Πώς να “κρύψετε” μια εφαρμογή στο iPhone ή το iPad σας

Η Apple δεν σας επιτρέπει να αποκρύψετε εντελώς εφαρμογές στο iPhone ή το iPad σας όπως μπορείτε στο Android. Αυτό είναι πιθανότατα για λόγους ασφαλείας. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε πιο δύσκολη την εύρεση μιας εφαρμογής.

Ενημέρωση: Μπορείτε να μετακινήσετε μια εφαρμογή στη βιβλιοθήκη εφαρμογών

Ξεκινώντας με το iOS 14 στο iPhone, μπορείτε πλέον να αποκρύψετε μια εφαρμογή από τις αρχικές οθόνες σας μετακινώντας τη στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών. Θα εξακολουθεί να είναι ορατό αν κάποιος σκάβει στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών, αλλά δεν θα εμφανίζεται στην αρχική οθόνη σας.

Για να το κάνετε αυτό, πατήστε παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής στην αρχική οθόνη σας. Πατήστε «Κατάργηση εφαρμογής» και μετά πατήστε «Μετακίνηση στη βιβλιοθήκη εφαρμογών». Μπορείτε επίσης να βάλετε το iPhone σας να τοποθετεί αυτόματα νέα εικονίδια εφαρμογών στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών σας και όχι στην αρχική οθόνη.

Παρακέντηση

Από το iPadOS 14, το iPad δεν διαθέτει τη δυνατότητα Βιβλιοθήκης εφαρμογών.

Δεν μπορείτε να αποκρύψετε εντελώς μια εφαρμογή στο iOS

Η Apple δεν παρείχε ποτέ τη δυνατότητα απόκρυψης μιας εφαρμογής σε iOS ή iPadOS. Ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε εντελώς μια εφαρμογή από το iPhone ή το iPad σας είναι να τη διαγράψετε. Για να διαγράψετε μια εφαρμογή, πατήστε παρατεταμένα το εικονίδιό της μέχρι να εμφανιστεί το “X” και, στη συνέχεια, πατήστε το.

Έχουμε μερικά κόλπα που θα κρύψουν μια εφαρμογή χωρίς να την αφαιρέσετε. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάργηση της εφαρμογής από τις συντομεύσεις και τις προτάσεις του Siri, την απενεργοποίηση λειτουργιών όπως οι ειδοποιήσεις και την ταφή του εικονιδίου σε έναν φάκελο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Εξαιρέστε την εφαρμογή από την Αναζήτηση και τις προτάσεις Siri

Οι προτάσεις Siri εμφανίζονται στην οθόνη Σήμερα και δίπλα στο πεδίο αναζήτησης Spotlight στο iPhone σας. Εάν χρησιμοποιείτε την αναζήτηση για να βρίσκετε εφαρμογές τακτικά (και πρέπει—απλώς τραβήξτε προς τα κάτω την Αρχική οθόνη για να εμφανιστεί το πλαίσιο αναζήτησης), η εφαρμογή που θέλετε να αποκρύψετε μπορεί να προτείνεται από καιρό σε καιρό. Εναλλακτικά, μπορεί να εμφανιστεί όταν αναζητάτε άλλες εφαρμογές.

  Πώς να ρυθμίσετε το Face ID στο iPhone X

Εάν χρησιμοποιείτε πολύ μια εφαρμογή, η Siri θα την προτείνει συχνά. Ο βοηθός της Apple θα μάθει επίσης από την εφαρμογή και θα κάνει προτάσεις σε άλλες εφαρμογές. Όταν πατάτε το κουμπί “Κοινή χρήση” σε μία εφαρμογή, βλέπετε συχνά μια λίστα με προτεινόμενους προορισμούς που έχει μάθει η Siri με βάση τη χρήση, για παράδειγμα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν αποτελέσματα αναζήτησης. Πολλές εφαρμογές επιτρέπουν στο iOS να ευρετηριάζει βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε έγγραφα ή σημειώσεις γρήγορα στην εγγενή αναζήτηση iOS. Αυτό θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες από μια απλή πρόταση Siri.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Siri και Αναζήτηση και βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να “κρύψετε” από τη μεγάλη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών στη συσκευή σας. Απενεργοποιήστε όλες τις επιλογές σε αυτήν την οθόνη για να εμφανιστεί μία ακόμη: Εμφάνιση εφαρμογής.

Απενεργοποιήστε την “Εμφάνιση εφαρμογής” για να εξαιρέσετε την εφαρμογή από όλα τα αποτελέσματα αναζήτησης και τις οθόνες προτάσεων. Για να βρείτε την εφαρμογή στο μέλλον, πρέπει να βρείτε το εικονίδιό της κάπου στην αρχική σας οθόνη ή στους φακέλους της και μετά να την εκκινήσετε από εκεί.

Η ίδια η εφαρμογή Ρυθμίσεις δεν ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Εάν τραβήξετε προς τα κάτω τη λίστα επιλογών στην εφαρμογή Ρυθμίσεις iOS, θα δείτε ένα πεδίο αναζήτησης. Εδώ, μπορείτε να αναζητήσετε λειτουργίες και εγκατεστημένες εφαρμογές για να προσαρμόσετε γρήγορα τις προτιμήσεις τους. Οποιαδήποτε εφαρμογή προσπαθείτε να αποκρύψετε ή να εξαιρέσετε θα εμφανίζεται πάντα στις Ρυθμίσεις και στο πεδίο αναζήτησής της.

Θάψτε την εφαρμογή σε έναν φάκελο

Πιθανότατα θα θέλετε να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ κρυφού και βολικού όταν αποφασίσετε πού να τοποθετήσετε το εικονίδιο της εφαρμογής. Εάν χρησιμοποιείτε πολύ την εφαρμογή, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι προσβάσιμη μέσα σε λίγα πατήματα. Εάν πρόκειται για συμφωνία τύπου μία φορά την εβδομάδα, τότε μπορείτε να γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί.

Μπορείτε να δημιουργήσετε φακέλους στο iOS πατώντας παρατεταμένα ένα εικονίδιο εφαρμογής μέχρι να κινηθούν όλα τα εικονίδια στην οθόνη. Στη συνέχεια, πατήστε παρατεταμένα μια εφαρμογή και τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από μια άλλη εφαρμογή. Εμφανίζεται ένας φάκελος και μπορείτε να τον ονομάσετε όπως θέλετε. Για να απαλλαγείτε από το φάκελο, καταργήστε όλες τις εφαρμογές εκτός από την τελευταία.

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε έναν φάκελο με πολλές εφαρμογές – στην ιδανική περίπτωση, αρκετά ώστε να εκτείνεται σε πολλές σελίδες. Εάν θέλετε να αποκρύψετε την εφαρμογή από άλλους που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό σας, επιλέξτε έναν βαρετό φάκελο γεμάτο βοηθητικά προγράμματα, αντί για έναν φάκελο γεμάτο παιχνίδια.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την Google Drive Progressive Web App

Τακτοποίησα σε έναν φάκελο που ονομάζεται “Βοηθητικά προγράμματα” που είχε εφαρμογές όπως το TeamViewer, το Telegram και έναν μετατροπέα PDF. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν έναν φάκελο “Εργασία” ή έναν γεμάτο εφαρμογές “Αγορές” ή εργαλεία “Γραφείο”. Ένας φάκελος “Υγεία” μπορεί επίσης να είναι αρκετά βαρετός για να αποτρέψει τους snoopers.

Απενεργοποιήστε τις Ειδοποιήσεις εφαρμογών

Οι ειδοποιήσεις μιας εφαρμογής εξακολουθούν να εμφανίζονται ακόμη και αφού την εξαιρέσετε από την αναζήτηση και άλλες προτάσεις. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις και, στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την εφαρμογή. Πατήστε το και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε την επιλογή «Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις» για να αποτρέψετε την εμφάνιση ειδοποιήσεων στο τηλέφωνό σας από την εφαρμογή.

ο

Μπορείτε επίσης απλώς να επιλέξετε να αποκρύψετε τις ειδοποιήσεις από την οθόνη κλειδώματος και να απενεργοποιήσετε τα banner. Εάν αφήσετε ενεργό το “Κέντρο ειδοποιήσεων”, θα βλέπετε ειδοποιήσεις για μια εφαρμογή μόνο όταν κάνετε μη αυτόματο έλεγχο για αυτές. Εάν σκέφτεστε σοβαρά να αποκρύψετε μια εφαρμογή, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε όλες τις ρυθμίσεις.

Απόκρυψη λήψεων από το Ιστορικό του App Store σας

Εάν διαγράψετε μια εφαρμογή από το iPhone ή το iPad σας, το App Store της Apple θα εξακολουθεί να θυμάται ότι την κατεβάσατε. Θα εμφανιστεί στην καρτέλα “Αγορά”, ακόμα κι αν η εφαρμογή ήταν δωρεάν λήψη.

Ευτυχώς, η μόνη περιοχή όπου η Apple σας επιτρέπει να αποκρύψετε εφαρμογές είναι στο ιστορικό αγορών σας. Για να δείτε μια λίστα εφαρμογών που αγοράσατε προηγουμένως, ξεκινήστε πρώτα το App Store και, στη συνέχεια, πατήστε την καρτέλα “Σήμερα”. Πατήστε το εικονίδιο χρήστη στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, πατήστε “Αγορά”.

Τώρα μπορείτε να κάνετε κύλιση σε μια λίστα με τις δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογές που κατεβάσατε προηγουμένως. Για να αποκρύψετε ένα, σύρετε προς τα αριστερά πάνω του και πατήστε “Απόκρυψη” για να εξαφανιστεί. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες εφαρμογές θέλετε να αποκρύψετε χρησιμοποιώντας το πεδίο στο επάνω μέρος της οθόνης.

ο

Μόλις το αποκρύψετε, η εφαρμογή εξαφανίζεται. Εάν θέλετε να το κατεβάσετε ξανά, θα πρέπει να πατήσετε “Λήψη” και να το εξουσιοδοτήσετε ξανά, αντί να πατήσετε το εικονίδιο λήψης iCloud σύμφωνα με άλλες εφαρμογές που αγοράσατε.

Χρησιμοποιήστε εικονικές εφαρμογές για απόκρυψη αρχείων και σημειώσεων

Εάν προσπαθείτε να αποκρύψετε αρχεία και σημειώσεις, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια “εικονική” εφαρμογή για να αποκρύψετε περιεχόμενο σε κοινή θέα. Αυτές οι εφαρμογές φαίνεται να είναι κάτι καλό, όπως μια αριθμομηχανή. Ο πραγματικός σκοπός τους, ωστόσο, είναι να αποθηκεύουν αρχεία και πληροφορίες χωρίς να προκαλούν υποψίες.

  Αυτή η εφαρμογή ισχυρίζεται ότι αφαιρεί νερό από το ηχείο του iPhone σας

Η Apple δεν λατρεύει τις παραπλανητικές πρακτικές, επομένως αυτές οι εφαρμογές περιγράφονται πάντα ως τέτοιες στις καταχωρίσεις της. Οι εικονικές εφαρμογές είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Χρησιμοποιούν βατά εικονίδια εφαρμογών μαζί με ονόματα που δεν προκαλούν υποψίες.

Αν σας αρέσει η μεταμφίεση της αριθμομηχανής, ρίξτε μια ματιά Αριθμομηχανή#, Ιδιωτική αριθμομηχανή, ή Turbo Vault. Secret Folder Vault είναι ένας κλειδωμένος φάκελος όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης και άλλα. Στο Apple Notes, μπορείτε να κλειδώσετε τις Σημειώσεις με Face ή Touch ID.

Όλες αυτές οι εφαρμογές σάς επιτρέπουν να αποκρύψετε περιεχόμενο από τους snoopers, ακόμα κι αν αποκτήσουν πρόσβαση στο ξεκλείδωτο τηλέφωνο ή tablet σας.

Απόκρυψη φωτογραφιών και βίντεο στην εφαρμογή Φωτογραφίες

Εάν θέλετε να αποκρύψετε μια εφαρμογή από τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας, μπορείτε να το κάνετε χωρίς επιπλέον λογισμικό. Δυστυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Απλώς βρείτε την εικόνα ή το βίντεο που θέλετε να αποκρύψετε, πατήστε Κοινή χρήση και, στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω και επιλέξτε «Απόκρυψη» από τη λίστα.

Η φωτογραφία ή το βίντεο τοποθετείται σε ένα άλμπουμ που ονομάζεται “Κρυφό” στην καρτέλα Άλμπουμ στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Ωστόσο, αυτό το άλμπουμ είναι εντελώς απροστάτευτο, επομένως ο καθένας μπορεί να βρει τις φωτογραφίες που κρύβετε αν τις αναζητήσει.

Ο σκοπός αυτής της λειτουργίας είναι να αφαιρέσει επικίνδυνες φωτογραφίες από το κύριο χρονοδιάγραμμα των Φωτογραφιών.

Απόκρυψη βασικών εφαρμογών συστήματος μέσω του χρόνου οθόνης

Το Screen Time είναι το εργαλείο της Apple για τη διαχείριση του χρόνου που αφιερώνετε στη συσκευή σας. Η υπηρεσία ενσωματώνει επίσης γονικούς ελέγχους, ορισμένους από τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της συσκευής σας.

ο

Ο Χρόνος οθόνης μπορεί να κρύψει ορισμένες ενσωματωμένες εφαρμογές συστήματος, αλλά όχι αυτές από τρίτα μέρη. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Χρόνος οθόνης και, στη συνέχεια, πατήστε «Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου». Πατήστε «Επιτρεπόμενες εφαρμογές» και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τις βασικές εφαρμογές συστήματος που θέλετε να αποκρύψετε.

Απόκρυψη εφαρμογών με ένα τσίμπημα jailbreak

Το jailbreaking είναι η πράξη εγκατάστασης προσαρμοσμένου υλικολογισμικού στη συσκευή σας iOS για να παρακάμψετε τους περιορισμούς της Apple. Γενικά δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε jailbreak τη συσκευή σας επειδή την θέτει σε κίνδυνο από κακόβουλο λογισμικό. Απαιτεί επίσης να εκτελείτε ξεπερασμένες εκδόσεις του iOS και ακυρώνει κάθε εγγύηση που σας έχει απομείνει.

Αφού λάβετε υπόψη όλα αυτά, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε jailbreak τη συσκευή σας, σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε τροποποιήσεις και δυνατότητες που η Apple δεν θα προσθέσει ποτέ στο iOS. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα απόκρυψης εφαρμογών με ένα προσεγμένο μικρό tweak που ονομάζεται XB-Απόκρυψη. Μπορείτε να το βρείτε στα προεπιλεγμένα αποθετήρια Cydia ως δωρεάν λήψη. Σύμφωνα με την καταχώριση Cydia, το tweak αυτή τη στιγμή λειτουργεί με jailbroken συσκευές με iOS 11 ή 12.