Δημιουργία συστήματος διαλόγου στο Godot με GDScript

Στην ανάπτυξη παιχνιδιών, το συναρπαστικό παιχνίδι και η μαγευτική αφήγηση είναι το κλειδί για τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών. Ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε αυτό είναι ένα σύστημα διαλόγου.

Με ένα καλά εφαρμοσμένο σύστημα διαλόγου, οι χαρακτήρες μπορούν να επικοινωνούν, να μοιράζονται πληροφορίες και να αλληλεπιδρούν με τον παίκτη, προσθέτοντας βάθος και εμβάπτιση στο παιχνίδι σας.

Ρύθμιση του παιχνιδιού Godot

Ξεκινήστε δημιουργώντας τα θεμέλια του παιχνιδιού σας. Για αυτό το παράδειγμα, δημιουργήστε ένα απλό περιβάλλον 2D με έναν ελεγχόμενο χαρακτήρα που μπορεί να μετακινηθεί χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους.

Ο κώδικας που χρησιμοποιείται σε αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμος σε αυτό Αποθετήριο GitHub και είναι δωρεάν για χρήση βάσει της άδειας MIT.

Ξεκινήστε δημιουργώντας μια νέα σκηνή για τον χαρακτήρα του παίκτη σας. Μέσα σε αυτή τη σκηνή, προσθέστε τα απαραίτητα στοιχεία. Δημιουργήστε έναν κόμβο CharacterBody2D για να αναπαραστήσετε το σώμα του χαρακτήρα του παίκτη. Συνδέστε ένα CollisionShape2D με ορθογώνιο σχήμα για να ορίσετε την περιοχή σύγκρουσης του παίκτη.

Τώρα, προσθέστε κίνηση χαρακτήρων και αλληλεπίδραση με πλατφόρμες χρησιμοποιώντας GDScript. Αντικαταστήστε την προεπιλεγμένη δέσμη ενεργειών του κόμβου CharacterBody2D με τον ακόλουθο κώδικα:

 extends CharacterBody2D

var speed = 300

func _physics_process(delta):
    var input_dir = Vector2.ZERO

    if Input.is_action_pressed("ui_left"):
        input_dir.x -= 1

    if Input.is_action_pressed("ui_right"):
        input_dir.x += 1

    if Input.is_action_pressed("ui_up"):
        input_dir.y -= 1

    if Input.is_action_pressed("ui_down"):
        input_dir.y += 1

    velocity = input_dir.normalized() * speed
    move_and_collide(velocity * delta)

Αυτό το σενάριο επιτρέπει στον χαρακτήρα σας να μετακινείται αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω με βάση τις εισόδους του πλήκτρου βέλους. Η συνάρτηση move_and_collide διασφαλίζει ότι ο χαρακτήρας αλληλεπιδρά με τις πλατφόρμες και ανταποκρίνεται σε συγκρούσεις.

  Τραβήξτε κινούμενες εικόνες με το iPhone σας και αποθηκεύστε ως GIF

Προσθήκη του πλαισίου διαλόγου

Τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του συστήματος διαλόγου. Το πρώτο βήμα είναι να προσθέσετε ένα πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανίζει κείμενο όταν ο χαρακτήρας σας αλληλεπιδρά με συγκεκριμένα αντικείμενα ή NPC.

Στο σενάριο CharacterBody2D, εισαγάγετε μερικές ακόμη μεταβλητές για να χειριστείτε το πλαίσιο διαλόγου και το περιεχόμενό του:

 var dialogue_box: Label
var close_button: Button
var dialogue_lines: Array = ["Hello, adventurer!", "Welcome to our village."]

var current_line: int = 0
var line_timer: float = 0

Το παράθυρο διαλόγου θα είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση του κειμένου διαλόγου, ενώ το κουμπί κλείσιμο θα επιτρέπει στους παίκτες να κλείνουν το πλαίσιο διαλόγου όταν χρειάζεται.

Στη συνάρτηση _ready, δημιουργήστε και αρχικοποιήστε το πλαίσιο διαλόγου:

 func _ready():
    dialogue_box = Label.new()
    dialogue_box.visible = false
    add_child(dialogue_box)

Εμφάνιση κειμένου διαλόγου

Τώρα μπορείτε να εστιάσετε στην εμφάνιση του κειμένου μέσα στο πλαίσιο διαλόγου. Μπορείτε να κάνετε το κείμενο να εκτείνεται σε περισσότερες από μία γραμμές και να το μετακινήσετε, αποκαλύπτοντας μία γραμμή κειμένου τη φορά.

Τροποποιήστε τη συνάρτηση _physics_process για να χειριστείτε την εμφάνιση γραμμών διαλόγου:

 if line_timer > 0:
    line_timer -= delta
elif current_line < dialogue_lines.size():
    show_next_dialogue_line()

Αυτό το τμήμα κώδικα ελέγχει εάν το line_timer είναι μεγαλύτερο από 0. Εάν είναι, μειώνει το χρονόμετρο κατά την τιμή δέλτα. Εάν το χρονόμετρο δεν είναι ενεργό και υπάρχουν περισσότερες γραμμές διαλόγου για εμφάνιση, καλεί τη συνάρτηση show_next_dialogue_line.

Υλοποιήστε τη συνάρτηση show_next_dialogue_line ως εξής:

 func show_next_dialogue_line():
    dialogue_box.text = dialogue_lines[current_line]
    current_line += 1

   
    line_timer = 3.0

Αυτή η συνάρτηση ενημερώνει το κείμενο εντός του πλαισίου διαλόγου με την τρέχουσα γραμμή διαλόγου και αυξάνει το ευρετήριο current_line. Το line_timer διασφαλίζει ότι κάθε γραμμή εμφανίζεται για μια σύντομη περίοδο πριν προχωρήσετε στην επόμενη γραμμή.

  Πώς να κλείσετε τις εφαρμογές στο iPhone X

Προσθήκη κουμπιού κλεισίματος

Τώρα, μπορείτε να δώσετε στους παίκτες τη δυνατότητα να κλείσουν το πλαίσιο διαλόγου και να συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι. Κάντε αυτό με ένα κουμπί κλεισίματος που, όταν το πατήσουν, κρύβει το πλαίσιο διαλόγου και επιτρέπει στον παίκτη να συνεχίσει το ταξίδι του.

Πρώτα, τροποποιήστε τη συνάρτηση _ready για να δημιουργήσετε ένα κουμπί κλεισίματος και να επισυνάψετε τη λειτουργικότητά του.

 func _ready():
    dialogue_box = Label.new()
    dialogue_box.visible = false
    add_child(dialogue_box)

    close_button = Button.new()
    close_button.text = "Close"
    close_button.position = Vector2(50, 30)
    close_button.visible = false
    close_button.pressed.connect(_on_close_button_pressed)
    add_child(close_button)

Αυτός ο κώδικας δημιουργεί μια παρουσία της κλάσης Button και προσαρμόζει την εμφάνιση και τη θέση της. Συνδέει επίσης το πατημένο σήμα με τη λειτουργία _on_close_button_pressed.

Τώρα εφαρμόστε τη συνάρτηση _on_close_button_pressed. Σε αυτή τη λειτουργία, ορίστε την ορατότητα τόσο του πλαισίου διαλόγου όσο και του κουμπιού κλεισίματος σε ψευδή. Αυτό αποκρύπτει αποτελεσματικά τη διεπαφή διαλόγου από τη συσκευή αναπαραγωγής.

Θυμηθείτε να επαναφέρετε το ευρετήριο current_line στο 0 για να διασφαλίσετε ότι ο διάλογος ξεκινά από την αρχή την επόμενη φορά που το πρόγραμμα αναπαραγωγής θα ξεκινήσει μια συνομιλία:

 func _on_close_button_pressed():
    dialogue_box.visible = false
    close_button.visible = false
    current_line = 0

Με αυτές τις αλλαγές, οι παίκτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάλογο και να κλείνουν το πλαίσιο διαλόγου όταν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την εξερεύνηση ή την αλληλεπίδραση με τον κόσμο του παιχνιδιού.

Βέλτιστες πρακτικές για το σύστημα διαλόγου σας

Καθώς συνεχίζετε να αναπτύσσετε και να βελτιώνετε το σύστημα διαλόγου σας, η διατήρηση των παρακάτω βέλτιστων πρακτικών θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το σύστημά σας βελτιώνει την αφήγηση του παιχνιδιού σας και την αφοσίωση των παικτών στον μέγιστο βαθμό.

Η συνέπεια είναι το κλειδί

Διατηρήστε σταθερό τόνο, στυλ γραφής και λεξιλόγιο σε όλο το σύστημα διαλόγου σας. Η συνέπεια βοηθά τους παίκτες να συνδεθούν με τους χαρακτήρες και τον κόσμο του παιχνιδιού, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη και καθηλωτική εμπειρία.

  Πώς να προσθέσετε χρήματα στο Apple ID σας

Craft Character Voices

Κάθε χαρακτήρας πρέπει να έχει μια ξεχωριστή φωνή και προσωπικότητα που αντικατοπτρίζεται στους διαλόγους του. Λάβετε υπόψη το υπόβαθρο, τα κίνητρα και τα συναισθήματά τους όταν γράφετε τις γραμμές τους.

Αυτή η διαφοροποίηση προσθέτει βάθος στους χαρακτήρες σας και κάνει τις αλληλεπιδράσεις πιο αξέχαστες. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε διαφορετικούς ήχους για διαφορετικούς χαρακτήρες στο Godot.

Επιλογές με νόημα

Σχεδιάστε επιλογές διαλόγου που έχουν ουσιαστικές συνέπειες. Επιλογές που επηρεάζουν την αφήγηση, τις σχέσεις ή ακόμα και τους μηχανισμούς του παιχνιδιού ενθαρρύνουν τους παίκτες να ασχοληθούν με το σύστημα διαλόγου και να επενδύσουν συναισθηματικά στις αποφάσεις τους.

Δοκιμή και επανάληψη

Δοκιμάστε διεξοδικά τις ακολουθίες διαλόγων σας για να εντοπίσετε τυχόν τυπογραφικά λάθη, γραμματικά λάθη ή προβλήματα βηματοδότησης. Συμμετέχετε σε δοκιμές παιχνιδιού για να συγκεντρώσετε σχόλια από τους παίκτες και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για να διασφαλίσετε ότι το σύστημα διαλόγου ρέει ομαλά και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία παιχνιδιού.

Συνέπεια διεπαφής χρήστη

Βεβαιωθείτε ότι ο σχεδιασμός και η παρουσίαση του συστήματος διαλόγου ταιριάζει με τη συνολική σχεδίαση διεπαφής χρήστη (UI) του παιχνιδιού σας. Συνεπή στοιχεία διεπαφής χρήστη, γραμματοσειρές και χρώματα δημιουργούν μια συνεκτική οπτική εμπειρία που συμβάλλει στη βύθιση του παιχνιδιού.

Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα διαλόγου που όχι μόνο βελτιώνει την αφήγηση του παιχνιδιού σας, αλλά δημιουργεί επίσης μια αξέχαστη και καθηλωτική εμπειρία για τους παίκτες.

Ανυψώνοντας τα παιχνίδια Godot σας με συστήματα διαλόγου

Η ενσωμάτωση ενός συστήματος διαλόγου στα παιχνίδια Godot μπορεί να βελτιώσει την αφοσίωση των παικτών και να φέρει επανάσταση στην αφήγηση. Επιτρέποντας στους χαρακτήρες να επικοινωνούν, να εκφράζουν συναισθήματα και να αντιδρούν στις αποφάσεις των παικτών, δημιουργείτε έναν πιο καθηλωτικό και διαδραστικό κόσμο του παιχνιδιού.

Με το φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον του Godot και τη δύναμη του GDScript, έχετε τα εργαλεία για να δημιουργήσετε συναρπαστικά συστήματα διαλόγου που προσελκύουν τους παίκτες στην αφήγησή σας και βελτιώνουν τη συνολική τους εμπειρία παιχνιδιού.