Γιατί το Wi-Fi χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα με τα μικροκύματα;

Όταν ξεκινάτε τον φούρνο μικροκυμάτων σας, χάνετε το σήμα Wi-Fi σε μια κοντινή συσκευή; Το Wi-Fi και τα μικροκύματα λειτουργούν και τα δύο σε παρόμοια συχνότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβολές. Μα γιατί? Και αν συμβαίνει αυτό γιατί δεν σας μαγειρεύει το Wi-Fi;

Οι φούρνοι μικροκυμάτων και το Wi-Fi χρησιμοποιούν το ίδιο μη αδειοδοτημένο φάσμα

Το 1947 το Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών δημιούργησε τις μπάντες ISM, συντομογραφία των Industrial, Scientific και Medical. Ο στόχος ήταν να καθοριστεί ποιες συσκευές θα επιτρέπεται να λειτουργούν σε συγκεκριμένες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μην προκαλούν παρεμβολές σε άλλες υπηρεσίες ραδιοεπικοινωνίας.

Το ITM όρισε τη ζώνη των 2,4 GHz ως μη αδειοδοτημένο φάσμα ειδικά για φούρνους μικροκυμάτων. Αυτή η μπάντα έχει τρεις συναρπαστικές ιδιότητες: Δεν απαιτεί πολλή ισχύ για μετάδοση, είναι εύκολο να συγκρατηθεί και σε σχετικά χαμηλότερη ισχύ μπορεί να ζεστάνει τα τρόφιμα. Όλα αυτά μείωσαν το κόστος και το εμπόδιο εισόδου για τους καταναλωτές.

  Πώς να προσθέσετε και να αφαιρέσετε σχόλια στο Word

Όπως υποδηλώνει το όνομα ISM, η αρχική πρόθεση ήταν για χρήση μόνο σε συσκευές που δεν παρείχαν επικοινωνία. Στα χρόνια που πέρασαν έχει χρησιμοποιηθεί η προοπτική ενός μη αδειοδοτημένου φάσματος έξω από τον αρχικό σκοπό, όπως ασύρματα τηλέφωνα, walkie-talkies και πιο πρόσφατα Wi-Fi. Η ζώνη των 2,4 GHz ήταν ιδανική με το χαμηλό κόστος υλοποίησης, τις χαμηλότερες ανάγκες ενέργειας και τις αξιοπρεπείς δυνατότητες απόστασης.

Τα μικροκύματα δεν είναι κλουβί Faraday. Διαρρέουν

Οτιδήποτε τρέχει στις ζώνες ISM υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για δυσανεξίες για την αποφυγή παρεμβολών και οι συσκευές Wi-Fi έχουν αλγόριθμους ρητά για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι αρκετά ισχυρός για να κατακλύσει τυχόν κοντινά σήματα Wi-Fi.

Τα μικροκύματα έχουν θωράκιση για να το αποτρέψουν αυτό, αλλά δεν είναι το τέλειο κλουβί Faraday. Η ίδια η φύση ενός δικτυωτού παραθύρου στην πόρτα το αποτρέπει. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε κάποια διαρροή από ένα φούρνο μικροκυμάτων—απλώς κοιτάξτε ένα που δεν έχει καθαριστεί εδώ και καιρό για να το δείτε. Πιθανότατα θα δείτε βρωμιά και λίπος στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από φαγητό στο εσωτερικό. Εάν μπορεί να διαρρεύσει στερεά, τότε μπορεί να διαρρεύσει και ραδιοκύματα.

  Δημιουργήστε εύκολα συμβολικούς συνδέσμους από ένα γραφικό περιβάλλον αντί για τη γραμμή εντολών

Τα μικροκύματα και οι συσκευές Wi-Fi χρησιμοποιούν αρκετά παρόμοια συχνότητα που το ένα μπορεί να παρεμποδίσει το άλλο. Το Wi-Fi σας δεν θα κάνει τίποτα αξιοσημείωτο στον φούρνο μικροκυμάτων φυσικά, εν μέρει λόγω της θωράκισής του και εν μέρει επειδή το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να ζεστάνει το φαγητό σας.

Κανένα Wi-Fi δεν μπορεί να σας μαγειρέψει

Το Wi-Fi και τα Μικροκύματα χρησιμοποιούν μια εξαιρετικά παρόμοια ραδιοσυχνότητα, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές: εστίαση και ισχύς. Ένας δρομολογητής Wi-Fi στέλνει το σήμα του πανκατευθυντικά. Δηλαδή το στέλνει προς κάθε κατεύθυνση σε έναν πρόχειρο κύκλο όσο πιο μακριά μπορεί. Ο φούρνος μικροκυμάτων σας, από την άλλη πλευρά, στέλνει το σήμα του προς μία μόνο κατεύθυνση, περίπου προς το κέντρο του φούρνου. Αυτό το σήμα συνεχίζεται μέχρι να χτυπήσει σε έναν τοίχο, να αναπηδήσει και να επιστρέψει (σε ​​ελαφρώς διαφορετική γωνία). Δεν είναι τέλειο σύστημα, λόγω της φύσης των ραδιοκυμάτων, και έτσι κάθε φούρνος μικροκυμάτων έχει ζεστά και κρύα σημεία. Γι’ αυτό τα μικροκύματα έχουν περιστρεφόμενες πλάκες.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Revive And Potion στο Pokèmon Go

Τα μικροκύματα καταναλώνουν επίσης περισσότερη ενέργεια από έναν δρομολογητή Wi-Fi. Συνήθως παράγουν ισχύ 1000 watt. Αντίθετα, ένας τυπικός δρομολογητής Wi-Fi παράγει περίπου 100 milliwatts (ή 0,1 watt) ισχύος. Θα πρέπει να αυξήσετε την ισχύ εξόδου του δρομολογητή Wi-Fi περίπου 10.000 φορές και να περιορίσετε τη δέσμη για να έχετε την ευκαιρία να μαγειρέψετε οτιδήποτε.

Μάλλον δεν χρειάζεστε νέο φούρνο μικροκυμάτων

Εάν βλέπετε προβλήματα παρεμβολών, δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων. πιθανότατα η διαρροή είναι μικροσκοπική και δεν είναι επιβλαβής για εσάς. Το Wi-Fi είναι πολύ πιο ευαίσθητο και δεν χρειάζονται πολλά για να προκληθεί πρόβλημα. Αντί να αντικαταστήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε να τον μετακινήσετε. Εναλλακτικά, αγοράστε έναν νέο δρομολογητή Wi-Fi που λειτουργεί στη ζώνη των 5 ghz. Όχι μόνο θα αποφύγετε παρεμβολές από τον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά θα αποτρέψετε και παρεμβολές από τους γείτονές σας.

Πίστωση εικόνας: Σεργκέι91988/Shutterstock.com