Πώς λειτουργούν οι προβολείς λέιζερ και λαμπτήρων και ποιος είναι ο κατάλληλος για εσάς;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε τον πρώτο σας προβολέα. Το εύρος τιμών και ο χώρος που διαθέτετε είναι σημαντικά, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την τεχνολογία των λαμπτήρων. Αυτό θα επηρεάσει τόσο την τιμή όσο και την ποιότητα της εικόνας του προβολέα.

Οι περισσότεροι προβολείς που βλέπετε στην αγορά θα είναι προβολείς λαμπτήρων. Οι λαμπτήρες συνήθως διαρκούν χιλιάδες ώρες, που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρόνια πριν χρειαστεί να αγοράσετε μια νέα λάμπα. Και επειδή μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λάμπα μόνοι σας, μπορείτε να κερδίσετε ακόμα περισσότερο χρόνο από τον προβολέα σας ξοδεύοντας λιγότερα από 100 $ για μια νέα λάμπα.

Οι προβολείς λέιζερ είναι λίγο διαφορετικό τέρας. Είναι πιο ακριβά, αλλά γίνονται πιο φωτεινά και διαρκούν πολύ περισσότερο: συνήθως πάνω από 20.000 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα για τέσσερις ώρες κάθε μέρα, το λέιζερ του προβολέα σας θα διαρκέσει πάνω από 13 χρόνια.

Πώς λειτουργούν οι προβολείς λαμπτήρων;

Οι προβολείς λαμπτήρων είναι μακράν οι πιο συνηθισμένοι που θα δείτε όταν κάνετε έρευνα για το home cinema σας. Σε αυτό το σημείο, είναι μια καθιερωμένη τεχνολογία και αρκετά φθηνά για να κατασκευαστούν, που μόλις έχουν γίνει η προεπιλογή.

  Πώς να εισαγάγετε ένα PDF στο Excel

Οι λάμπες μέσα σε έναν προβολέα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και άλλες πηγές φωτός: ένα ηλεκτρικό σήμα διέρχεται από ημιαγώγιμα υλικά. Αυτό το σήμα ενεργοποιεί τα ηλεκτρόνια στα ημιαγώγιμα υλικά για την παραγωγή φωτονίων, τα οποία είναι σωματίδια φωτός ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Όταν πρόκειται για προβολείς, τηλεοράσεις και άλλες οθόνες, υπάρχουν κόκκινα, μπλε και πράσινα pixel στο εσωτερικό της οθόνης. Αυτά συνδυάζονται σε όλα τα χρώματα που βλέπετε στην οθόνη. Μέσα στους προβολείς, θα δείτε ένα από δύο πράγματα. Οι προβολείς με τσιπ ψηφιακής επεξεργασίας φωτός (DLP) θα αντανακλούν το φως από μια σειρά μικροσκοπικών καθρεφτών, ενώ αυτοί με στρώματα οθόνης υγρών κρυστάλλων (LCD) περνούν το φως μέσα από αυτά τα στρώματα LCD με τον ίδιο τρόπο που κάνει μια τηλεόραση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προβολέων λαμπτήρων;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι προβολείς λαμπτήρων κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό. Τα LED είναι πλέον αρκετά φθηνά για χρήση προβολείς που κοστίζουν περίπου $100, και σε ειδικούς προβολείς όπως νυχτερινά φώτα που είναι ακόμα φθηνότερα. Η λάμπα στους περισσότερους προβολείς οικιακού κινηματογράφου μπορεί να αντικατασταθεί και συνήθως διαρκούν μερικές χιλιάδες ώρες αναπαραγωγής. Έχω ένα ViewSonic PX800HD, το οποίο έχει ονομαστική διάρκεια ζωής λάμπας 3000 ώρες σε κανονική λειτουργία. Εάν χρησιμοποιείτε τον προβολέα για τέσσερις ώρες την ημέρα, ο λαμπτήρας θα διαρκέσει 750 ημέρες—ή λίγο περισσότερο από δύο χρόνια. Και στο τέλος αυτών των δύο ετών, θα μπορέσω να το πάρω μια λάμπα αντικατάστασης για να διαρκέσει ακόμα περισσότερο ο προβολέας.

  Διαδικτυακό εργαλείο επίλυσης άλγεβρας που δίνει οδηγίες βήμα προς βήμα

Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα των προβολέων λαμπτήρων είναι ότι χρειάζονται λίγα λεπτά για να ζεσταθούν στην πλήρη φωτεινότητά τους. Αυτό δεν είναι μεγάλο θέμα: όταν είστε στο σπίτι, απλώς περιμένετε λίγο ακόμα για να ξεκινήσετε την κινηματογραφική σας βραδιά. Εάν χρησιμοποιείτε τον προβολέα σε χώρο, ενεργοποιήστε τον πέντε-δέκα λεπτά προτού θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε.

Πώς λειτουργούν οι προβολείς λέιζερ;

Οι προβολείς λέιζερ είναι σχετικά νέοι. Τα πρώτα μοντέλα απεστάλησαν το 2008 και ήταν εξαιρετικά ακριβά: ακόμη και το 2014, το Epson LS10000 λιανικής πώλησης για περίπου 8.000 $. Οι προβολείς λέιζερ μόλις τώρα πέφτουν σε λογικές τιμές για τους περισσότερους καταναλωτές, με το Προβολέας λέιζερ Xiaomi Mi λιανικής πώλησης για 2.000 $. Τα λέιζερ μέσα στους προβολείς λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα λέιζερ σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή: ένα ηλεκτρικό ρεύμα διεγείρει τα ηλεκτρόνια μέσα στα άτομα συγκεκριμένων αερίων, γυαλιών ή κρυστάλλων. Στη συνέχεια, τα διεγερμένα ηλεκτρόνια μετακινούνται από χαμηλή τροχιά σε υψηλή τροχιά γύρω από τον πυρήνα του ατόμου. Μόλις τα ηλεκτρόνια επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση, εκπέμπουν φωτόνια φωτός που μπορούν να δουν τα μάτια μας.

Ακριβώς όπως με τους προβολείς λαμπτήρων, τα φώτα λέιζερ περνούν μέσα από ένα σετ κατόπτρων και τσιπ DLP μέχρι να φτάσουν στον τελικό φακό προβολής. Αυτός ο φακός καθορίζει πόσο χώρο χρειάζεστε μεταξύ του προβολέα και της οθόνης του και πόσο ακριβός θα είναι ο τελικός προβολέας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των προβολέων λέιζερ;

Το κύριο πλεονέκτημα των προβολέων λέιζερ είναι ότι διαρκούν πολύ, πολύ περισσότερο από τους προβολείς λαμπτήρων. Ο προβολέας λέιζερ Xiaomi Mi έχει ονομαστική διάρκεια ζωής 25.000 ωρών. Εάν χρησιμοποιείτε τον προβολέα για τέσσερις ώρες την ημέρα, θα μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε για περισσότερα από 17 χρόνια προτού χρειαστεί να αγοράσετε άλλον προβολέα.

  Πώς να εγγραφείτε για μια κάρτα βιβλιοθήκης από το σπίτι

Θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ολόκληρο τον προβολέα, ωστόσο: δεν μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε το λέιζερ μέσα όπως μπορείτε να αντικαταστήσετε μια λάμπα. Αυτό πιθανότατα δεν είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς σίγουρα θα υπάρξουν άλλες τεχνολογικές βελτιώσεις με τα χρόνια που θα έχετε τον προβολέα, κάνοντας μια νέα αναβάθμιση να αξίζει τον κόπο.

Τα λέιζερ είναι πιο ακριβά στην παραγωγή από τους λαμπτήρες, αν και έχουν γίνει κάπως φθηνότερα: αυτός ο προβολέας Xiaomi κοστίζει 2.000 $, μόλις μερικές εκατοντάδες περισσότερο από συγκρίσιμους προβολείς εξαιρετικά μικρής απόστασης που χρησιμοποιούν λαμπτήρες.

Το τελευταίο πλεονέκτημα των προβολέων λέιζερ είναι ότι ανάβουν σε πλήρη φωτεινότητα μόλις πατήσετε το κουμπί λειτουργίας, καθώς δεν χρειάζεται να ζεσταθούν για λίγα λεπτά όπως κάνουν οι προβολείς λαμπτήρων. Είτε χρησιμοποιείτε τον προβολέα στο σπίτι είτε στο δρόμο, σίγουρα θα είναι ωραίο να το έχετε.

Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Κανένα από τα δύο δεν είναι μια κακή επιλογή από μόνη της, αλλά αν έχετε τον επιπλέον χώρο στον προϋπολογισμό σας, πιθανότατα θα είστε πιο ευχαριστημένοι με έναν προβολέα λέιζερ. Η πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σημαίνει ότι τα χρήματά σας πηγαίνουν πιο μακριά και είναι ωραίο να μην χρειάζεται να περιμένετε να ζεσταθεί ο προβολέας.

Αλλά, επίσης, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να εξοικονομήσετε χρήματα τώρα και να αποκτήσετε έναν προβολέα λαμπτήρων. Μέχρι να φθαρεί ο πρώτος σας λαμπτήρας, οι προβολείς λέιζερ πιθανότατα θα είναι λιγότερο ακριβοί από ό,τι είναι τώρα.