Οι καλύτερες νέες δυνατότητες στο Android 10, διαθέσιμες τώρα

Μετά τη δοκιμή beta της πιο πρόσφατης έκδοσης του Android για αρκετούς μήνες, η Google κυκλοφόρησε επίσημα το Android 10. Αν και οι περισσότερες αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα είναι κάτω από την κουκούλα, υπάρχουν αρκετές αλλαγές που μπορεί να σας αρέσουν οι χρήστες.

Τι συνέβη με τα ονόματα των επιδορπίων;

Εάν είστε μακροχρόνιος χρήστης Android, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η Google δίνει συνήθως στις νέες εκδόσεις του Android ένα όνομα επιδόρπιου. Αυτό άλλαξε φέτος. Η Google ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες ότι ήταν ενημέρωση της επωνυμίας Android και τη στρατηγική ονομασίας του.

Με αυτήν την αλλαγή, η νέα έκδοση του Android ονομάζεται πλέον Android 10. Αυτή η στρατηγική αρίθμησης θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, αλλά η Google σχεδιάζει να διατηρήσει τα ονόματα των γλυκών για μελλοντικές εσωτερικές κατασκευές ανάπτυξης.

Διασκεδαστικό γεγονός: Το Android 10 (προηγουμένως Android Q) επρόκειτο να ονομαζόταν δημόσια “Queen Cake” και εσωτερικά αναφέρεται ως “Quince Tart”.

Το τέλος των ονομάτων των γλυκών δεν σημαίνει ότι η Google θα σταματήσει να κατασκευάζει αγάλματα για νέες εκδόσεις λογισμικού. Ο Dave Burke, Αντιπρόεδρος Μηχανικής, Android, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του αγάλματος του Android 10.

Νέο άγαλμα και παράδοση υπογραφών! #android pic.twitter.com/zDyPYgKSPc

— Dave Burke (@davey_burke) 3 Σεπτεμβρίου 2019

Πότε θα ενημερωθεί το τηλέφωνό μου;

Με την επίσημη κυκλοφορία του Android 10, η Google έχει αρχίσει να προωθεί την ενημέρωση υλικολογισμικού στις συσκευές Pixel της. Η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί σε κάθε γενιά smartphone Pixel.

Τα Pixels δεν είναι μόνα τους ως ιδιοκτήτες του Απαραίτητο τηλέφωνο και Xiaomi Redmi K20 Pro έλαβε επίσης το Android 10. Η OnePlus δεν υστερεί πολύ καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ανοιχτή beta για OnePlus 7 και OnePlus 7 Pro χρήστες.

  Συγχρονίστε τις υπενθυμίσεις των Windows 10 στο τηλέφωνό σας iPhone και Android με την Cortana

Τα smartphone από κατασκευαστές όπως η Samsung, η LG, η Huawei, η Motorola και άλλοι, ελπίζουμε να αρχίσουν να βλέπουν την αναβάθμιση υλικολογισμικού τους επόμενους δύο μήνες. Ωστόσο, αν μάθαμε κάτι από το παρελθόν, θα μπορούσε να είναι σχεδόν ένας χρόνος έως ότου οι παλαιότερες συσκευές λάβουν Android 10.

Πλοήγηση με χειρονομίες

Η πλοήγηση με χειρονομίες είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που αντιμετωπίζει ο χρήστης που έρχεται με το Android 10. Αυτή η προσθήκη έρχεται αφότου αρκετοί κατασκευαστές Android (OEM) προσπάθησαν να προσθέσουν παραλλαγές στις χειρονομίες της Apple και απέτυχαν.

Τώρα, αντί για το προεπιλεγμένο σύστημα πλοήγησης με τρία ή δύο κουμπιά του Android, υπάρχει μια γραμμή χειρονομιών. Παραδόξως, η Google αντέγραψε κάπως την υλοποίηση της Apple, καθώς τα περισσότερα στοιχεία ελέγχου είναι πολύ παρόμοια. Ένα γρήγορο σάρωση προς τα επάνω θα σας μεταφέρει στο σπίτι, ένα σάρωση παρατεταμένα θα ανοίξει το μενού Πρόσφατα και ένα παρατεταμένο σάρωση από την αρχική οθόνη ανοίγει το συρτάρι της εφαρμογής.

Τι γίνεται όμως με το κουμπί Πίσω; Μην ανησυχείτε. η κίνηση προς τα πίσω είναι πλέον διαθέσιμη σύροντας προς τα μέσα και από τις δύο πλευρές της οθόνης. Όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω εικόνα, ένα εικονίδιο βέλους θα εμφανιστεί καθώς σύρετε για να υποδείξετε την ενέργεια.

Ο Βοηθός Google έλαβε επίσης μια νέα χειρονομία. Σύρετε διαγώνια προς τη μέση της οθόνης από μία από τις δύο κάτω γωνίες και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί μια σύντομη κινούμενη εικόνα στο κάτω μέρος της συσκευής. Λίγο μετά, ο εικονικός βοηθός θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει.

Εάν είστε κάτοχος Pixel ή Essential Phone, μπορείτε να αλλάξετε το στυλ πλοήγησης μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Χειρονομίες > Πλοήγηση συστήματος. Εδώ, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της νέας “Πλοήγησης με χειρονομία”, “Πλοήγησης με 2 κουμπιά”, η οποία ήταν η προεπιλογή στο Android 9 Pie και της κλασικής “πλοήγησης με 3 κουμπιά”.

Οι OEM πιθανότατα θα αλλάξουν τις επιλογές πλοήγησης που είναι διαθέσιμες στα ακουστικά τους. Συμβουλευτείτε το μενού ρυθμίσεων της συσκευής σας για να μάθετε ποιες επιλογές έχετε μόλις γίνει διαθέσιμο το Android 10 για αυτό.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Smart Lock από την οθόνη κλειδώματος στο Android

Σκοτεινή λειτουργία σε επίπεδο συστήματος

Η σκοτεινή λειτουργία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ζητούν συχνότερα οι χρήστες Android. Μετά από χρόνια επιλεγμένων προγραμματιστών που πρόσθεσαν ένα σκοτεινό θέμα στις εφαρμογές τους, η Google έχει συμπεριλάβει μια σκοτεινή λειτουργία σε όλο το σύστημα στο Android 10.

Από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση στο I/O 2019, η Google και οι υπηρεσίες τρίτων προστέθηκαν σιγά σιγά σκοτεινά θέματα στις εφαρμογές της. Εάν εφαρμοστεί σωστά, κάθε υποστηριζόμενη εφαρμογή θα ακολουθεί τη συμπεριφορά του Android και θα ενεργοποιεί το σκοτεινό θέμα όταν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Οθόνη > Σκούρο θέμα ή πατώντας στο πλακίδιο γρήγορων ρυθμίσεων στο πλαίσιο ειδοποιήσεων του Android.

Έξυπνη απάντηση

Το Android 10 γίνεται πιο έξυπνο σχετικά με τις ειδοποιήσεις. Ενώ Ψηφιακή ευημερία χρησιμοποιείται για τη σίγαση εφαρμογών που διακόπτουν, το Smart Reply θα προσφέρει γρήγορες απαντήσεις και ενέργειες στα εισερχόμενα μηνύματα. Όπως δείχνει το παραπάνω κινούμενο σχέδιο, μπορείτε εύκολα να στείλετε μια απάντηση από μία έως δύο λέξεις σε κάποιον ή να πατήσετε σε έναν σύνδεσμο για να ανοίξετε μια αντίστοιχη εφαρμογή.

Η Google δηλώνει ότι οι προτεινόμενες ενέργειες λειτουργούν με συνδέσμους και διευθύνσεις YouTube που βρίσκονται στους Χάρτες Google. Επιπλέον, το Android 10 μπορεί να χρησιμοποιήσει την Έξυπνη απάντηση με οποιαδήποτε από τις αγαπημένες σας εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Καλύτερος έλεγχος αδειών

Το Android είναι αναμφισβήτητα πολύ πίσω από το iPhone όσον αφορά τη διαχείριση αδειών. Η Google πλησιάζει γρήγορα την κυκλοφορία του Android 10 καθώς έχει προσθέσει έναν νέο διαχειριστή αδειών με καλύτερα στοιχεία ελέγχου.

Υπάρχει επίσης ένα ενημερωμένο παράθυρο διαλόγου άδειας τοποθεσίας που εμφανίζεται όταν μια εφαρμογή ζητά την τοποθεσία της συσκευής. Αντί να εκχωρήσετε στην εφαρμογή πρόσβαση σε όλα ή τίποτα, υπάρχει μια νέα επιλογή που επιτρέπει την άδεια μόνο όταν η εφαρμογή είναι ανοιχτή. Αυτή η αλλαγή απενεργοποιεί τη δυνατότητα της εφαρμογής να ελέγχει τη θέση της συσκευής στο παρασκήνιο όταν είναι κλειστή.

  Διαχειριστής αιωρούμενου προχείρου που αποθηκεύει πολλά αποσπάσματα [Android]

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού ενημερωμένων δικαιωμάτων μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Διαχείριση αδειών. Εδώ, μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν άδεια να εκτελούν συγκεκριμένους τύπους ενεργειών και να ανακαλέσετε την πρόσβαση σε κάθε άδεια όπως απαιτείται.

Ενημερώσεις ασφαλείας μέσω του Google Play

Αντί να περιμένει από τους κατασκευαστές και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προωθήσουν τις ενημερώσεις Android, η Google μπορεί πλέον να στέλνει ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων μέσω του Google Play. Αν ανακτήσει τον έλεγχο, η Google μπορεί να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε συσκευή που εκτελεί Android 10 ή μεταγενέστερη έκδοση έχει διορθώσει τις πιο πρόσφατες ευπάθειες μόλις εντοπιστεί ένα πρόβλημα.

Μπορείτε να ελέγξετε μη αυτόματα για ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Ενημέρωση συστήματος Google Play.

Πασχαλινό αυγό Android 10

Με την κυκλοφορία του Android 10, η Google έκρυψε ένα νέο πασχαλινό αυγό στο λειτουργικό σύστημα. Αντί για έναν κλώνο Flappy Bird που βρέθηκε σε προηγούμενες εκδόσεις Android, υπάρχει τώρα ένα παζλ που προσφέρει ώρες ψυχαγωγίας.

Μπορείτε να φτάσετε στο Android 10 Easter Egg μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο > Έκδοση Android και, στη συνέχεια, πατώντας στην “Έκδοση Android” διαδοχικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να πατήσετε παρατεταμένα καθένα από τα στοιχεία της οθόνης για να τα μετακινήσετε στην οθόνη.

Για να μεταφερθείτε στο πραγματικό πασχαλινό αυγό, θα χρειαστεί να πατήσετε δύο φορές και να κρατήσετε πατημένο το “1” μέχρι να περιστραφεί και να κάνει ένα “Q” όταν τοποθετηθεί πάνω από το “0”. Όταν είναι στη θέση του, πατήστε γρήγορα στο “Android”.

Θα οδηγηθείτε σε ένα έθιμο μηνογραμμάτων παιχνίδι παζλ. Μπορείτε να το λύσετε ακολουθώντας τα μπλοκ αριθμών που περιβάλλουν τον πίνακα και πατώντας σε μεμονωμένα τετράγωνα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα δείτε ένα εικονίδιο που σχετίζεται με το Android.

ο Android subreddit έχει ήδη λύσει έναν αριθμό από τους γρίφους μη γραμμάτων εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Android 10 επισκεπτόμενοι Η ανάρτηση ανακοίνωσης της Google και το νέο Σελίδα προορισμού Android 10.