Τι είναι το SSID και πώς να το αλλάξετε

Όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο WiFi, το προσδιορίζετε με το όνομά του. Στο σπίτι, το WiFi σας πιθανότατα ονομάζεται κάτι γενικό που σχετίζεται με τον ISP σας ή ίσως τον δρομολογητή σας. Είναι επίσης γνωστό ότι μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του δικτύου WiFi σας, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο πεδίο για αυτό στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιλογή δεν εμφανίζεται ως “Όνομα δικτύου”. Αντίθετα, ονομάζεται SSID ή Αναγνωριστικό συνόλου υπηρεσιών. Είναι το όνομα για το δίκτυο WiFi σας.

Ένα δίκτυο WiFi είναι ανιχνεύσιμο μέσω του SSID του. Όταν κάνετε κλικ για να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο WiFi στην επιφάνεια εργασίας σας ή πατήσετε την επιλογή στο τηλέφωνό σας, εμφανίζεται μια λίστα με κοντινά δίκτυα και αυτό το όνομα είναι βασικά αυτό που έχετε ορίσει στο SSID για το δίκτυό σας. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές, το ίδιο δίκτυο εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές στη λίστα των διαθέσιμων δικτύων.

Πολλαπλά δίκτυα με το ίδιο όνομα

Τα πολλαπλά δίκτυα με το ίδιο όνομα δεν είναι πρόβλημα και δεν είναι το ίδιο δίκτυο. Πολλά δίκτυα μπορούν να έχουν το ίδιο SSID. Τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον από το να ονομάσει το δίκτυό του όπως το δικό σας και η μόνη επίπτωση που έχει είναι ότι δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το ένα δίκτυο από το άλλο όταν κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί σε αυτό. Εκτός από αυτό, ο κωδικός πρόσβασης WiFi, το εύρος ζώνης, το ιστορικό περιήγησής σας και οτιδήποτε άλλο είναι ασφαλή.

  Πώς να αλλάξετε την εικόνα του προφίλ σας στο Gmail

Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο WiFi που έχει το ίδιο SSID με ένα άλλο, του ζητείται ο κωδικός πρόσβασης. Μόνο εάν ο κωδικός πρόσβασης ταιριάζει με αυτόν που έχει οριστεί για το SSID, θα τους επιτρέπεται να συνδεθούν σε αυτό. Κανείς δεν μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης για ένα δίκτυο WiFi που έχει το ίδιο SSID με το δικό σας για να συνδεθεί στο δίκτυό σας.

Σκεφτείτε το έτσι. ζείτε σε έναν δρόμο όπου όλοι έχουν μια πράσινη πόρτα, δηλαδή το ίδιο SSID, αλλά κάθε πόρτα ξεκλειδώνει με το δικό της μοναδικό κλειδί, π.χ. τον κωδικό πρόσβασης.

Χαρακτηριστικά ενός SSID

Ένα SSID μπορεί να έχει μήκος 32 χαρακτήρες και κάνει διάκριση πεζών-κεφαλαίων. Για παράδειγμα; Το MyWiFiNetwork και το mywifinetwork δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι ειδικοί χαρακτήρες δεν επιτρέπονται σε ένα SSID, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κενό αν θέλετε. Αυτό φυσικά έχει σημασία μόνο αν ρυθμίζετε κάτι. Για τους χρήστες που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο, χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης.

  Πώς να αλλάξετε το θέμα και το χρώμα έμφασης των DM του Instagram

Αλλαγή SSID

Η αλλαγή του ονόματος ενός δικτύου WiFi, π.χ., του SSID του είναι αρκετά εύκολη, αν γνωρίζετε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή σας και έχετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για αυτό.

Δεν είναι δυνατό να εξηγήσετε πού μπορείτε να βρείτε τη ρύθμιση στον πίνακα διαχείρισης, επειδή θα είναι διαφορετική για κάθε δρομολογητή που υπάρχει. Είναι καλύτερο να το γκουγκλάρεις. Γενικά, μπορείτε να το βρείτε στην ενότητα Wireless στον πίνακα διαχείρισης, αλλά μπορεί να είναι κάπου αλλού. Σοβαρά, google it.

Δεν υπάρχει κανένας καταναγκασμός να αλλάξετε το όνομα του δικτύου σας WiFi, ωστόσο, είναι συνήθως καλή ιδέα να το κάνετε. Εάν βρίσκεστε συχνά στην περιοχή άλλων δικτύων που έχουν το ίδιο, προεπιλεγμένο όνομα με τη σύνδεσή σας, θα είστε πιο διατεθειμένοι να το αλλάξετε ούτως ή άλλως.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορείτε να αποκρύψετε το SSID σας. Υπάρχει μια επιλογή για αυτό στον πίνακα διαχείρισης. Η απόκρυψη ενός SSID είναι συχνά τόσο εύκολη όσο η επιλογή ενός πλαισίου, αλλά η σύνδεση σε ένα δίκτυο με ένα κρυφό SSID είναι ελαφρώς διαφορετική.

  Πώς να δημιουργήσετε τυχαίο κείμενο στο Word

Κρυφό SSID

Είναι αρκετά εύκολο να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο WiFi με ένα κρυφό SSID.

Windows 10

Κάντε κλικ στο εικονίδιο WiFi στο δίσκο συστήματος. Εάν υπάρχει ένα κρυφό δίκτυο στην εμβέλεια, θα δείτε το “Κρυφό δίκτυο” στη λίστα των διαθέσιμων δικτύων. Κλίκαρέ το. Θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το όνομα του δικτύου και τον κωδικό πρόσβασης. Αυτή είναι η σπάνια περίπτωση που πρέπει να γνωρίζετε το SSID και να προσέχετε τα κεφαλαία/πεζά γράμματα και τα κενά.

Windows 7, 8/8.1/10

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να συνδεθείτε σε ένα κρυφό δίκτυο μέσω του Πίνακα Ελέγχου. Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων και επικολλήστε τα παρακάτω στη γραμμή τοποθεσίας.

Control PanelNetwork and InternetNetwork and Sharing Center

Κάντε κλικ στο «Ρύθμιση νέας σύνδεσης ή δικτύου» και στο επόμενο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε Μη αυτόματη σύνδεση σε δίκτυο.

Στο επόμενο παράθυρο, πληκτρολογήστε το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης για το δίκτυο και θα μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτό.

macOS

Στο macOS, είναι πολύ πιο εύκολο να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο με κρυφό SSID. Κάντε κλικ στο εικονίδιο WiFi στη γραμμή μενού και επιλέξτε την επιλογή «Συμμετοχή σε άλλο δίκτυο».

Εισαγάγετε το όνομα του δικτύου και τον κωδικό πρόσβασής του στο παράθυρο που ανοίγει και είστε έτοιμοι.