Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος με το ξεκλείδωτο iPhone σας;

Χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας για εισιτήρια εκδηλώσεων, κρατήσεις, ασφαλιστικές κάρτες και ακόμη άδειες οδήγησης. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος βγάλει για λίγο το ξεκλείδωτο iPhone σας—ποιος είναι ο κίνδυνος; Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος;

Αυτό ισχύει και για τα διεθνή σύνορα, όπου το ξεκλείδωτο τηλέφωνό σας μπορεί να αφαιρεθεί από εσάς — ελπίζουμε προσωρινά.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες και οι κωδικοί πρόσβασης είναι ασφαλείς

Το να αφήσετε το iPhone σας να φύγει από τα μάτια σας για μια στιγμή δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται. Εάν έχετε μια ηλεκτρονική τραπεζική ή άλλη οικονομική εφαρμογή στο iPhone σας, το άτομο με το τηλέφωνό σας πιθανότατα δεν μπορεί να την ανοίξει. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιούν Face ID, Touch ID ή ακόμα και PIN για τον έλεγχο ταυτότητας σας. Κάποιος με πρόσβαση στο ξεκλείδωτο τηλέφωνό σας δεν μπορεί να ξεκλειδώσει την τραπεζική σας εφαρμογή—όχι χωρίς να την δείξει προς το πρόσωπό σας για έλεγχο ταυτότητας με Face ID, τουλάχιστον.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα κλειδί των Windows εάν δεν έχετε

Πολλές άλλες ευαίσθητες εφαρμογές είναι επίσης ασφαλισμένες με πρόσθετη προστασία όπως αυτή. Κάποιος με το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να αγοράσει εφαρμογές στο App Store σε εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης όπως το LastPass και το 1Password.

Το email, το SMS και οι φωτογραφίες σας θα μπορούσαν να παραληφθούν

Εάν το τηλέφωνό σας είναι εκτός οπτικής γωνίας, είναι ασήμαντο για κάποιον που το έχει να κοιτάξει τις ειδοποιήσεις, τις φωτογραφίες, τα μηνύματα SMS και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να πατήσετε. Οτιδήποτε έχετε πρόσβαση με το τηλέφωνό σας ξεκλείδωτο είναι προσβάσιμο σε αυτούς—και αυτό είναι πολύ.

Θα μπορούσαν ακόμη και να ανοίξουν μηνύματα, αλληλογραφία ή Facebook και να στείλουν μηνύματα μαζί σας. Κάποιος που το έχει για εσάς θα μπορούσε να δημοσιεύσει ένα προσβλητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στείλει email στο αφεντικό σας ένα προσβλητικό email. Θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησής σας, να εξετάσουν το ιστορικό περιήγησής σας και να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε ιστότοπο στον οποίο είστε συνδεδεμένοι. Όλα τα στοιχήματα είναι εδώ.

Στην πραγματικότητα, κάποιος με πρόσβαση στο τηλέφωνό σας θα μπορούσε ακόμη και να στείλει στον εαυτό του μερικές από τις φωτογραφίες σας ή άλλα μηνύματα.

  Πώς να ρυθμίσετε ψευδώνυμα στο Ubuntu

Θεωρητικά, κάποιος με πρόσβαση στο τηλέφωνό σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επαλήθευση μηνύματος SMS για να αποκτήσει πρόσβαση και σε έναν από τους λογαριασμούς σας. Θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό σας, να χρησιμοποιήσουν email ή SMS για να λάβουν έναν κωδικό και, στη συνέχεια, να προσπαθήσουν να δώσουν έναν νέο κωδικό πρόσβασης.

Δεν μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικό

Κάποιος με το ξεκλείδωτο iPhone σας δεν μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό, ακόμα κι αν το iPhone σας είναι ξεκλείδωτο. Πρέπει να κάνετε έλεγχο ταυτότητας με Face ID ή Touch ID για να εγκαταστήσετε μια νέα εφαρμογή.

Τα προφίλ διαμόρφωσης, τα οποία προορίζονται για οργανισμούς και επιτρέπουν σε κάποιον να επιβάλλει ρυθμίσεις όπως ένα VPN στο iPhone, δεν μπορούν επίσης να εγκατασταθούν χωρίς PIN.

Πόσο επικίνδυνο είναι λοιπόν;

Κάποιος με πρόσβαση στο τηλέφωνό σας δεν μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό, να ανοίξει τραπεζικές εφαρμογές για να πραγματοποιήσει οικονομικές συναλλαγές ή να παρακολουθήσει τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης στη διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Αυτό είναι ανακουφιστικό.

Αυτό έχει σημασία—σε αντίθεση με έναν υπολογιστή, κάποιος δεν μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό που βρίσκεται στο παρασκήνιο και σας κατασκοπεύει.

Ωστόσο, το άτομο μπορεί να κοιτάξει τα δεδομένα σας εκείνη τη στιγμή, να ελέγξει τις φωτογραφίες σας, να διαβάσει τα μηνύματά σας και να ψάξει στα email σας. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με το πρόγραμμα περιήγησής σας και τις περισσότερες εφαρμογές στο σύστημά σας. Αυτό δεν είναι υπέροχο.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll που λείπει κατά την αναβάθμιση των Windows 10

Αν ανησυχείτε μήπως κάποιος μπέρδεψε με το τηλέφωνό σας, ίσως θελήσετε να ανοίξετε το πρόγραμμα εναλλαγής εφαρμογών αμέσως μετά την επιστροφή του τηλεφώνου σας. Απλώς σύρετε το δάχτυλό σας προς τα πάνω από το κάτω μέρος της οθόνης (σε iPhone X ή νεότερο) ή κάντε διπλό κλικ στο κουμπί Αρχική σελίδα (σε iPhone 8 ή παλαιότερο.) Θα δείτε τις πιο πρόσφατα χρησιμοποιημένες εφαρμογές—εκτός εάν το άτομο έκλεισε τις εφαρμογές μετά τη χρήση τους, κάτι που είναι απίθανο.

Πώς να κλειδώσετε κάποιον σε μια μεμονωμένη εφαρμογή

Αν και το να αφήνετε το ξεκλείδωτο iPhone σας με κάποιον άλλον δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο θα μπορούσε να είναι, εξακολουθείτε να μην είναι καλή ιδέα να δώσετε σε κάποιον—είτε πρόκειται για εισιτήριο σε μια εκδήλωση είτε για παιδί στο σπίτι σας— πρόσβαση σε ολόκληρο το ξεκλείδωτο τηλέφωνό σας .

Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο ασφαλή χρησιμοποιώντας την “Καθοδηγούμενη πρόσβαση”, η οποία σας επιτρέπει να κλειδώνετε γρήγορα το iPhone σας σε μία μόνο εφαρμογή. Ρυθμίστε αυτήν τη δυνατότητα εκ των προτέρων και, στη συνέχεια, μπορείτε να θέσετε γρήγορα ένα iPhone σε λειτουργία “Καθοδηγούμενη πρόσβαση”. Αυτό την περιορίζει σε μία μόνο εφαρμογή μέχρι να εισαγάγετε το PIN σας.