Πώς θα λειτουργούν οι “Εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας” των Windows 7

Τα Windows 7 δεν είναι πολύ για αυτόν τον κόσμο. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η Microsoft τερματίζει την “εκτεταμένη υποστήριξη” για τα Windows 7 και θα σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος γύρω από αυτό: Πληρωμή για “Εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας”.

Οι κανονικές ενημερώσεις ασφαλείας λήγουν στις 14 Ιανουαρίου 2020

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου 2009, τα Windows 7 πλησιάζουν τη δέκατη επέτειό τους. Στις 14 Ιανουαρίου 2020, τα Windows 7 θα αφήσουν “εκτεταμένη υποστήριξη”. Η Microsoft θα σταματήσει να εκδίδει καθημερινές ενημερώσεις ασφαλείας και οι προγραμματιστές λογισμικού θα σταματήσουν τελικά να την υποστηρίζουν με πρόσφατες εκδόσεις του λογισμικού τους. Το νέο υλικό ενδέχεται να μην λειτουργεί στα Windows 7, εάν οι κατασκευαστές υλικού δεν κάνουν τη δουλειά για να το υποστηρίξουν συγκεκριμένα.

Βασικά, είναι τα Windows XP ξανά. Τα Windows 7 μπορεί να έχουν περισσότερη ισχύ, αλλά σταδιακά θα μείνουν πίσω από τους προγραμματιστές λογισμικού και υλικού. Θα βρεθούν περισσότερα κενά ασφαλείας σε αυτό – πολλά από τα ίδια ελαττώματα που βρέθηκαν στα Windows 10 επηρεάζουν τα Windows 7 – και η Microsoft δεν θα τα διορθώσει. Αυτό το παλιό λειτουργικό σύστημα θα γίνει λιγότερο ασφαλές. Η Microsoft έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους για αυτό εδώ και χρόνια, και τώρα η ημερομηνία είναι σχεδόν κοντά μας.

  Πώς να καρφιτσώσετε ένα αρχείο στο μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Η Microsoft ενδέχεται να εκδώσει μερικές δωρεάν ενημερώσεις ασφαλείας

Εάν τα Windows XP μας έχουν διδάξει κάτι, είναι ότι η Microsoft ενδέχεται να κυκλοφορήσει ορισμένες ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 7 σε όλους ούτως ή άλλως.

Ακόμη και το 2019, πέντε χρόνια μετά τη λήξη της υποστήριξης, η Microsoft έκανε το σπάνιο βήμα της έκδοσης μιας ενημέρωσης ασφαλείας για τα Windows XP. Η διοχέτευση του Windows Update για XP είχε προφανώς κλείσει εδώ και καιρό, επομένως οι χρήστες των Windows XP πρέπει να πραγματοποιήσουν λήψη και εγκατάσταση αυτής της ενημέρωσης με μη αυτόματο τρόπο—αλλά ήταν διαθέσιμη.

Ωστόσο, η Microsoft δεν έχει επιδιορθώσει όλες τις οπές ασφαλείας για τα Windows XP. Η εταιρεία δεν θα τα διορθώσει όλα ούτε για τα Windows 7. Ιδιαίτερα κακές τρύπες—όπως το ελάττωμα των Windows XP που θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα σκουλήκι να εξαπλωθεί στο διαδίκτυο μολύνοντας αυτά τα παλιά μηχανήματα Windows XP—μπορεί να διορθωθούν. Ωστόσο, μην βασίζεστε στη λήψη ενημερώσεων ασφαλείας για τις περισσότερες ατέλειες ενημερώσεις κώδικα της Microsoft σε άλλες εκδόσεις των Windows.

Οι οργανισμοί μπορούν να λάβουν εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας

Ο μέσος χρήστης οικιακού υπολογιστή θα πρέπει να αφήσει πίσω του τα Windows 7 και να κάνει αναβάθμιση σε μια σύγχρονη, υποστηριζόμενη έκδοση των Windows, όπως τα Windows 10. Εάν διαθέτετε λογισμικό ή υλικό που απαιτεί Windows 7, σκεφτείτε να απομονώσετε αυτόν τον υπολογιστή Windows 7 από το διαδίκτυο ή να εκτελέσετε αυτό το λογισμικό σε εικονική μηχανή σε μια σύγχρονη έκδοση των Windows.

  Πώς να ελέγξετε με μη αυτόματο τρόπο την κάμερα του iPhone σας (και γιατί θέλετε να το κάνετε)

Για επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν από την αναβάθμιση, η Microsoft πουλά τις “Εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας”. Με άλλα λόγια: η Microsoft θα συνεχίσει να δημιουργεί ενημερώσεις ασφαλείας, αλλά μπορείτε να τις λάβετε μόνο εάν πληρώσετε.

Αυτά έχουν σχεδιαστεί ως ενδιάμεσο κενό. Αυτές οι ενημερώσεις θα γίνονται πιο ακριβές κάθε χρόνο. Η Microsoft θέλει οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί να μεταβούν σε μια σύγχρονη έκδοση των Windows. Αυτό το οικονομικό κόστος ελπίζουμε να το ενθαρρύνει.

Οι εγχώριοι χρήστες δεν μπορούν να τα αγοράσουν

Ωστόσο, ο μέσος χρήστης των Windows 7 δεν μπορεί να αγοράσει αυτές τις ενημερώσεις. Είναι διαθέσιμα μόνο σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.

Μερικά καλά νέα: Αντί να διατίθενται απλώς σε μεγάλες εταιρείες με συμφωνίες αδειοδότησης όγκου, οι Εκτεταμένες Ενημερώσεις Ασφαλείας (ESU) των Windows 7 θα είναι διαθέσιμες σε επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους—ακόμη και σε εταιρείες μικρού ή μεσαίου μεγέθους.

Η Microsoft δεν θα σας πουλήσει απευθείας αυτές τις ενημερώσεις και δεν είναι διαθέσιμες μέσω κανονικών καναλιών λιανικής. Σύμφωνα με Mary Jo Foley, αξιωματούχοι της Microsoft δήλωσαν ότι αυτές οι μονάδες ESU πρέπει να αγοραστούν «από πιστοποιημένους συνεργάτες του Cloud Solution Provider». ΕΝΑ Ανάρτηση ιστολογίου της Microsoft σχετικά με την υποστήριξη των Windows 7 προσκαλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να “Επικοινωνήστε με τον συνεργάτη σας ή την ομάδα λογαριασμού Microsoft για περισσότερες λεπτομέρειες.”

  Προβολή αποθηκευμένων εικόνων από όλα τα προγράμματα περιήγησης Ιστού στον υπολογιστή σας σε ένα μέρος

Πόσο θα κοστίζουν οι εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας;

Ακριβώς επειδή μπορείτε να τα αγοράσετε δεν σημαίνει ότι πρέπει. Η Microsoft δεν δημοσιοποιεί τον τιμοκατάλογο. Η παρατηρήτρια της Microsoft Mary Jo Foley έχει κάποιες λεπτομέρειες, αν και πιστεύει ότι αυτές οι τιμές μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμες.

Για οργανισμούς με Windows 7 Enterprise, οι ενημερώσεις θα κοστίζουν 25 $ ανά συσκευή τον πρώτο χρόνο, 50 $ ανά συσκευή το δεύτερο έτος και 100 $ ανά συσκευή τον τρίτο χρόνο. Αυτό είναι ένα “πρόσθετο” σε μια άδεια χρήσης όγκου των Windows.

Οι οργανισμοί με συσκευές Windows 7 Pro θα πληρώσουν 50 $ ανά συσκευή τον πρώτο χρόνο, 100 $ ανά συσκευή το δεύτερο και 200 ​​$ ανά συσκευή τον τρίτο χρόνο. Αυτό δεν απαιτεί συμφωνία άδειας χρήσης όγκου.

Η τεκμηρίωση της Microsoft αναφέρει ότι δεν απαιτείται ελάχιστη αγορά — τεχνικά, θα μπορούσατε απλώς να πληρώσετε για ενημερώσεις για μία μόνο συσκευή.

Με τα Windows 7 να είναι ακόμα εγκατεστημένα σε πάνω από το 35% των υπολογιστών από κάποιες εκτιμήσεις, πολλοί οργανισμοί αναμφίβολα θα πληρώσουν για αυτές τις εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας.

Ευτυχώς, αν είστε οικιακός χρήστης, μπορείτε ακόμα να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 10 δωρεάν—αν και η Microsoft δεν δημοσιεύει αυτό το τέχνασμα.