Κορυφαίοι σαρωτές που εξετάσαμε το 2020

Η διεύθυνση IP είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της εργασίας κάθε διαχειριστή δικτύου. Κάθε συνδεδεμένη συσκευή χρειάζεται μια διεύθυνση IP, πρέπει να είναι όλες μοναδικές και δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει διένεξη διεύθυνσης IP. Με τυπικούς μεγάλους οργανισμούς που διαθέτουν χιλιάδες συσκευές, χρειάζεται κάποιος κάποια εργαλεία διεύθυνσης IP για να διασφαλίσει ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Πέρασαν οι εποχές που χρειαζόταν ένα υπολογιστικό φύλλο. Όπως θα ανακαλύψετε σύντομα, υπάρχουν πολλοί τύποι εργαλείων διεύθυνσης IP, αλλά σήμερα, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να σας δείξουμε τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης διευθύνσεων IP.

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας μιλώντας για την ανάγκη για διευθύνσεις IP, τι είναι, πώς χρησιμοποιούνται και γιατί πρέπει να είναι μοναδικές. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είναι πάντα μοναδικά, όπως θα δείτε. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε την εκχώρηση διευθύνσεων IP και θα εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ στατικής και δυναμικής κατανομής καθώς και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους. Το DDI είναι το επόμενο θέμα που θα καλύψουμε καθώς έχει γίνει σημαντικό τα τελευταία χρόνια. Μετά από αυτό, θα συζητήσουμε τους διαφορετικούς τύπους εργαλείων που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στη διαχείριση διευθύνσεων IP και, τέλος, θα σας δώσουμε μια σύντομη ανασκόπηση ορισμένων από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης διευθύνσεων IP που θα μπορούσαμε να βρούμε.

Η ανάγκη για διευθύνσεις IP

Οι διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται για τον μοναδικό προσδιορισμό κάθε συσκευής που είναι συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο. Μάλλον το γνωρίζετε ήδη. Μοιάζουν με τις οδικές διευθύνσεις του κόσμου του δικτύου IP. Σήμερα, τα δίκτυα IP είναι σε μεγάλο βαθμό διαδεδομένα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η Microsoft είχε δικτύωση NetBEUI, η Novell NetWare είχε IPX/SPX και η Apple είχε AppleTalk. Στην πραγματικότητα, υπήρξε μια εποχή που κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιούσε διαφορετικό σχήμα δικτύωσης. Τότε, τα δίκτυα IP — που σημαίνει Πρωτόκολλο Διαδικτύου — χρησιμοποιούνταν μόνο για — το μαντέψατε — το Διαδίκτυο. Τελικά, το Διαδίκτυο αυξήθηκε σε δημοτικότητα και άρχισε να έχει νόημα για όλους να χρησιμοποιούν δικτύωση IP. Οι διευθύνσεις IP σύντομα έγιναν ουσιαστικό μέρος της διαμόρφωσης κάθε υπολογιστή.

Όταν είπαμε ότι οι διευθύνσεις IP αναγνώριζαν μοναδικά κάθε συσκευή, αυτό ήταν λίγο δύσκολο. Στην πραγματικότητα, οι διευθύνσεις IP προσδιορίζουν μοναδικά μια συσκευή μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο. Κατά συνέπεια, οι διευθύνσεις IP πρέπει μόνο να είναι μοναδικές σε αυτό το πλαίσιο. Το Διαδίκτυο είναι ένα τέτοιο πλαίσιο, αλλά δεν χρειάζεται να συνδέονται άμεσα όλοι οι υπολογιστές που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κάποιου είδους πύλης και χρησιμοποιούν τοπική διεύθυνση IP εσωτερικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνο η τοπική διεύθυνση πρέπει να είναι μοναδική και δεν είναι ασυνήθιστο να χρησιμοποιούνται πανομοιότυπες διευθύνσεις IP σε διαφορετικούς οργανισμούς. Πάρτε, για παράδειγμα, τον τυπικό δρομολογητή WiFi Internet στο σπίτι σας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ως εσωτερική διεύθυνση IP το 192.168.0.1. Αυτή η συγκεκριμένη διεύθυνση είναι επομένως παρούσα στα περισσότερα οικιακά δίκτυα.

Εκχώρηση και διαχείριση διεύθυνσης IP

Το πρώτο βήμα στο σχεδιασμό ενός δικτύου σε όλα τα δίκτυα εκτός από τα μικρότερα είναι η προετοιμασία ενός σχεδίου διευθύνσεων IP. Η ιδέα πίσω από το σχέδιο είναι να καθοριστεί πώς θα χρησιμοποιηθούν οι διευθύνσεις IP. Για παράδειγμα, μια σειρά από διευθύνσεις IP πιθανότατα θα δεσμευτεί για διακομιστές. Μερικοί προφανώς θα εκχωρηθούν σε υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Και φυσικά, οι διευθύνσεις IP θα δεσμευτούν για άλλες συσκευές, όπως εξοπλισμός δικτύου ή εκτυπωτές συνδεδεμένους στο δίκτυο. Αυτή η εργασία γίνεται συχνά χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία, όπως ένα λογισμικό υπολογιστικών φύλλων.

Η επόμενη εργασία είναι η εκχώρηση διευθύνσεων IP σε συσκευές. Αυτό αναφέρεται ως εκχώρηση διευθύνσεων IP. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό, όπως θα δούμε σύντομα, αλλά προς το παρόν, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι πρέπει να παρακολουθείτε ποια διεύθυνση IP έχει εκχωρηθεί σε ποιο κομμάτι του εξοπλισμού. Αυτή είναι η διαχείριση διευθύνσεων IP.

Στατικό ή Δυναμικό;

Υπάρχουν βασικά δύο τρόποι για να εκχωρηθούν οι διευθύνσεις IP: στατικά ή δυναμικά. Η στατική διεύθυνση IP περιλαμβάνει τη μη αυτόματη ρύθμιση της διεύθυνσης IP και άλλων παραμέτρων δικτύου IP σε κάθε συνδεδεμένη συσκευή. Αν και είναι κάπως εντατική και επιρρεπής σε σφάλματα, χρησιμοποιείται ευρέως για μικρότερα τμήματα διευθύνσεων IP με μικρό αριθμό συσκευών. Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε περιπτώσεις όπου ο πλήρης έλεγχος της διεύθυνσης IP είναι σημαντικός όπως συμβαίνει συχνά με τους διακομιστές. Το κύριο μειονέκτημα της χρήσης στατικής διεύθυνσης IP είναι οι προσπάθειες διαχείρισης που απαιτεί.

  Πόσο αδιάβροχο είναι το Apple Watch σας;

Η δυναμική διεύθυνση IP αυτοματοποιεί μέρος της διαδικασίας. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το Dynamic Host Configuration Protocol ή DHCP. Αυτό είναι ένα πρωτόκολλο που εκχωρεί αυτόματα διευθύνσεις IP και διαμορφώνει τις παραμέτρους δικτύου των συνδεδεμένων συσκευών. Η εκχώρηση πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικασίας μίσθωσης όπου μια συνδεδεμένη συσκευή ζητά μια διεύθυνση IP από έναν διακομιστή DHCP που μισθώνει μια διεύθυνση για ένα σταθερό χρονικό διάστημα. Μόλις λήξει η μίσθωση, ο διακομιστής DHCP επιστρέφει τη μισθωμένη διεύθυνση στη δεξαμενή των διαθέσιμων διευθύνσεών του. Οι συνδεδεμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης της μίσθωσης πριν από τη λήξη της.

Η χρήση δυναμικής διευθυνσιοδότησης δεν απαλλάσσει τον διαχειριστή από τη διαχείριση διευθύνσεων IP. Για αρχή, ο διακομιστής DHCP πρέπει να ρυθμιστεί σωστά με το σύνολο των διευθύνσεων IP που μπορεί να εκχωρήσει. Επίσης, όλες οι άλλες παράμετροι δικτύου IP πρέπει να ρυθμιστούν στον διακομιστή DHCP. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τη στατική διεύθυνση IP.

Λίγα λόγια για το DDI

Το DNS, το σύστημα που επιτρέπει σε κάποιον να αναφέρεται σε μια απομακρυσμένη συσκευή με το όνομά της αντί για τη διεύθυνση IP της, είναι στενά συνδεδεμένο με το DHCP. Στην πραγματικότητα, πολλοί διακομιστές DHCP είναι επίσης διακομιστές DNS. Είναι λογικό καθώς το DNS πρέπει να γνωρίζει ποια διεύθυνση IP έχει εκχωρηθεί σε κάθε κεντρικό υπολογιστή προκειμένου να επιλύσει σωστά το όνομά του. Και ακόμα κι αν οι διακομιστές DHCP και DNS είναι δύο διαφορετικές οντότητες, πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους. Κάθε φορά που ο διακομιστής DHCP εκχωρεί μίσθωση σε μια διεύθυνση IP σε έναν κεντρικό υπολογιστή, η εγγραφή DNS για αυτόν τον κεντρικό υπολογιστή πρέπει να ενημερώνεται με τη σωστή διεύθυνση IP.

Αυτή η στενή σχέση μεταξύ DHCP και DNS γέννησε το DDI, ένα ακρωνύμιο όπου τα δύο D αντιπροσωπεύουν DNS και DHCP. Όσο για το τελικό I, σημαίνει Διαχείριση Διεύθυνσης IP, ένα άλλο σημαντικό πράγμα που δεν μπορεί πραγματικά να διαχωριστεί από το DNS και το DHCP. Πολλοί πωλητές σήμερα προσφέρουν λύσεις DDI. Είναι συνήθως συστήματα όλα σε ένα που συνδυάζουν δυνατότητες διαχείρισης διευθύνσεων IP με ένα DHCP και έναν διακομιστή DNS. Ορισμένες από αυτές τις λύσεις ενσωματώνουν έναν διακομιστή DNS και DHCP, ενώ άλλες προσφέρουν ένα σύστημα “περιτύλιγμα” που εγκαθίσταται πάνω από υπάρχοντες διακομιστές DNS και DHCP και τους ελέγχει.

Διαφορετικοί τύποι εργαλείων

Όσον αφορά τη διαχείριση διευθύνσεων IP και την παρακολούθηση της κατανομής τους, υπάρχουν πολλά είδη εργαλείων. Και ενώ σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσετε όλα, πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό εργαλείων για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που αναζητούν. Ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα είδη εργαλείων.

Ο διαχειριστής διευθύνσεων IP είναι ένα σχετικά γενικό όνομα που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά εργαλεία λογισμικού. Όλοι μοιράζονται έναν κοινό στόχο, διευκολύνουν τη διαχείριση των διευθύνσεων IP. Μερικά είναι πολύ περίτεχνα εργαλεία. Τόσο περίπλοκα που οι σουίτες λογισμικού DDI εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία εργαλείων. Άλλα είναι πιο απλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως όπου χρησιμοποιείται στατική διεύθυνση IP. Θα χρησιμεύσουν απλώς ως βάση δεδομένων για τη διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί σε ποιον πόρο. Ορισμένα εργαλεία περιλαμβάνουν δυνατότητες αναζήτησης DNS και μπορούν να ελέγξουν ότι αυτό που υπάρχει στη βάση δεδομένων αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτό που έχει ρυθμιστεί.

Οι ιχνηλάτες διευθύνσεων IP είναι εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιες διευθύνσεις IP έχουν πραγματικά διαμορφωθεί στις δικτυωμένες συσκευές σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η ενοποίηση των ρυθμισμένων παραμέτρων με αυτά που τεκμηριώνονται. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, καθώς ένα σύστημα διαχείρισης διευθύνσεων IP που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα είναι κάπως άχρηστο. Ορισμένα εργαλεία θα προσπαθήσουν αυτόματα να αντιστοιχίσουν τις πληροφορίες της βάσης δεδομένων με τις πραγματικές ρυθμίσεις παραμέτρων και είτε να απαριθμήσουν αποκλίσεις είτε να διορθώσουν απευθείας τα σφάλματα στο σύστημα διαχείρισης διευθύνσεων IP. Πολλά εργαλεία μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ώστε να εκτελούνται αυτόματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα σας επιτρέψουν να εντοπίζετε μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές.

  Ελέγξτε εάν χρειάζεστε γυαλιά με αυτό το διαδικτυακό διάγραμμα όρασης

Ο τελευταίος τύπος εργαλείων για τον οποίο θα θέλαμε να μιλήσουμε είναι οι σαρωτές διευθύνσεων IP. Αυτά είναι εργαλεία που θα σαρώσουν μια σειρά από διευθύνσεις IP. Μπορείτε να καθορίσετε το εύρος με διευθύνσεις IP έναρξης και λήξης ή να καθορίσετε ένα πλήρες υποδίκτυο με διεύθυνση IP και μάσκα υποδικτύου ή συμβολισμό CIDR όπως 192.168.0.0/24. Ο σαρωτής διευθύνσεων IP θα προσπαθήσει να συνδεθεί σε κάθε διεύθυνση IP—συνήθως χρησιμοποιώντας Ping ή ένα παρόμοιο βοηθητικό πρόγραμμα—και θα αναφέρει ποιες διευθύνσεις IP ανταποκρίνονται. Οι περισσότεροι σαρωτές διευθύνσεων IP θα κάνουν επίσης μια αντίστροφη ανάλυση DNS για να εμφανίσουν το όνομα κεντρικού υπολογιστή κάθε κεντρικού υπολογιστή που αποκρίνεται εκτός από τη διεύθυνση IP του. Ορισμένα εργαλεία θα αναφέρουν ακόμη και ποιες θύρες IP είναι ανοιχτές σε αυτές τις συσκευές, αν και συνήθως αναφερόμαστε σε αυτά τα εργαλεία ως σαρωτές θυρών.

Οι καλύτεροι σαρωτές διευθύνσεων IP

Στην πραγματική ζωή, η διάκριση μεταξύ εργαλείων παρακολούθησης διευθύνσεων IP και εργαλείων ανίχνευσης διευθύνσεων IP δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός για κανένα από τα δύο. Η λίστα μας περιέχει στην πραγματικότητα έναν συνδυασμό εργαλείων που αυτοαποκαλούνται ανιχνευτής διευθύνσεων IP, σαρωτής διευθύνσεων IP—ή απλώς σαρωτές IP—ή διαχειριστές διευθύνσεων IP. Το κύριο κριτήριό μας για συμπερίληψη σε αυτήν τη λίστα ήταν ότι το εργαλείο ασχολείται με διευθύνσεις IP και μπορεί να παρακολουθεί τη χρήση τους.

1 — SolarWinds IP Address Tracker (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ)

Πρώτο στη λίστα μας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο από τη SolarWinds. Αυτή η εταιρεία είναι γνωστή στον τομέα της διαχείρισης δικτύου για την κατασκευή ορισμένων από τα καλύτερα εργαλεία και επίσης για τη δημοσίευση πολλών δωρεάν εργαλείων που καλύπτουν μια συγκεκριμένη ανάγκη των διαχειριστών δικτύου. Εξετάσαμε μερικά από αυτά τα δωρεάν εργαλεία σε αυτές τις σελίδες όταν συζητήσαμε πρόσφατα τους καλύτερους υπολογιστές υποδικτύου ή τους καλύτερους διακομιστές καταγραφής συστήματος.

Το SolarWinds IP Tracker μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση και παρακολούθηση έως και 254 διευθύνσεων IP. Αυτός ο περιορισμός το καθιστά εξαιρετικό εργαλείο για μικρότερες εγκαταστάσεις. Θα παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των διευθύνσεων IP και θα σας ειδοποιεί για μια επερχόμενη έλλειψη διαθέσιμων διευθύνσεων IP. Επίσης, θα ανιχνεύσει αυτόματα τα αρχεία διεύθυνσης IP και θα σας ειδοποιήσει όταν το βρει. Ωστόσο, αυτό το εργαλείο περιορισμένων δυνατοτήτων δεν θα αλληλεπιδράσει με τους διακομιστές DNS και DHCP. Θα πρέπει να διορθώσετε με μη αυτόματο τρόπο τυχόν προβλήματα που εντοπίσει. Έχει μια ελκυστική διεπαφή χρήστη με βάση τον πίνακα εργαλείων με έγχρωμη κωδικοποίηση και επίσης διαθέτει ιστορικές τάσεις και αναφορές συμβάντων.

2 — SolarWinds IP Address Manager (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ)

Για ένα πιο ολοκληρωμένο εργαλείο εταιρικής ποιότητας, το SolarWinds IP Address Manager μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ξεκινά από εκεί που σταματά το IP Address Tracker. Αυτό είναι ένα πλήρες εργαλείο διαχείρισης διευθύνσεων IP που δεν έχει κανέναν από τους περιορισμούς του δωρεάν εργαλείου. Αυτό μπορεί να διαχειριστεί έως και 2 εκατομμύρια διευθύνσεις IP, αρκετές για τα μεγαλύτερα περιβάλλοντα.

Αν και δεν περιλαμβάνει δυνατότητες DHCP ή DNS, το IP Address Manager θα αλληλεπιδράσει με τους υπάρχοντες διακομιστές DNS και DHCP, καθιστώντας το μια πραγματική λύση DDI. Φυσικά, το εργαλείο διαθέτει αυτόματη παρακολούθηση διεύθυνσης IP. Δεν θα ήταν σε αυτή τη λίστα αν δεν ήταν. Θα παρακολουθεί αυτόματα τα υποδίκτυά σας, ώστε να γνωρίζετε πάντα πώς χρησιμοποιούνται οι διευθύνσεις IP. Το σύστημα θα σας ειδοποιήσει για διενέξεις διευθύνσεων IP, εξαντλημένα πεδία και αναντιστοιχίες εγγραφών DNS.

Το εργαλείο ενσωματώνεται με διακομιστές DHCP από τις Microsoft, Cisco και ISC και θα λειτουργεί με διακομιστές BIND και Microsoft DNS. Η τιμολόγηση ξεκινά από 1.995 $ και ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των διαχειριζόμενων διευθύνσεων. Μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών είναι διαθέσιμη εάν θέλετε να δοκιμάσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε.

3 — Προηγμένος σαρωτής IP

ο Προηγμένος σαρωτής IP έχει μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Το εργαλείο τρέχει σε Windows και είναι κατασκευασμένο για Windows. Περισσότερα για αυτό σε μια στιγμή. Αυτό το λογισμικό λαμβάνει απλώς μια περιοχή διευθύνσεων IP ως είσοδο. Θα μπορούσατε επίσης να παρέχετε στο εργαλείο ένα αρχείο κειμένου που περιέχει μια λίστα διευθύνσεων IP. Το εργαλείο θα σαρώσει τις διευθύνσεις και θα σας παράσχει μια λίστα με τις διευθύνσεις που ανταποκρίνονται. Αλλά δεν έχετε μόνο διευθύνσεις IP, το εργαλείο θα εμφανίζει επίσης το όνομα κάθε κεντρικού υπολογιστή, τη διεύθυνση MAC και τον προμηθευτή της διεπαφής δικτύου.

  Πώς να παρακολουθήσετε τηλεόραση με φίλους χρησιμοποιώντας το Hulu Watch Party

Για κεντρικούς υπολογιστές των Windows που ανακαλύπτει το εργαλείο, έχετε πολύ περισσότερη λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, το εργαλείο θα παραθέσει τα κοινόχρηστα στοιχεία δικτύου. Και κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο στοιχείο το ανοίγει στον υπολογιστή σας. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε μια συνεδρία απομακρυσμένου ελέγχου χρησιμοποιώντας είτε RDP είτε Radmin ή να ενεργοποιήσετε εξ αποστάσεως έναν υπολογιστή με Windows – με την προϋπόθεση ότι έχει ενεργοποιημένο LAN – ή απενεργοποιημένο.

4 — Angry IP Scanner

Το Angry IP Scanner είναι ένα εργαλείο πολλαπλών πλατφορμών που θα τρέχει σε Windows, OS X και Linux. Αυτό το εργαλείο μπορεί να σαρώσει ολόκληρα δίκτυα ή υποδίκτυα, αλλά και μια περιοχή διευθύνσεων IP ή μια λίστα διευθύνσεων IP σε ένα αρχείο κειμένου. Χρησιμοποιεί το Ping για να βρει διευθύνσεις IP που ανταποκρίνονται, αλλά θα επιλύει επίσης ονόματα κεντρικών υπολογιστών και προμηθευτές διευθύνσεων MAC καθώς και παρέχει πληροφορίες NetBIOS για κεντρικούς υπολογιστές που το υποστηρίζουν. Αυτό το εργαλείο είναι επίσης σαρωτής θυρών και μπορεί να παραθέσει τις ανοιχτές θύρες σε κάθε κεντρικό υπολογιστή που απαντά.

Ο σαρωτής Angry IP είναι ένα εργαλείο που βασίζεται σε GUI, αλλά υπάρχει επίσης μια έκδοση γραμμής εντολών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό είναι χρήσιμο για τη συμπερίληψη της λειτουργικότητας του εργαλείου στα σενάρια σας. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη σε μορφή πίνακα και μπορούν να εξαχθούν σε διάφορες μορφές αρχείων όπως CSV ή XML.

5 — SoftPerfect Network Scanner

ο SoftPerfect Network Scanner θα σαρώσει μια σειρά από διευθύνσεις IP και θα απαριθμήσει αυτές που ανταποκρίνονται μαζί με τη διεύθυνση MAC, το όνομα κεντρικού υπολογιστή και τον χρόνο απόκρισης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σαρωτής θυρών και προαιρετικά θα αναφέρει ποιες θύρες IP είναι ανοιχτές σε κάθε κεντρικό υπολογιστή.

Όπως και η προηγούμενη καταχώρισή μας, είναι διαθέσιμη πρόσθετη λειτουργικότητα για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Αυτό το εργαλείο, για παράδειγμα, θα εμφανίσει όλα τα κοινόχρηστα στοιχεία σε κάθε κεντρικό υπολογιστή. Ακόμη και κρυφά κοινόχρηστα στοιχεία θα εμφανίζονται. Μπορεί επίσης να αναφέρει ποιοι λογαριασμοί χρήστη είναι συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή σε κάθε υπολογιστή με Windows. Επιπλέον, το εργαλείο θα σας επιτρέψει να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές και να εκτελείτε εντολές από απόσταση. Και τέλος, μπορείτε να μεταδώσετε μηνύματα στους υπολογιστές που εντοπίστηκαν.

6 — Σαρωτής δικτύου LizardSystems

Η κύρια διαφορά με το Σαρωτής δικτύου LizardSystems είναι ότι βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης. Λειτουργεί μόνο σε Windows και απαιτεί Internet Explorer. Όσο για τα χαρακτηριστικά του, δεν αφήνουν τίποτα να είναι επιθυμητό. Το εργαλείο είναι εύκολο στη χρήση, προσφέρει εξαιρετική απόδοση χάρη στη χρήση πολλαπλών νημάτων και είναι επεκτάσιμο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των διευθύνσεων που μπορείτε να σαρώσετε.

Υπάρχουν επίσης αρκετές προηγμένες λειτουργίες, όπως φιλτράρισμα αποτελεσμάτων ή προσαρμόσιμοι έλεγχοι κατάστασης που θα ελέγχουν για οποιαδήποτε θύρα καθορίζετε. Θα ανακτήσει επίσης πληροφορίες NetBIOS καθώς και θα επαληθεύσει τα δικαιώματα πρόσβασης σε απομακρυσμένους πόρους. Και αν θέλετε να χειριστείτε τα αποτελέσματα, μπορείτε να τα εξαγάγετε σε HTML, XML ή κείμενο.

7 — Bopup Scanner

Είναι απροσδόκητο να δούμε ένα προϊόν από την B-Labs σε αυτήν τη λίστα, καθώς η εταιρεία συνήθως ειδικεύεται στα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων. Στην πραγματικότητα, είναι Bopup σαρωτής είναι το μοναδικό εργαλείο διαχείρισης δικτύου. Είναι ένα δωρεάν εργαλείο για το λειτουργικό σύστημα Windows.

Αυτά τα εργαλεία θα σαρώσουν το δίκτυό σας και θα παράγουν μια λίστα με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές. Εμφανίζει διευθύνσεις IP, ονόματα κεντρικών υπολογιστών και διευθύνσεις MAC. Θα σας πει επίσης εάν ένας διακομιστής ιστού ανταποκρίνεται σε κάθε κεντρικό υπολογιστή που δοκιμάζει. Μπορείτε να αναλύσετε κάθε κεντρικό υπολογιστή για να δείτε περισσότερες πληροφορίες, όπως μια λίστα με τα διαθέσιμα κοινόχρηστα στοιχεία. Προαιρετικά, το εργαλείο θα σας επιτρέψει να καθορίσετε ακριβώς ποιες διευθύνσεις IP θα σαρώσετε και μπορείτε επίσης να ορίσετε το χρονικό όριο απόκρισης για να αποτρέψετε τις μη αποκρινόμενες διευθύνσεις IP να επιβραδύνουν τη διαδικασία.

8 — MyLanViewer Network/IP Scanner

ο MyLanViewer Network/IP Scanner είναι ένας δωρεάν σαρωτής διευθύνσεων IP για Windows του οποίου ο κύριος παράγοντας διαφοροποίησης είναι ο τρόπος εμφάνισης των αποτελεσμάτων. Αντί για έναν πίνακα με μια λίστα με διευθύνσεις IP και αντίστοιχες παραμέτρους, αυτό το εργαλείο παρουσιάζει τα αποτελέσματα με ιεραρχικό τρόπο. Μοιάζει με το αριστερό παράθυρο ενός παραθύρου της Εξερεύνησης των Windows.

Αυτό το εργαλείο θα σαρώσει ολόκληρο το δίκτυο όπου είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του. Θα εμφανίζει κάθε αποκρινόμενο κεντρικό υπολογιστή ως κόμβο σε μια δομή δέντρου. Κάνοντας κλικ στο σύμβολο συν δίπλα σε οποιαδήποτε καταχώριση θα εμφανιστούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Εμφανίζει το ίδιο συμπλήρωμα δεδομένων με τα περισσότερα άλλα εργαλεία.