Πώς λειτουργεί η σκοτεινή λειτουργία του iOS 13 στο iPhone και το iPad σας

Με το iOS 13 και το iPadOS 13, η Apple φέρνει επιτέλους μια σκοτεινή λειτουργία σε όλο το σύστημα στα iPhone και iPad. Αυτή η δυνατότητα θα λειτουργεί αυτόματα και με ιστότοπους και υποστηριζόμενες εφαρμογές. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς λειτουργεί η σκοτεινή λειτουργία

Η σκοτεινή λειτουργία λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν διακόπτη εναλλαγής στο Κέντρο Ελέγχου. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε ανά πάσα στιγμή. Όλες οι στοκ εφαρμογές της Apple και η διεπαφή χρήστη του συστήματος υποστηρίζουν το σκοτεινό θέμα.

Η Apple έχει προχωρήσει σε μια πραγματική σκοτεινή λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι το φόντο στα περισσότερα σημεία της διεπαφής χρήστη είναι μαύρο. Σε iPhone με οθόνες OLED—δηλαδή τα iPhone X, XS και XS Max—αυτό έχει διπλό αποτέλεσμα.

Πρώτον, το λευκό κείμενο φαίνεται καθαρό στη μαύρη οθόνη. Δεύτερον, καθώς το μαύρο φόντο δεν φωτίζει τα pixel, θα εξοικονομήσετε λίγη διάρκεια μπαταρίας. Τα iPhone και τα iPad με οθόνες LCD—όπως όλα τα άλλα iPhone εκτός από τα X, XS και XS Max, συμπεριλαμβανομένων των iPhone XR και iPhone X— δεν θα δουν διαφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όμως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης ιστού περιστρέφεται γύρω από ιστότοπους με λευκό φόντο και πολύχρωμες φωτογραφίες, οι περισσότεροι δεν θα δουν τεράστια εξοικονόμηση μπαταρίας.

  Η απενεργοποίηση της πρόσβασης Siri από το κουμπί αρχικής οθόνης την απενεργοποιεί πλήρως στο iOS 10.2

Η Apple πρόσθεσε επίσης ένα νέο σύνολο δυναμικών ταπετσαριών που αλλάζουν αυτόματα με βάση τη σκοτεινή και τη φωτεινή λειτουργία. Θα τα βρείτε στην ενότητα “Φωτογραφίες” στην οθόνη επιλογής Ταπετσαρίας στην εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Πώς να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία

Όταν ρυθμίζετε το iPhone ή το iPad σας μετά την αναβάθμιση σε iOS 13 ή iPadOS 13, θα δείτε μια νέα οθόνη Εμφάνιση. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε το θέμα “Dark” για να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία από την αρχή.

Αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της σκοτεινής και της φωτεινής λειτουργίας ανά πάσα στιγμή από το Κέντρο Ελέγχου ή από την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Για εναλλαγή χρησιμοποιώντας το Κέντρο Ελέγχου, πατήστε παρατεταμένα ή 3D Touch/Haptic Touch στο ρυθμιστικό “Brightness”.

Από εκεί, πατήστε στο κουμπί “Εμφάνιση”.

Για να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις, μεταβείτε στην ενότητα “Οθόνη και φωτεινότητα”. Εδώ θα δείτε την επιλογή Εμφάνιση στο επάνω μέρος του μενού.

Παρακάτω, θα βρείτε μια εναλλαγή “Αυτόματη”. Μόλις ενεργοποιηθεί, μπορείτε να ρυθμίσετε τη σκοτεινή λειτουργία να ενεργοποιείται αυτόματα κατά τη δύση του ηλίου ή κατά τη διάρκεια ενός προσαρμοσμένου χρονικού πλαισίου. Πατήστε το κουμπί “Επιλογές” για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα.

Πώς λειτουργεί η σκοτεινή λειτουργία με ιστότοπους και εφαρμογές

Όπως και στο macOS Mojave, η σκοτεινή λειτουργία στο iOS 13 και το iPadOS 13 είναι καθολική. Εάν ένας ιστότοπος υποστηρίζει τη σκοτεινή λειτουργία CSS, το Safari θα φορτώσει αυτόματα την έκδοση σκούρου θέματος για εσάς (όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης).

  Το CameraTweak 2 προσθέτει χειρονομίες, χρονοδιακόπτη και άλλα στην εφαρμογή κάμερας iOS 7

Αυτή η δυνατότητα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Εάν θέλετε να το απενεργοποιήσετε, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σαφάρι > Προηγμένες > Πειραματικές λειτουργίες και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία “Υποστήριξη CSS σκοτεινής λειτουργίας”.

Το ίδιο ισχύει για τις εφαρμογές που έχουν ενημερωθεί για iOS 13 και iPadOS 13. Όταν γυρίσετε τον διακόπτη, οι εφαρμογές θα αλλάξουν αυτόματα στη σκοτεινή λειτουργία. Μόλις κυκλοφορήσει το iOS 13 το φθινόπωρο του 2019, θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς λειτουργεί και εάν είναι δυνατό να παρακάμψουμε αυτήν τη δυνατότητα συστήματος, αναγκάζοντας μια συγκεκριμένη εφαρμογή να ανοίγει πάντα σε λειτουργία φωτός.

Διεπαφή Dark Mode σε iOS 13 και iPadOS 13

Η Apple έχει αλλάξει μερικά βασικά στοιχεία διεπαφής για να τα κάνει να λειτουργούν με τη σκοτεινή λειτουργία. Αν και δεν είναι ακριβώς σκουόμορφο, η Apple επανέφερε μερικά στοιχεία σκιάς και υφής από το παλιό iOS 6 ημερών.

Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε ένα πλαίσιο σε μια εφαρμογή όπως το App Store ή η Μουσική, σύρεται στο επάνω μέρος της τρέχουσας οθόνης. Μπορείτε ακόμα να δείτε το κάτω στρώμα όπου δεν καλύπτεται.

Στο Safari, όταν ανοίγετε το νέο πλαίσιο Κοινή χρήση, η Apple εξαφανίζει την ιστοσελίδα. Όσον αφορά τις καρτέλες, η Apple δείχνει τώρα τη διαφορά μεταξύ των επιλεγμένων και μη επιλεγμένων καρτελών χρησιμοποιώντας το βάθος. Και για να διευκολύνει την ανάγνωση, η Apple χρησιμοποιεί ένα αληθινό μαύρο χρώμα μόνο για το φόντο.

  Οθόνη κλειδώματος Android εμπνευσμένη από το iOS 7 με υποστήριξη Pebble

Συνολικά, τα περισσότερα στοιχεία διαδραστικής διεπαφής είναι στην πραγματικότητα μια απόχρωση του γκρι. Είναι αυτή η απόχρωση του γκρι που θα βρείτε στη διεπαφή χρήστη του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του φόντου των ειδοποιήσεων, των γραφικών στοιχείων και του Κέντρου Ελέγχου.

Σκοτεινή λειτουργία στις εφαρμογές μετοχών της Apple

Οι εφαρμογές μετοχών της Apple χρησιμεύουν ως έμπνευση και πλαίσιο για προγραμματιστές τρίτων. Αν ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο η Apple έχει εφαρμόσει τη σκοτεινή λειτουργία στις δικές της εφαρμογές, θα έχουμε μια ιδέα για το πώς οι εφαρμογές τρίτων θα προσαρμόζουν τη σκοτεινή λειτουργία στο μέλλον.

Η εφαρμογή Messages είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο καλή μπορεί να φαίνεται η σκοτεινή λειτουργία όταν εφαρμόζεται σωστά. Το αληθινό μαύρο φόντο σε συνδυασμό με το μπλε χρώμα έμφασης στα Μηνύματα λειτουργεί πολύ καλά.

Καλώς ήρθατε στη Σκοτεινή Πλευρά

Η σκοτεινή λειτουργία για iOS 13 και iPadOS 13 είναι μια συσσώρευση αλλαγών σχεδιασμού και τροποποιήσεων που χρειάστηκαν χρόνια για να τελειοποιηθούν. Αυτό που ξεκίνησε με την εφαρμογή Watch έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα.

Τώρα που η σκοτεινή λειτουργία θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα της Apple, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η Apple βελτιώνει και αλλάζει τη σχεδίασή της στο μέλλον.

Τα iOS 13 και iPadOS 13 της Apple είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε μορφή beta και θα είναι διαθέσιμα ως σταθερή ενημέρωση λειτουργικού συστήματος κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2019.