Πώς να ελέγξετε με μη αυτόματο τρόπο την κάμερα του iPhone σας (και γιατί θέλετε να το κάνετε)

Ένα σημείο στο οποίο επιστρέφουμε συχνά στο How-To Geek είναι ότι για να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες, πρέπει να κατανοήσετε πώς να ελέγχετε χειροκίνητα τη φωτογραφική μηχανή σας—ακόμα κι αν δεν το κάνετε για κάθε ρύθμιση ή λήψη. Το iPhone σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Δυστυχώς, το iOS δεν προσφέρει χειροκίνητα χειριστήρια στην προεπιλεγμένη εφαρμογή Κάμερα, επομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή.

Η Apple (κυνηγώντας την Google) συνέχισε να καινοτομεί και να προσθέτει λειτουργίες λογισμικού στην εφαρμογή Κάμερα—πράγματα όπως το Smart HDR και η Λειτουργία Πορτραίτου. Αυτά είναι υπέροχα, αλλά δεν αντικαθιστούν τα χειροκίνητα χειριστήρια. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου οχήματος, πρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου χειροκίνητα. η κάμερα του iPhone σας θα τη ρυθμίζει σχεδόν πάντα πολύ αργή για να αποφύγει το θάμπωμα της κίνησης. Ομοίως, πιθανότατα θα θέλετε να ελέγχετε χειροκίνητα τη φωτογραφική μηχανή σας τουλάχιστον μερικές φορές όταν φωτογραφίζετε τη νύχτα ή όταν υπάρχει μεγάλη αντίθεση.

  Πώς να ρυθμίσετε την ένταση ήχου ανά ώρα της ημέρας στα Windows 10

Η κάμερα του iPhone μου κάνει τη δουλειά του.

Ακόμα κι αν αφήνετε κυρίως το iPhone σας να κάνει τη δουλειά του—όπως εγώ, για να είμαι ειλικρινής— εξακολουθεί να είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε τα πράγματα χειροκίνητα για να τραβάτε υπέροχες φωτογραφίες όταν το χρειάζεστε.

Τι μπορείτε να ελέγξετε

Το iPhone σας δεν σας παρέχει πλήρη χειροκίνητο έλεγχο σε κάθε πιθανή ρύθμιση. Συγκεκριμένα, το διάφραγμα και η εστιακή απόσταση του φακού είναι σταθερά στο f/1,8, καθώς και σε πλήρες πλαίσιο ισοδύναμο 26mm (για τον ευρυγώνιο φακό) και 51mm (για τον τηλεφακό). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε την έκθεση χρησιμοποιώντας είτε την ταχύτητα κλείστρου και το ISO είτε την αντιστάθμιση έκθεσης.

Με μια καλή εφαρμογή χειροκίνητης κάμερας θα μπορείτε να ελέγχετε:

Ταχύτητα κλείστρου (1/45000 έως 1 δευτερόλεπτο).
ISO (15 έως 2304).
Ισορροπία του λευκού χρώματος.
Απόσταση εστίασης.
Αντιστάθμιση έκθεσης (-6 έως +6 στάσεις).

  Τα μουσικά συννεφάκια ελέγχουν τη Μουσική Google με ένα πανταχού παρόν αιωρούμενο κουμπί

Θα μπορείτε επίσης να τραβάτε φωτογραφίες RAW, κάτι που σας δίνει περισσότερες επιλογές όταν επεξεργάζεστε τις εικόνες σας.

Η δωρεάν επιλογή: VSCO (Δωρεάν)

Εντάξει, παρόλο που το “συστήνω” VSCO, στην πραγματικότητα δεν το συνιστώ, εκτός και αν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε χειροκίνητα χειριστήρια περιστασιακά και δεν θέλετε να πληρώσετε για αυτό. Απλώς είναι η καλύτερη διαθέσιμη δωρεάν επιλογή.

Το VSCO είναι μια απίστευτη εφαρμογή επεξεργασίας — είναι μια από τις αγαπημένες μου εφαρμογές φωτογραφίας— αλλά, το πρόβλημα είναι ότι το τμήμα της κάμερας είναι απλώς εντάξει. Σας παρέχει χειροκίνητα χειριστήρια για την ταχύτητα κλείστρου, το ISO, την ισορροπία λευκού, την εστίαση και την αντιστάθμιση έκθεσης, αλλά δεν είναι εξαιρετικά εύχρηστα. Επίσης, όταν ανοίγετε την εφαρμογή, δεν μεταφέρεστε απευθείας στην κάμερα που σημαίνει ότι είναι λίγο αργή.

Εάν περιστασιακά θέλετε να τραβήξετε μια λήψη όπου πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις της κάμερας με μη αυτόματο τρόπο, το VSCO θα λειτουργήσει εξαιρετικά για εσάς. Ωστόσο, αν θέλετε τακτικά να παίρνετε τον έλεγχο της κάμερας του iPhone σας, τότε είναι πιθανό να σας ενοχλήσει.

  Πώς να κάνετε αναβάθμιση από Windows 7 σε Linux

Η καλύτερη επιλογή: Halide (5,99 $)

Το Halide είναι η καλύτερη εφαρμογή κάμερας iPhone που κυκλοφορεί. Σας δίνει πλήρη έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, του ISO, της ισορροπίας λευκού, της εστίασης, της αντιστάθμισης έκθεσης και της λειτουργίας βάθους πεδίου. Όλα τα χειριστήρια είναι γρήγορα και εύχρηστα. Με λίγα λεπτά εξάσκησης, θα μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα χωρίς να το σκέφτεστε—ακριβώς αυτό που θέλετε από μια εφαρμογή κάμερας.

Το καλύτερο πράγμα για το Halide είναι ότι οι προγραμματιστές προωθούν συνεχώς ό,τι είναι δυνατό με την κάμερα του iPhone. Ήταν οι πρώτοι που σκάψτε βαθιά σε αυτό που συνέβαινε με το “beautygate”, και έχουν χρησιμοποιήσει αυτό που έμαθαν ανάπτυξη Smart RAW, ένας αλγόριθμος έκθεσης που παίρνει καλύτερη ποιότητα και ευκρινέστερες εικόνες RAW από τον προεπιλεγμένο του iPhone.

Το Halide είναι η εφαρμογή πολλών φωτογράφων iPhone για κάποιο λόγο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχετε χειροκίνητα την κάμερα του iPhone σας.