.0

Το γυαλί δεν είναι πολύ εύκαμπτο, σε περίπτωση που αναρωτιέστε. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να αναπτύξουν οθόνες από πολυμερές για ευέλικτα τηλέφωνα. Τα ηλεκτρικά κυκλώματα και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να πάρουν φωτιά αν τις λυγίσετε εμπρός και πίσω, επομένως οι κατασκευαστές έπρεπε να βρουν μια λύση για αυτό. Οι θήκες τηλεφώνου από αλουμίνιο και πλαστικό είναι τεχνικά εύκαμπτες, αλλά θα κουμπώσουν μετά από μερικές διπλώσεις. Δείτε που πάει αυτό; Όλα όσα θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα κινητό τηλέφωνο πρέπει να αλλάξει επανάσταση για χρήση σε ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο.

Κατασκευαστές όπως η Samsung και η Royole έχουν καταλάβει πώς να κάνουν τα εξαρτήματα ενός τηλεφώνου πιο ευέλικτα. Διαφορετικά, δεν θα έβγαζαν πτυσσόμενα τηλέφωνα. Όμως η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Τούτου λεχθέντος, θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να γίνουν αυτές οι συσκευές προσιτές και συνηθισμένες.

Στο μεταξύ, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι κατασκευαστές θα βρουν ένα καλύτερο όνομα για τα πτυσσόμενα τηλέφωνα. Οι άνθρωποι αναπόφευκτα θα αρχίσουν να τους αποκαλούν «φωνητόφωνους» ή «flexiphones», και αυτό δεν είναι καλό.

Τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα προσφέρουν ατελείωτες δυνατότητες

Λοιπόν, τι θα κάνουμε με τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα; Είναι κάπως δύσκολο να καταλάβεις πού πηγαίνει αυτή η τάση, επειδή οι κατασκευαστές έχουν ήδη ακολουθήσει την τεχνολογία σε μια ποικιλία από μοναδικά μονοπάτια.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένες συσκευές, όπως το Samsung Galaxy F και το Royole FlexPai, μπορούν να επεκταθούν σε smartphone μεγέθους tablet και αυτό είναι πολύ ωραίο. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όπως τα κανονικά smartphone όταν περπατάτε ή μπορείτε να τα διπλώσετε σε tablet όταν θέλετε να συνομιλήσετε μέσω βίντεο με έναν φίλο ή να ολοκληρώσετε κάποια δουλειά. Τηλέφωνα που λειτουργούν ως tablet θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τα μέσα και θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα πιο εύκολη την εργασία εν κινήσει.

  Μπορείτε να μετακινήσετε τα αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων των Windows 10;

Υπάρχουν επίσης συσκευές, όπως το Motorola RAZR 4, που οδηγούν την αναδιπλούμενη τεχνολογία προς την άλλη κατεύθυνση. Το RAZR 4 διπλώνει από μόνο του σαν πτυσσόμενο τηλέφωνο και ουσιαστικά μετατρέπει το ογκώδες κινητό σας σε μια πολύ μικρότερη συσκευή. Ορισμένες επιδείξεις τεχνολογίας έχουν δείξει πτυσσόμενα τηλέφωνα που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από τον καρπό σας και η Apple απέκτησε ένα ευρεσιτεχνία για ένα τηλέφωνο που αναδιπλώνεται σαν κύλιση, παραδόξως.

Αυτή η τεχνολογία είναι τόσο νέα και πρωτοποριακή που οι κατασκευαστές δεν είναι σίγουροι τι να την κάνουν. Και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό γιατί η μορφή των smartphone μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο.

Η τεχνολογία μπορεί να ξεφύγει από τη μορφή

Πολλά από τα προβλήματα με τα παραδοσιακά smartphones έχουν επιλυθεί. Οι οθόνες τους είναι ανθεκτικές, έχουν ανεκτή διάρκεια μπαταρίας και είναι σχετικά εύκολες στη χρήση τους. Αλλά τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα θα μας κάνουν λίγο πίσω. Έχουν μεγαλύτερες οθόνες που απαιτούν περισσότερη μπαταρία, είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν είναι πολύ ανθεκτικά και θα λειτουργούν διαφορετικά από το μέσο smartphone.

Το μεγαλύτερο παράπονο που θα ακούσετε για αυτά τα τηλέφωνα είναι πιθανώς οι πλαστικές τους οθόνες. Όχι, δεν θα σπάσουν σαν γυαλί, και εταιρείες όπως η Royole έχουν κάνει τα πάντα για να κυματίζουν γύρω από συνθήματα όπως “πείτε αντίο στις σπασμένες οθόνες», αλλά αυτή η ιδέα είναι λίγο παραπλανητική. Θυμάστε πώς τα iPod είχαν πλαστικές οθόνες που γρατσουνίζονταν και γρατσουνίζονταν στην τσέπη σας; Ναι, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα θα έχουν το ίδιο πρόβλημα. Και επειδή αυτά τα τηλέφωνα είναι αναδιπλούμενα, δεν θα έχετε πολλή τύχη να βρείτε ένα προστατευτικό οθόνης.

Αλλά η οθόνη δεν είναι το μόνο εύθραυστο μέρος ενός αναδιπλούμενου τηλεφώνου. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να απομακρυνθούν από σκληρές μεταλλικές ή πλαστικές θήκες τηλεφώνων για χάρη των υλικών που μπορούν να αντέξουν να λυγίσουν εκατοντάδες φορές την ημέρα. Οι μεντεσέδες σε αυτά τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα θα είναι σοβαρά αδύναμα σημεία (ήταν και στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα) επειδή θα είναι κυρίως κατασκευασμένα από πλαστικό και ελαφρά μέταλλα. Οι οθόνες OLED σε αυτές τις συσκευές θα είναι επίσης ένα πρόβλημα επειδή οι OLED μπορεί να υποστούν καύση με την πάροδο του χρόνου (όπως μια τηλεόραση) και το οργανικό υλικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι πολύ ευάλωτο στην υγρασία.

  Πώς να σκοτώσετε όλες τις περιπτώσεις μιας εφαρμογής στα Windows

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η συμβατότητα λογισμικού, τα κυκλώματα και η ευκολία στη χρήση θα είναι επίσης εμπόδια για αυτά τα τηλέφωνα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ανησυχούν πολύ για αυτά τα μικρότερα ζητήματα και θα επιλυθούν πολύ πριν τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα φτάσουν σε τιμή φιλική προς τον καταναλωτή.

Αν τύχει να πάρετε στα χέρια σας ένα πτυσσόμενο τηλέφωνο το 2019, τότε θα ξοδέψετε πολλά χρήματα για μια συσκευή που είναι εύθραυστη, αδέξια, θαμπή και πεινασμένη για ενέργεια. Θυμάστε πόσο αγενές ήταν το iPad 1ης γενιάς; Ναι, θα είναι λίγο έτσι. Όμως ο ανταγωνισμός προωθεί την τεχνολογική πρόοδο και αυτές οι αναδιπλούμενες συσκευές (αν γίνουν δημοφιλείς) θα πρέπει να γίνουν άνετες και ανθεκτικές σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Θα έχετε ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο…Τελικά

Από αυτήν τη στιγμή, το μόνο αναδιπλούμενο τηλέφωνο που μπορείτε να αγοράσετε είναι το Royole FlexPai, και κοστίζει 1.318 $. Πολλές εταιρείες φαίνεται να ωθούν τα ευέλικτα τηλέφωνά τους στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα (μαζί με το 5G) και ορισμένες εταιρείες θα ορίσουν ημερομηνίες κυκλοφορίας στις MWC 2019 στις 25 Φεβρουαρίου. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι το Samsung Galaxy F θα κυκλοφορήσει φέτος, αλλά θα μάθουμε σίγουρα όταν η Samsung θα εκδώσει ένα δελτίο τύπου για 20 Φεβρουαρίου.

Κρίνοντας από την τιμή των 1.318 $ του FlexPai, δεν πρόκειται να βρείτε οικονομικά πτυσσόμενα τηλέφωνα το 2019. Και ειλικρινά, το FlexPai δεν μοιάζει με μια συσκευή σούπερ υψηλής ποιότητας. Βίντεο από CES 2019 δείχνουν ότι η οθόνη του FlexPai δεν ταιριάζει στο ίδιο επίπεδο