OLED εναντίον QLED και άλλα: Ποια τηλεόραση πρέπει να αγοράσετε;

Θέλετε μια νέα τηλεόραση, αλλά έχετε μπερδευτεί από τον καταιγισμό των ακρωνύμιων και της ορολογίας που αγαπούν οι κατασκευαστές; Μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε είναι εάν θέλετε ένα παραδοσιακό μοντέλο διόδου εκπομπής φωτός (LED) ή ένα σετ που διαθέτει τη νεότερη τεχνολογία οργανικών διόδων εκπομπής φωτός (OLED).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ LED και OLED;

Το OLED διαφέρει θεμελιωδώς από την τεχνολογία LCD στις περισσότερες τηλεοράσεις και οθόνες με επίπεδη οθόνη. Μια οθόνη OLED είναι αυτοεκπομπή, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε pixel μπορεί να παράγει το δικό του φως. Αυτό επιτρέπει στις OLED να «σβήνουν» τα pixel και να επιτυγχάνουν τέλεια μαύρα.

Συγκριτικά, όλες οι οθόνες LCD απαιτούν οπίσθιο φωτισμό, από τα φθηνότερα μοντέλα έως τα high-end σετ κβαντικών κουκκίδων (QLED). Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ο οπίσθιος φωτισμός ποικίλλει σημαντικά σε όλο το εύρος τιμών.

Το QLED είναι όρος μάρκετινγκ, ενώ οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός (OLED) είναι μια τεχνολογία οθόνης. Το QLED αναφέρεται στο φιλμ κβαντικής κουκκίδας που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές για τη βελτίωση της φωτεινότητας και της αναπαραγωγής χρωμάτων. Η Samsung πρωτοστάτησε σε αυτήν την τεχνολογία το 2013, αλλά σύντομα άρχισε να την αδειοδοτεί σε άλλες εταιρείες, όπως η Sony και η TCL.

Οι OLED έχουν τέλεια μαύρα

Ο λόγος αντίθεσης είναι η διαφορά μεταξύ του πιο φωτεινού λευκού και του πιο σκούρου μαύρου που μπορεί να παράγει μια οθόνη. Πολλοί θεωρούν αυτή μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ποιότητας της εικόνας.

Δεδομένου ότι οι οθόνες OLED μπορούν να απενεργοποιήσουν τα pixel τους, ώστε να μην παράγεται φως, έχουν (θεωρητικά) άπειρη αναλογία αντίθεσης. Αυτό τα καθιστά επίσης ιδανικά για σκοτεινές αίθουσες κινηματογράφου, όπου τα βαθιά, μελανώδη μαύρα είναι πολύ πιο σημαντικά από μια εξαιρετικά φωτεινή εικόνα.

Αλίμονο, καμία τεχνολογία δεν είναι τέλεια. Οι οθόνες OLED μπορεί να παραπαίουν λίγο στην σχεδόν μαύρη (σκούρο γκρι) απόδοση, καθώς τα pixel βγαίνουν από την κατάσταση “off”.

Ωστόσο, οι παραδοσιακές οθόνες LCD με φωτισμό LED απαιτούν έναν οπίσθιο φωτισμό για να λάμπει μέσα από μια «στοίβα» στρωμάτων για να παράγουν μια εικόνα. Δεδομένου ότι ο οπίσθιος φωτισμός λάμπει επίσης μέσα από μαύρα μέρη της οθόνης, τα μαύρα που βλέπετε δεν είναι απαραίτητα τόσο «αληθινά» όσο σε μια OLED.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων LED έχουν κάνει βήματα προόδου σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί πλέον διαθέτουν τοπικό dimming, το οποίο τους βοηθά να επιτύχουν πολύ καλύτερους μαύρους από ό,τι κάποτε. Δυστυχώς, ούτε αυτή η τεχνολογία είναι τέλεια. μερικές φορές δημιουργεί ένα εφέ «φωτοστέφανου» γύρω από τις ζώνες θαμπώματος.

  Το FX στο Hulu κυκλοφορεί σήμερα: Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα LED γίνονται πολύ πιο φωτεινά

Ενώ οι οθόνες OLED είναι ιδανικές για σκοτεινά δωμάτια, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με μια παραδοσιακή οθόνη LCD. Αυτό οφείλεται στην οργανική φύση των pixel, τα οποία υποβαθμίζονται και εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης, οι κατασκευαστές πρέπει να περιορίσουν τη φωτεινότητα αυτών των pixel σε ένα λογικό επίπεδο.

Αυτό δεν συμβαίνει με τα LED, τα οποία χρησιμοποιούν συνθετικές ενώσεις που αποικοδομούνται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, οι οθόνες LED μπορεί να είναι πολύ πιο φωτεινές από τις OLED. Εάν παρακολουθείτε την τηλεόρασή σας σε ένα φωτεινό δωμάτιο (όπως ένα διαμέρισμα με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή), ένα LED θα ήταν πιθανότατα η καλύτερη επιλογή.

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κάθε είδους κόλπα για να μειώσουν τη λάμψη και τις αντανακλάσεις, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο αυξάνει τη φωτεινότητα της οθόνης. Οι οθόνες OLED θεωρούνται «αρκετά φωτεινές» για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά τα πάνελ LED το πηγαίνουν σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Και πάλι, εάν παρακολουθείτε κυρίως τηλεόραση τη νύχτα ή σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αυτό δεν θα σας αποτρέψει. η τιμή μπορεί να είναι, όμως. Το Vizio P-Series Quantum X είναι λιγότερο από το μισό της τιμής ενός συγκρίσιμου LG CX με πάνελ OLED, το οποίο επίσης δεν είναι τόσο φωτεινό.

Οι OLED είναι τηλεοράσεις υψηλής ποιότητας

Ενώ οι τηλεοράσεις OLED είναι φθηνότερες στην κατασκευή από ό,τι ήταν κάποτε, η διαδικασία εξακολουθεί να είναι πιο ακριβή από αυτή των LCD. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πάνελ OLED έρχονται με μια εξαιρετική τιμή από την πύλη. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η LG, η Sony, η Panasonic και ούτω καθεξής τα χαρακτηρίζουν ως τα κορυφαία μοντέλα τους.

Γενικά, η ποιότητα εικόνας θεωρείται καλύτερη σε ένα OLED. Τα μοντέλα 2020 της LG και της Sony έχουν επαινεθεί για την έγχρωμη ακρίβειά τους εκτός συσκευασίας. Σε αυτό το σημείο τιμής, έχετε μια τηλεόραση υψηλής ποιότητας, με ποιοτική κατασκευή και πλούσιο σετ χαρακτηριστικών.

Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την εύρεση μιας «οικονομικής» τηλεόρασης OLED. Η LG Display είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει αυτά τα πάνελ σε μεγέθη 48-, 55-, 65- και 77 ιντσών. Τα πάνελ 48 ιντσών συνδέονται με τη διαδικασία παραγωγής 77 ιντσών, καθώς είναι κομμένα από το ίδιο «μητρικό γυαλί».

Επειδή η LG δεν πουλάει πάρα πολλές οθόνες 77 ιντσών, τα μικρότερα (και φθηνότερα) μοντέλα 48 ιντσών είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν.

Ακόμα κι αν επιλέξετε ένα μικρότερο πάνελ για εξοικονόμηση χρημάτων, θα πρέπει να πληρώσετε για τον προηγμένο επεξεργαστή εικόνας. Υποστήριξη για τεχνολογίες που μπορεί να μην χρειάζεστε ή να θέλετε—όπως το NVIDIA G-Sync Dolby Vision και το Filmmaker Mode—περιλαμβάνεται επίσης σε αυτήν την τιμή.

  Πρόσβαση και διαχείριση πολλών λογαριασμών κοινωνικών δικτύων και Cloud

Εάν θέλετε το τέλειο μαύρο χρώμα, την άπειρη αναλογία αντίθεσης και τους εξαιρετικούς χρόνους απόκρισης ενός πάνελ OLED, απλά ετοιμαστείτε να σκάψετε βαθιά και να κάνετε all-in.

Υπάρχουν επίσης τηλεοράσεις LCD υψηλής ποιότητας. Τα κορυφαία QLED της Samsung δεν διαθέτουν τα μελανώδη μαύρα και την «όψη OLED». Ωστόσο, διαθέτουν τοπικό φωτισμό πλήρους συστοιχίας, απίστευτη φωτεινότητα, επεξεργαστή εικόνας υψηλής τεχνολογίας και υποστήριξη για Dolby Atmos και HDR10+, μεταξύ άλλων κορυφαίων χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν περισσότερα μοντέλα LED

Δεδομένου ότι οι οθόνες LCD με φωτισμό LED είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστούν, υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές στην αγορά. Και πάλι, μόνο η LG Display κατασκευάζει επί του παρόντος πάνελ OLED. Στη συνέχεια αγοράζονται από το τμήμα καταναλωτών της LG και από ανταγωνιστές όπως η Sony, η Panasonic και η Vizio.

Ωστόσο, όλες αυτές οι εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της LG με την πρόσφατη σειρά Nanocell) παράγουν επίσης τυπικές τηλεοράσεις LCD. Η τεχνολογία LCD είναι επίσης πολύ πιο προσιτή για κατασκευαστές προϋπολογισμού, όπως η TCL και η Hisense. Είναι ευκολότερο να παράγετε μια όμορφη τηλεόραση σε προσιτή τιμή όταν χρησιμοποιείτε παλαιότερη τεχνολογία οθόνης.

Οι φτηνές τηλεοράσεις δεν φαίνονται μισο-κακές ούτε το 2020. Μπορείτε να βρείτε τεχνολογία quantum-dot σε μια τηλεόραση προϋπολογισμού 600 $ που φαίνεται υπέροχη. Σε πολλές περιπτώσεις, η δαπάνη περισσότερων χρημάτων (ή ακόμα και διπλάσια) σε ένα ελαφρώς καλύτερο μοντέλο δεν θα βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας — στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι οικονομικές τηλεοράσεις περιορίζουν τα χαρακτηριστικά που πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται υπέρ της ποιότητας εικόνας και της οικονομικής προσιτότητας. Μπορεί να μην θέλετε επεξεργαστή εικόνας επόμενης γενιάς, ήχο Dolby Atmos, Dolby Vision HDR ή θύρες HDMI υψηλού εύρους ζώνης για παιχνίδια επόμενης γενιάς. Μπορείτε ακόμα να έχετε μια αξιοπρεπή τηλεόραση για να παρακολουθείτε ειδήσεις ή σαπουνόπερες όλη την ημέρα.

Η τοπική ρύθμιση φωτισμού πλήρους συστοιχίας μπορεί να βοηθήσει τα LED

Οι τηλεοράσεις υψηλής τεχνολογίας LED διαθέτουν πλέον τοπικό φωτισμό πλήρους συστοιχίας (FALD) για τη βελτίωση της αναπαραγωγής του μαύρου. Διαιρώντας τον οπίσθιο φωτισμό LED σε ξεχωριστές ζώνες μείωσης της έντασης, η οθόνη μπορεί να απενεργοποιήσει τις ζώνες για να δημιουργήσει βαθύτερο, σχεδόν τέλειο μαύρο. Όσο περισσότερες από αυτές τις ζώνες έχετε, τόσο πιο πειστικό είναι το αποτέλεσμα.

Αυτή η τεχνολογία βοηθά τις οθόνες LCD υψηλότερης ποιότητας να ανταγωνίζονται τις OLED σε πιο σκοτεινές συνθήκες, αλλά δεν είναι τέλεια. Δεδομένου ότι οι ζώνες είναι σχετικά μεγάλες σε σύγκριση με τον πεπερασμένο έλεγχο ενός πάνελ αυτοεκπομπής, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε ένα φαινόμενο φωτοστέφανου εκεί που ξεκινούν και τελειώνουν οι ζώνες.

  Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το 3D Touch σε ένα iPhone

Αν και είναι ατελές, το ποσό που μπορείτε να εξοικονομήσετε επιλέγοντας μια τηλεόραση LED με FALD αντί για OLED μπορεί να διευκολύνει την κατάποση των ελλείψεων. Εάν παρακολουθείτε την τηλεόρασή σας σε δωμάτιο με έντονο φωτισμό τις περισσότερες φορές, οι διαφορές πιθανότατα θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Εάν χρησιμοποιείτε την τηλεόρασή σας κυρίως για παιχνίδια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία παιχνιδιού. Τα περισσότερα μοντέλα περιλαμβάνουν αυτήν την επιλογή, η οποία απενεργοποιεί αυτόματα τις εξωγενείς λειτουργίες. Αυτό αποτρέπει στοιχεία όπως η εξομάλυνση κίνησης από το να προκαλούν προβλήματα καθυστέρησης ή καθυστέρησης.

Αυτό είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι OLED έναντι των προκατόχων τους με οπίσθιο φωτισμό. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός, δεν υπάρχουν ζώνες μείωσης της έντασης, και επομένως, δεν υπάρχει ποινή απόδοσης για τέλειους μαύρους.

Οι OLED είναι επιρρεπείς στο Burn-In

Ενώ όλες οι οθόνες είναι ευαίσθητες σε καύση σε κάποιο βαθμό, οι OLED είναι πιο ευαίσθητες από τις LCD. Αυτό οφείλεται στις οργανικές ενώσεις που απαρτίζουν κάθε pixel. Καθώς τα εικονοστοιχεία φθείρονται, οι εικόνες μπορούν να «καούν» στην οθόνη.

Αυτό είναι επίσης γνωστό ως “μόνιμη διατήρηση εικόνας”. Συχνά προκαλείται από την εμφάνιση στατικής εικόνας σε μια οθόνη για παρατεταμένη περίοδο. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το λογότυπο ενός τηλεοπτικού καναλιού ή τον τίτλο έκτακτων ειδήσεων, μέχρι τον πίνακα αποτελεσμάτων σε ένα αθλητικό κανάλι ή στοιχεία διεπαφής χρήστη σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Ωστόσο, το burn-in OLED έχει γίνει λιγότερο πρόβλημα καθώς η τεχνολογία έχει ωριμάσει. Οι βελτιώσεις στην κατασκευή πάνελ και η αντιστάθμιση λογισμικού βοήθησαν στην ελαχιστοποίηση του προβλήματος. Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα πάνελ OLED δεν είναι τόσο φωτεινά όσο οι LCD.

Ωστόσο, με ποικίλη χρήση, το burn-in OLED είναι απίθανο να είναι πρόβλημα. Εάν δεν παρακολουθείτε ώρες κύλισης καναλιών ειδήσεων κάθε μέρα ή δεν παίζετε το ίδιο παιχνίδι για μήνες, πιθανότατα θα είστε καλά.

Ωστόσο, εάν αναζητάτε συγκεκριμένα τηλεόραση για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους ή για χρήση ως οθόνη υπολογιστή (όπου οι γραμμές εργασιών και τα εικονίδια θα είναι ως επί το πλείστον στατικά), μια OLED μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Εξετάστε το Mini LED

Το Mini-LED είναι μια άλλη επιλογή για όσους αναβάλλονται από OLED. Η TCL ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που έφερε αυτήν την τεχνολογία σε τηλεοράσεις καταναλωτών και περισσότερες αναμένεται να προσγειωθούν το 2021. Ουσιαστικά, το Mini-LED είναι μια βελτιωμένη έκδοση του υπάρχοντος τοπικού φωτισμού πλήρους συστοιχίας που βρίσκεται σε οθόνες LCD κορυφαίας βαθμίδας.

Με τη χρήση μικρότερων λυχνιών LED, είναι δυνατό να έχετε ακόμη πιο λεπτομερή έλεγχο στις ζώνες μείωσης της έντασης. Καθώς οι ζώνες μείωσης της έντασης γίνονται μικρότερες, το ίδιο συμβαίνει και με το φαινόμενο halo. Το Mini-LED είναι μια μεγάλη απόσταση μεταξύ του υπάρχοντος οπίσθιου φωτισμού LED και των πάνελ OLED.

Δυστυχώς, οι μόνες σας επιλογές για Mini-LED προς το παρόν είναι οι σειρές TCL 8- και 6-Series, καμία από τις οποίες δεν είναι ιδιαίτερα high-end. Εάν θέλετε λειτουργίες όπως το HDMI 2.1 για παιχνίδια επόμενης γενιάς, θα πρέπει να περιμένετε για μελλοντικά μοντέλα.