Οι εφαρμογές “Ασφάλειας” του iPhone κάνουν πραγματικά κάτι;

Η Apple δεν θα επιτρέπει εφαρμογές “antivirus” στο App Store, αλλά υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές “ασφάλειας”. Για παράδειγμα, το Norton Mobile Security κοστίζει 14,99 $ ετησίως και το Lookout Premium 29,99 $ ετησίως. Αλλά αυτές οι εφαρμογές κάνουν πραγματικά κάτι;

Δεν χρειάζεστε εφαρμογή προστασίας από ιούς για το iPhone σας. Δεν θα βρείτε κανένα στο App Store. Τι κάνουν λοιπόν αυτές οι εφαρμογές «ασφάλειας»; Είναι χρήσιμα και πώς ακριβώς σας προστατεύουν;

Είναι καλό το Norton Mobile Security;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε Norton Mobile Security, το οποίο είναι δωρεάν λήψη αλλά απαιτεί ετήσια συνδρομή 14,99 $. Διαθέτει τρία χαρακτηριστικά: Ασφάλεια Wi-Fi, Προστασία Ιστού και Ειδοποιήσεις λειτουργικού συστήματος.

Η Ασφάλεια Wi-Fi σάς ενημερώνει εάν το δίκτυό σας Wi-Fi έχει “παραβιαστεί”. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα του Norton λέει η εφαρμογή ελέγχει για απογύμνωση SSL, αποκρυπτογράφηση SSL, χειρισμό περιεχομένου, ύποπτο υλικό δικτύου και φήμη hotspot. Αυτός ο έλεγχος εκτελείται κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα νέο δίκτυο Wi-Fi.

Βασικά, το Norton ελέγχει για να διασφαλίσει ότι δεν είστε συνδεδεμένοι σε ένα επικίνδυνο δημόσιο δίκτυο Wi-Fi που προσπαθεί να κατασκοπεύσει ή να τροποποιήσει την επισκεψιμότητά σας. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ένα επικίνδυνο δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα αξιόπιστο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι ή στην εργασία σας—ή εάν χρησιμοποιείτε απλώς δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

Το Web Protection συνδέει το τηλέφωνό σας σε ένα VPN όταν το ενεργοποιήσετε. Το Norton χρησιμοποιεί αυτό το VPN για να σαρώσει την επισκεψιμότητά σας για γνωστούς-επικίνδυνους ιστότοπους. Στη συνέχεια, μπορεί να σας εμποδίσει να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά. Για παράδειγμα, εάν πλοηγούσατε σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος, το Norton θα μπορούσε να τον αποκλείσει.

  Πώς να αλλάξετε τους στόχους κίνησης, στάσης και άσκησης του Apple Watch

Αυτός δεν είναι ο τύπος VPN που συνήθως σκέφτεστε. Το Norton χρησιμοποιεί ένα “VPN στη συσκευή”—όταν ενεργοποιείτε το VPN, η επισκεψιμότητά σας αποστέλλεται στην εφαρμογή Norton της συσκευής σας και η εφαρμογή Norton το ελέγχει σε σχέση με μια μαύρη λίστα και αποκλείει τυχόν γνωστούς ιστότοπους. Αυτό δεν είναι σαν ένα τυπικό VPN που στέλνει την επισκεψιμότητά σας μέσω του δικτύου σε κρυπτογραφημένη μορφή. Το Norton το προσφέρει ως μέρος του Norton Secure VPN, το οποίο απαιτεί επιπλέον μηνιαία χρέωση.

Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να είναι χρήσιμο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το Safari για iPhone και iPad έχει ενσωματωμένο ένα επικίνδυνο πρόγραμμα αποκλεισμού ιστοτόπων. Απλώς κατευθυνθείτε στις Ρυθμίσεις > Safari > Προειδοποίηση απάτης ιστότοπου για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη.

Είναι πιθανό το Norton να πιάσει περισσότερες απειλές από ό,τι η προστασία της Apple, αλλά θα σας προστατεύσει πραγματικά από ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος και απάτες. Η ενεργοποίηση της Προστασίας Ιστού θα καταναλώσει λίγο περισσότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και στο παρασκήνιο. Και, εφόσον έχετε ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα, το πρόγραμμα περιήγησης Safari είναι ασφαλές από επιθέσεις. Δεν υπάρχει τρόπος για έναν κακόβουλο ιστότοπο να κατεβάσει επικίνδυνο λογισμικό στο τηλέφωνό σας εκτός του App Store, εφόσον δεν εγκαταστήσετε τυχόν επικίνδυνα προφίλ διαμόρφωσης.

Εάν θέλετε ένα VPN για να προστατεύει την επισκεψιμότητά σας στο δημόσιο Wi-Fi, η Προστασία Ιστού δεν το προσφέρει. Συνιστούμε άλλα VPN.

Το τρίτο εικονίδιο, Ειδοποιήσεις λειτουργικού συστήματος, θα παρέχει μια ειδοποίηση όταν το λειτουργικό σύστημα του iPhone ή του iPad σας είναι ξεπερασμένο. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη συσκευή σας ενημερωμένη, ώστε να έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας. Ωστόσο, δεν χρειάζεστε πραγματικά αυτήν τη δυνατότητα. Σε iPhone ή iPad, μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού και να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένες οι αυτόματες ενημερώσεις. Στη συνέχεια, η συσκευή σας θα τα εγκαταστήσει αυτόματα.

  Τι είναι το SSID και πώς να το αλλάξετε

Οι Ειδοποιήσεις λειτουργικού συστήματος ενδέχεται να σας παρέχουν μια ταχύτερη ειδοποίηση όταν μια ενημέρωση είναι διαθέσιμη, αλλά πιθανώς δεν είναι κακό να περιμένετε μια μέρα για να εγκαταστήσετε την ενημέρωση αυτόματα.

Μπορούμε να σκεφτούμε ένα πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής: Οι Ειδοποιήσεις λειτουργικού συστήματος θα σας ενημερώσουν εάν το iPhone ή το iPad σας είναι τόσο παλιό και ξεπερασμένο που η Apple δεν τα υποστηρίζει πλέον με ενημερώσεις ασφαλείας.

Δεν συνιστούμε το Norton, αλλά είναι εντάξει

Δεν πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Norton δικαιολογούν αυτήν την τιμή των 14,99 $ ανά έτος. Ωστόσο, εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αισθάνεστε καλύτερα με την εγκατάσταση κάποιου είδους εφαρμογής ασφαλείας, το Norton δεν είναι ενεργά επιβλαβές. Μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Είναι χρήσιμο το Lookout για iPhone;

Επιφυλακή είναι μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή ασφαλείας iPhone. Έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, αλλά είναι και πιο ακριβό. Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά του Lookout που περιλαμβάνουν:

Σύμβουλος συστήματος: Όπως οι Ειδοποιήσεις λειτουργικού συστήματος στο Norton, το Lookout μπορεί να σας πει εάν χρειάζεται να ενημερώσετε το λειτουργικό σας σύστημα. Η εφαρμογή Ρυθμίσεις της Apple μπορεί να σας ειδοποιήσει για αυτό και ακόμη και να ενημερώσει αυτόματα το λειτουργικό σύστημα iOS.
Ασφαλής περιήγηση: Όπως η Προστασία Ιστού στο Norton, αυτή η δυνατότητα παρέχει επίσης ένα VPN που ελέγχει για πιθανώς επικίνδυνους ιστότοπους.
Ασφαλές Wi-Fi: Όπως το Wi-Fi Security στο Norton, αυτό σας ειδοποιεί για δυνητικά επικίνδυνα δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi αφού συνδεθείτε σε αυτά.
Αναφορά παραβίασης: Το Lookout μπορεί να σας ενημερώσει για παραβιάσεις ασφάλειας—για παράδειγμα, εάν μια υπηρεσία που χρησιμοποιείτε παραβιάζεται και διαρρέει τον κωδικό πρόσβασής σας. Υπηρεσίες όπως το “Have I Been Pwned?” μπορεί να το κάνει δωρεάν.
Προστασία ταυτότητας: Με επιπλέον χρέωση, το Lookout προσφέρει υπηρεσία παρακολούθησης πιστώσεων και παρόμοια εργαλεία. Παίρνετε ακόμη και ασφάλεια κλοπής ταυτότητας για την κάλυψη νομικών εξόδων και συναφών εξόδων που σχετίζονται με την κλοπή ταυτότητας. Εργαλεία όπως το CreditKarma προσφέρουν μερικές δωρεάν υπηρεσίες παρακολούθησης πιστώσεων.
Λείπει συσκευή: Το Lookout παρέχει εργαλεία που σας βοηθούν να εντοπίσετε το iPhone σας εάν το χάσετε. Αυτό είναι ενσωματωμένο στο iPhone σας με το Find My iPhone της Apple. Ωστόσο, το Lookout μπορεί να σας στείλει μια ειδοποίηση όταν κάποιος αφαιρεί την κάρτα SIM σας ή ενεργοποιεί τη λειτουργία πτήσης—αυτό είναι κάτι επιπλέον.

  12 από τα καλύτερα κολάρα για ιχνηλάτη κατοικίδιων για να κρατήσετε τον γούνινο φίλο σας ασφαλή

Το Lookout μπορεί να σας πει εάν το λειτουργικό σύστημα του iPhone σας χρειάζεται ενημέρωση ή αν παρακολουθεί δωρεάν το χαμένο σας τηλέφωνο—και τα δύο πράγματα που το iPhone σας μπορεί κανονικά να κάνει χωρίς επιπλέον λογισμικό—αλλά άλλες λειτουργίες θα σας κοστίσουν. Το Lookout Premium περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις άλλες δυνατότητες εδώ και κοστίζει 2,99 $ ανά μήνα ή 29,99 $ ανά έτος. Η προστασία της ταυτότητας και η ασφάλιση απαιτούν Premium Plus για 9,99 $ το μήνα ή 99,99 $ ανά έτος.

Δεν συνιστούμε το Lookout, αλλά είναι επίσης καλό

Δεν θα συνιστούσαμε το Lookout στο iPhone, ούτε. Όπως το Norton, το Lookout αντιγράφει ορισμένες λειτουργίες ασφαλείας που βρίσκονται στο iOS και κάποιες που είναι διαθέσιμες ξεχωριστά δωρεάν. Με την πιο ακριβή βαθμίδα Premium Plus του Lookout, ουσιαστικά πληρώνετε άλλα 70 $ επιπλέον της κανονικής τιμής για μια υπηρεσία παρακολούθησης πίστωσης που πωλείται μέσω της εφαρμογής iPhone του Lookout. Αυτό δεν είναι πραγματικά ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας του iPhone.

Αλλά, εάν εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας αισθάνεστε καλύτερα με αυτές τις υπηρεσίες, μη διστάσετε να πληρώσετε για αυτές! Δεν θα είναι ενεργά επιβλαβή για το iPhone σας.