Ο ρόλος του ChatOps στην κουλτούρα του DevOps: Ένας εισαγωγικός οδηγός

Η ανάπτυξη λογισμικού και η συντήρηση συστημάτων λογισμικού γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και οι παραδοσιακές λύσεις DevOps δυσκολεύονται να συμβαδίσουν. Εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος του ChatOps.

ChatOps: Μια επισκόπηση

Λοιπόν, τι είναι το ChatOps; Το ChatOps είναι ένα λειτουργικό πλαίσιο νέας εποχής που σας επιτρέπει να εκτελείτε διάφορες εργασίες DevOps. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία του κώδικά σας, την ανάπτυξη αλλαγών στο σύμπλεγμα cloud ή την παρακολούθηση της υγείας του συστήματός σας χρησιμοποιώντας εντολές συνομιλίας. Συνδυάζει chatbots, επικοινωνίες κειμένου και εργαλεία αυτοματισμού για να δημιουργήσει απρόσκοπτες ροές εργασίας DevOps.

Η δημιουργία του όρου «ChatOps» πιστώνεται συχνά στο GitHub το 2013 σε ένα συνέδριο Ruby.

Το ChatOps έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο συνεργασίας των DevOps και των ομάδων ανάπτυξης. Αυξάνει τη διαφάνεια, προωθεί τη συνεργασία και διευκολύνει τις ομάδες να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Τώρα, οι ομάδες μπορούν να εργαστούν πολύ πιο γρήγορα και με αυξημένη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, ένα επίπεδο αυτοματισμού μειώνει σημαντικά το πεδίο για ανθρώπινο λάθος.

Σημασία του ChatOps

Ας δούμε τις διάφορες πτυχές στις οποίες το ChatOps παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα του DevOps:

  • Μειώνει τον χρόνο πρώτης απόκρισης και επιτρέπει ταχύτερη επίλυση προβλημάτων.
  • Προωθεί τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών.
  • Η χρήση αυτοματισμού αυξάνει την αποτελεσματικότητα και μειώνει τα σφάλματα.
  • Λόγω των διαφόρων ενσωματώσεων, όλες οι πληροφορίες με βάση τα συμφραζόμενα είναι συγκεντρωμένες.
  • Υπάρχει υποστήριξη για την καταγραφή, η οποία λειτουργεί ως σύστημα ελέγχου.
  • Τα μέλη μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο σύστημα λόγω της ανταλλαγής γνώσεων.
  • Η συνομιλία βοηθά στην προώθηση της αίσθησης συνεργασίας μεταξύ των μελών της ομάδας.

Βασικά χαρακτηριστικά του ChatOps

Ενσωματώνοντας διάφορες λειτουργίες, το ChatOps δίνει τη δυνατότητα σε εσάς και την ομάδα σας να βελτιστοποιήσετε τις ροές εργασίας, να αυτοματοποιήσετε εργασίες και να προωθήσετε τη συνεργασία. Ως εκ τούτου, αυτό το σύνολο βασικών χαρακτηριστικών το καθιστά απαραίτητο εργαλείο στο οικοσύστημα DevOps.

#1. Bots

Τα ρομπότ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο οικοσύστημα. Λειτουργούν ως εικονικοί βοηθοί που ακούν τις εντολές σας, τις κατανοούν και τις μεταδίδουν στο υποκείμενο σύστημα. Λειτουργούν ως η πύλη που σας επιτρέπει να επικοινωνείτε με την πλατφόρμα ChatOps.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τα bot σας ώστε να εκτελούν άλλες εργασίες συντήρησης και καθαριότητας. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε το δικό σας bot από την αρχή είτε να χρησιμοποιήσετε υπάρχοντα όπως Hubot.

Εδώ είναι μερικοί από τους ρόλους που παίζουν τα bots:

  • Ακούνε τις εντολές σας και μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αντίστοιχες ενέργειες.
  • Μπορείτε να εκτελέσετε αυτοματισμούς, όπως ανάπτυξη κώδικα και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συστήματος.
  • Η παρακολούθηση του συστήματος και η αποστολή ειδοποιήσεων ειδοποιήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω bots.
  • Οι προρυθμισμένες ενέργειες μπορούν να ενεργοποιηθούν ως απόκριση σε διάφορα περιστατικά.

#2. Πλατφόρμες

Ενώ τα bots λειτουργούν ως βοηθοί, οι πλατφόρμες είναι το μέσο στο οποίο θα συνομιλείτε με τα bot σας. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε δημοφιλή πλατφόρμα της επιλογής σας, όπως Discord, Slack, Microsoft Teams ή Google Chat. Εάν χτίζετε για το αποθετήριο κώδικα σας, μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες GitHub.

  Πώς να συλλέξετε τη φωνή του πελάτη (VOC) για να βελτιώσετε την επιχείρησή σας

Αυτό είναι το κεντρικό μέρος όπου η ομάδα σας επικοινωνεί και συνεργάζεται. Για να είναι μια πλατφόρμα μια καλή επιλογή για την ενεργοποίηση του ChatOps, θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Θα πρέπει να έχει επικοινωνία συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο για ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων.
  • Θα πρέπει να είστε σε θέση να δημιουργείτε ομάδες και να οργανώνετε τις ομάδες και τις δομές σας.
  • Θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή όλων των εντολών με ενεργοποιημένη μια δυνατότητα αναζήτησης σε αυτό.

#3. Εντολές συνομιλίας

Οι εντολές είναι οι οδηγίες που βασίζονται σε κείμενο που στέλνετε στα bot σας στην πλατφόρμα συνομιλίας σας. Μια ενέργεια εκτελείται όταν λαμβάνεται μια εντολή. Δεν υπάρχει περιορισμός για το πόσο διαρκεί η εντολή σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εντολή με μία λέξη, όπως build, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει μια δημιουργία κώδικα στο κύριο αποθετήριο σας.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να διαμορφώσετε μια περίπλοκη πρόταση όπως να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο της κύριας βάσης δεδομένων και να εκτελέσετε καθαρισμό – αυτό θα πυροδοτούσε μια διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στη βάση δεδομένων σας ακολουθούμενη από δραστηριότητες οικοκυρικής.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημεία κατά τη δημιουργία εντολών συνομιλίας:

  • Θα πρέπει να έχουν κάποια δράση που να συνδέεται με αυτό.
  • Θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η ενέργεια αποτύχει.
  • Εάν μια εντολή είναι λανθασμένη, δεν πρέπει να εκτελεί λανθασμένες ενέργειες.
  • Θα πρέπει να είναι φιλικό προς το χρήστη.
  • Η σύνταξη πρέπει να είναι εύκολα κατανοητή από όλα τα μέλη της ομάδας.
  • Θα πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση σε επίπεδο χρήστη όπου χρειάζεται.

#4. Ενσωματώσεις

Χρησιμοποιώντας το ChatOps, μπορείτε να ενσωματώσετε διάφορα εργαλεία και συστήματα στη ροή εργασίας σας. Αυτές είναι συνήθως κοινές λύσεις που χρησιμοποιούνται σε ομάδες DevOps. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε μια αυτοματοποιημένη λύση ειδοποίησης με βάση τον υπάρχοντα πίνακα ελέγχου Grafana. Η ενσωμάτωση αυτού με την πλατφόρμα ChatOps θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε εύκολα μια τέτοια ειδοποίηση.

Η ύπαρξη τέτοιων ενσωματώσεων ενισχύει την παραγωγικότητα της ομάδας σας και διευκολύνει την ομαλή ροή πληροφοριών. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Πώς να εφαρμόσετε το ChatOps;

Τώρα που ξέρετε τι είναι το ChatOps και τη σημασία του, ας δούμε πώς να εφαρμόσετε το δικό σας σύστημα ChatOps.

#1. Επιλέξτε μια πλατφόρμα συνομιλίας

Αν θέλετε να ενσωματώσετε το ChatOps ως μέρος του συστήματος DevOps, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή πλατφόρμα συνομιλίας. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε μια ισορροπία μεταξύ απλότητας και χαρακτηριστικών. Επιλέξτε από διαφορετικές πλατφόρμες με βάση λειτουργίες όπως ο διαχωρισμός ομάδων, η υποστήριξη καναλιών, η ευκολία ενσωμάτωσης bot και το ιστορικό αναζήτησης.

Πρέπει να διασφαλίσετε ότι η πλατφόρμα της επιλογής σας έχει καλή υποστήριξη για την ενσωμάτωση bot. Θα πρέπει να έχει επαρκή τεκμηρίωση ή ευρεία υποστήριξη της κοινότητας. Τα bots διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο οικοσύστημα ChatOps.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλατφόρμες συνομιλίας από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, συμπεριλαμβανομένων των Slack, Discord, Microsoft Teams και Mattermost.

Ενώ οι περισσότερες πλατφόρμες συνομιλίας προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, συχνά καταλήγει σε αυτές που χρησιμοποιεί η ομάδα πιο άνετα.

#2. Προσδιορίστε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν

Αυτό που διατηρεί το ChatOps σε λειτουργία είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης διαφόρων εργαλείων και συστημάτων στην πλατφόρμα συνομιλίας. Χρειάζεστε μια σαφή ιδέα για τις ροές εργασίας που προσπαθείτε να ενσωματώσετε στο σύστημά σας ChatOps. Συνήθως, αυτές είναι εργασίες DevOps που μπορούν να ολοκληρωθούν εύκολα με αποτελεσματική συνεργασία. Προσδιορίστε και αξιολογήστε τέτοια μέρη του συστήματός σας που μπορούν να επωφεληθούν από την αυτοματοποίηση και την ενσωμάτωση chatbot.

  Πώς να δείτε το ιστορικό του προχείρου στο Microsoft Office

Αφού προσδιορίσετε τις ροές εργασίας, πρέπει να βρείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε ήδη στο υπάρχον σύστημα DevOps. Ή, ίσως θελήσετε να δείτε τα εργαλεία που θέλετε να εισαγάγετε. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως συστήματα ελέγχου εκδόσεων όπως το Git, αγωγούς CI/CD όπως το Jenkins και εργαλεία παρακολούθησης όπως το Grafana.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία της επιλογής σας διαθέτουν κατάλληλα API που μπορείτε να ενσωματώσετε στο σύστημά σας. Με τη δύναμη των API, μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε αυτά τα εργαλεία στην καθημερινή ροή εργασίας σας μέσω εντολών ή αυτοματισμού.

#3. Δημιουργία εντολών συνομιλίας

Αυτό που συνδέει τα διάφορα εργαλεία με την πλατφόρμα και τα bots είναι οι εντολές συνομιλίας. Αυτά επιτρέπουν σε εσάς και την ομάδα σας να ενεργοποιείτε διαφορετικές ενέργειες και να αλληλεπιδράτε με το bot. Ένα ισχυρό σύνολο εντολών συνομιλίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική συνεργασία.

Όταν δημιουργείτε εντολές συνομιλίας, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι πρέπει να είναι φιλικές προς το χρήστη. Θέλετε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονική γλώσσα συνομιλίας. Αυτό διευκολύνει την ομάδα σας να τα κατανοήσει και να τα θυμάται.

Αφού αποφασίσετε για μια εντολή, πρέπει να την αναθέσετε σε μια συγκεκριμένη εργασία ή ενέργεια. Εδώ μπαίνει το bot. Με τη λήψη της εντολής, το bot ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδέσετε και να ενεργοποιήσετε μια διοχέτευση κατασκευής για να αναπτύξετε τον πιο πρόσφατο κώδικα σε κάποιο περιβάλλον cloud.

#4. Εκπαιδεύστε την ομάδα

Αφού ετοιμάσετε την πλατφόρμα, το bot και τις εντολές σας, ήρθε η ώρα να εκπαιδεύσετε την ομάδα. Είναι σημαντικό να παρέχετε σωστή καθοδήγηση στα μέλη της ομάδας σας, καθώς το ChatOps μπορεί να φαίνεται σαν ένας νέος τρόπος για να κάνετε τα ίδια πράγματα που έκανε η ομάδα σας στο παρελθόν.

Μπορείτε να δημιουργήσετε τεκμηρίωση ή οδηγούς βίντεο που εξηγούν τις διάφορες εντολές συνομιλίας και τον τρόπο χρήσης τους. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να εξηγήσετε τα πλεονεκτήματα και πότε πρέπει να επικαλεστείτε ορισμένες εντολές. Προτού το εφαρμόσετε για περιπτώσεις χρήσης παραγωγής, μπορείτε να πραγματοποιήσετε συνεδρίες ή εργαστήρια όπου η ομάδα σας μπορεί να έχει πρακτική εμπειρία με το σύστημα ChatOps.

ChatOps εναντίον AIOps εναντίον Chatbots

Μπορεί να φαίνεται ότι τα ChatOps, AIOps και Chatbots εκτελούν όλα το ίδιο σύνολο εργασιών. Δεν είναι όμως έτσι. Παρά το ότι μοιάζουν, υπάρχουν σαφείς διακρίσεις.

Ας ξεκινήσουμε με τα Chatbots. Διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις διαδραστικές επικοινωνίες. Λαμβάνετε αυτοματοποιημένες απαντήσεις με βάση τις εισροές σας.

Η προσθήκη ενός επιπέδου εργαλείων και αυτοματισμού στα chatbots σας φέρνει ChatOps. Τα ChatOps ενσωματώνουν chatbot για την εκτέλεση εργασιών με βάση τις εντολές σας.

Το AIOps ενσωματώνει το AI με το ChatOps, δίνοντάς του βελτιωμένες δυνατότητες λήψης αποφάσεων. Με το AIOps, μπορείτε να μεταφέρετε τα συστήματα ChatOps σας στο επόμενο επίπεδο.

Ενώ η αυτοματοποίηση και οι αλληλεπιδράσεις στο ChatOps καθορίζονται από τις εισροές σας στο σύστημα, οι AIOps βασίζονται σε δεδομένα για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Κατά τη λήψη μιας απόφασης, τα ChatOps και Chatbots απαιτούν να πληκτρολογήσετε μια εντολή ή μια γραμμή εντολών. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να γνωρίζει την απαιτούμενη ενέργεια που πρέπει να γίνει. Ωστόσο, οι AIOps λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για να προβλέψουν πιθανά ζητήματα και να προτείνουν τη βέλτιστη πορεία δράσης.

Τα chatbot συνήθως ενσωματώνονται για να αυξήσουν την αφοσίωση. Αποτελούν μέρος των δομικών στοιχείων για τα συστήματα ChatOps. Ενώ τα chatbot ενσωματώνονται με συστήματα υποστήριξης για να ανακτούν και να απαντούν σε ερωτήσεις, τα συστήματα ChatOps ενσωματώνονται με διαφορετικά εργαλεία στο οικοσύστημα DevOps για να εκτελούν προδιαμορφωμένες εργασίες. Όταν πρόκειται για AIOps, ενσωματώνεται με πηγές δεδομένων όπως αρχεία καταγραφής εφαρμογών και μετρήσεις συστήματος. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση AI, μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις λειτουργίες και την απόδοση του συστήματος.

  Το καλύτερο IDE για Python

Διαβάστε επίσης: AIOps εναντίον MLOps: Κατανόηση των βασικών διαφορών

Περιπτώσεις χρήσης ChatOps

Ίσως θέλετε να ενσωματώσετε το ChatOps στο υπάρχον σύστημά σας DevOps. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις κύριες περιπτώσεις χρήσης που μπορείτε να αντιμετωπίσετε:

#1. Ευκολότερες αναπτύξεις και αγωγοί CI/CD

Μπορείτε εύκολα να ενεργοποιήσετε πολύπλοκες διαδικασίες ανάπτυξης και αγωγούς CI/CD χρησιμοποιώντας απλές εντολές. Με τη δύναμη του ChatOps, δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε σε παλιές και μη αυτόματες διαδικασίες για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη του κώδικά σας.

Αναπτύξτε σε οποιοδήποτε περιβάλλον της επιλογής σας χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία και εντολές. Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις. Αυτό ενημερώνει ολόκληρη την ομάδα σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης.

#2. Εύκολη παρακολούθηση και ειδοποίηση

Ενσωματώνοντας εργαλεία παρακολούθησης στο σύστημά σας ChatOps, μπορείτε να ρυθμίσετε περίπλοκες ροές εργασιών παρακολούθησης και ειδοποίησης. Να είστε πάντα ενήμεροι για οτιδήποτε συμβαίνει στις υπηρεσίες σας.

Μπορείτε να ανακτήσετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και να εκτελέσετε ενέργειες απευθείας στην πλατφόρμα συνομιλίας. Δεν υπάρχει πλέον η μη αυτόματη παρακολούθηση πολλαπλών μετρήσεων και η ανάγνωση διαφορετικών συνόλων δεδομένων.

#3. Απρόσκοπτη διαχείριση συμβάντων

Όταν αντιμετωπίζετε ένα περιστατικό στο σύστημα παραγωγής σας, είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενημερωθούν σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Χρησιμοποιώντας εντολές συνομιλίας συνομιλίας, μπορείτε να εκτελέσετε και τις δύο ενέργειες απευθείας από τον πίνακα συνομιλίας σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε προρυθμισμένα βήματα συμβάντων που μπορούν να βοηθήσουν γρήγορα στη σταθεροποίηση του συστήματός σας. Επιπλέον, το ιστορικό συνομιλιών καταγράφει όλες τις ενέργειες και τις συνομιλίες για μελλοντική αναφορά.

Προκλήσεις στο ChatOps

Παρόλο που το ChatOps παρέχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών στο υπάρχον σύστημά σας DevOps, μπορεί να συνοδεύεται από το μερίδιο των προκλήσεων. Η κατανόηση του τι είναι το ChatOps και η χρήση του απαιτεί κατανόηση αυτών των προκλήσεων.

  • Είναι δύσκολο να εισαχθεί έλεγχος πρόσβασης για εντολές.
  • Το απόρρητο των δεδομένων είναι μια σημαντική ανησυχία, καθώς όλες οι συνομιλίες βρίσκονται στην πλατφόρμα συνομιλίας.
  • Οι σύνθετες ροές εργασίας είναι συχνά δύσκολο να ενσωματωθούν.
  • Σε περίπτωση αποτυχίας ενέργειας, οι στρατηγικές επαναφοράς είναι απαραίτητες.
  • Οι ενσωματώσεις API συνοδεύονται από τη δική τους πρόκληση.
  • Εάν το μέγεθος της ομάδας σας αυξάνεται, το σύστημα ChatOps πρέπει να είναι επεκτάσιμο.
  • Η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος απαιτεί μια καμπύλη μάθησης.
  • Δεδομένου ότι οι συνομιλίες και οι εντολές των χρηστών βρίσκονται μαζί, είναι δύσκολο να φιλτράρετε τον θόρυβο.

Αξιοποιήστε τη δύναμη των ChatOps

Με το ChatOps ως μέρος της κουλτούρας DevOps σας, εισάγετε μια βαθιά αίσθηση συνεργασίας και κοινής ευθύνης. Πλέον, οι πληροφορίες και ο έλεγχος του συστήματος δεν είναι πλέον παρόν με μία μόνο ομάδα. Η δύναμη της λήψης ενεργειών σε πραγματικό χρόνο ως μέρος των καθημερινών συνομιλιών μειώνει δραστικά την τριβή μεταξύ των ομάδων.

Η ενσωμάτωση με διάφορα εργαλεία σάς επιτρέπει να εκτελείτε εύκολα πολύπλοκες ροές εργασίας με ευκολία. Απλώς πληκτρολογήστε μια εντολή και αφήστε το σύστημα να χειριστεί τις εργασίες σας.

Επιπλέον, κάνετε την ομάδα σας πιο υπεύθυνη. Λόγω των αρχείων καταγραφής και των διαδρομών ελέγχου, οποιαδήποτε εντολή πληκτρολογείται μπορεί να είναι ορατή από όλους τους άλλους στην πλατφόρμα. Αυτό βοηθά επίσης στον εντοπισμό των ακριβών μέτρων που έγιναν για τον χειρισμό ενός περιστατικού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ChatOps είναι ένα ισχυρό μέρος του κόσμου των DevOps. Με αυτόν τον εισαγωγικό οδηγό, τώρα γνωρίζετε τι είναι, τα βήματα υλοποίησης και τις διάφορες περιπτώσεις χρήσης που μπορείτε να αντιμετωπίσετε.

Πάντα κάτι νέο συμβαίνει στο DevOps και μπορείτε να παραμένετε ενημερωμένοι εξετάζοντας τις τελευταίες τάσεις στο DevOps.