Πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός σε ένα smartphone;

Τα smartphone είναι μαγνήτες μικροβίων στις καλύτερες στιγμές. Με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αποτελούν πιθανό φορέα μόλυνσης. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στην οθόνη του τηλεφώνου σας για μέρες.

Έως 96 ώρες, από όσο γνωρίζουμε

Το CDC λέει ότι μπορεί να είναι δυνατό πάρε το COVID-19 εάν αγγίξετε μια επιφάνεια που έχει τον ιό SARS-CoV-2 και μετά αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή ίσως ακόμα και τα μάτια σας. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ συνιστά καθαρισμός και απολύμανση «επιφανειών υψηλής επαφής» καθημερινά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αρχικός ιός SARS-CoV από το 2003 ήταν σταθερός σε γυάλινες επιφάνειες για έως και 96 ώρες (τέσσερις ημέρες). Διαρκούσε σε ανοξείδωτες και πλαστικές επιφάνειες έως και 72 ώρες (τρεις ημέρες). Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στη σελίδα 29, στην ενότητα «Σταθερότητα και αντοχή του κορωνοϊού SARS», στο αυτή η αναφορά για τον αρχικό ιό SARS από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  Πώς να επαναφέρετε με μη αυτόματο τρόπο το iPhone ή το iPad σας χρησιμοποιώντας το Mac σας

Μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας διαπίστωσε ότι ο τρέχων νέος κοροναϊός (SARS-CoV-2) μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για έως και 72 ώρες (τρεις ημέρες).

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν πόσο καιρό διαρκεί ο τελευταίος κορονοϊός στο γυαλί, αλλά κατά τα άλλα είχε παρόμοια αποτελέσματα με τον προηγούμενο κορωνοϊό SARS.

Με αυτά που γνωρίζουμε, θα ήταν καλύτερο να υποθέσουμε ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να παραμείνει παρών και μολυσματικός στο γυαλί για τέσσερις ημέρες. Αυτό ισχύει για κάθε συσκευή με γυάλινη οθόνη, από iPhone και τηλέφωνα Android έως iPad και φορητούς υπολογιστές με οθόνη αφής με Windows.

Απολυμάνετε το τηλέφωνό σας μετά τη δημόσια έξοδο

Θεωρητικά, θα μπορούσατε να βάζετε το τηλέφωνό σας σε καραντίνα για τέσσερις ημέρες κάθε φορά αφού το αγγίξετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Όμως, στον πραγματικό κόσμο, είναι πιθανό να αγγίζετε συνεχώς το τηλέφωνό σας και να μεταδώσετε τον ιό από το τηλέφωνο σε άλλες επιφάνειες. Ο κορωνοϊός μπορεί να διαρκέσει πολύ σε γυάλινες επιφάνειες, επομένως η τακτική απολύμανση του smartphone σας είναι κρίσιμης σημασίας.

  Τρόπος απενεργοποίησης της προτροπής εμφάνισης ειδοποιήσεων για ιστότοπους

Για να παραμείνετε ασφαλείς, συνιστούμε να απολυμαίνετε το smartphone σας μετά από κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε σε δημόσιο χώρο. Όταν επιστρέψεις σπίτι, πλύνετε τα χέρια σας σωστά και απολυμάνετε το smartphone σας ταυτόχρονα. Εάν πλένετε τα χέρια σας χωρίς να απολυμάνετε το smartphone σας, θα μπορούσατε στη συνέχεια να αγγίξετε το smartphone σας, να κολλήσετε τον ιό SARS-CoV-2 στα δάχτυλά σας και στη συνέχεια να τον εξαπλώσετε σε άλλες επιφάνειες—ή στο πρόσωπό σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση.

Εάν πρόκειται να μείνετε έξω για λίγο, σκεφτείτε να χρησιμοποιείτε τακτικά μαντηλάκια απολύμανσης για να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας, όπως θα χρησιμοποιούσατε τακτικά απολυμαντικό χεριών ή να πλένετε τα χέρια σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας δημόσια (και γενικά), αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε ιδιαίτερα να αγγίζετε το πρόσωπό σας αφού αγγίξετε το τηλέφωνό σας, εάν είναι δυνητικά μολυσμένο.

Μια μολυσμένη οθόνη τηλεφώνου είναι επίσης ένας κίνδυνος, αν χρειαστεί κρατήστε το τηλέφωνό σας κοντά στο πρόσωπό σας για να λάβετε μια κλήση. Είναι καλύτερο να διατηρείτε το τηλέφωνό σας όσο το δυνατόν καθαρότερο.

  Αυτό το εργαλείο σας λέει όλα όσα λέει το πρόγραμμα περιήγησής σας στους ιστότοπους για εσάς

Εάν έχετε Apple Watch, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το Apple Pay με το Apple Watch σας για να πληρώσετε για πράγματα χωρίς να τραβήξετε το τηλέφωνό σας και να το αγγίξετε. Φροντίστε να καθαρίστε το ρολόι σας μαζί με τα χέρια και το τηλέφωνό σας. Ορισμένα άλλα έξυπνα ρολόγια και ζώνες γυμναστικής περιλαμβάνουν επίσης ανεπαφικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των ρολογιών Galaxy Watch (Samsung Pay), των έξυπνων ρολογιών Google Wear OS (Google Pay) και μερικά Fitbits (Πληρωμή Fitbit.)

Πόσο διαρκεί ο ιός σε άλλες επιφάνειες;

Η ίδια μελέτη του NIH έδειξε επίσης ότι ο ιός μπορεί να διαρκέσει σε χαρτόνι έως και 24 ώρες, στον χαλκό έως και τέσσερις ώρες, ακόμη και σε μορφή αερολύματος έως και τρεις ώρες. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την παρουσία του κορωνοϊού σε διάφορες επιφάνειες.

Παρεμπιπτόντως, οι ιοί δεν θεωρούνται τεχνικά “ζωντανοί”, επομένως είναι τεχνικά ανακριβές να μιλάμε για πόσο καιρό μπορούν να “ζήσουν” σε επιφάνειες. Αναφερόμαστε στους ιούς ως «ζωντανούς» εάν εξακολουθούν να είναι μολυσματικοί. Μετά από αρκετό χρόνο έξω από ένα ζωντανό κύτταρο – και έκθεση στα στοιχεία – ο ιός διασπάται, καταρρέει και καθίσταται ανίκανος να μολύνει κανέναν.