Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης

Όσον αφορά την προστασία του απορρήτου σας στο διαδίκτυο, πιθανότατα έχετε ακούσει τους όρους μεσολάβηση και VPN. Αυτά τα εργαλεία προορίζονται να κρύψουν αυτό που κάνετε και να διατηρήσουν ιδιωτική τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα. Για τον μέσο χρήστη, ένα VPN και ένας διακομιστής μεσολάβησης φαίνεται να είναι συνώνυμα. Και οι δύο κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, δηλαδή, σας κρατούν ασφαλείς και κρυμμένους στο διαδίκτυο. Μερικοί χρήστες μπορεί απλώς να πιστεύουν ότι ο διακομιστής μεσολάβησης είναι ένα άλλο όνομα για ένα VPN, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης.

Υπηρεσία μεσολάβησης

Μια υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης ανακατευθύνει την κυκλοφορία από τον υπολογιστή σας σε έναν ενδιάμεσο υπολογιστή/διακομιστή και, στη συνέχεια, τη δρομολογεί στο σημείο που σκοπεύατε να πάτε. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να επισκεφτείτε το Google.com και χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης, το αίτημά σας θα σταλεί πρώτα σε διαφορετικό υπολογιστή και αυτός ο υπολογιστής θα προωθήσει το αίτημα για πρόσβαση στο Google.com. Τα δεδομένα που επιστρέφουν θα δρομολογηθούν επίσης μέσω του ίδιου υπολογιστή.

Σκεφτείτε το έτσι. έχετε δύο χώρες που δεν μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους λόγω νομικών περιορισμών αλλά και οι δύο θέλουν να εισάγουν και να εξάγουν προϊόντα από την άλλη χώρα. Για να γίνει αυτό, οι χώρες θα εξάγουν τα προϊόντα τους σε μια τρίτη, ουδέτερη χώρα και θα εισάγουν είδη από την άλλη χώρα από αυτήν την τρίτη. Είναι περίπλοκο αλλά κάνει τη δουλειά. Ένας διακομιστής μεσολάβησης το κάνει αυτό, αλλά για τη διαδικτυακή δραστηριότητα, παρέχει στους χρήστες το πλεονέκτημα να κρύβουν τη διεύθυνση IP τους.

  Είναι το ExpressVPN καλύτερο από το NordVPN;

Υπηρεσία VPN

Μια υπηρεσία VPN είναι πολύ πιο περίπλοκη από μια υπηρεσία Proxy. Κάνει ό,τι κάνει μια υπηρεσία Proxy και πολλά άλλα. Τα VPN προσθέτουν ένα επίπεδο κρυπτογράφησης και ασφάλειας στα δεδομένα που αποστέλλονται. Είναι μια συλλογή διακομιστών που λειτουργούν μέσω ενός προγράμματος-πελάτη που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας (επιτραπέζιος ή κινητός) και τη δεύτερη σύνδεση σε ένα VPN, όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται από τη συσκευή σας κρυπτογραφούνται.

Το VPN σας πιθανότατα θα επαναδρομολογήσει την κυκλοφορία, αλλά θα το κρυπτογραφήσει επίσης, έτσι ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι στέλνετε ή τι λαμβάνετε. Συνεχίζοντας με το ίδιο παράδειγμα των δύο χωρών που δεν μπορούν να συναλλάσσονται απευθείας από την προηγούμενη ενότητα, ένα VPN σε αυτό το παράδειγμα θα ήταν εάν οι δύο χώρες εξάγουν αγαθά σε μια τρίτη χώρα. Στη συνέχεια, η τρίτη χώρα θα τα μετονομάσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το από πού κατασκευάστηκαν αρχικά. Στη συνέχεια, τα εμπορεύματα θα εξάγονταν.

Διαφορά μεταξύ VPN και διακομιστή μεσολάβησης

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης είναι η κρυπτογράφηση. Ορισμένοι διακομιστές μεσολάβησης ισχυρίζονται ότι αποκρύπτουν τη διεύθυνση IP σας και κάποιοι το κάνουν, αλλά δεν είναι όλοι επιτυχείς έναντι των υπηρεσιών που δεν επιτρέπουν την ανώνυμη κυκλοφορία ιστού. Ο διακομιστής μεσολάβησης είναι ένα εξασθενημένο, βασικό εργαλείο απορρήτου που θα λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες. Ένα VPN είναι πολύ πιο ισχυρό. έχει πολλούς διακομιστές από τους οποίους δρομολογείται η κίνηση και εάν ένας διακομιστής πέσει ή μπλοκαριστεί, υπάρχει πάντα ένας δεύτερος διακομιστής για να πάρει τη θέση του.

  Τα καλύτερα Windows 10 VPN για υπολογιστή σε 2024 (Απρίλιος)

Η κίνηση που αποστέλλεται μέσω ενός VPN είναι πάντα κρυπτογραφημένη και σας δίνεται μια δεύτερη διεύθυνση IP για να κρύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP.

Ένας διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί κυρίως με την κυκλοφορία ιστού που αποστέλλεται από το πρόγραμμα περιήγησής σας, ενώ ένα VPN θα κρυπτογραφεί κάθε αίτημα που αποστέλλεται από τον υπολογιστή σας. Όλες οι υπηρεσίες παρασκηνίου που χρειάζονται πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπως αιτήματα ενημέρωσης, θα είναι επίσης κρυπτογραφημένες. Η κρυπτογράφηση θα επεκταθεί σε όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες επιτραπέζιου υπολογιστή αντί να περιορίζεται μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Τα VPN είναι συχνά ταχύτερα από τις υπηρεσίες μεσολάβησης. Μια καλή, γρήγορη υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης που υπόσχεται κρυπτογράφηση δεδομένων και μια κρυφή διεύθυνση IP είναι μια βασική υπηρεσία VPN. Οι υπηρεσίες διακομιστή μεσολάβησης αναδρομολογούν κυρίως την κυκλοφορία, ώστε να έχουν λίγους διακομιστές για να τις δρομολογήσουν και, επομένως, τα αιτήματά σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Τα VPN από την άλλη έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών που μπορούν να χειριστούν περισσότερα αιτήματα ταυτόχρονα, καθιστώντας τα πιο γρήγορα.

  Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα δωρεάν VPN

Επειδή ένα VPN είναι μια πολύ πιο ισχυρή υπηρεσία, είστε λιγότερο επιρρεπείς στο να βλέπετε σφάλματα ή αποτυχημένα αιτήματα, ενώ μια υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να μην λειτουργεί καλά ή καθόλου εάν έχει πάρα πολλούς χρήστες.

Επιλογή υπηρεσίας

Μέχρι τώρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μια μικρή αλλά ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης και αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Μια υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης χρησιμοποιείται καλύτερα για χαμηλού επιπέδου ανάγκες απορρήτου ή όταν πρέπει να πλαστογραφήσετε την τοποθεσία σας για κάτι δευτερεύον, όπως η παρακολούθηση ενός βίντεο YouTube με περιορισμούς περιοχής. Εάν προσπαθείτε να παρακολουθήσετε περιεχόμενο περιορισμένης περιοχής στο Netflix, ένα VPN θα κάνει το κόλπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το YouTube δεν καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκλείσει χρήστες που προσπαθούν να παραποιήσουν την τοποθεσία τους. Το Netflix από την άλλη τους εμποδίζει ενεργά και τα VPN, τα καλά όπως το NordVPN ή το ExpressVPN, θα ενημερώνουν συνεχώς τους διακομιστές τους και τις διαθέσιμες διευθύνσεις IP για να παρακάμψουν οτιδήποτε κάνει το Netflix για να σας κρατήσει έξω. Ομοίως, για υπηρεσίες όπως το Hulu, το Spotify, το Pandora, χρειάζεστε ένα αξιόπιστο VPN και ένας διακομιστής μεσολάβησης απλά δεν το κάνει.

Όσον αφορά το απόρρητο, ένα VPN είναι πάντα η ανώτερη επιλογή. Οι διακομιστής μεσολάβησης δεν κρυπτογραφούν δεδομένα και αυτοί που το κάνουν δεν αξίζουν τον κόπο. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα VPN που θα τα κάνει όλα αυτά και περισσότερο στην ίδια τιμή.