Η επιλογή προγράμματος περιήγησης έρχεται επιτέλους στο iPhone με το iOS 14

Μπορεί να νομίζετε ότι η μεγαλύτερη ανακοίνωση του WWDC 2020 είναι ότι η Apple εγκαταλείπει τους επεξεργαστές Intel υπέρ του πυριτίου πρώτου κατασκευαστή, αλλά θα κάνετε λάθος. Όχι, τα μεγάλα νέα είναι ότι το iOS και το iPadOS 14 θα σας επιτρέψουν επιτέλους να επιλέξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης και τις εφαρμογές email.

Ποιο είναι το Big Deal;

Σε ένα πλήρως ψηφιακό WWDC 2020 που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2020, η Apple ανακοίνωσε μια νέα κύρια έκδοση του λειτουργικού συστήματος που τροφοδοτεί το iPhone και το iPad: το iOS 14 (ή το iPadOS 14 για tablet). Μια σταθερή κυκλοφορία αναμένεται κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2020.

Εκτός από μια πολυαναμενόμενη Αρχική οθόνη με νέα εμφάνιση και βελτιωμένη οργάνωση εφαρμογών, το iOS 14 θα επιτρέψει στους χρήστες να αλλάξουν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης και προγράμματα-πελάτες email για πρώτη φορά. Επί του παρόντος, το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης είναι το Safari, ενώ το Mail αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη ένα πρόγραμμα περιήγησης τρίτου κατασκευαστή, όπως το Chrome ή το Firefox, ίσως αναρωτιέστε περί τίνος πρόκειται για όλη τη φασαρία. Η αλλαγή τίθεται σε ισχύ σε όλο το σύστημα και σας επιτρέπει να υπαγορεύετε ποια εφαρμογή ανοίγει όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ιστού ή σε μια εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ενώ ορισμένες εφαρμογές υποστηρίζουν ήδη το άνοιγμα συνδέσμων σε εναλλακτικές εφαρμογές προγράμματος περιήγησης που δεν ανήκουν στο Safari, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple ενεργοποιεί την αλλαγή σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα.

Ακολουθεί μια τάση της Apple να χαλαρώνει σταδιακά ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν δώσει στην εταιρεία τη φήμη της «σιδηράς λαβής». Το 2014, το iOS 8 έφερε στην πλατφόρμα πληκτρολόγια τρίτων κατασκευαστών για πρώτη φορά. Με την άφιξη του iOS 10 το 2016, επιτράπηκε στο Siri να αλληλεπιδράσει με εφαρμογές τρίτων όπως το Uber και το WhatsApp.

  Πώς να στείλετε GIF στο Facebook Messenger [iOS]

Ένα χρόνο αργότερα το iOS 11 πρόσθεσε έναν διαχειριστή αρχείων, που ονομάστηκε ευφάνταστα Αρχεία. Το iOS 12 είδε την άφιξη των Shortcuts, μιας εφαρμογής που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν απλές ή σύνθετες ροές εργασίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια προφορική φράση και το Siri. Ακόμη και ιδιόκτητη τεχνολογία όπως το AirPlay βρίσκει το δρόμο της στις οθόνες της Samsung.

Τώρα το iPad έχει ένα trackpad και μπορείτε να συνδέσετε ένα ποντίκι στο iPhone σας, κάτι που η Apple αντιστάθηκε τόσο καιρό. Η εταιρεία έχει μάλιστα αναφερθεί παιχνιδιάρικα στο iPad Pro ως υπολογιστή, παρά την απροθυμία της να προωθήσει το tablet ως αντικατάσταση φορητού υπολογιστή σε προηγούμενα υλικά μάρκετινγκ.

Ακόμα σαφάρι στα παρασκήνια

Πριν ενθουσιαστείτε πολύ, υπάρχει μια μικρή σύλληψη. Η έκδοση του Chrome που είναι εγκατεστημένη στο MacBook σας δεν είναι η ίδια με την έκδοση του Chrome που χρησιμοποιείτε στο iPhone ή το iPad σας. Στο iPhone ή το iPad σας, το Chrome εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη μηχανή απόδοσης της Apple στο παρασκήνιο.

Αυτό σημαίνει ότι το Safari εξακολουθεί να τροφοδοτεί την εμπειρία ιστού σε iOS ή iPadOS. Η λήψη ενός προγράμματος περιήγησης τρίτου μέρους δεν θα αλλάξει τους χρόνους απόδοσης ή τον τρόπο εμφάνισης των ιστοσελίδων. Αυτό διευκολύνει τους προγραμματιστές να στοχεύουν μεγάλο αριθμό χρηστών, καθώς όλες οι ιστοσελίδες αποδίδονται σύμφωνα με ένα σύνολο κανόνων, ανεξάρτητα από το ποια εφαρμογή χρησιμοποιείται.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η πολιτική δεν εμπόδισε τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα προγράμματα περιήγησης με μοναδικές δυνατότητες. Το πλέον αποσυρθέν Opera Mini συμπίεσε τις ιστοσελίδες έτσι ώστε οι χρήστες με αργές συνδέσεις να μπορούν να περιηγούνται πιο γρήγορα. Ο διάδοχός του, Opera Touch, περιλαμβάνει ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων και αποκλείει τους cryptominers που βασίζονται στον ιστό. Μπορείτε ακόμη και να περιηγηθείτε σε τοποθεσίες onion μέσω του δικτύου Tor στο iPhone σας με Onion Browser.

Τα προγράμματα περιήγησης τρίτων έχουν αποδείξει ότι έχουν μια θέση στο iPhone σας. Ένα πρόγραμμα περιήγησης τρίτου μέρους θα χρησιμοποιεί τη δική του διεπαφή χρήστη και σύνολο λειτουργιών. Μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Mozilla ή στο Google και να συγχρονίσετε καρτέλες μεταξύ συσκευών, να αποκτήσετε πρόσβαση στις προσωπικές ρυθμίσεις και να ανακαλέσετε όλους τους σελιδοδείκτες σας. Πολλά περιλαμβάνουν ενσωματωμένα εργαλεία απορρήτου, όπως προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων και υπηρεσίες VPN.

  Οθόνη κλειδώματος Android εμπνευσμένη από το iOS 7 με υποστήριξη Pebble

Με το iOS 14, το λειτουργικό σύστημα (και όλες οι άλλες εφαρμογές) θα σέβεται την επιλογή του προγράμματος περιήγησής σας, ώστε να μπορείτε επιτέλους να αφήσετε το Safari, τουλάχιστον στην εξωτερική εμφάνιση. Εάν είστε χρήστης των Windows που προτιμά το Edge ή χρήστης Chromebook βαθιά στο οικοσύστημα της Google, αυτή είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Γιατί η Apple έκανε την αλλαγή

Η Apple δεν μοιράζεται τις εσωτερικές της διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για το γιατί αυτή η πολιτική έχει τελικά αλλάξει. Το πιο προφανές είναι ότι πολλοί προγραμματιστές εφαρμογών προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το είδος αλλαγής εδώ και λίγο καιρό.

Οι εφαρμογές της Google προωθούν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του Chrome για iOS. Όταν ανοίγετε έναν σύνδεσμο στο Gmail για πρώτη φορά, θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να τον ανοίξετε στο Chrome, στο Google (μια εφαρμογή μηχανής αναζήτησης που μπορεί να λειτουργήσει ως πρόγραμμα περιήγησης) ή στο Safari. Άλλες εφαρμογές υψηλού προφίλ, όπως το Reddit, σάς επιτρέπουν να καθορίσετε ένα “Πρόγραμμα περιήγησης σύνδεσης” συμπεριλαμβανομένου του Google Chrome.

Αυτές οι εφαρμογές εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα μεταβίβασης πληροφοριών μεταξύ διεργασιών. Μόλις προτιμήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης διαφορετικό από το Safari μέσα σε μια τέτοια εφαρμογή τρίτου μέρους, η εμπειρία χρήστη iOS γίνεται λιγότερο προβλέψιμη. Επιτρέποντας στους χρήστες να καθορίσουν μια προτίμηση σε όλο το σύστημα, αποκαθίσταται κάποια συνέπεια σε ολόκληρη την πλατφόρμα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους πελάτες email.

Είναι σύμπτωση που η αλλαγή έρχεται καθώς αντιμετωπίζει η Apple δύο έρευνες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στην Ευρώπη? Πιθανώς. Αλλά δεν είναι μυστικό ότι μια τέτοια κίνηση αγοράζει την εταιρεία κάποια καλή θέληση μεταξύ των πελατών της. Στέλνει ένα μήνυμα ότι η Apple είναι ανοιχτή στις αλλαγές και εξελίσσεται ως εταιρεία — είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι.

  Ομαδοποίηση email ανά τύπο και αποστολή γρήγορων απαντήσεων [iOS]

Λοιπόν τι ακολουθεί?

Η Apple κάνει μικρές παραχωρήσεις με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που ξεκίνησε με πληκτρολόγια τρίτων κατασκευαστών έγινε τελικά προγράμματα περιήγησης τρίτων κατασκευαστών και προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Άλλοι τύποι εφαρμογών θα μπορούσαν να δουν παρόμοια αλλαγή, αλλά το πόσο μακριά θα φτάσει η εταιρεία μένει να φανεί.

Η Google πιέζει ήδη σκληρά τις εφαρμογές της για iOS. Στην ενότητα “Ρυθμίσεις” σε εφαρμογές όπως το YouTube ή το Gmail υπάρχει μια ενότητα “Προεπιλεγμένες εφαρμογές” με μερικές προφανείς αντικαταστάσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του Waze ή των Χαρτών Google για το άνοιγμα διευθύνσεων στη θέση των Χαρτών της Apple και τη χρήση του Ημερολογίου Google αντί της προεπιλεγμένης εφαρμογής Ημερολόγιο της Apple. Εάν δεν έχετε τις εφαρμογές, θα σας ζητηθεί να τις κατεβάσετε.

Το να μπορείτε να καθορίσετε μια προεπιλεγμένη εφαρμογή κάμερας για τη συντόμευση της οθόνης κλειδώματος θα ήταν μια ωραία πινελιά.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: είναι απίθανο να δούμε την Apple να εισάγει μεγαλύτερες αλλαγές όπως να επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν την προεπιλεγμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως είναι δημοφιλής στους χρήστες Android.

Κυκλοφορεί στο iOS 14, Απαιτείται ενημέρωση

Το iOS 14 θα φτάσει ακριβώς τη στιγμή που θα μάθουμε περισσότερα για τις πιο πρόσφατες προσφορές iPhone της Apple, συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, μπορείτε να εγγραφείτε στο iOS 14 δημόσια beta το οποίο θα είναι διαθέσιμο τον Ιούλιο.

Να θυμάστε ότι το λογισμικό beta είναι λογισμικό προέκδοσης. Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας πριν εγκαταστήσετε την έκδοση beta και να γνωρίζετε ότι ορισμένα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν σωστά. Τέλος, οποιεσδήποτε εφαρμογές θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως προεπιλεγμένη αλληλογραφία ή πρόγραμμα περιήγησης θα πρέπει να ενημερωθούν για την αλλαγή από τους αντίστοιχους προγραμματιστές τους.

Έτσι, ακόμα κι αν εγκαταστήσετε την έκδοση beta, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πρόγραμμα περιήγησης ή το πρόγραμμα-πελάτη αλληλογραφίας της επιλογής σας θα λειτουργήσει αμέσως. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να δοκιμάσετε την έκδοση beta του iOS 14. Δείτε όλες τις νέες λειτουργίες που έρχονται στο iPhone και το iPad σας αυτό το φθινόπωρο.