Ο πλήρης και εξαντλητικός οδηγός για χειρονομίες στα Windows 10

Οι χειρονομίες ήταν πάντα μια δυνατότητα macOS, αλλά τα Windows 10 το άλλαξαν. Εάν διαθέτετε επιφάνεια αφής ακριβείας, τα Windows 10 σας περιμένουν με έναν κόσμο χειρονομιών ολίσθησης και πατήματος. Η υποστήριξη για χειρονομίες στα Windows 10 είναι φανταστική. Ακόμα κι αν δεν έχετε επιφάνεια αφής ακριβείας, το Synaptic και τα Windows 10 σάς προσφέρουν πολλές επιλογές. Τούτου λεχθέντος, για τους μη μυημένους, αυτός είναι ένας πλήρης οδηγός για τις χειρονομίες στα Windows 10. Θα καλύψουμε όλα όσα μπορείτε να κάνετε με τις πολλές χειρονομίες που υποστηρίζονται στα Windows 10, καθώς και πώς να τις εκτελέσετε.

Τύποι χειρονομιών

Υπάρχουν δύο τύποι χειρονομιών στα Windows 10. πατήματα και σάρωση. Όλα τα άλλα είναι μια παραλλαγή αυτών των δύο χειρονομιών που προστέθηκαν χρησιμοποιώντας περισσότερα δάχτυλα.

Παρακέντηση

Το Tap είναι ένα μόνο, σύντομο πάτημα στην επιφάνεια αφής σας. Μπορείτε να πατήσετε με ένα δάχτυλο, δύο, τρία ή τέσσερα. Το καθένα θα εκτελέσει διαφορετική ενέργεια.

Σουφρώνω

Η κίνηση σάρωσης είναι όταν τοποθετείτε τα δάχτυλά σας στην επιφάνεια αφής και τα σύρετε πάνω, κάτω, αριστερά ή δεξιά. Κάθε κατεύθυνση στην οποία «σύρετε» εκτελεί μια διαφορετική ενέργεια. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον παραλλαγή στη δράση μεταβάλλοντας τον αριθμό των δακτύλων που τοποθετείτε στην επιφάνεια αφής όταν σύρετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Χειρονομίες με ένα δάχτυλο

Δεν υπάρχουν χειρονομίες ολίσθησης που μπορείτε να εκτελέσετε με ένα δάχτυλο. Μόνο έτσι ελέγχετε τον κέρσορα στην οθόνη σας.

Ένα πάτημα με ένα δάχτυλο: Η χειρονομία με το πάτημα ενός δακτύλου λειτουργεί ως το κουμπί αριστερού κλικ σε ένα κανονικό ποντίκι.

Διπλό πάτημα με ένα δάχτυλο: Εάν πατήσετε δύο φορές και σύρετε και σύρετε ένα στοιχείο με ένα δάχτυλο, μπορείτε να το επιλέξετε και να το μετακινήσετε. Αυτό λειτουργεί για αρχεία και φακέλους, καθώς και για στοιχεία web. Για παράδειγμα, μπορείτε να πατήσετε δύο φορές έναν σύνδεσμο και να τον σύρετε στο κουμπί νέας καρτέλας στο Chrome για να τον ανοίξετε με ένα νέο πάτημα.

Χειρονομίες με δύο δάχτυλα

Οι χειρονομίες των δύο δακτύλων στα Windows 10 έχουν ενέργειες πατήματος και ολίσθησης. Οι προεπιλεγμένες ενέργειες για κάθε μία είναι:

Πατήστε με δύο δάχτυλα: Κάντε δεξί κλικ σε ένα κανονικό ποντίκι

Σάρωση με δύο δάχτυλα πάνω/κάτω: Κάντε κύλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Η κατεύθυνση της κύλισης μπορεί να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Εάν έχετε επιφάνεια αφής ακριβείας, μπορείτε να αλλάξετε την κατεύθυνση κύλισης από την εφαρμογή Ρυθμίσεις στην περιοχή Συσκευές>Επιφάνεια αφής. Εάν δεν διαθέτετε επιφάνεια αφής ακριβείας, πρέπει να τροποποιήσετε τη διαμόρφωση του προγράμματος οδήγησης της επιφάνειας αφής για να αλλάξετε την κατεύθυνση κύλισης.

  Πώς να διορθώσετε το Outlook συνεχίζει να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ανεπιθύμητο φάκελο ή φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας

Δεν υπάρχουν κινήσεις με τρία δάχτυλα αριστερά ή δεξιά στα Windows 10.

Χειρονομίες με τρία δάχτυλα

Οι χειρονομίες των τριών δακτύλων στα Windows 10 έχουν ενέργειες πατήματος και σάρωσης. Οι χειρονομίες των τριών δακτύλων είναι το σημείο όπου αρχίζετε να βλέπετε το πλήρες εύρος των χειρονομιών ολίσθησης.

Πάτημα με τρία δάχτυλα: Η χειρονομία χτυπήματος με τρία δάχτυλα θα ανοίξει την Cortana.

Οι χειρονομίες ολίσθησης με τρία δάχτυλα σάς επιτρέπουν να κάνετε εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών και να προβάλλετε την επιφάνεια εργασίας σας.

Σάρωση με τρία δάχτυλα προς τα επάνω: Μεταβείτε στην προβολή πολλαπλών εργασιών, δηλαδή θα προσομοιώσει κάνοντας κλικ στο κουμπί πολλαπλών εργασιών δίπλα στη γραμμή αναζήτησης Cortana στα Windows 10. Αυτή η κίνηση έχει επίσης μια δευτερεύουσα λειτουργία που σχετίζεται με την κίνηση ολίσθησης με τρία δάχτυλα προς τα κάτω

Σάρωση με τρία δάχτυλα προς τα κάτω: Ελαχιστοποιήστε όλα τα παράθυρα και μεταβείτε στην επιφάνεια εργασίας. Εάν σύρετε προς τα επάνω με τρία δάχτυλα αμέσως μετά τη χρήση αυτής της κίνησης για να ελαχιστοποιήσετε όλα τα παράθυρα, μπορείτε να τα μεγιστοποιήσετε ξανά. Εάν, ωστόσο, κάνετε κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας σας ή μεταβείτε σε διαφορετική εφαρμογή, η κίνηση ολίσθησης με τρία δάχτυλα προς τα επάνω θα ανοίξει την προβολή εργασιών.

Σάρωση με τρία δάχτυλα αριστερά: Αυτό θα σας μεταφέρει στην τελευταία εφαρμογή που χρησιμοποιούσατε. Αυτή η χειρονομία μιμείται τη συντόμευση πληκτρολογίου Alt+Tab που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε σε όλα τα ανοιχτά παράθυρα εφαρμογών.

Σάρωση με τρία δάχτυλα προς τα δεξιά: Λειτουργεί το ίδιο με την κίνηση σάρωσης προς τα αριστερά και είναι πιο χρήσιμη όταν αλλάζετε πραγματικά εφαρμογές. Σας επιτρέπει να μετακινηθείτε στο επόμενο παράθυρο ή στο παράθυρο της εφαρμογής, ενώ η αριστερή κίνηση σάς επιτρέπει να μετακινηθείτε στην προηγούμενη εφαρμογή.

Χειρονομίες με τέσσερα δάχτυλα

Οι κινήσεις των τεσσάρων δακτύλων υποστηρίζουν το πλήρες εύρος των χειρονομιών ολίσθησης και πατήματος.

Πατήστε με τέσσερα δάχτυλα: Ανοίξτε το Action Cneter.

Οι χειρονομίες ολίσθησης με τέσσερα δάχτυλα σάς επιτρέπουν να κάνετε εναλλαγή μεταξύ εικονικών επιτραπέζιων υπολογιστών και να μεταβείτε στην επιφάνεια εργασίας σας.

Σάρωση με τέσσερα δάχτυλα προς τα πάνω: Μεταβείτε στην προβολή πολλαπλών εργασιών.

Σύρετε με τέσσερα δάχτυλα προς τα κάτω: Ελαχιστοποιήστε όλα τα παράθυρα και εμφανίστε την επιφάνεια εργασίας. Εάν σύρετε προς τα επάνω με τέσσερα δάχτυλα αμέσως μετά το σάρωση προς τα κάτω, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε όλα τα παράθυρα. Αυτό είναι κυριολεκτικά το ίδιο με τη χειρονομία σάρωσης με τρία δάχτυλα προς τα κάτω.

Σάρωση με τέσσερα δάχτυλα προς τα αριστερά: Μεταβείτε στην προηγούμενη εικονική επιφάνεια εργασίας.

  Πώς να διορθώσετε την κενή οθόνη κατά την εκκίνηση στα Windows 10

Σύρετε με τέσσερα δάχτυλα προς τα δεξιά: μεταβείτε στην επόμενη εικονική επιφάνεια εργασίας.

Προσαρμόστε τις ομαδικές ενέργειες για χειρονομίες στα Windows 10

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις κινήσεις τριών και τεσσάρων δακτύλων. Από προεπιλογή, αυτές οι χειρονομίες διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών και επιτραπέζιων υπολογιστών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επικαλύψεις σε αυτό που κάνουν αυτές οι χειρονομίες. Τα Windows 10 έχουν μερικές προεπιλεγμένες επιλογές για την αλλαγή του τι κάνουν αυτές οι χειρονομίες ως ομάδα. Μπορείτε να τα προσαρμόσετε μεμονωμένα και αυτό σας δίνει περισσότερες επιλογές.

Πατήστε Χειρονομίες

Πάτημα τριών/τεσσάρων δακτύλων: Μπορείτε να ρυθμίσετε το πάτημα τριών και τεσσάρων δακτύλων για αναπαραγωγή/παύση του τρέχοντος μέσου που αναπαράγεται ή προσομοίωση του μεσαίου κλικ/κλικ του τροχού με το ποντίκι.

Χειρονομίες ολίσθησης

Μπορείτε να χειρονομήσετε τα τρία και τα τέσσερα δάχτυλα για να ελέγξετε τα μέσα και την ένταση. Οι χειρονομίες που μπορείτε να ορίσετε είναι:

Σάρωση με τρία/τέσσερα δάχτυλα προς τα επάνω: αυξήστε την ένταση του ήχου.

Σύρετε με τρία/τέσσερα δάχτυλα προς τα κάτω: μειώστε την ένταση του ήχου.

Σάρωση με τρία/τέσσερα δάχτυλα αριστερά: Μετάβαση στο προηγούμενο κομμάτι

Σάρωση με τρία/τέσσερα δάχτυλα προς τα δεξιά: Μεταβείτε στο επόμενο κομμάτι.

Αλλαγή ομαδικών ενεργειών

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στην ομάδα ρυθμίσεων Συσκευές. Επιλέξτε την καρτέλα «Touchpad». Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα Τρεις ή Τέσσερις χειρονομίες ανάλογα με το ποια θέλετε να αλλάξετε.

Όλες οι χειρονομίες ολίσθησης αλλάζουν από το αναπτυσσόμενο μενού «Σύρισμα». Ανοίξτε το και επιλέξτε “Αλλαγή ήχου και έντασης” από το αναπτυσσόμενο μενού για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τις κινήσεις ολίσθησης που αναφέρονται παραπάνω.

Για να αλλάξετε τη χειρονομία πατήματος, ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από το «Πατήστε» και επιλέξτε «Αναπαραγωγή/παύση» ή «Μεσαίο κλικ».

Προσαρμόστε τις μεμονωμένες χειρονομίες στα Windows 10

Η προηγούμενη ενότητα σάς επιτρέπει να αλλάξετε το τι κάνουν οι χειρονομίες ολίσθησης και πατήματος ως ομάδα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε ολόκληρο το σύνολο των κινήσεων ολίσθησης με τρία δάχτυλα για τον έλεγχο των μέσων. Εάν, ωστόσο, θέλετε να αλλάξετε αυτό που κάνει μια μεμονωμένη χειρονομία σε μια ομάδα, μπορείτε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να διατηρήσετε όλες τις προεπιλεγμένες κινήσεις ολίσθησης με τρία δάχτυλα, αλλά να αλλάξετε τη χειρονομία ολίσθησης με τρία δάχτυλα προς τα κάτω σε κάτι άλλο, μπορείτε.

Προκαθορισμένη ενέργεια για μεμονωμένες χειρονομίες

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο Devices>Touchpad. Επάνω δεξιά, κάντε κλικ στην επιλογή “Σύνθετη διαμόρφωση χειρονομιών”. Η οθόνη Advanced Gesture Configuration έχει ενότητες για κινήσεις τριών και τεσσάρων δακτύλων. Δεν μπορείτε να προσαρμόσετε τι κάνουν το ένα και δύο δάχτυλα πατήματα και σάρωση.

Κάτω από κάθε ενότητα, μπορείτε να προσαρμόσετε το σάρωση πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά και τα πατήματα. Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από την κίνηση που θέλετε να αλλάξετε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αλλάξετε τη λειτουργία της χειρονομίας ολίσθησης με τρία δάχτυλα προς τα κάτω, ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από το “κάτω” στην ενότητα “Κινήσεις με τρία δάχτυλα”. Τα Windows 10 έχουν τις ακόλουθες προεπιλογές κινήσεων που μπορείτε να ορίσετε για οποιαδήποτε κίνηση ολίσθησης με τρία ή τέσσερα δάχτυλα.

  Πώς να ρυθμίσετε μια σύσκεψη Zoom στο Outlook

Τίποτα (απενεργοποίηση της χειρονομίας ολίσθησης)
Εναλλαγή εφαρμογών γνωστό ως Alt+Tab
Μεταβείτε στην Προβολή εργασιών
Δείξε την επιφάνεια εργασίας
Εναλλαγή εικονικής επιφάνειας εργασίας
Απόκρυψη όλων των εφαρμογών εκτός από την τρέχουσα ενεργή, στην εστίαση εφαρμογή
Δημιουργήστε μια νέα εικονική επιφάνεια εργασίας
Διαγράψτε την τρέχουσα εικονική επιφάνεια εργασίας
Πηγαίνετε “Εμπρός” σε υποστηριζόμενες εφαρμογές, π.χ. Εξερεύνηση αρχείων
Πηγαίνετε “Επιστροφή” σε υποστηριζόμενες εφαρμογές, π.χ. File Explorer ή Edge
Σύρετε το παράθυρο της εφαρμογής στη δεξιά άκρη της οθόνης σας
Σύρετε το παράθυρο της εφαρμογής στο αριστερό άκρο της οθόνης σας
Μεγιστοποίηση παραθύρου
Ελαχιστοποίηση παραθύρου
Μεταβείτε στο επόμενο κομμάτι
Μεταβείτε στο προηγούμενο κομμάτι
Αυξήστε την ένταση
Μειώστε την ένταση
Σίγαση ήχου

Για το πάτημα τριών/τεσσάρων δακτύλων, μπορείτε να ορίσετε μία από τις ακόλουθες ενέργειες.

Αναζήτηση με την Cortana
Ανοίξτε το Κέντρο Δράσης
Αναπαραγωγή/Παύση του τρέχοντος κομματιού
Μεσαίο κουμπί του ποντικιού
Κουμπί επιστροφής του ποντικιού
Κουμπί εμπρός ποντικιού

Προσαρμοσμένη ενέργεια για μεμονωμένες χειρονομίες

Μπορείτε να ορίσετε προσαρμοσμένες ενέργειες για μεμονωμένες κινήσεις. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν οποιαδήποτε συντόμευση πληκτρολογίου. Εναπόκειται σε εσάς να το ρυθμίσετε σε μια γενική συντόμευση, π.χ. Ctrl+C, ή σε μια συντόμευση συγκεκριμένης εφαρμογής, όπως Ctrl+Shift+N στο Photoshop. Η επιλογή είναι δική σου. Να θυμάστε ότι εάν ορίσετε μια κίνηση για την εκτέλεση μιας συντόμευσης συγκεκριμένης εφαρμογής, θα είναι άχρηστη/ανενεργή εκτός αυτής της εφαρμογής.

Για να ορίσετε μια προσαρμοσμένη ενέργεια για μεμονωμένες κινήσεις, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο Devices>Touchpad και κάντε κλικ στο Advanced gesture configuration. Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από την κίνηση για την οποία θέλετε να ορίσετε μια προσαρμοσμένη ενέργεια. Επιλέξτε την επιλογή «Προσαρμοσμένη συντόμευση» από τη λίστα επιλογών στο αναπτυσσόμενο μενού.

Κάντε κλικ στο κουμπί “Έναρξη εγγραφής” και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τα πλήκτρα για τη συντόμευση που θέλετε να ορίσετε για τη χειρονομία. Κάντε κλικ στο «Διακοπή εγγραφής» όταν τελειώσετε και η συντόμευση πληκτρολογίου θα συνδεθεί με τη συγκεκριμένη χειρονομία. Είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλετε να διαμορφώσετε τις κινήσεις για την πλοήγηση στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Απενεργοποιήστε μια χειρονομία ή ένα πάτημα

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε μια χειρονομία, μια ομάδα χειρονομιών και πατήματα. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Device>Touchpad.

Για να απενεργοποιήσετε μια ολόκληρη ομάδα χειρονομιών, ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού για τη χειρονομία και επιλέξτε “Τίποτα” από τη λίστα ενεργειών. Για να απενεργοποιήσετε μια χειρονομία πατήματος, ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από αυτό και επιλέξτε την επιλογή “Τίποτα”.

Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε μια συγκεκριμένη χειρονομία, για παράδειγμα το σάρωση με τρία δάχτυλα προς τα επάνω, κάντε κλικ στην επιλογή «Σύνθετη διαμόρφωση χειρονομίας» επάνω δεξιά. Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από την κίνηση που θέλετε να απενεργοποιήσετε και επιλέξτε “Τίποτα” από τις επιλογές που αναφέρονται.

Επαναφορά των χειρονομιών στην προεπιλογή

Κάντε κύλιση στο κάτω μέρος της καρτέλας Touchpad και κάντε κλικ στο κουμπί “Επαναφορά” για να επαναφέρετε όλες τις κινήσεις στις προεπιλεγμένες τους ενέργειες.