Επεξήγηση της προεπιλεγμένης διεύθυνσης IP του δρομολογητή

Ίσως γνωρίζετε ότι ο υπολογιστής και το τηλέφωνό σας έχουν διεύθυνση IP. Η διεύθυνση IP χρησιμοποιείται για την αναγνώρισή σας στο Διαδίκτυο, αλλά το Διαδίκτυο δεν είναι το μόνο δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι. Είστε επίσης συνδεδεμένοι σε ένα ιδιωτικό δίκτυο μέσω του δρομολογητή σας. Κάθε άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δρομολογητή σας είναι μέρος αυτού του ιδιωτικού δικτύου και σε αυτό το δίκτυο, κάθε υπολογιστής, τηλέφωνο και tablet έχει τη δική του ιδιωτική διεύθυνση IP.

Ομοίως, ο δρομολογητής σας έχει επίσης μια ιδιωτική διεύθυνση IP σε αυτό το δίκτυο.

Μια πολύ κοινή προεπιλεγμένη διεύθυνση IP για έναν δρομολογητή ή ένα μόντεμ είναι η 192.168.0.1 — την πληκτρολογείτε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης και έχετε πρόσβαση στη διεπαφή του δρομολογητή ή του μόντεμ για να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε.

Δημόσια έναντι ιδιωτικής διεύθυνσης IP

Μια ιδιωτική διεύθυνση IP είναι μια IP που εκχωρείται από έναν δρομολογητή σε συσκευές εντός ενός ιδιωτικού δικτύου. Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτές τις IP εκτός του δικτύου. Για παράδειγμα, ο δρομολογητής σας και κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε αυτόν αποτελούν ένα ιδιωτικό δίκτυο. Οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στον ίδιο δρομολογητή μπορούν να έχουν πρόσβαση μεταξύ τους, αλλά κανείς εκτός δικτύου δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας μέσω της ιδιωτικής IP.

  Χρησιμοποιήστε πληκτρολόγια με το ένα χέρι για να πληκτρολογείτε καλύτερα με το αριστερό σας χέρι

Μέσα σε ένα ιδιωτικό δίκτυο, η διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί σε κάθε συσκευή είναι μοναδική, αλλά άλλα συστήματα σε άλλα ιδιωτικά δίκτυα εκτός του δικού σας μπορούν και έχουν την ίδια ιδιωτική διεύθυνση IP.

Μια δημόσια διεύθυνση IP είναι η διεύθυνση IP που εκχωρείται σε συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Αυτή η διεύθυνση εκχωρείται από τον ISP σας και κανένα άλλο σύστημα στο Διαδίκτυο δεν μπορεί να έχει την ίδια διεύθυνση. Όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο, γίνεστε μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου δικτύου στο οποίο μπορεί να συνδεθεί ο καθένας. Η δημόσια IP σας είναι πάντα ορατή εκτός εάν επιλέξετε να την αποκρύψετε με μια υπηρεσία VPN.

Πρότυπα διεύθυνσης IP

Όταν εκχωρούνται διευθύνσεις IP, ακολουθούν ένα πρότυπο. Το πρότυπο για τις διευθύνσεις IP ορίζεται από την Αρχή Εκχωρημένων Αριθμών Διαδικτύου (IANA). Το IANA έχει δύο πρότυπα για δημόσιες διευθύνσεις IP. IP έκδοση 4 γνωστή ως IPv4 και IP έκδοση 6 γνωστή ως IPv6.

Μια διεύθυνση IPv4 αποτελείται από μια σειρά τεσσάρων αριθμών, που χωρίζονται με μια τελεία. Κάθε αριθμός μπορεί να έχει 1-3 ψηφία. Συνήθως εκφράζονται σε δεκαδικούς αριθμούς, για παράδειγμα, τη διεύθυνση IP 192.168.0.1.

  Πώς να προστατέψετε το Google Drive σας σε iPhone και iPad με Face ID ή Touch ID

Μια διεύθυνση IPv6 αποτελείται από μια σειρά οκτώ αριθμών, ο κάθε αριθμός αποτελείται από τέσσερα ψηφία. Σε αντίθεση με τη διεύθυνση IPv4 που εκφράζεται σε δεκαδικούς αριθμούς, μια διεύθυνση IPv6 εκφράζεται με δεκαεξαδικούς αριθμούς.

Αυτά τα δύο διαφορετικά πρότυπα υπάρχουν επειδή μπορούν να υπάρχουν μόνο 4 δισεκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις IPv4. Δεδομένου ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου ακόμη και ένα ψυγείο μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, η ανάγκη για περισσότερες διευθύνσεις IP είναι προφανής, εξ ου και το πρότυπο IPv6 που μπορεί να έχει έως και 340 undecillion (δηλαδή 36 μηδενικά προστίθενται σε 340).

Δεσμευμένες ιδιωτικές διευθύνσεις IP

Το IANA έχει κρατήσει ορισμένες διευθύνσεις IP για ιδιωτικά δίκτυα. Αναφέραμε προηγουμένως ότι μια ιδιωτική διεύθυνση IP είναι μοναδική στο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο, αλλά η ίδια διεύθυνση IP μπορεί να εκχωρηθεί σε ένα σύστημα σε διαφορετικό ιδιωτικό δίκτυο.

Ο αριθμός των δεσμευμένων διευθύνσεων IP για ιδιωτικά δίκτυα είναι σχεδόν 18 εκατομμύρια. Είναι δεσμευμένα στο ακόλουθο εύρος.

10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255

Η διεύθυνση IP 192.168.0.1 εμπίπτει σε αυτό το τελευταίο εύρος δεσμευμένων ιδιωτικών διευθύνσεων IP.

Όταν συνδέεστε στο διαδίκτυο, συνδέεστε σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο. Το ιδιωτικό σας δίκτυο εξακολουθεί να είναι ιδιωτικό και η ιδιωτική σας IP δεν είναι ορατή σε κανέναν. Όταν συνδέεστε στο διαδίκτυο, συνδέεστε μέσω του δρομολογητή σας, ο οποίος συνδέεται μέσω του ISP σας. Ο ISP σας θα εκχωρήσει στον δρομολογητή σας και στον υπολογιστή σας μια δημόσια διεύθυνση IP.

  OLED εναντίον QLED και άλλα: Ποια τηλεόραση πρέπει να αγοράσετε;

Όταν αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο διαδικτυακά, ουσιαστικά έχετε πρόσβαση στη δημόσια διεύθυνση IP αυτού του ιστότοπου. Ο ίδιος ο ιστότοπος είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο μέσω ενός δρομολογητή και ενός ISP. Όταν είστε συνδεδεμένοι, έχετε μια δημόσια IP στο διαδίκτυο και μια ιδιωτική IP στο δίκτυό σας.

Εύρεση της δημόσιας διεύθυνσης IP σας

Για να βρείτε τη δημόσια διεύθυνση IP για τον υπολογιστή σας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.google.com και αναζητήστε τη λέξη “Η IP μου”. Η Google θα σας πει ποια είναι η δημόσια IP του υπολογιστή σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε smartphone και tablet.

Για να βρείτε τη δημόσια διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, πρέπει να ψάξετε στην κονσόλα διαχείρισης του δρομολογητή σας.

Εύρεση της ιδιωτικής σας διεύθυνσης IP

Για να βρείτε την ιδιωτική διεύθυνση IP για τον υπολογιστή σας:

Πατήστε το κουμπί έναρξης των Windows και πληκτρολογήστε Command Prompt. Τρέξτο.
Εισαγάγετε το ipconfig για να εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις συνδέσεις του υπολογιστή σας.

Η τιμή για το IPv4 είναι η ιδιωτική σας διεύθυνση IP.

Για να βρείτε την ιδιωτική διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, ανοίξτε τη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε “ipconfig”. Κάτω από τον ασύρματο προσαρμογέα, το wifi ή το LAN, αναζητήστε την τιμή Προεπιλεγμένη πύλη. Αυτή είναι η ιδιωτική διεύθυνση IP του δρομολογητή σας.