Πώς λειτουργεί η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη;

Η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη είναι μαγική! Αγγίζετε την οθόνη, διαβάζει το δακτυλικό σας αποτύπωμα και, στη συνέχεια, ξεκλειδώνει αμέσως το τηλέφωνό σας. Ας δούμε την τεχνολογία πίσω από τη μαγεία.

Απομακρυνόμενοι από τους φυσικούς σαρωτές

ο

Η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως και άλλες μορφές βιομετρικής αναγνώρισης, δεν είναι κάτι νέο για τις υπολογιστικές συσκευές. Ενώ οι σαρωτές υπάρχουν σε φορητούς υπολογιστές εδώ και αρκετές δεκαετίες, το πρώτο κινητό τηλέφωνο που είχε τέτοιο ήταν το Pantech GI100 το 2004. Ωστόσο, επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό κατά την εποχή των smartphone, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης να προστατεύσουμε τα δεδομένα στις τσέπες μας.

Το 2013, το Apple iPhone 5S έγινε η πρώτη μεγάλη κινητή συσκευή στην αγορά των ΗΠΑ που διέθετε σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων με την κυκλοφορία του Touch ID. Παρόλο που η Apple έχει αντικαταστήσει σταδιακά αυτή τη δυνατότητα με αναγνώριση προσώπου, οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων έγιναν στάνταρ σε όλα τα smartphone. Οι περισσότεροι τοποθέτησαν τα βιομετρικά στοιχεία στο πίσω μέρος ή στο πλάι της συσκευής.

  Τρόπος χρήσης εικονικών παρασκηνίων στο Microsoft Teams

Τα τελευταία χρόνια, άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν επίσης καταργήσει σταδιακά τους σαρωτές φυσικών δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όπως η Apple, ορισμένοι έχουν αφαιρέσει εντελώς την επαλήθευση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά άλλοι έχουν αντικαταστήσει το φυσικό pad με έναν σαρωτή στην οθόνη. Αυτό σας επιτρέπει να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας τοποθετώντας το δάχτυλό σας σε μια συγκεκριμένη περιοχή της οθόνης του τηλεφώνου.

Η διαδικασία σάρωσης στην οθόνη

Γενικά, η διαδικασία σάρωσης είναι η ίδια, είτε πρόκειται για φυσική σχεδίαση είτε στην οθόνη.

Συνήθως, ένα συγκεκριμένο μέρος της οθόνης έχει μια περιοχή σάρωσης κάτω από αυτό. Όταν τοποθετείτε το δάχτυλό σας πάνω από το σαρωτή, τραβάει ένα στιγμιότυπο του μοτίβου του δακτύλου σας με κάμερα ή άλλο αισθητήρα. Στη συνέχεια, το αντιστοιχίζει με τα βιομετρικά δεδομένα στο τηλέφωνό σας. Εάν είναι ένα ταίριασμα, το τηλέφωνό σας θα ξεκλειδώσει αμέσως.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σαρωτών στην οθόνη είναι ότι η περιοχή σάρωσης είναι σχετικά μικρή. Είναι συχνά ένα μικρό κουτί στο κάτω τέταρτο της οθόνης. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων συχνά περιλαμβάνουν έναν οδηγό στο λογισμικό για να σας δείξουν πού να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας. Αυτό θα εμφανιστεί όταν η οθόνη είναι ενεργοποιημένη ή εάν η συσκευή σας υποστηρίζει οθόνες πάντα ενεργοποιημένες.

  Πώς να κλειδώσετε κελιά με βάση το χρώμα στο Microsoft Excel

Η διαδικασία σάρωσης μπορεί να είναι στιγμιαία ή πολύ αργή. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο τεχνολογιών σάρωσης.

Οπτικά έναντι υπερήχων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη: οπτικοί και υπερήχοι.

Οι οπτικοί σαρωτές ρίχνουν ένα έντονο φως στο δάχτυλό σας (συχνά εμφανίζεται στην οθόνη ως κινούμενη εικόνα). Στη συνέχεια, τραβάει μια φωτογραφία του φωτισμένου δακτυλικού σας αποτυπώματος με μια κάμερα κάτω από την οθόνη και βεβαιώνεται ότι έχει καταχωρηθεί. Εάν είναι, το τηλέφωνο ξεκλειδώνει.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο οπτικός σαρωτής είναι ο λιγότερο ασφαλής από τις δύο τεχνολογίες, επειδή χρησιμοποιεί μια απλή κάμερα για να τραβήξει μια εικόνα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ωστόσο, συχνά είναι πολύ πιο γρήγορο. Ανάλογα με τη βελτιστοποίηση λογισμικού, μπορεί να είναι εξίσου γρήγορος με τον καλύτερο φυσικό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Θα βρείτε οπτικούς σαρωτές σε τηλέφωνα OnePlus και σε πολλές συσκευές μεσαίας κατηγορίας.

  Πώς να εισαγάγετε ένα PDF στο Excel

Οι σαρωτές υπερήχων θεωρούνται συνήθως ως οι καλύτεροι από τις δύο τεχνολογίες. Αντί για φως, χρησιμοποιούν υπερηχητικά κύματα ήχου που αναπηδούν από το δάχτυλό σας για να τραβήξουν μια ακριβή τρισδιάστατη εικόνα. Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα ιατρικά μηχανήματα υπερήχων.

Οι σαρωτές υπερήχων είναι σημαντικά πιο ασφαλείς από τους οπτικούς, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να παραποιήσεις μια τρισδιάστατη εικόνα ενός δακτυλικού αποτυπώματος. Είναι επίσης πιο σταθεροί από τους οπτικούς σαρωτές και λειτουργούν σε πιο δύσκολες συνθήκες, όπως όταν τα χέρια σας είναι βρεγμένα ή βρώμικα. Θα βρείτε αυτούς τους μίνι υπερήχους σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως η σειρά Galaxy της Samsung.

Το μέλλον της απρόσκοπτης τεχνολογίας

Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των κατασκευαστών smartphone για την ελαχιστοποίηση των ορατών εισβολών. Αυτά περιλαμβάνουν κουμπιά, κάμερες, αισθητήρες, ηχεία, θύρες και αχρησιμοποίητο χώρο στεφάνης.

Μαζί με την άνοδο των σαρωτών στην οθόνη, οι εταιρείες άρχισαν επίσης να προσθέτουν αναδυόμενες κάμερες στο μπροστινό μέρος για να βελτιώσουν την οθόνη σε