Πώς να ορίσετε ένα δίκτυο ως δημόσιο ή ιδιωτικό στα Windows 10

Τα Windows σάς επιτρέπουν να ορίσετε ένα δίκτυο ως δημόσιο ή ιδιωτικό. Ένα δημόσιο δίκτυο είναι λιγότερο ασφαλές. Εάν πείτε στα Windows ότι το δίκτυο στο οποίο μόλις συνδεθείτε είναι δημόσιο, θα απενεργοποιηθεί η κοινή χρήση αρχείων για αυτό το δίκτυο. Είναι ένας βασικός τρόπος για να κρατάτε τους χρήστες ασφαλείς. Τα Windows θα θυμούνται ένα δίκτυο που προσδιορίσατε ως δημόσιο. Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στο ίδιο δίκτυο, τα Windows δεν θα σας ρωτήσουν αν είναι ιδιωτικό ή δημόσιο. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι πολύ δύσκολο να ορίσετε ένα δίκτυο ως δημόσιο ή ιδιωτικό στα Windows 10.

Ορισμός ενός δικτύου ως δημόσιου ή ιδιωτικού – Εφαρμογή ρυθμίσεων

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ομάδα ρυθμίσεων Δίκτυο και Διαδίκτυο. Εάν θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση του δικτύου WiFi, μεταβείτε στην καρτέλα WiFi. Εάν θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση του δικτύου Ethernet, μεταβείτε στην καρτέλα Ehternet.

  Σε τι χρησιμεύει το πλήκτρο μενού; (και πώς να το αντιστοιχίσετε ξανά)

Θα αντιμετωπίσουμε την καρτέλα WiFi. Στην καρτέλα WiFi, κάντε κλικ στην επιλογή “Διαχείριση γνωστών δικτύων”. Στην επόμενη οθόνη, κάντε κλικ στο δίκτυο που θέλετε να ορίσετε ως ιδιωτικό ή δημόσιο. Κάντε κλικ στο «Ιδιότητες».

Για να ορίσετε το δίκτυο ως ιδιωτικό, ενεργοποιήστε την επιλογή “Κάντε αυτόν τον υπολογιστή ανιχνεύσιμο”. Για να ορίσετε το δίκτυο ως δημόσιο, απενεργοποιήστε αυτήν την επιλογή.

Ορίστε ένα δίκτυο ως δημόσιο ή ιδιωτικό – Μητρώο των Windows

Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις για να ορίσετε ένα δίκτυο ως δημόσιο ή ιδιωτικό. Εάν δεν λειτουργεί, μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση δικτύου από το Μητρώο των Windows ως δευτερεύουσα επιλογή. Θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να το κάνετε αυτό.

  Εναλλαγή μεταξύ 30+ δημοφιλών διακομιστών DNS από το δίσκο συστήματος των Windows

Ανοίξτε το Μητρώο των Windows και μεταβείτε στην ακόλουθη τοποθεσία.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionNetworkListProfiles

Εδώ, θα δείτε ένα σωρό πλήκτρα με αλφαριθμητικά ονόματα που δεν έχουν και πολύ νόημα. Ανοίξτε το καθένα και αναζητήστε την τιμή ProfileName. Ο φάκελος που έχει μια τιμή ProfileName με το όνομα του δικτύου σας ως τιμή είναι το κλειδί που ανήκει στο δίκτυό σας.

Κάντε διπλό κλικ στην τιμή DWORD κατηγορίας και ορίστε την τιμή της σε 1 για να κάνετε το δίκτυο ιδιωτικό. Ορίστε την τιμή του στο 0 για να το κάνετε δημόσιο.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να ορίσετε ένα δίκτυο ως δημόσιο ή ιδιωτικό. Το πρόβλημα είναι ότι η επιλογή έχει κακή επισήμανση και κρυφή. Οι χρήστες μπορεί να συνειδητοποιήσουν ή να μην αντιληφθούν ότι αν ο υπολογιστής είναι ανιχνεύσιμος θα ορίσει το δίκτυο ως ιδιωτικό. Όταν συνδέεστε για πρώτη φορά σε ένα δίκτυο, τα Windows 10 σάς ρωτούν εάν θέλετε να το ορίσετε ως δημόσιο ή ιδιωτικό. Δεν ρωτά αν θέλετε ο υπολογιστής να είναι ανιχνεύσιμος ή όχι. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν είχαμε μόνο την εφαρμογή Πίνακας Ελέγχου όπως οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

  Πώς να σταματήσετε τα Windows 10 από την ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης