Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα δωρεάν VPN

Τα δωρεάν VPN είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Μπορείτε να κάνετε λήψη μιας ποικιλίας δωρεάν εφαρμογών VPN από το Google Play ή το App Store της Apple, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε. Αυτές οι εφαρμογές δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σας.

Πώς λειτουργεί ένα VPN

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή VPN, κρυπτογραφεί όλη την κίνηση που αποστέλλεται μέσω της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο και τη στέλνει σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή VPN. Όλα περνούν μέσω του διακομιστή VPN.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στις ΗΠΑ και συνδέεστε σε έναν διακομιστή VPN που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, έχετε πρόσβαση σε ιστότοπους όπως το Google και το Facebook. Η επισκεψιμότητα της περιήγησής σας στον Ιστό αποστέλλεται μέσω του Διαδικτύου μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης με τον διακομιστή VPN. Ο πάροχος του τοπικού σας δικτύου ή ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου δεν μπορεί να δει ότι συνδέεστε στο Google ή στο Facebook. Βλέπουν απλώς μια κρυπτογραφημένη σύνδεση που πηγαίνει σε μια διεύθυνση IP στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Google και το Facebook απλώς σας βλέπουν ως κάποιον που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διακομιστές VPN για διάφορους λόγους. Διατηρούν τη δραστηριότητα περιήγησής σας ιδιωτική από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, για παράδειγμα. Εάν η τοπική κυβέρνηση λογοκρίνει το Διαδίκτυο, ένα VPN θα σας επέτρεπε να παρακάμψετε τη λογοκρισία και να περιηγηθείτε σαν να βρίσκεστε σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται ο διακομιστής VPN. Τα VPN θα σας επιτρέπουν επίσης να χρησιμοποιείτε δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi χωρίς την απειλή κατασκοπείας.

  Γιατί χρειάζεστε ένα VPN για Torrenting;

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να αποκρύψουν την επισκεψιμότητα του BitTorrent για νομικούς λόγους, με αποτέλεσμα η δραστηριότητά τους torrent να φαίνεται ότι συμβαίνει σε άλλη χώρα. Ένα VPN θα μπορούσε επίσης να σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, εάν ήσασταν στις ΗΠΑ και συνδέεστε σε διακομιστή VPN στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση στο BBC. Εάν ήσασταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδέεστε σε διακομιστή VPN στις ΗΠΑ, θα μπορούσατε να αποκτήσετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη Netflix των ΗΠΑ.

Έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη στον πάροχο VPN σας

Ενώ χρησιμοποιείτε ένα VPN, έχετε τεράστια εμπιστοσύνη στον πάροχο VPN. Σίγουρα, ένα VPN αποτρέπει τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου ή τον χειριστή Wi-Fi hotspot από το να κατασκοπεύει την περιήγησή σας. Αλλά δεν εμποδίζει τον χειριστή του διακομιστή VPN να κατασκοπεύει.

Όταν η επισκεψιμότητά σας εξέρχεται από το VPN, ο χειριστής του διακομιστή VPN μπορεί να δει τους ιστότοπους στους οποίους έχετε πρόσβαση. Εάν έχετε πρόσβαση σε μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους HTTP, ο χειριστής VPN μπορεί να δει το πλήρες περιεχόμενο των σελίδων. Ο χειριστής θα μπορούσε να διατηρεί αρχεία καταγραφής αυτών των δεδομένων ή να τα πουλήσει για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ας το θέσουμε ως εξής: Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, εμποδίζετε το hotspot στο ξενοδοχείο ή το αεροδρόμιο και τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου να κατασκοπεύει την επισκεψιμότητά σας. Αντίθετα, επιτρέπετε στον πάροχο VPN να κατασκοπεύει την επισκεψιμότητά σας. Γιατί να εμπιστεύεστε έναν δωρεάν πάροχο VPN για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ;

  Το ExpressVPN λειτουργεί με το Netflix in 2024 (Μάρτιος) (αντιμετώπιση προβλημάτων και επιδιόρθωση)

Μια πρόσφατη έρευνα από Metric Labs εντοπίστηκε από Το Μητρώο επέστησε την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, ανακαλύπτοντας ότι η πλειονότητα των δωρεάν εφαρμογών VPN έχουν συνδέσμους με την Κίνα και το 86% από αυτές είχαν μη ικανοποιητικές πολιτικές απορρήτου. Ορισμένοι δήλωσαν ρητά ότι μεταφέρουν δεδομένα χρήστη στην Κίνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποστήριξης πελατών που παραπέμπουν σε γενικούς προσωπικούς λογαριασμούς email σε υπηρεσίες όπως το Gmail ή το Hotmail. Αυτές δεν ακούγονται σαν υπηρεσίες άξιες της εμπιστοσύνης σας.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN για προστασία της ιδιωτικής ζωής ή για να αποφύγετε τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, πιθανότατα δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN με έδρα την Κίνα.

Εκτός από την Κίνα, δεν θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα σκιερό VPN που φιλοξενείται σε μια χώρα με λιγότερο κατασταλτική κυβέρνηση. Η εταιρεία VPN μπορεί απλώς να συλλαμβάνει και να πουλά τα δεδομένα σας. Ή μπορεί να διατηρούν πολλά αρχεία καταγραφής—και, εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN για κάτι όπως το BitTorrent, πιθανότατα δεν θέλετε να επιλέξετε ένα VPN που καταγράφει όλη την επισκεψιμότητά σας.

Τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού

Μείνετε μακριά από δωρεάν VPN. Κοστίζει χρήματα σε μια εταιρεία για να φιλοξενήσει έναν διακομιστή VPN και να πληρώσει για την κίνηση, οπότε γιατί αυτή η εταιρεία να σας προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία χωρίς να πάρει κάτι από αυτήν;

Ως δωρεάν VPN για περιστασιακή χρήση, σας προτείνουμε Tunnelbear. Αυτή η υπηρεσία σάς παρέχει μόνο 500 MB δεδομένων κάθε μήνα, που δεν είναι πολλά. Αλλά θεωρείται καλά και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας σας πουλά απεριόριστα δεδομένα VPN. Είναι σαν ένα δωρεάν δείγμα κάθε μήνα, αλλά μπορεί να είναι αρκετό εάν χρειάζεστε μόνο περιστασιακά την υπηρεσία VPN.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα VPN με Discord

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για προστασία της ιδιωτικής ζωής, torrenting, παράκαμψη λογοκρισίας ή παρακάμψεις γεωγραφικών περιορισμών στο διαδίκτυο, συνιστούμε να κάνετε κάποια έρευνα και να πληρώσετε για μια υπηρεσία που πιστεύετε ότι είναι αξιόπιστη. Έχουμε έναν οδηγό για την επιλογή μιας υπηρεσίας VPN. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τις κορυφαίες επιλογές μας, αλλά κάντε λίγη έρευνα. Ο πάροχος VPN σας βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και όλη την επισκεψιμότητά σας στο διαδίκτυο και μπορούν να το δουν. Θα πρέπει να βρείτε μια εταιρεία με σταθερή πολιτική απορρήτου και φήμη. Θα πρέπει να πληρώσετε για αυτό.

Για σοβαρό απόρρητο και ανωνυμία, θα πρέπει να το ελέγξετε Βραχώδης κορυφή. Το Tor είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορο όσο ένα VPN. Δεν είναι κάτι που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε για όλη σας την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Εάν είστε προχωρημένος χρήστης, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να δημιουργήσετε το δικό σας VPN. Πληρώστε για φιλοξενία σε διακομιστή ή υπηρεσία cloud κάπου, εγκαταστήστε έναν διακομιστή VPN και συνδεθείτε σε αυτόν. Είστε πλέον ο δικός σας χειριστής VPN—αν και η υπηρεσία φιλοξενίας θα μπορούσε ενδεχομένως να σας κατασκοπεύσει. Δεν υπάρχει διαφυγή.

Πάντα εμπιστεύεστε κάποιον, επομένως επιλέξτε την υπηρεσία VPN (ή την εταιρεία φιλοξενίας) προσεκτικά.

Πίστωση εικόνας: bangoland/Shutterstock.com, Wit Olszewski/Shutterstock.com.