Οι καλύτερες νέες δυνατότητες στο Android 11, διαθέσιμες τώρα

Μετά από μήνες δοκιμών beta, η τελική κυκλοφορία του Το Android 11 είναι εδώ. Αυτή η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google διαθέτει αρκετά συναρπαστικά χαρακτηριστικά για τους χρήστες. Εδώ είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να σας ενδιαφέρουν.

Πότε θα αποκτήσει το τηλέφωνό μου Android 11;

Η Google έχει ήδη αρχίσει να προωθεί το Android 11 στα smartphone Pixel. Όλες οι συσκευές Pixel ξεκινώντας από το Pixel 2 μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψη της ενημέρωσης μέσω αέρα αυτήν τη στιγμή. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Για προχωρημένους > Ενημέρωση συστήματος και πατήστε «Έλεγχος για ενημέρωση» για να ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης.

Εκτός από τη σταθερή έκδοση για τηλέφωνα Pixel, αρκετές επιλεγμένες συσκευές από τις ASUS, OnePlus, Xiaomi, OPPO, Realme και Samsung μπορούν να δοκιμάσουν το Android 11 Beta. Μπορείς ελέγξτε τον ιστότοπο του XDA-Developer Για περισσότερες πληροφορίες.

Η σταθερή έκδοση του Android 11 πιθανότατα θα χτυπήσει πρώτα τα νεότερα τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας από τη Samsung και την OnePlus. Θα πρέπει να περιμένετε ότι η κυκλοφορία του Android 11 θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο ή περισσότερο, ανάλογα με τον κατασκευαστή του ακουστικού.

Ένας νέος ειδικός χώρος για ειδοποιήσεις ανταλλαγής μηνυμάτων

Η ανταλλαγή μηνυμάτων είναι ένα από τα πιο κοινά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με τα smartphone τους και το Android 11 διευκολύνει την παρακολούθηση αυτών των εφαρμογών. Οι ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μπορούν να εμφανίζονται σε μια νέα ενότητα “Συνομιλίες” στη σκιά ειδοποιήσεων.

Το Android προσπαθεί να προσδιορίσει ποιες εφαρμογές πρέπει να περιλαμβάνονται στην ενότητα “Συνομιλίες”, αλλά δεν είναι τέλειο. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, μόνο μερικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Μηνύματα της Google και του Facebook Messenger, εμφανίζονται σε αυτήν την ενότητα.

  Πώς να εκτελέσετε Linux σε Android με Linux Deploy

Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος να προσθέσετε μη αυτόματα μια εφαρμογή στην ενότητα “Συνομιλίες”, αλλά μπορείτε να τις καταργήσετε.

“Chat Heads” για περισσότερες εφαρμογές

Το 2013, το Facebook Messenger εισήγαγε μια λειτουργία που ονομάζεται “Chat Heads”. Τα μηνύματα θα εμφανίζονται ως αιωρούμενες φυσαλίδες στα πλάγια της οθόνης. Αυτές οι φυσαλίδες θα μπορούσαν να επεκταθούν και να σας επιτρέψουν να προβάλετε και να απαντήσετε σε μια συνομιλία πάνω από οτιδήποτε υπάρχει στην οθόνη σας.

Το Android 11 φέρνει την ίδια λειτουργικότητα σε επίπεδο συστήματος. Οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί πλέον να ενεργοποιήσει τις κεφαλές συνομιλίας που μοιάζουν με “Φυσαλίδες”. Μπορείτε να μετατρέψετε μια συνομιλία σε “Φούσκα” από μεμονωμένες ειδοποιήσεις εφαρμογών, οι οποίες θα τη διατηρήσουν πάντα πάνω από άλλα στοιχεία στην οθόνη.

Δεν θα έχουν όλες οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αυτήν τη δυνατότητα, αλλά είναι πιο εύκολο για τρίτους προγραμματιστές να την υποστηρίξουν τώρα.

Ανανεωμένα στοιχεία ελέγχου πολυμέσων

Το Android 11 περιλαμβάνει ανανεωμένα στοιχεία ελέγχου πολυμέσων, τα οποία βρίσκονται πλέον στο μενού Γρήγορες ρυθμίσεις αντί στην ενότητα ειδοποιήσεων.

Συμπαγές (αριστερά), Διευρυμένο (δεξιά)

Η σάρωση προς τα κάτω μια φορά αποκαλύπτει τα στοιχεία ελέγχου συμπαγούς πολυμέσων και η εκ νέου σάρωση προς τα κάτω επεκτείνει τη διεπαφή. Εάν έχετε πολλές εφαρμογές που αναπαράγουν πολυμέσα, είτε πρόκειται για μουσική είτε για μετάδοση βίντεο, μπορείτε να κάνετε σάρωση μεταξύ των στοιχείων ελέγχου πολυμέσων.

Με τις υποστηριζόμενες εφαρμογές, μπορείτε επίσης να αλλάξετε γρήγορα τη θέση αναπαραγωγής των πολυμέσων. Πατώντας το εικονίδιο Google Cast ή την τοποθεσία στην οποία αναπαράγεται ο ήχος θα εμφανιστεί μια λίστα με τις συσκευές στις οποίες αλλάζετε την αναπαραγωγή. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τη συσκευή αναπαραγωγής χωρίς καν να ανοίξετε την εφαρμογή.

Έξυπνα χειριστήρια σπιτιού στο μενού Power

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο Android 11 μπορεί να βρεθεί στο μενού τροφοδοσίας. Αυτό είναι ένα μέρος όπου συνήθως δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο, αλλά τώρα το Android το χρησιμοποιεί σωστά.

  20 καλύτερες εφαρμογές Android και συμβουλές του 2016

Πατώντας παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας θα ανοίξει το νέο μενού τροφοδοσίας. Εδώ, μπορείτε πλέον να προσθέσετε συντομεύσεις και γρήγορους διακόπτες για τον έλεγχο των έξυπνων οικιακών συσκευών σας από οποιαδήποτε εφαρμογή στο τηλέφωνό σας που υποστηρίζει τη λειτουργία.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή Google Home υποστηρίζει αυτήν τη λειτουργία τη λειτουργία. Όλες οι έξυπνες οικιακές συσκευές που έχετε προσθέσει στο Google Home μπορούν να τοποθετηθούν στο μενού τροφοδοσίας. Η συντόμευση μειώνει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των έξυπνων συσκευών και την προβολή των καμερών ασφαλείας Nest.

Το μενού ενέργειας εμφανίζει επίσης τώρα τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχετε προσθέσει στο Google Pay. Δεν είναι σαφές εάν αυτό το μενού πρέπει να είναι ανοιχτό για τη χρήση πληρωμών NFC ή εάν εξακολουθείτε να χρειάζεται μόνο να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.

Ενσωματωμένη εγγραφή οθόνης

Η εγγραφή της οθόνης σας είναι κάτι που απαιτεί εφαρμογές τρίτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, στο Android 11, υπάρχει ενσωματωμένη συσκευή εγγραφής οθόνης.

Η συσκευή εγγραφής οθόνης μπορεί να εκκινηθεί από το μενού Γρήγορες ρυθμίσεις. Μπορείτε να επιλέξετε να εγγράψετε ήχο και πινελιές οθόνης μαζί με το βίντεο. Εάν εγγράφετε ήχο, μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε να κάνετε εγγραφή από το μικρόφωνο, τον ήχο της συσκευής ή και τα δύο.

Οι εγγραφές οθόνης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για να δείξετε σε κάποιον πώς να κάνει κάτι ή να καταγράψετε ένα σφάλμα που θέλετε να αναφέρετε. Είναι μικρό πράγμα, αλλά βολικό όταν το χρειάζεστε.

Ακόμα καλύτεροι περιορισμοί αδειών για εφαρμογές

Το απόρρητο είναι μεγάλη υπόθεση και η Google προσθέτει πάντα εργαλεία για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Το Android 10 πρόσθεσε μερικές σημαντικές επιλογές αδειών και τώρα το Android 11 βασίζεται σε αυτό.

Εκτός από το “Να επιτρέπεται μόνο κατά τη χρήση της εφαρμογής” για πρόσβαση τοποθεσίας του Android 10, μπορείτε πλέον να επιτρέψετε την άδεια “Μόνο αυτή τη φορά”. Η νέα ρύθμιση σημαίνει ότι μπορείτε να επιτρέψετε στην εφαρμογή να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία, την κάμερα ή το μικρόφωνό σας μόνο μία φορά. Την επόμενη φορά που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους αισθητήρες, θα ξαναρωτήσει.

  Σίγαση συσκευής σε ώρα, τοποθεσία, συμβάν ή επαφή [Android]

Η επόμενη νέα επιλογή άδειας θα σας προστατεύσει από εφαρμογές που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό. Το Android 11 θα επαναφέρει αυτόματα τις εκχωρούμενες άδειες για μια εφαρμογή που δεν έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα. Αυτό θα αποτρέψει τις εφαρμογές από το να κάνουν κατάχρηση αδειών για πολύ καιρό αφού σταματήσετε να τις χρησιμοποιείτε.

Πασχαλινό αυγό του Android 11

Το Android 11 Easter Egg είναι μια αναδρομή στο Android 7.0 Nougat. Μπορείτε να φτάσετε στο Πασχαλινό Αυγό μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο > Έκδοση Android και, στη συνέχεια, πατώντας γρήγορα την “Έκδοση Android” μέχρι να εμφανιστεί το παρακάτω γραφικό.

Το πρώτο μέρος του Πασχαλινού Αυγού είναι ένας επιλογέας έντασης που σταματά στο 10. Εάν λάβετε τον επιλογέα από το 1 στο 10 τρεις φορές, στην τρίτη προσπάθεια, θα περάσει το 10 και θα αποκαλύψει το λογότυπο “11”.

Το δεύτερο μέρος του Easter Egg είναι όπου το Android Nougat μπαίνει στο παιχνίδι. Το Nougat περιελάμβανε ένα περίτεχνο παιχνίδι συλλογής γατών ως το Πασχαλινό Αυγό. Όταν παίρνετε το καντράν στο 11, θα δείτε μια ειδοποίηση τοστ με ένα emoji γάτας στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Αυτό ξεκινά το ταξίδι συλλογής της γάτας σας.

Το επόμενο βήμα στο παιχνίδι είναι να προσελκύσετε γάτες. Αυτό λαμβάνει χώρα στο ανασχεδιασμένο μενού ενέργειας του Android 11.

Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας του τηλεφώνου σας και, στη συνέχεια, πατήστε τις τρεις κουκκίδες πάνω από την ενότητα ελέγχου έξυπνου σπιτιού. Από το μενού που εμφανίζεται, επιλέξτε «Προσθήκη στοιχείων ελέγχου». Εδώ, πατήστε την επιλογή “Εμφάνιση άλλων εφαρμογών” που βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της σελίδας. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε τα “Cat Controls”, τα οποία θα προσθέτουν συντομεύσεις στο νερό, θα ταΐζουν και θα παίζουν με τις γάτες.

Πατήστε τις συντομεύσεις για να γεμίσετε το μπολ νερού και το μπολ φαγητού και παίξτε με ένα παιχνίδι. Μετά από λίγο, μια γάτα θα εμφανιστεί στις ειδοποιήσεις και μπορείτε να την πατήσετε για να την προσθέσετε στη συλλογή σας. Είναι ένα διασκεδαστικό μικρό παιχνίδι για να παίξετε όταν βαριέστε.