Ποιες ρυθμίσεις κάμερας πρέπει να χρησιμοποιώ για φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού

Η φωτογραφία δρόμου και η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι παρόμοια είδη: πραγματικά, η φωτογραφία δρόμου είναι απλώς φωτογραφία ταξιδιού στην πόλη σας. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες ευρείες ρυθμίσεις κάμερας.

Γενικά, για φωτογραφίες δρόμου και ταξιδιών, θέλετε μια σχετικά φυσική εικόνα. Ο θεατής θα πρέπει σχεδόν να νιώθει ότι βλέπει πράγματα μόνος του. Ας δούμε πώς να το πετύχουμε αυτό.

Τι φακό να χρησιμοποιήσετε για φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού

Υπάρχουν τρία παραδοσιακά εστιακά μήκη για φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού: 24mm, 28mm, 35mm και 50mm. Αντιστοιχούν σε μερικούς από τους πιο κοινούς διαθέσιμους αρχικούς φακούς.

Στα 50 χιλιοστά, έχετε μια προοπτική που μιμείται στενά αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Όλα φαίνονται φυσικά. Τα 35mm, 28mm και 24mm δείχνουν όλα ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, ώστε να μπορείτε να συμπεριλάβετε περισσότερο μέρος της σκηνής χωρίς να προσθέσετε μεγάλη παραμόρφωση.

  Πώς να δείτε την πρόγνωση καιρού στην οθόνη κλειδώματος του iPhone σας

Σημειώστε ότι αυτές είναι οι παραδοσιακές εστιακές αποστάσεις σε σώματα πλήρους καρέ. Για κάμερες με αισθητήρα περικοπής, αντιστοιχούν περίπου σε 16mm, 18mm, 24mm και 35mm. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αρχικό φακό, αλλά τα 18mm, 24mm και 35mm εμπίπτουν όμορφα στο εύρος του τυπικού κιτ φακού 18-55mm που παρέχεται με τις περισσότερες κάμερες. Βολικό, ε!

Διάφραγμα για φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού

Άρθουρ “Weegee” Fellig Λέγεται περίφημα ότι το μυστικό για την καλή φωτογραφία δρόμου ήταν «f/8 και να είσαι εκεί». Είναι ένα σύνθημα που επιλέχθηκε από τους φωτορεπόρτερ για έναν καλό λόγο: η λήψη στο f/8 με φακό 35 mm δίνει στις εικόνες σας ένα ωραίο μεγάλο βάθος πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρίσκεστε εκεί που συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον.

  Παρακολουθήστε συνήθειες όπως θερμίδες για να τις αναπτύξετε και να τις ενισχύσετε [Giveaway]

Η πρόταση του Weegee ισχύει ακόμα και σήμερα, αν και με τις κάμερες αυτόματης εστίασης (έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια κάμερα χειροκίνητης εστίασης) δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί. Ένα διάφραγμα μεταξύ f/5,6 (σε ευρύτερους φακούς) και f/11 (σε φακό 50 mm) θα σας δώσει γενικά εξαιρετικά αποτελέσματα, ό,τι κι αν συμβαίνει.

Ταχύτητα κλείστρου για φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού

Τις περισσότερες φορές, όταν τραβάω φωτογραφίες δρόμου ή ταξιδιού, χρησιμοποιώ τη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος. Όσο η ταχύτητα κλείστρου παραμένει πάνω από το 1/100ο του δευτερολέπτου, οι φωτογραφίες σας θα είναι ευκρινείς και θα εμφανίζουν πλέον τυχόν θάμπωμα από το κούνημα της κάμερας ή τα θέματα που κινούνται.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά θέματα, οι φωτογραφίες δρόμου και ταξιδιού μπορούν να επωφεληθούν από ένα μικρό δημιουργικό θάμπωμα. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ταχύτητα κλείστρου που είναι αρκετά αργή ώστε να δείχνει λίγη κίνηση.

  Πώς λειτουργούν οι προβολείς λέιζερ και λαμπτήρων και ποιος είναι ο κατάλληλος για εσάς;

Αν θέλετε τα θέματά σας να κινούνται, βρίσκω κάπου γύρω στο 1/15 ή 1/30 λειτουργεί καλά. Τις ηλιόλουστες μέρες, πιθανότατα θα χρειαστεί να περιορίσετε το διάφραγμα για να έχετε μια τόσο αργή ταχύτητα κλείστρου.

ISO για φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού

Γενικά, για φωτογραφίες δρόμου και ταξιδιών θέλετε το ISO σας στο 100 (ή όποιο κι αν είναι το βασικό ISO της φωτογραφικής σας μηχανής). Αυτό είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί σε έντονο φως της ημέρας, αλλά σε στενά σοκάκια, το βράδυ ή ακόμα και τη νύχτα, θα πρέπει να το αυξήσετε για να διατηρήσετε την ταχύτητα κλείστρου σας. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι φωτογραφίες δρόμου, ειδικότερα, φαίνονται όμορφες όταν τα πράγματα είναι λίγο τραχιά και ακατέργαστα, μπορείτε να τις αυξήσετε με ασφάλεια όταν το χρειαστείτε.

Η φωτογραφία δρόμου και ταξιδιού είναι πραγματικά διασκεδαστικοί τρόποι χρήσης της φωτογραφικής μηχανής σας. Πιθανότατα έχετε ήδη τον εξοπλισμό, οπότε βγείτε έξω και πυροβολήστε!